15 ianuarie, Ziua gropilor din asfalt, a covrigului, a pălăriei și a înghețatei cu căpșune

bagel+hat

Dimensiune font:

| 15-01-2022 08:30

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua gropilor din asfalt

Gropile de pe drumurile publice reprezintă pericole majore la adresa siguranţei participanţilor la traficul rutier şi sunt una dintre principalele cauze ale uzurii premature a autovehiculelor. Ziua gropii (#PotholeDay) a fost creată pentru a atrage atenţia asupra prezenţei acestor pericole şi pentru a stimula acţiuni pentru remedierea lor.

 

 

 

Gropile din asfalt sunt provocate de uzura cauzată de fluctuaţiile de temperatură, de umiditate şi de deplasările repetate ale vehiculelor peste ele. Apariţia lor este observată în general târziu de autorităţi, iar "peticele" utilizate pentru astuparea lor sunt aplicate de multe ori după ce răul a fost deja făcut.

Potrivit daysoftheyear.com, deşi sunt puţine lucruri pe care cetăţeanul obişnuit le pot face în privinţa gropilor de pe drumurile publice, sesizările adresate autorităţilor publice competente de un număr semnificativ de persoane într-o anumită zi, precum #PotholeDay, au mai multe şanse de succes.

Ziua pălăriei

De la simplu obiect menit să protejeze capul de frig, de soare sau de intemperii până la accesoriu ce completează vestimentaţia, pălăria a scris istorie, din cele mai vechi timpuri până în ziua de azi, sub cele mai variate forme ale sale. De aceea, în Statele Unite a fost creată o zi în care se poate spune, pe bună dreptate, "Jos pălăria!" în faţa meritelor acestui obiect, sărbătoare însoţită de hashtag-ul #HatDay.

 

 

 

Persoanele pasionate de modă şi de pălării sunt încurajate să descopere în această zi istoria acestui obiect - care există cel puţin din anul 3.000 î.Hr., potrivit imaginii unui bărbat purtând un acoperământ pentru cap ce pare realizat din paie, descoperită într-o pictură murală din acea perioadă -, dar şi a tehnicilor folosite la fabricare de-a lungul timpului şi în diverse culturi, conform daysoftheyear.com.

Alte modalităţi de a sărbători Ziua pălăriei sunt organizarea unei petreceri tematice, la care participanţii să fie invitaţi să poarte pălării care mai de care mai diverse, sau confecţionarea unui astfel de accesoriu, din imaginaţie sau pe baza unui tipar, o activitate distractivă, cu siguranţă pe placul în special al celor mici.

Ziua covrigului

Unul dintre cele mai îndrăgite produse alimentare, cu numeroase forme şi gusturi în ziua de azi, covrigul are un trecut de cel puţin câteva sute de ani şi o origine destul de incertă, fiind prezent în istoria a numeroase culturi, precum cea poloneză, turcă, sârbă, macedoneană, elenă, germană sau din Orientul Mijlociu.

 

 

 

Covrigul tip "bagel", cu formă rotundă şi gaură în mijloc, se pare că îşi are originea în zone din Polonia şi Germania, unde era preparat cu ocazia unor sărbători religioase. Ulterior, covrigii au fost împletiţi, căpătând formă de "pretzel".

Atât mărimea şi forma, cât şi reţeta, consistenţa, gustul şi modul de servire a covrigului variază de la o cultură la alta. Ziua covrigului este o sărbătoare care celebrează tocmai această diversitate şi popularitate de care se bucură acest preparat.

#Bagel Day a fost iniţiată în Statele Unite, ţară în care covrigul a fost adus de emigranţi în secolul al XVIII-lea. În 1907, a fost înfiinţată Uniunea Internaţională a Covrigarilor din SUA, menită să protejeze interesele celor care îşi câştigau traiul din producţia şi vânzarea acestui produs alimentar, popular în special în oraşul New York, iar în 1999, covrigii au depăşit gogoşile în popularitate în SUA. O popularitate de care covrigul se bucură şi în ţara noastră.

Ziua îngheţatei de căpşune

Deşi este iarnă, îngheţata de căpşune este un deliciu greu de refuzat, fiind savurat cu plăcere din cele mai vechi timpuri, chiar şi în vremurile în care nu existau frigidere şi în regiunile în care gheaţa era greu de procurat, persoanele influente şi înstărite făcând eforturi pentru a-şi procura şi a menţine rece cât mai mult timp acest desert.

 

 

 

Una dintre ţările în care acest preparat savuros este deosebit de apreciat este Statele Unite, unde îngheţata de căpşune se află pe locul al treilea în topul popularităţii, după cea vanilie şi cea de ciocolată. De altfel, unii istorici susţin că Ziua îngheţatei de căpşune a fi fost celebrată în Statele Unite în 1932, potrivit daysoftheyear.com. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sscene bizare în inima Londrei - cai ai armatei britanice scăpați de sub control au rănit patru persoane
24/04/2024 16:55

Mai mulţi cai ai armatei britanice, unul dintre ei acoperit de sange, au galopat miercuri scăpaţi de sub control pe străzi din centrul Londrei şi au provocat rănirea a cel puţin patru persoane, informeaz ...

Bărbat trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă. El a fost prins în timp de primea 20.000 de euro
24/04/2024 13:42

Un bărbat a fost trimis in judecată de DNA pentru trafic de influenţă, după ce a fost prins in timp de primea 20.000 de euro de la o persoană, susţinand că poate interveni la judecători de la Curtea de ...

 Culorile frumuseții. O călătorie prin istoria fardurilor
21/04/2024 17:29

  Fardurile au jucat un rol crucial in cultura si societatea umană de mii de ani, servind nu doar ca mijloace de infrumusetare, dar si ca simboluri ale statutului social, sănătătii si chiar morali ...

Narghileaua, un mozaic cultural al relaxării și tradiției
21/04/2024 10:12

  Narghileaua, cunoscută si sub denumirea de shisha sau hookah, este mai mult decat un simplu obiect de fumat; este un simbol al ospitalitătii si culturii in multe părti ale lumii. Istoria sa se intind ...

Un american a murit într-o râpă din Padina
21/04/2024 07:40

Salvamontiştii din Zărneşti intervin sambătă seara pentru recuperarea trupului unui cetăţean american care a decedat după ce a căzut in gol aproximativ 400 de metri, in Padina Închisă, intr-o zo ...

Somnul polifazic sau redefinirea modului în care ne odihnim
21/04/2024 07:07

Somnul polifazic, o practică de somn fragmentat in mai multe episoade scurte pe parcursul unei zile, continuă să fascineze atat cercetătorii, cat si pe cei in căutarea unei eficiente maximizate a timpului ...

Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori în Moldova
19/04/2024 12:58

 Cine a fost domnitorul care a renuntat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori in Moldova, fiind primul din neamul Basarabilor munteni care a ocupat scaunul Musatinilor. A avut o poveste teribil d ...

Marcajele de pe cărți și impactul lor în jocurile de noroc
17/04/2024 14:24

 În lumea strălucitoare si adesea enigmatică a cazinourilor, unde norocul si sansa par să conducă dansul, există practici mai putin cunoscute publicului larg care pot inclina balanta in favoarea ...

 Explozia stilurilor. O călătorie fascinantă prin istoria coafurilor
17/04/2024 12:42

De-a lungul istoriei, coafura a fost mai mult decat un simplu aspect al ingrijirii personale; a fost o expresie a identitătii culturale, a statutului social, a afilierilor politice si a tendintelor estetice. D ...

Donald Trump: Procesul meu este un „atac” împotriva Americii
15/04/2024 18:10

Donald Trump a denuntat luni un „atac impotriva Americii”, la sosirea la procesul său penal la New York, un dosar in care este acuzat că a făcut plăti ascunse unei foste vedete porno chiar inain ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei