8 august, Ziua internațională a pisicii

download

Dimensiune font:

| 08-08-2022 09:09

Ziua internaţională a pisicii este celebrată în fiecare an la 8 august, după ce Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare - IFAW) şi alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an pisicii.

Astfel, Ziua internaţională a pisicii a fost marcată anual începând din 2002, scopul ei fiind creşterea gradului de conştientizare a oamenilor faţă de nevoile pisicilor şi faţă de lupta împotriva neglijării şi abuzurilor comise asupra acestora.

Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor este o organizaţie globală non-profit pentru protecţia animalelor, iar viziunea acesteia este o lume în care animalele sunt respectate şi protejate. Înfiinţată în 1969, IFAW are în prezent birouri în 15 ţări şi derulează proiecte în peste 40 de ţări, potrivit https://www.ifaw.org. Din 1969, IFAW a oferit asistenţă practică şi protecţie animalelor aflate în nevoie.

Începând din anul 2020, organizaţia International Cat Care a avut iniţiativa stabilirii unei teme pentru această zi. Tema aleasă de International Cat Care pentru 2022 este "Cat friendly resources", potrivit site-ului organizaţiei, https://icatcare.org/international-cat-day/. Organizaţia International Cat Care doreşte astfel să îi ajute pe oameni să se asigure că oferă pisicilor resursele esenţiale de care au nevoie pentru a rămâne sănătoase din punct de vedere fizic şi psihic, într-un mod prietenos pentru ele.

International Cat Care este o organizaţie caritabilă pentru bunăstarea animalelor, preocupată de îmbunătăţirea vieţii tuturor pisicilor, de pretutindeni. Aceasta a luat fiinţă din iniţiativa unui grup de iubitori de pisici foarte pasionaţi, condus de Joan Judd, care a decis să facă ceva cu privire la lipsa de informaţii, resimţită dramatic, despre sănătatea şi bunăstarea pisicilor, potrivit https://icatcare.org/international-cat-day/.

În anii 20 ai secolului trecut nu se cunoştea aproape nimic concret despre bolile pisicilor. Dacă simptomele erau mai grave totul era atribuit unei indispoziţii sau otrăvirii. Medicamentele pentru câini erau administrate pisicilor iar rezultatele erau dezastruoase. Medicii veterinari interesaţi în afecţiunile pisicilor nu erau uşor de găsit. Medicina felină era foarte neglijată şi se efectuau puţine cercetări. La acea vreme, pisicile mureau din cauza bolilor infecţioase, erau tratate ca nişte câini de talie mică de către veterinari, iar calitatea crescătoriilor şi a serviciilor de salvare era foarte proastă. În ultimii 60 de ani, organizaţia International Cat Care a contestat aceste atitudini faţă de pisici şi a militat pentru o îngrijire mai bună a acestora la toate nivelurile, se menţionează pe site-ul https://icatcare.org/international-cat-day/.

La mijlocul anilor 50, iubitorii de pisici şi crescătoarea de pisici Joan Judd au decis că trebuie făcut ceva în scopul îmbunătăţirii îngrijirii pisicilor. Joan Judd considera că trebuie puse bazele unei organizaţii care să se ocupe de îngrijirea felinelor şi care, totodată, să constituie o platformă pentru schimbul de informaţii şi studii medicale veterinare. Astfel, în 1958, ea a fondat un birou de consiliere în problemele felinelor (Feline Advisory Bureau - FAB), iar mai târziu, în 2013, acesta a fost redenumit International Cat Care.

În prezent această organizaţie caritabilă este formată dintr-un personal profesionist de 22 de membri, care se ocupă de dezvoltarea şi diseminarea cunoştinţelor despre pisici către veterinari, crescători, proprietari şi orice altă persoană interesată. Milioane de proprietari de pisici accesează informaţii online de pe icatcare.org, iar veterinari şi asistenţi din întreaga lume folosesc instruirea şi resursele organizaţiei pentru a îmbunătăţi îngrijirea pisicilor. În acest fel, se estimează că această organizaţie caritabilă influenţează anual viaţa a peste 25 de milioane de pisici din întreaga lume. Fie că este vorba despre progresele medicinei veterinare feline sau de îmbunătăţirea cunoştinţelor proprietarilor de pisici, ridicarea standardelor crescătoriilor de pisici, oferirea de sfaturi legate de reproducere, campanii pentru medicamente care sunt mai uşor de dat pisicilor, sau clinici veterinare mai prietenoase cu pisicile, International Cat Care a contribuit la îmbunătăţirea standardelor de cunoaştere şi tratament pentru sănătatea şi bunăstarea pisicilor.

Venerate, spre exemplu, în Egiptul antic, după cum dovedesc azi colecţiile de mumii şi statuete, în Evul Mediu pisicile au căzut, adesea, în dizgraţia oamenilor, fiind considerate ''slujitoare ale diavolului'', iar în unele ţări le erau atribuite puteri magice şi, uneori, chiar malefice. Unele civilizaţii au privit pisica ca pe un simbol religios, venerând-o ca atare. Cele ''nouă vieţi'' legendare ale pisicilor reprezintă o fantezie care se datorează poate faptului că aceste animale remarcabile pot îndura multe maltratări şi totuşi supravieţuiesc, se arată în lucrarea ''Ghid felin'', autori dr. Filea Ioan Ivana şi dr. Simona Filea Ivana (Editura Ceres, Bucureşti, 1993).

În prezent, în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute (''Siameză'', ''Abysiniană'', ''Albastru de Rusia'', ''Bengaleză'', ''British Shorthair'', ''British Longhair'', ''Maine Coon'', ''Norvegiană de Pădure'', ''Persană'', ''Ragdoll'', ''Singapura'', ''Sphynx'', ''Chartreux'' etc.), iar pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită, indică portalul www.cute-calendar.com. Deşi domesticite de atâţia ani, pisicile au păstrat şi unele instincte sălbatice.

Pisicile se ataşează destul de repede de stăpân, iar numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice şi la combaterea stress-ului. Pisica este renumită pentru torsul ei specific, care este considerat relaxant şi cu un efect de calmare a durerilor. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori în Moldova
19/04/2024 12:58

 Cine a fost domnitorul care a renuntat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori in Moldova, fiind primul din neamul Basarabilor munteni care a ocupat scaunul Musatinilor. A avut o poveste teribil d ...

Narghileaua, un mozaic cultural al relaxării și tradiției
18/04/2024 13:12

Narghileaua, cunoscută si sub denumirea de shisha sau hookah, este mai mult decat un simplu obiect de fumat; este un simbol al ospitalitătii si culturii in multe părti ale lumii. Istoria sa se intinde pe m ...

Somnul polifazic sau redefinirea modului în care ne odihnim
18/04/2024 13:07

Somnul polifazic, o practică de somn fragmentat in mai multe episoade scurte pe parcursul unei zile, continuă să fascineze atat cercetătorii, cat si pe cei in căutarea unei eficiente maximizate a timpului ...

Marcajele de pe cărți și impactul lor în jocurile de noroc
17/04/2024 14:24

 În lumea strălucitoare si adesea enigmatică a cazinourilor, unde norocul si sansa par să conducă dansul, există practici mai putin cunoscute publicului larg care pot inclina balanta in favoarea ...

 Explozia stilurilor. O călătorie fascinantă prin istoria coafurilor
17/04/2024 12:42

De-a lungul istoriei, coafura a fost mai mult decat un simplu aspect al ingrijirii personale; a fost o expresie a identitătii culturale, a statutului social, a afilierilor politice si a tendintelor estetice. D ...

Donald Trump: Procesul meu este un „atac” împotriva Americii
15/04/2024 18:10

Donald Trump a denuntat luni un „atac impotriva Americii”, la sosirea la procesul său penal la New York, un dosar in care este acuzat că a făcut plăti ascunse unei foste vedete porno chiar inain ...

FRF, gest neașteptat după accidentarea gravă suferită de Luca Mihai în meciul dintre Dinamo și Poli Iași
15/04/2024 16:21

 Duelul din etapa cu numărul 4 a play-out-ului SuperLigii Romaniei, dintre Dinamo si Poli Iasi (1-0), a fost umbrit de accidentarea gravă a fotbalistului Luca Mihai, care a fost transportat de urgen ...

Lângă Autostrada A1 s-a deschis prima fermă de lalele din România
14/04/2024 10:09

Prima fermă de lalele olandeze din Romania a fost deschisă pentru public in satul Pătroaia-Deal din judetul Dambovita, la nici o sută de kilometri de Capitală. Plantatia se intinde pe un teren de 30 de mii ...

Cine este actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate: „Era prea emancipată”
13/04/2024 00:13

Stela Popescu, un nume emblematic al scenei romanesti, a fost tinta atentiei Securitătii incă din tinerete, pe vremea cand aceasta era studentă la „Teatru si Film”. In grupul ei, format din personalităt ...

Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă
12/04/2024 11:52

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de inchisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă in dosarul accidentului de la Mangalia, produs in 2022. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei