Ce nu stiai despre calugarie: reguli si restrictii

default

Dimensiune font:

| 19-12-2012 09:51

Viata monahala sau calugaria reprezinta o provocare pentru unii, un chin sau ceva plictisitor pentru altii, insa pentru cei care aleg sa o imbratiseze reprezinta singura cale demna de urmat.


Pentru a afla care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru a accede la viata monahala, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor, am stat de vorba cu cei din manastiri si am aflat ca fiecare persoana care vrea sa imbratiseze calugaria trebuie sa treaca printr-o perioada de proba.

Perioada de "proba" in manastire poate dura si zece ani

Persoana care vrea sa se calugareasca merge la manastire cu un act de identitate, depune o cerere la secretariat si poate primi o chilie chiar in aceeasi zi. Atunci incepe sa traiasca la fel ca ceilalti calugari sau celelalte maicute, iar perioada de incercare poate dura si zece ani, conform spuselor unui calugar de la Manastirea Putna.

"Te duci intr-o manastire si stai acolo doi-trei ani, iar daca poti sa traiesti, ramai in continuare, iar daca nu, nu ramai. Sa stea acasa, daca nu e sigur daca se calugareste sau nu. Aici nu prea incape daca stiu sau nu stiu. Daca nu stiu, stau acasa. Daca ai convingerea interioara ca esti facut pentru viata monahala, te duci acolo cu capul inainte. Nu te mai uiti nici in stanga, nici in dreapta, nici la ce zic parintii, nici daca te da la politie, daca face scandal, daca te da in ziar. Nu te mai preocupa chestiile astea.

Cine doreste sa vada daca este facut pentru viata de manastire, exact cum este logodna intre doi tineri, daca vrei sa vezi daca poti trai intr-o manastire, te duci sa vezi daca poti trai acolo. La maici, de exemplu, unele asteapta si zece ani pana sa depuna voturile monahale", ne-a spus unul din fratii calugari de la Manastirea Putna.

Liber la calugarie, chiar si dupa casatorie

Persoanele care au fost casatorite, dar s-au despartit sau au ramas vaduve se pot calugari, cu conditia sa nu ramana in urma lor copii sau rude neajutorate. Una dintre maicutele de la Manastirea Dragomirna ne-a explicat spus ca exista cazuri in care persoane care au fost casatorite vor sa se calugareasca si, de obicei, acestea nu sunt refuzate.

"De obicei, nu au fost asemenea cazuri in manastirile noastre, decat foarte rar, cand situatia familiala era nerezolvata. Adica sa nu existe copii care sa aiba nevoie de ajutor, sa nu existe soti care nu fie de acord. Nu prea au fost situatii", a spus maicuta.

"Trebuie sa fie foarte bine clarificata situatia lui familiala. Trebuie sa se stie foarte clar daca este divortat legal. Nu pot sa zic ca m-am certat cu nevasta si 'De-acum inainte te las si ma duc la manastire'. Asa ceva nu acceptam", a adaugat si calugarul de la Manastirea Putna.

Manastirea nu desparte familii

Exista cazuri in care oameni care au dus o viata lumeasca, au fost casatoriti si au avut copii, dar la un moment dat isi doresc sa se calugareasca. Maicuta ne-a explicat ca, daca exista copii mici care raman fara parinti, nu se face primirea in manastire. In schimb, daca exista copii majori, care se descurca singuri si sunt de acord ca cel sau cea care i-au adus pe lume sa plece la manastire, atunci este posibil.

"Daca este acceptul tuturor si bunavointa tuturor, se primeste. Daca nu, noi nu dezbinam familii ca sa vina cineva in manastire. Nu este primita o astfel de persoana. Trebuie sa fie de acord toate partile implicate", a precizat maicuta.

De asemenea, aceasta a mentionat ca persoanele minore nu au voie sa se dedice vietii monahale.

Fotbalisti sau atei, exceptiile care s-au intors la crestinism

Parintele de la Manastirea Putna a povestit ca au existat cazuri in care atei sau chiar fotbalisti s-au intors la Dumnezeu si au imbratisat viata monahala.

Inainte ma suna un jurnalist. Un parinte de la noi a fost fotbalist, un fotbalist destul de cunoscut inainte, iar acum a intrat in monahism. Iar un jurnalist voia neaparat sa ii ia un interviu si sa ma intrebe ce face el aici la manastire. Si i-am zis 'Da ce-i treaba dumitale ce face? Eu te-am sunat pe tine sa te intreb ce faci tu la tine acasa?'. Si zice 'Da de ce ma luati asa?' si i-am zis 'Pai daca ma suni de sase ori pana acum sa ma intrebi de ala, ce face.

Foarte bine, a fost fotbalist, acum si-a ales sa traiasca ca un calugar, care-i problema ta?'. Si el "Nu, ca eu vreau sa scriu un articol. Ca e o stire de senzatie ca s-a facut un fotbalist calugar'. Nu e nicio senzatie. Omul asa a considerat de cuviinta", a spus parintele, adaugand ca totul depinde de sinceritatea sufleteasca.

Viata in manastire e "ca-ntr-o familie mai mare"

"Noi suntem o familie putin mai mare, o familie de vreo 100 de persoane", a spus parintele, adaugand ca sarcinile sunt impartite si intr-o manastire de calugari, la fel cum sunt si intr-o manastire de maici.

Si ca in orice familie, orice oaspete este binevenit, indiferent de sexul sau, cu conditia sa nu stea mai mult de trei zile. Exista si cazuri in care credinciosii cu nevoi speciale pot sta mai mult, dar este nevoie de acordul parintelui staret.

"Daca persoana respectiva vine si vorbeste cu parintele staret si prezinta niste motive foarte serioase, se poate prelungi aceasta perioada. Spre exemplu, un parinte de la noi avea o sora trupeasca bolnava de cancer si atata timp cat i s-au facut aici rugaciuni a stat o saptamana sau doua, impreuna cu sotul ei, deci se pot face exceptii", a mai precizat parintele.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Anamaria Prodan i-a băgat pe bărbaţi în boală. Sexy impresara s-a afişat într-un costum de baie minuscul, în vacanţa din Turcia-FOTO
27/12/2019 10:14

Trup perfect, atitudine de divă şi bogăţie cat cuprinde! Am pus mana pe imagini de infarct cu Anamaria Prodan, in vacanţă! Impresara face ravagii, pe un iaht de lux! Atenţie, domnilor! Urmează filmări ...

Sexy gardiana, prinsă goală în aripa bărbaților din penitenciar. Galerie foto incendiară
27/12/2019 05:13

 Are 28 de ani iar in 2016 s-a angajat ca ofiţer de penitenciar. Sexy gardiana, prinsă goală. Shauna Cleary s-a angajat ca ofiţer de penitenciar la o inchisoare din Ţara Galilor si chiar dacă lucra ...

Dezvăluiri şocante: Donald Trump ar fi trimis publicațiilor de scandal fotografii cu soţia sa dezbrăcată
26/12/2019 17:12

Melania Trump il suspectează pe Roger Stone, un vechi aliat şi consilier al lui Donald Trump, că ar fi in spatele apariţiei in presă a fotografiilor in care ea apare goală, la ordinele soţului său, conf ...

Una dintre starletele Românei a fost șantajată cu poze nud de soțul ei și au divorțat înainte de Crăciun: 'A spart totul în casă'
25/12/2019 10:25

Bianca Rus si Antonio Luigi Gottschling au divortat oficial, inainte de Crăciun. Artista a mărturisit că a trăit un calvar alături de sotul ei, motiv pentru care a decis să divorteze. Bianca Rus a sustin ...

Fetișuri de vedete. Obiceiuri și fantezii sexuale mai puțin întâlnite
23/12/2019 08:51

  Aflate mereu in centrul atentiei, starurile de talie mondială au fost puse de-a lungul timpului in situatia usor ingrată de a-si recunoaste micile plăceri de ordin sexual.    ...

Cele mai spectaculoase accidente vestimentare din 2019. Ce vedete și-au expus trupul fără să vrea
14/12/2019 19:47

 Hainele ne joacă feste tuturor, dar vedetele oferă adesea subiecte de barfă care tin internautii in priză săptămani intregi. Iată mai jos cateva exemple! Phoebe Price Numele ei nu vă spune pre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei