default

Dimensiune font:

Ei au fost primii 10 milionari de după '89. Unde sunt acum

| 08-11-2018 15:22

 Despre oamenii foarte bogați se spune că nu trebuie să-i întrebi cum au făcut primul milion. Nu fac excepție nici primii milionari români, care au făcut averi impresionante imediat după 1989, dar au dispărut din peisaj la fel de repede precum au intrat. Unii s-au stins în sărăcie, tânjind după bogăția care le-a scăpat printre degete, alții au ajuns în închisoare, doar câțiva au reușit să dovedească în timp că nu au fost miliardari de carton, dar au părăsit scena publică.

 

JR de România număra saci de dolari și a murit sărac

Ilie Alexandru a fost unul din primii miliardari români de după 1989. Era poreclit ”baronul de Bărăgan” sau ”JR de România”, după ce a ridicat pe moșia sa de la Slobozia parcul Hermes, unde a înălțat o copie a Turnului Eiffel din Paris și o replică a somptuoasei vile a familiei Ewing, din celebrul serial ”Dallas”, care făcea furori în România anilor 90. Ilie Alexandru spunea că număra saci de bani și găleți de dolari, trăia într-o opulență ieșită din comun și rula afaceri de sute de milioane de dolari. Avea o fabrică de ulei, o fabrică de mezeluri și încă una de televizoare color, dar și afaceri în agricultură care i-au adus însă o condamnare la 12 ani de închisoare în anul 2001, pentru evaziune fiscală și înșelăciune. A ieșit după 8 ani și a murit în 2010, sărac și măcinat de frustări. Apropiații au spus că Ilie Alexandru suferea cumplit, neputând să accepte că nu mai avea bogăția și gloria de odinioară, iar asta i-a adus și sfârșitul.

Milionarii de la TEC și-au scos avuția la dozator

România a dezvoltat la începutul anilor 90 un fenomen unic în lume, prin amploarea și nefirescul său. Sucurile la dozator sau celebrele TEC, așa cum au rămas în conștința populară, au fost până prin 1993 o industrie de zeci de milioane de dolari. Sucuri la dozator se beau peste tot în lume, dar nicăieri nu stăteau oamenii la coadă pentru a lua acasă licorile colorate și dulci de kiwi, mango, mandarine sau papaya în sticle de doi litri. În 1993, existau 10.000 de dozatoare TEC în toată țara, se crease o adevărată isterie națională. Cel care a adus TEC în România este Marius Iliev, fugit în SUA în 1985 și revenit în țară imediar după 1989. Prin firma sa, TEC European Connection, a împânzit țara de dozatoare și recunoaște că a făcut ușor câteva zeci de milioane de dolari. S-a retras însă din businessul cu TEC când a intuit că industria a ajuns la saturație și s-a reprofilat pe alte afaceri, de la eoliene la aditivi furajeri și comerțul cu ridicata al vinului. În prezent, Marius Iliev dezvoltă un site de analiză financiară și patronează un restaurant în București. Nu se află în topurile milionarilor, este cvasi-necunoscut publicului larg, dar se poate spune că nu duce grija zilei de mâine.

Un alt român îmbogățit de pe urma dozatoarelor TEC este Cornel Tăbăcaru. S-a mutat în Costa Rica în anul 2000 și are și acum un dozator TEC în casă, de unde bea zilnic. Unul din primii milionari ai României are acum proprietăți în Toronto, Miami, Costa Rica, Londra, Paris și București, nu iese cu nimic în evidență și trăiește o bătrânețe fericită din milioanele scoase la dozator.   

Părintele Caritas a ajuns să locuiască pe străzi

În martie 2018, Ioan Stoica a fost evacuat din garsoniera din Brașov în care locuia singur, pentru că nu și-a mai permis să plătească chiria și utilitățile. Părintele jocului Caritas a ajuns un bătrân bolnav și sărac, deși între 1992 și 1994 a rulat peste 4 miliarde de dolari prin escrocheria care a păgubit sute de mii de români naivi. Banii s-au evaporat, Ioan Stoica a ieșit din închisoare după doar un an, în 1996, iar în prezent bătrânul locuiește pe străzi.

”GEPA- un pic mai bine pentru dumneavoastră”. Mai puțin pentru el

George Pădure a fost unul din primii milionari postcomuniști, grație fenomenului GEPA. În 1991, afaceristul deschidea primul magazin de electronice și electrocasnice din București, iar sloganul său, care răsuna din toate televizoarele- ”un pic mai bine pentru dumneavoastră”- a devenit un brand național. Afacerea lui a fost un fenomen, iar românii se călcau în picioare să cumpere un televizor color, un video sau un casetofon scump din magazinele lui George Pădure. Popularitatea lui era așa de mare, încât în 1996 a câștigat, ca independent, funcția de primar al Sectorului 1. Treptat, însă, business-ul GEPA a fost sufocat de concurență, în anul 2000 candida fără succes la Primăria Capitalei, iar în 2006 s-a retras definitiv din comerț. În prezent, deține un hotel în București, a scris o carte autobiografică- ”O viață cât zece” și retrăiește nostalgic vremurile sale de glorie, cu o mulțumire sufletească oarecum ciudată: ”Nu sunt la pușcărie, dar și conturile mele sunt pe minus. Nici nu știu cum e mai bine...”.

Dinel Staicu, milionarul care și-a schimbat numele ca să uite de trecut

Pe 15 octombrie 2018 a fost eliberat din închisoare, după 8 ani de temniță, Dinel Staicu, unul din cei mai controversați milionari de după 1989. Fostul președinte al SIF Oltenia fusese condamnat la 12 ani de închisoare, cumulată din dosarul fraudării Băncii Internaționale a Religiilor, dosarul mituirii a trei judecătoare de la Curtea de Apel București și cel al fraudării Transgaz. Fostul milițian Dinel Staicu a înființat la începutul anilor 90 mai multe firme în Craiova, iar primul milion de dolari l-a făcut după ce a vândut o stație PECO. Afaceristul este cunoscut și pentru că a înființat Muzeul Comunismului de la Scornicești și Palatul Republicii Socialiste de la Podari. Dinel Staicu este proprietarul Casei Bujor din Craiova, fosta casă de protocol a familiei Ceaușescu, iar în 2004 îi vindea lui Adrian Mititelu clubul de fotbal Universitatea Craiova cu 5 milioane de euro. În 2001, Dinel Staicu și-a schimbat numele în Nițu, iar milionarul din anii 90 este acum un bătrân sărac.  

De la primul milion, la azil

Primul milionar al Iașului de după 1989 este necunoscut opiniei publice, deși are o poveste de viață fabuloasă. În 1990, Ioan Crețu avea deja 14 Dacii noi și 10 apartamente și strânsese în doar câteva luni o avere de peste un milion de dolari, o sumă fabuloasă pentru acele zile. Totul a pornit de la prima consignație din Iași, pe care a deschis-o în mai 1990. Ulterior, s-a extins, iar banii îi curgeau cu atâta abundență, încât la un moment dat îi ținea în trei lăzi uriașe. Era cel mai bogat om din Iași, dar averea atât de repede strânsă s-a dus la fel de rapid. Ioan Crețu și-a cheltuit toți banii pe femei și jocuri de noroc, iar acum își trăiește bătrânețile sărac lipit, la un azil.

Portarul de hotel devenit patron de stațiune

Iosif Armaș a fost primul milionar bănățean de după 1989, la un moment dat unul din cei mai puternici oameni ai vremurilor sale. Ieșit din topul milionarilor din 2012, Iosif Armaș are o poveste de viață fantastică: de la simplu portar de hotel în Băile Herculane a ajuns patronul întregii stațiuni, apoi deputat și președinte al Federației Române de Box. A început afacerile din 1990, cu exporturi de uree și piei de oaie și vițel, pentru ca apoi să se extindă și în comerțul cu zahăr, taximetrie și agricultură. În 2015 a fost condamnat pentru dare de mită, iar primul milionar bănățean a ajuns un anonim cu probleme penale.

”Regele anvelopelor” spune că anii de milionar au fost ani pieduți

Gelu Tofan este unul din primii mari milionari români de după 1989. Imediat după Revoluție a înființat grupul de firme care îi purta numele, majoritatea cu profil auto și de transport. Cel supranumit la un moment dat ”Regele anvelopelor” derula afaceri de 600 de milioane de doalri pe an, avea 16.000 de angajați, iar la începutul anilor 2000 era văzut ca cel mai mare investitor român. Treptat, afacerile au intrat în declin, iar Gelu Tofan a ajuns să fie bătut cu ranga pe stradă de foștii parteneri. Întregul imperiu s-a prăbușit, Tofan a pierdut o avere de peste 100 de milioane de euro și acum, retras în Botoșaniul natal, spune că acei ani din viață au fost ani pieduți.

”Împăratul Moldovei” și răzbunarea sa

Corneliu Iacobov s-a întors în anii 90 din SUA pentru a deveni multimilionar în România. În scurt timp, afaceristul băcăuan ajunge unul din greii politicii românești, dezvoltând în paralel un veritabil imperiu economic. Iacobov a controlat rețele alcătuite din zeci de firme, prin care rula sute de milioane de dolari în afaceri din petrol, turism și imobiliare. Numele unuia din cei mai puternici oameni de afaceri moldoveni de după 1989 este legat în special de rafinăria RAFO, pentru devalizarea căreia a și fost condamnat la 7 ani de închisoare, din care a făcut doar patru. Între timp, Iacobov și-a pierdut definitiv puterea incredibilă pe care o avea în anii 2000, la fel și mare parte din uriașa sa avere. La eliberarea din penitenciar, în decembrie 2016, cel poreclit odată ”Împăratul Moldovei” a spus că a scris mii de pagini cât a fost după gratii și va da în judecată pe toată lumea responsabilă de condamnarea sa, de la politicieni la magistrați, dar nu va cere niciun ban României. 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE S.C. VARA MR S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, str.7 Oameni, nr.23, jud. Iaşi, C.U.I. RO4615947, O.R.C.J22/1478/1993, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iaşi, conform Sentinței civile nr. 698/18.04.2012, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. 4938/99/2010, anunţă scoaterea la vânzare în data de 17.12.2018, ora 11.00, prin licitaţie publică cu strigare a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Preț de pornire a licitației (lei, fără T.V.A. ) Activ 1 – Clădire hală producție țevi (Corp C1) cu sc. 866,61 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1971mp înscrise în CF61393/Rediu, nr.cad.1690, nr. parcelă 1(42/13), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi – echipament tehnologic producere ţevi ce include linia de producţie (include linie de calibrare, sudare şi linie de formare) – Bunuri mobile: Unitate centrala Forte Quattro, Generator LX 3000, Instalație de redresare – 1.196.900,00 lei – 718.140,00 lei Activ 2 – Clădire hală (Corp C1) cu sc. 862,37 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1952mp înscrise în (CF61394/Rediu, nr.cad.1691, nr.parcelă 1(42/14), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi; - Clădire hală (Corp C1) cu sc. 883,57 mp și st. utilă de 798mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1970 mp înscrise în (CF61396/Rediu, nr.cad.1962, nr.parcelă 1(42/15), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iasi. – 425.200,00 lei – 223.500,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 14.12.2018, ora 11.00, la sediul Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele necesare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud.Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 14.12.2018, ora 11.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro secțiunea Portofoliu. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. 0232/243864, 0758049901, 0755132474.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 04, 11, 18 și 25.01.2019, ora 12.00; b. Preț de pornire 65% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 45.083 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.02.2019, ora 12.00; c. Preț de pornire 55% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 38.147 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.03.2019, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr.RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, sau tel: 0744520508,0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Samyx Forest S.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 20.12.2018, ora 12.00, a următorului activ: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară situată în sat Calafindești, com. Calafindești, jud. Suceava, inscrisă în Cartea Funciară nr.30010/Calafindesti, cu nr. cad. 30010, ce include: teren intravilan cu categoria de folosință Curți Construcții cu suprafața de 982 mp pe care sunt amplasate corp C1 – Clădire Brutărie cu suprafața construită de 216 mp, regim înălțime P și corp C2 – Clădire Magazie cu suprafața construită de 46 mp, regim înălțime P. Proprietatea dispune de utilități și are deschidere frontală la drumul comunal DC39, asfaltat. Terenul este dobândit în baza CVC nr. 3138/2008. Clădirile Corp C1 și C2 au fost dobândite în baza Sentinței civile nr. 2818/16 iunie 2008. – 85.910,00 lei – 85.910,00 lei Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, până la data de 19.12.2018, ora 12.00, documentele aferente. Bunurile se vând libere de sarcini. Tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Scandalul continuă! Mariah Carey, dată în judecată de fosta asistentă, după ce a acuzat-o de şantaj
18/01/2019 17:41

Scandalul continuă pentru Mariah Carey şi fosta ei asistentă, Lianna Azarian. După ce miercuri Mariah Carey a pornit in instanţă o acţione impotriva Liannei Azarian, acuzand-o de şantaj, fosta asistent ...

Spera la o noapte de amor nebun, dar l-a jefuit fără milă! ȘOC unde a ascuns femeia prada
18/01/2019 17:25

Delajurea Brookens, o femeie in varstă de 29 de ani, l-a intalnit pe Ramon Diaz, un prosper om de afaceri, la inceputul lunii, intr-un club. După ce au băut cateva pahare, cei doi au decis să continue pet ...

Cât s-a îngrășat Andreea Bălan în sarcină și ce greutate are bebelușul: „Oricum eram slabă”
18/01/2019 16:37

 Desi aflată in luna a 8-a de sarcină, Andreea Bălan se simte extraordinar, este plină de energie, iar dacă nu ai sti că este insărcinată, nici că ti-ai da seama! Vedeta a povestit, pentru viva.ro ...

FOTO / Jojo, adevărata faţa când nu are chef de poze:
18/01/2019 15:36

Jojo a publicat o fotografie făcută de Paul Ipate in care nu pare să fi avut timp să se pregătească. Chiar şi aşa, Cătălina Grama este cu zambetul pe buze, aşa cum o ştie toată lumea. În cost ...

FOTO / Alex Bodi n-a uitat-o pe Bianca Drăguşanu! Declaraţia incendiară a fostului iubit al blondinei
18/01/2019 14:33

 Alex Bodi a publicat joi o fotografie pe reţelele de socializare, iar Bianca Drăguşanu i-a dat imediat un "like". Au apărut rapid şi comentariile. "Se pare că Bianca nu te-a putut uit ...

Vila lui Ilie Năstase, vandalizată!
18/01/2019 13:43

Ilie Năstase spune că nu il deranjează mesajele, deoarece sunt unele de sustinere, insă are o problemă cu faptul că sunt scrise cu o cariocă permanentă. "Nu ştiu cine a scris, probabil e opera vre ...

Madonna se pregăteşte de primul ei turneu mondial din ultimii trei ani
18/01/2019 13:40

Artista in varstă de 60 de ani plănuieşte o serie de show-uri pentru care "nu va precupeţi nimic", care vor include efecte pirotehnice şi alte elemente surpriză. Cel de-al 14-lea album de studi ...

Andra, însărcinată pentru a treia oară? A mers la medic şi a ieşit din clinică cu zâmbetul pe buze
17/01/2019 16:18

Este Andra insărcinată? Vedeta a ieşit foarte fericită din clinică, semn că ar fi primit o veste bună, potrivit cancan.ro. În ultima perioadă, Andra a tot fost intrebată dacă este insărcinată ...

FOTO / Cosmina Păsărin s-a măritat! Chiar ea a făcut anunţul neaşteptat
17/01/2019 15:12

Staţi, nu vă panicaţi! Cosmina Păsărin a anunţat că s-a căsătorit, dar staţi să vedeţi cu cine! Cunoscuta vedetă şi-a unit destinul cu cel al lui Shrek, personajul din filmul de animaţie. Cosmin ...

FOTO / Surpriză de proporţii! Antonia, cu părul vopsit, breton şi tunsă bob
17/01/2019 15:08

Antonia ştie de fiecare dată cum să le facă surprize fanilor ei. Cu ocazia filmărilor unui nou videoclip, cel mai probabil, Antonia a ales să işi schimbe look-ul. Nu, nu este permanent, ci a preferat să ...