Fred Astaire, o viață dedicată dansului

36641-fred-astaire

Dimensiune font:

| 22-06-2022 12:45

Celebrul artist Fred Astaire a fost o legendă a cinematografiei, a dansului şi a coregrafiei şi rămâne un reper pentru filmul muzical internaţional din toate timpurile. Cuplul pe care l-a realizat în filme muzicale cu Ginger Rogers, cântând şi dansând împreună, rămâne de neegalat.

Fred Astaire (nume real Frederick Austerlitz), actor şi dansator, coregraf şi cântăreţ, s-a născut la 10 mai 1899 în Omaha, Nebraska, SUA. În 1905, familia s-a mutat la New York, iar Fred şi sora lui, Adele, au început să studieze la Alviene Master School of the Theatre and Academy of Cultural Arts. Cei doi fraţi au debutat în New Jersey cu un spectacol care s-a bucurat de aprecieri în presa locală. Au devenit cunoscuţi după câteva apariţii într-un turneu prin SUA, potrivit site-ului www.thefamouspeople.com.

Timp de doi ani, au fost nevoiţi să nu mai joace pentru a nu încălca legile privind munca în rândul copiilor. Au avut împreună o carieră de 27 de ani. În 1917, cei doi au optat pentru musicaluri. Din acel moment până în 1932, au apărut în zece producţii muzicale de pe Broadway, cele mai multe având un mare succes. Remarcabile sunt comediile muzicale semnate de George şi Ira Gershwin: "Lady, Be Good!" (1924) şi "Funny Face" (1927).

  După căsătoria surorii lui, în 1932, Fred a început să-şi caute de lucru la studiourile de film. Debutul său la Hollywood a fost în producţia MGM ''Dancing Lady'' (1933), unde a jucat cu Joan Crawford. Apoi a apărut la studiourile Radio-Keith-Orpheum (RKO), în filmul ''Flying Down to Rio'' (1933), când a făcut duet pentru prima dată cu Ginger Rogers, alături de care a realizat celebrul dans "The Carioca". Curând, cei doi au devenit un cuplu artistic foarte cunoscut şi cu un mare succes la public. Au urmat alte filme în care cei doi au fost parteneri: "The Gay Divorcee" (în 1934), apoi "Night and Day" şi "The Continental", film premiat cu Oscar.

 Fred Astaire a realizat două inovaţii în musicalurile sale. Pe de o parte, a insistat să se filmeze întregul dans într-o singură repriză, cu dansatorii mereu în prim plan. Pe de altă parte, a introdus dansul ca pe o parte din film, nu ca pe un spectacol de sine stătător, astfel încât replicile dintre actori să fie rostite pe muzică, în ritm de dans.

În perioada 1940-1946, a făcut trei filme la studiourile Metro Goldwyn Mayer (MGM), două la Columbia, trei la Paramount şi apoi încă unul pentru Radio Keith Orpheum (RKO), în fiecare dintre acestea apărând alături de nume mari ale cinematografiei sau muzicii: "Broadway Melody of 1940" (1940) - cu Eleanor Powell, "Second Chorus" (1941) - cu Paulette Goddard, "You'll Never Get Rich" (1941) şi "You Were Never Lovelier" (1942) - cu Rita Hayworth, "Holiday Inn" (1942) - cu Virginia Dale şi Bing Crosby, "The Sky's the Limit" (1943) - cu Joan Leslie, "Yolanda and the Thief" (1945) şi "Ziegfeld Follies" (1945-1946) - cu Lucille Bremer şi "Blue Skies" (1946) - cu Joan Caulfield şi Bing Crosby.

 Fred Astaire mărturisea, la un moment dat, că Rita Hayworth, alături de care a apărut în "You'll Never Get Rich" (1942) şi "You Were Never Lovelier" (1946), a fost partenera sa favorită. A mai avut şi alte partenere, printre care: Lucille Bremer, Judy Garland, Betty Hutton, Jane Powell, Cyd Charisse şi Barrie Chase, dar cu niciuna dintre acestea nu a avut aceleaşi succese pe care le-a avut cu Ginger Rogers.

După insuccesul cu filmul ''Yolanda and the Thief'' (1945), Fred Astaire a devenit nesigur pe el şi a intenţionat să se retragă. Şi-a concentrat atenţia asupra curselor de cai şi a deschis Fred Astaire Dance Studio în 1947.

 A revenit la Hollywood pentru a-l înlocui pe Gene Kelly în filmul ''Easter Parade'' (1948), iar apoi a jucat în ''The Barkleys of Broadway'' (1949), alături de Ginger Rogers pentru ultima oară.

Fred Astaire a oprit filmările la ''Daddy Long Legs'' (1955) din cauza morţii soţiei sale, dar compozitorul coloanei muzicale a filmului şi alţi colegi de platou l-au convins că munca, lucrul în studio sunt cel mai bun remediu pentru a uita de tristeţe.

Au urmat filmele ''Funny Face'' (1957), producţie Paramount, şi ''Silk Stockings'' (1957), producţie MGM. Filmul ''Finian's Rainbow'' (1968) regizat de Francis Ford Coppola a fost ultimul său mare musical, în care a jucat alături de Petula Clark.

 

În 1975 a lansat trei albume - ''Attitude Dancing'', ''They Can't Take These Away From Me'' şi ''A Couple of Song and Dance Men'' la Londra. A jucat roluri principale în filmele ''The Amazing Dobermans'' (1976), ''The Purple Taxi'' (1977) şi în filmul de televiziune ''A Family Upside Down'' (1978). A avut o apariţie ca guest star în serialul de televiziune ''Battlestar Galactica'' (1979).

De-a lungul carierei, care a durat în total 76 ani, timp în care a făcut 31 de filme muzicale şi numeroase înregistrări, talentul i-a fost răsplătit cu multe premii. În 1958, musicalul ''An Evening with Fred Astaire'' a câştigat nouă premii Emmy, la mai multe categorii. În 1950 a primit Academy Award pentru unicitatea actului său artistic şi contribuţia la filmul musical. A primit Globul de aur de mai multe ori, între care pentru filmele ''Three Little Words'' - în 1950 şi ''The Towering Inferno'' - în 1975.

 

A fost inclus în Hall of Fame of the International Best Dressed List, American Theatre Hall of Fame şi National Museum of Dance's Mr & Mrs Cornelius Vanderbilt Whitney Hall of Fame. De asemenea, a intrat în Television Hall of Fame şi Ballroom Dancer's Hall of Fame.

În 1981 a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Institutului American de Film.

Alte premii cu care a fost recompensat marele artist: "Capezio Dance Award" (în 1987), Premiul Grammy pentru întreaga carieră (postum, în 1989). Fred Astaire a fost inclus în Grammy Hall of Fame, postum, în anii 1997, 1998, 1999, 2003, 2004 şi 2007. Artistul are o stea pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood pentru filmele sale de succes.

 

A fost căsătorit cu Phyllis Potter din 1933 până în 1954, la moartea acesteia, şi au avut doi copii - Fred jr. şi Ava. A doua căsătorie a avut loc în 1980, cu Robyn Smith.

Împreună cu Bing Crosby, George Murphy, Ginger Rogers şi alţi artişti a fondat Hollywood Republican Committee. Fred Astaire a murit la 22 iunie 1987, precizează site-ul www.thefamouspeople.com.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP3 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea (în incinta societății FRIZONAGRA S.R.L.), telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp3.namoloasa@gmail.com , organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp3.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea (în incinta societății FRIZONAGRA S.R.L.). După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Aproape 700 de fugari au fost aduți în țară, în acest an
30/11/2023 11:21

De la inceputul anului pană in prezent au fost aduse din străinătate aproape 700 de persoane condamnate care se sustrăgeau de la executarea pedepselor, a anunţat miercuri ministrul Justiţiei, Alina Gorghi ...

Ovidiu Lipan Ţăndărică se căsătorește la 70 de ani. Cine e viitoarea sa soție
29/11/2023 15:01

La 70 de ani, Ovidiu Lipan Tăndărică este pregătit să se căsătorească cu femeia cu care are o relatie de 20 de ani. Cu toate acestea, el nu a dat prea multe detalii despre ziua cea mare. Desi fost into ...

Alfred Simonis înjură ca la ușa cortului: „Îți sparg dinții, să îmi bag p.. în mă-ta!”
28/11/2023 00:09

Presedintele interimar al Camerei Deputatilor, Alfred Simonis, il injură pe liderul Opozitiei George Simion de la tribuna Camerei Deputatilor. Cuvintele ce i-au iesit pe gură liderului PSD sunt greu de reprod ...

Imaginile care iau mințile femeilor! A apărut cel mai sexy calendar cu pompieri / FOTO-VIDEO
27/11/2023 19:36

Imaginile care iau mintile femeilor! A apărut cel mai sexy calendar cu pompieri A apărut calendarul sexy cu pompieri. Este vorba despre un traditional calendar, care aniversează 30 de ani de la prima aparit ...

Pedagog înjunghiat de o elevă, în biroul directorului unei școli din Oradea
27/11/2023 15:29

Un bărbat in varstă de 41 de ani, pedagog la un liceu din Oradea, a fost rănit după ce a fost injunghiat de către o elevă. Incidentul a avut loc in biroul directorului adjunct al unităţii de invăţă ...

„Autentic
27/11/2023 14:38

În epoca deepfake şi a post-adevărului, in contextul proliferării inteligenţei artificiale şi după ce Elon Musk a transformat Twitter in platforma X, editorii dicţionarului american Merriam-Webster ...

10 curiozități despre Napoleon Bonaparte. Ce purta mereu la gât și de ce se temea de pisici?
26/11/2023 14:56

    Napoleon Bonaparte a fost mereu prezentat ca un strateg militar genial si un om de stat extrem de influent. El a fost unul dintre marii lideri ai istoriei, iar actiunile si decizii ...

Circulaţia rutieră pe podul suspendat peste Dunăre este închisă
26/11/2023 10:16

Circulaţia rutieră pe podul suspendat peste Dunăre este inchisă duminică, intre orele 07,00-14,00, din cauza vantului puternic şi a precipitaţiilor abundente, judeţul Brăila aflandu-se sub cod roşu de ...

Dezvăluiri cutremurătoare! Ce i-a apărut pe chip Ronei Hartner chiar înainte să moară. 'În momentul acela a plecat'
26/11/2023 00:20

Dezvăluiri cutremurătoare! Ce i-a apărut pe chip Ronei Hartner chiar inainte să moară. 'În momentul acela a plecat' Vestea tragică a trecerii in nefiintă a Ronei Hartner a socat intreaga tară. Du ...

Dieta care prelungește viața
25/11/2023 10:20

Un nou studiu realizat de către o echipă internatională de oameni de stiintă condus de Universitatea Bergen din Norvegia si publicat in revista Nature Food pe 20 noiembrie 2023, a descoperit un aspect extre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei