Rechizitoriul lui Dan Voiculescu, lovit de nulitate absolută. Zece greșeli ale magistraților în Dosarul ICA, sancționabile la CEDO

default

Dimensiune font:

| 23-05-2013 09:35

Rechizitoriul lui Dan Voiculescu, lovit de nulitate absolută. Zece greșeli ale magistraților în Dosarul ICA, sancționabile la CEDO

 

Traian Băsescu a folosit UE pentru a se proteja, în 2012, profitând de conexiunile din PPE și de poziția sa în statul român (numiri de judecători și procurori, modificări în lege, presiuni pe funcționari). Dan Voiculescu ar putea fi apărat de UE în calitatea sa de simplu cetățean. Mecanismele UE sunt activate în cazul unor abuzuri ale statelor împotriva cetățenilor acestora și, de regulă, sancționează guvernele vinovate.

Meciul pare pierdut din start de Dan Voiculescu, după o rețetă verificată în cazul Adrian Năstase. Nu este exclusă, totuși, o decizie surpriză a instanței, care ar putea solicita refacerea rechizitoriului, de către procurori, considerând că este lovit de nulitate absolută.

Cel puțin zece greșeli grave, dacă nu abuzuri, au fost sesizate de avocatul Gh. Mateuț în rechizitoriu. Potrivit acestuia, s-a intenționat de la început inculparea liderului PC, dar acesta a fost introdus în ultima clipă în dosar, pentru a nu avea posibilitatea să se apere. Un astfel de viciu de procedură este automat sancționat de CEDO, ceea ce ar pune România într-o poziție extrem de delicată pe plan european.

 Rețeta din cazul Adrian Năstase

Procurorii numiți de Traian Băsescu deschid un dosar adversarilor acestuia. Presa portocalie dezlănțuie o campanie media în care prezintă exclusiv poziția Parchetului, uneori cu detalii transmise jurnaliștilor chiar de către procurori. Presa neutră nu intervine, pentru că imaginea politicienilor este, oricum, una proastă și se teme să nu fie atacată de deontologi, sau de comentatorii așa-ziși independenți. Campania de presă, centrată pe datele tendențioase furnizate de procurori, pune presiune pe magistrații care judecă speța. Nu sunt excluse și alte mecanisme de presiune (judecători care nu au imovabilitate, de exemplu).În final, se ajunge la CEDO, iar motivarea deciziei poate constitui cap de acuzare pentru România (judecătorii recunosc că nu sunt probe, dar vor să dea un exemplu, cum s-a întâmplat în cazul Năstase).

 Dosarul ICA, ingredientele unui abuz politic

Dan Voiculescu a fost implicat în dosar după ce a devenit adversarul politic al lui Traian Băsescu. Rechizitoriul nu cuprinde probe directe sau indirecte împotriva fostului senator PC. Este o prezentare generală, care menționează texte de lege, fără să prezinte nicio faptă concretă. Mai mult, potrivit avocaților, nu există nici măcar probe indirecte. Chiar dacă o campanie de presă susținută de mai multe trusturi de televiziune și zeci de ziare ar putea influența publicul din România sau pe judecători, instanțele europene vor sancționa abaterile procedurale și abuzurile magistraților.

 Găurile din dosar, sesizate de avocatul Gh. Mateuț

 Poziția lui Dan Voiculescu a fost constant ignorată de mass media, care a prezentat datele furnizate de procurori. Susținerile avocaților au fost considerate prea tehnice. În esență, aceștia sesizau că actele procurorilor sunt ilegale. O cerere depusă de Dan Voiculescu la Tribunalul București, arată găurile din dosarul șvaițer alcătuit de procurori și erorile magistraților . Avocatul Gh. Mateuț susține că dosarul ar trebui restituit procurorilor, care sunt obligați să-l refacă în întregime. Motivele:

1. Rechizitoriul nu cuprinde fapte de natură penală în ceea ce îl privește pe Dan Voiculescu. Starea de fapt este prezentată într-o formulă vagă, generală, lipsind elementele de fapt concrete care i se reproșează, indispensabile unui rechizitoriu (art. 263, al.1, CP) .

2. Din rechizitoriu lipsesc faptele materiale reținute în sarcina lui Voiculescu (timpul, locul, modul de comitere al faptei, mijlocul folosit, scopul și consecințele produse).

3. Procurorul prezintă doar texte de incriminare și reporduce conținutul acestora, fără nicio referire la o faptă concretă.

4. Rechizitoriul se bazează pe supoziții, și formuleqază prezumții de culpabilitate, incompatibile cu prezumția de nevinovăție, prevăzută în art. 5 Cod penal, în mod expres.

5. Chiar procurorii recunosc că nu au probe, la filele 164-165 ale rechizitoriului, unde în loc să prezinte fapte arată că ”analiza întregului mecanism reliefat de modul de derulare a procedurii de privatizare relevă că…”. Analiza o fac analiștii, procurorii trebuie să prezinte fapte.

6. Susținerile sunt bazate pe argumente filozofice: ”O versiune contrară înseamnă să admitem că toți cei implicați și-au încălcat atribuțiile de serviciu sau au acționat în interesul Grivco din considerente telepatice ori din necunoaștere sau prostie”. Arată a rechizitoriu sau a editorial din revista 22?

7. Dobândirea acțiunilor ICA este încadrată de procurori la infracțiunea ”spălare de bani”, dar la filele 35-36 sunt descrise operațiuni de natură comercială sau civilă a căror legalitate nu e contestată și fără relevanță penală.

8. Încadrarea se face tot pe bază de raționamente, nu de probe. De asemenea, nu se arată care este actul material, în ce constă acesta și câte sunt, de fapt, pentru a susține că spălarea de bani este în formă continuată.

9. Nu s-a respectat legea în ceea ce privește sesizarea organelor de urmărire penală. Astfel, ordonanța prin care s-a dispus extinderea cercetărilor la Dan Voiculescu (inițial, el nu figura în dosar) este nelegală. Ordonanța a fost emisă în 24.09.2008. Înainte de acest act, nu exista nicio sesizare. DNA s-a folosit de două denunțuri anonime, din care unul era copia unui articol de ziar. Denunțurile anonime nu pot fi luate în considerare decât pentru ca organul de urmărire penală să se sesizeze din oficiu. DNA nu s-a sesizat din oficiu, așa că în cazul lui Dan Voiculescu nu există niciun act de sesizare penală prevăzut de lege. Dacă legea s-ar respecta în România, Instanțele trebuiau să constate nulitatea absolută a rechizitoriului pe numele lui Dan Voiculescu, odată ce nu s-a făcut sesizarea penală. Dosarul trebuia retrimis la Parchet, pentru refacerea cercetării penale, dar instanța ICCJ a refuzat acest lucru.

10. Toate actele de urmărire penală cu privire la Dan Voiculescu au fost efectuate ÎNAINTE de începerea urmării penale în cazul său. Astfel, s-a încălcat iremediabil dreptul la apărare, fiindcă nu s-a dat posibilitatea avocatului lui Voiculescu de a pune întrebări martorilor, de a formula cereri și a depune memorii, întrucât nu era parte în dosar. Voiculescu nu a mai putut face observații cu privire la întrebările puse de procuror expertului, sau de cere completarea expertizelor sau de a solicita expertize proprii. CEDO sancționează astfel de proceduri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Anamaria Prodan i-a băgat pe bărbaţi în boală. Sexy impresara s-a afişat într-un costum de baie minuscul, în vacanţa din Turcia-FOTO
27/12/2019 10:14

Trup perfect, atitudine de divă şi bogăţie cat cuprinde! Am pus mana pe imagini de infarct cu Anamaria Prodan, in vacanţă! Impresara face ravagii, pe un iaht de lux! Atenţie, domnilor! Urmează filmări ...

Sexy gardiana, prinsă goală în aripa bărbaților din penitenciar. Galerie foto incendiară
27/12/2019 05:13

 Are 28 de ani iar in 2016 s-a angajat ca ofiţer de penitenciar. Sexy gardiana, prinsă goală. Shauna Cleary s-a angajat ca ofiţer de penitenciar la o inchisoare din Ţara Galilor si chiar dacă lucra ...

Dezvăluiri şocante: Donald Trump ar fi trimis publicațiilor de scandal fotografii cu soţia sa dezbrăcată
26/12/2019 17:12

Melania Trump il suspectează pe Roger Stone, un vechi aliat şi consilier al lui Donald Trump, că ar fi in spatele apariţiei in presă a fotografiilor in care ea apare goală, la ordinele soţului său, conf ...

Una dintre starletele Românei a fost șantajată cu poze nud de soțul ei și au divorțat înainte de Crăciun: 'A spart totul în casă'
25/12/2019 10:25

Bianca Rus si Antonio Luigi Gottschling au divortat oficial, inainte de Crăciun. Artista a mărturisit că a trăit un calvar alături de sotul ei, motiv pentru care a decis să divorteze. Bianca Rus a sustin ...

Fetișuri de vedete. Obiceiuri și fantezii sexuale mai puțin întâlnite
23/12/2019 08:51

  Aflate mereu in centrul atentiei, starurile de talie mondială au fost puse de-a lungul timpului in situatia usor ingrată de a-si recunoaste micile plăceri de ordin sexual.    ...

Cele mai spectaculoase accidente vestimentare din 2019. Ce vedete și-au expus trupul fără să vrea
14/12/2019 19:47

 Hainele ne joacă feste tuturor, dar vedetele oferă adesea subiecte de barfă care tin internautii in priză săptămani intregi. Iată mai jos cateva exemple! Phoebe Price Numele ei nu vă spune pre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei