Te topesti de caldura? Cumpara-ti un aparat de aer conditionat

Document1

Dimensiune font:

| 07-07-2022 11:33

 Avem un organism homeotermous, adica avem un sange cald si mentinem o temperatura constanta, independenta de exterior. 37ºC este temperatura interna a corpului nostru si exista mai multe functii nervoase, hormonale si metabolice implicate in mentinerea constanta fara variatii. Temperatura corpului se schimb nu doar pe timp de canicula, ci si atunci cand suntem bolnavi, avem o infectie sau si in situatia in care mecanismele de reglare nu pot depasi caldura din mediul exterior.

Vara un aer conditionat a devenit o necesitate reala si din fericire, nu mai este un lux. Gandeste-te ca temperaturile inalte, caldura intensa dauneaza corpului nostru in diferite moduri si afecteaza, mai presus de toate, mecanismele biologice necesare pentru a mentine temperatura corpului in limite normale. Unul dintre cele mai intalnite moduri prin care organismul pierde apa este atunci cand ar loc procesul de transpiratie.

Cum ne afecteaza caldura corpul?

Cel mai eficient sistem pe care corpul nostru il are pentru a reduce temperatura corpului este productia de transpiratie. Glandele sudoripare care sunt distribuite pe intreaga suprafata a corpului, desi sunt mai abundente in pliurile pielii si pe frunte, sunt responsabile pentru producerea transpiratiei, care absorbcaldura din piele si o racesc. Cu toate acestea, caldura intensa produce urmatoarele efecte:

· Adinamia (absenta fortei fizice);

· Oboseala;

· Pierdere crescuta de apa si electroliti prin transpiratie;

· Hipotensiune arteriala;

· Crampe musculare;

· Stres.

Cand caldura este foarte puternica si mecanismele organice de reglare a temperaturii esueaza, poate aparea o senzatie de lesin. In cel mai grav caz, puteti ajunge la accident vascular cerebral cauzat de caldura, probleme neurologice si metabolice, hipertermie extrema (cresterea temperaturii), care necesita o asistenta medicala urgenta si calificata.

Cum ne protejam de caldura?

In mijlocul verii, in multe locuri temperaturile cresc la niveluri foarte ridicate. Nu este intotdeauna usor sa ne desfasuram activitatile din viata de zi cu zi atunci cand termometrele indica valori extrem de mari. Este important sa nu lasam garda jos si sa luam cateva masuri simple de prevenire a caldurii extreme, ce ne poate puna in pericol sanatatea.

Hidratarea este esentiala

Consumati apa si lichide de multe ori pe zi. Nu abuzati de bauturi cofeinizate sau racoritoare dulci. Evitati alcoolul, care favorizeaza deshidratarea.

Diminuati consumul de alimente bogate in grasimi

Evitati mesele copioase si alegeti mancaruri usoare care va ajuta sa va mentineti hidratati. Salate, fructe sunt alimente care ar trebui sa ocupe un loc important in meniurile de vara.

Protejati-va de soare

Utilizati protectie solara si repetati aplicatia de mai multe ori pe zi. Cu masuri de precautie extreme pentru copii, folosind un factor de protectie ridicat, evitati sa petreceti mult timp in soare. Pe plaja, in piscina sau in parc, nu sunteti in siguranta sub umbrela, deoarece prin aceasta trece o parte din radiatiile ultraviolete.

Alegeti pe cat posibil deplasarile prin locuri umbrite

Incercati sa stati in locuri racoroase, umbroase sau cu aer conditionat, evitati sa va expuneti la temperaturile caniculare atunci cand nu este necesar. Amintiti-va ca, atunci cand este foarte cald, trebuie sa reduceti activitatea fizica si sa evitati sporturile in aer liber in mijlocul zilei.

Purtati haine din materiale vaporoase

Purtati tesaturi usoare, moi, respirabile. Alegeti pantofi confortabili care permit ca picioarele sa respire.

Aerul conditionat – aliatul contra caniculei

Odata cu sosirea caldurii intense, este recomandat sa cautati formule pentru a mentine, printr-o buna climatizare, casele si birourile noastre racoroase si confortabile. Sistemele de aer conditionat devin din ce in ce mai puternice, eficiente, silentioase si elegante.

Persoanele care au aceste dispozitive in casa lor ar trebui sa stie ca locatia lor este foarte importanta. Daca este instalat intr-un loc strategic unde nu exista pierderi de racire, se obtine o utilizare eficienta. Acelasi lucru se intampla atunci cand alegeti sistemul de aer conditionat, fiind de preferat sa alegeti unul care ofera o eficienta mai mare in reducerea cheltuielilor generate de costuri mari ale facturilor de energie electrica.

Conform expertilor, temperatura ideala pentru a seta temperatura aerului conditionat trebuie sa aiba un minim de 24 de grade. Acest lucru va face ca mediul sa fie suficient de racoros, optimizand in acelasi timp consumul de energie electrica. In cazul in care decideti sa puneti sistemul de aer conditionat la o temperatura mai mica de douazeci si patru de grade, singurul lucru pe care il obtineti este o senzatie de racorire imediata a incaperii, dar aceasta actiune nu este recomandata in cazul in care aparatul va fi conectat pentru o lunga perioada de timp, deoarece costurile facturii de energie electrica pot creste simtitor.

Care sunt cele mai bune aparate de aer conditionat?

Intr-un top al celor mai bune aparate de aer conditionat, se plaseaza cateva marci. 

Marca LG este o optiune de luat in considerare. Modelele acestui brand sunt uneledintre cele mai bine vandute, acestea fiind o optiune de luat in considerare daca bugetul nu este suficient de mare. Iata topul celor mai bune aparate de aer conditionat

· Heinner;

· Samsung;

· Daikin;

· Panasonic;

· GREE;

· Whirlpool.

Cat consuma un aparat de aer conditionat?

In acest sens, trebuie sa se tina seama de faptul ca aparatele de aer conditionat, ca toate aparatele, necesita o tensiune diferita. Din acest motiv, ar trebui furnizate valorile standard pentru calcul. Se poate indica prin exemplu, un consum de 1.8 kW pe ora, cu o durata de functionare de 7 ore.

Apoi vom face calculul dupa cum urmeaza:

1.8 kW/h x 7 ore pe zi = 12.60 kW/zi

Acum, ceea ce vrei sa stiti este impactul consumului asupra bugetului familiei. Calculul este extrem de simplu, daca stiti pretul energiei electrice. Trebuie remarcat faptul ca acesta este un exercitiu demonstrativ de a cheltui aerul conditionat timp de o luna. Pentru un calcul mai real al cantitatii consumate de aerul conditionat, trebuie luati in considerare alti factori. Aceste aspecte ar fi timpul in care stam acasa, preturile energiei electrice, tipul de aer conditionat pe care il aveti, printre altele.

Cum alegi cel mai bun aer conditionat pentru nevoile tale?

Piata echipamentelor de aer conditionat continua sa creasca in tara noastra. Fara indoiala, a avea un astfel de dispozitiv este un pariu sigur daca dorim sa avem in interiorul unei incaperi o temperatura ideala, pentru un plus de confort. Cu toate acestea, inainte de a decide cu privire la un aparat de aer conditionat, este important sa luam in considerare o serie de aspecte.

Caracteristici pentru a alege un bun aparat de aer conditionat

 

Un aparat de aer conditionat, in plus fata de puterea potrivita, trebuie sa aiba cateva dotari tehnice pentru a asigura confortul si bunastarea. Ca, de exemplu, un termostat, viteze diferite si grilele difuzorului (clapa) sa poata fi reglate. In plus, este bine ca dispozitivul ales sa aiba oprire automata a ventilatorului atunci cand echipamentul detecteaza ca s-a atins temperatura pe care noi am setat-o. De asemenea, o accesibilitate buna si manipularea usoara a filtrelor, astfel incat curatarea si intretinerea sa fie simpla, sunt caracteristici de luat in considerare atunci cand inspectam piata, pentru a alege cel mai bun aer conditiont. Fara a uita, optiunea unui filtru electrostatic pentru acei membri ai familiei care sunt alergici, este un alt aspect de retinut.

Locul in care il vom amplasa

 

Nu toate camerele au aceleasi nevoi de aer conditionat. Prin urmare, este recomandat nu numai sa stiti clar numarul de camere in care temperatura sa fie una rglata, dar, de asemenea, aranjamentul lor. Deoarece, in functie de aceasta, va fi un tip sau un altul sistem de aer conditionat, mai potrivit pentru casa noastra. Acesta trebuie sa fie de obicei amplasat acolo unde veti petrece mai mult timp, in special in camere frecvent utilizate, cum ar fi dormitoare si livinguri, dar nici bucataria nu trebuie omisa.

Distanta de instalare (unitate exterioara si interioara)

 

La momentul instalarii aerului conditionat, nu trebuie doar sa luam in considerare locul, ci si distanta. Stiati ca cu cat este mai mare distanta dintre aparatul interior si cel exterior, cu atat performanta sistemului este mai scazuta? De exemplu, o instalatie de 10 metri duce la o pierdere de performanta intre 3 si 5% si o instalatie de 15 metri intre 7 si 10%. In plus, nu toti producatorii ofera aceleasi posibilitati in ceea ce priveste distantele de instalare.

Cand vine vorba de unitatea exterioara, locatia sa este foarte importanta. Ventilatia adecvata este esentiala. Deci, daca il instalati langa un perete, nu trebuie sa uitam ca ar trebui sa existe suficienta distanta pentru ca aerul sa circule usor. Prin urmare, este de preferat sa-l instalati intr-un loc umbrit. De ce? Diferenta de temperatura de la a fi in lumina directa a soarelui sau de a fi la umbra poate fi de la 5 ° C la 10 ° C. O diferenta care ne poate ajuta sa reducem din consumul in exces. In cazul unitatii interioare, aspectul pe care trebuie sa il prioritizam este economisirea energiei. Desi in prezent exista si persoane pentru care estetica joaca un rol important.

 

Tehnologia invertorului ca o solutie eficienta

 

Avand un sistem de aer conditionat cu invertor nu numai ca maximizeaza capacitatea de racire, dar mentine constanta racirea. Cum ne ajuta acest lucru? Aceasta permite sa nu existe schimbari majore de temperatura, creste eficienta aerului conditionat, pe care le observam in confort (un aer optim). Cu alte cuvinte, functia sa nu este alta decat reglarea vitezei compresorului. Astfel incat, fara oprire, aparatul incetineste pana la minimul necesar pentru a mentine temperatura dorita.

Intelegerea etichetei energetice

 

Un lucru important pe care trebuie sa-l observati intr-un aparat de aer conditionat este eticheta de eficienta energetica. Ce ne spune aceasta eticheta? Aceasta eticheta ne arata, pe o scara, consumul de energie al produsului. Cea mai eficienta clasa este A+++. Cum putem citi aceste etichete? Trebuie doar sa ne uitam la cele doua parti pe care le are, dreapta si stanga. Pe partea stanga vom vedea scara completa a tuturor claselor de energie de acolo, de la A la G (de la mai mult la mai putin eficient), iar pe partea dreapta vom vedea cateva numere care indica cat de mult consum are produsul nostru.

Eticheta energetica este foarte importanta atunci cand alegeti un sistem de aer conditionat bun. In ea veti putea vedea nu numai produsul, modelul si caracteristicile, cum ar fi nivelul sunetului, ci si clasificarea energetica sau puterea dispozitivului.

Dupa cum am mentionat deja, puterea echipamentului este determinata in raport cu mp ai camerei in care urmeaza sa plasati dispozitivul. Totodata, se calculeaza dimensiunile tuturor incaperilor in care dorim ca aerul rece sa ajunga. Chiar daca achizitionati un echipament mai puternic nu inseamna ca acele cheltuielile de consum vor fi mai mari, ci ca aerul conditionat va ajunge la temperatura dorita mai devreme.

Astazi, toate aparatele de aer conditionat merg cu o telecomanda care va permite sa controlati temperatura si sa temporizati pornirea/oprirea. Dar de fiecare data cand avem nevoie de un controler cu mai multe functii pentru a facilita utilizarea aerului si pentru a ne ajuta sa controlam consumul. Cu aceste functii simple, va veti face ziua mai usoara in ceea ce priveste aerul conditionat al casei, locului de munca, etc.

Multi producatori, in afara de utilizarea tehnologiei inverter in dispozitivele lor, introduc alte sisteme in masinile lor pentru a obtine economii de energie si mai mari si pentru a oferi o eficienta mai mare.

Sisteme inteligente

Senzori de miscare inteligent sunt din ce in ce mai integrati de catre marii producatori in masinile lor. Acesti senzori detecteaza prezenta oamenilor in camera, si in cazul in care nu le detecteaza, aerul este automat pus pe "stand by. Acest senzor detecteaza, de asemenea, temperatura necesara a camerei, detectand numarul de persoane din aceasta si temperatura pe care ati marcat-o, astfel incat va fi modificata ori de cate ori considera ca este necesar pentru a va creste confortul. Acest sistem, pe langa facilitarea functiei de aer conditionat, va ajuta, de asemenea, sa economisiti pe consumul de energie.

Acestea sunt puncte fundamentale pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand alegeti un nou aparat de aer conditionat. In afara de caracteristicile pe care le-am punctat in articolul de astazi, se va tine cont si de bugetul alocat. Pe piata exista numeroase modele perfecte pentru nevoi diferite, iar unele modele beneficiaza uneori de reduceri generoase ale pretului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
 Seară de comuniune și bucurie la cina de Iftar
28/03/2024 15:08

În lumina caldă a soarelui care incepea să coboare deasupra orizontului, comunitatea musulmană s-a adunat pentru a marca Ramadanul cu o cină de Iftar. Atmosfera era plină de anticipare si bucurie in ...

 Ceaiul, elixirul vieții între tradiție și inovație
28/03/2024 14:54

Într-o lume unde ritmul frenetic al vietii cotidiene ne solicită la fiecare pas, ceaiul reprezintă o invitatie la pauză, reflectie si reconectare cu sinele. Această băutură milenară, cu origini str ...

Pilates, o călătorie spre echilibrul perfect între minte și corp
28/03/2024 13:55

În lumea vastă a fitnessului si a bunăstării personale, metoda Pilates se distinge ca o abordare holistică, care vizează nu doar imbunătătirea conditiei fizice, ci si echilibrul si armonia dintre m ...

 Pilates, o călătorie spre echilibrul perfect între minte și corp
28/03/2024 13:50

În lumea vastă a fitnessului si a bunăstării personale, metoda Pilates se distinge ca o abordare holistică, care vizează nu doar imbunătătirea conditiei fizice, ci si echilibrul si armonia dintre m ...

O provocare de economisire de 30 de zile pe care ar trebui să o încercați în 2024
28/03/2024 11:05

MT: Reducerea cheltuielilor: O metodă de 30 de zile MD: Este usor să adopti obiceiuri frugale si să economisesti bani cu o abordare sistematică. Iată o tactică simplă de 30 de zile care vă poate aj ...

Cunoaşte-ţi drepturile de pasager şi cere-ţi despăgubiri pentru un zbor întârziat sau anulat!
28/03/2024 10:33

Cunoaşte-ţi drepturile de pasager şi cere-ţi despăgubiri pentru un zbor intarziat sau anulat!  Fiecare călătorie cu avionul implică o serie de factori care trebuie să fie indeplinite pentru ca ...

Cine achită nota la restaurant. Misterul, deslușit de specialiștii în bune maniere
28/03/2024 00:14

Cine trebuie să achite nota la o intalnire la restaurant? Aceasta este intrebarea pe care si-o pun, de foarte multe ori, atat persoanele de sex masculin, cat si cele de sex feminin. Consilierii in bune manier ...

Ziua Păsărilor
27/03/2024 14:30

Evenimente de observare a păsărilor vor fi organizate in mai multe oraşe din ţară, in perioada 30 martie – 7 aprilie, a informat, marţi, Societatea Ornitologică Romană. Pe data de 1 aprilie este ...

Cum transformă tehnologia viitorul fast-food-ului
27/03/2024 14:00

Automatul reprezintă o fereastră fascinantă spre viitorul industriei alimentare, imbinand traditia servirii rapide cu inovatia tehnologică. Conceput initial in secolul 19, automatul a evoluat de-a lungul ti ...

Vine căldura! Meteorologii anunță temperaturi de 25 de grade!
27/03/2024 13:42

Se incălzeste vremea, temperaturile ajung la 25 de grade. Vremea va fi in incălzire semnificativă, astfel că, in mare parte a intervalului, valorile termice se vor situa cu mult peste mediile climatolo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei