0000   917418852800

Dimensiune font:

6 animale folosite la război de-a lungul istoriei

| 04-09-2019 09:49

 De-a lungul istoriei, am excelat când a fost vorba să găsim modalități noi și inventive de a ne ucide unul pe celălalt. Adeseori, ne-am orientat spre regnul animal pentru a ne suplimenta arsenalele.

Asirienii și babilonienii au fost printre primii care au folosit câini de război, însă nicidecum ultimii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sovieticii au dus lucrurile la un alt nivel, transformând cel mai bun prieten al omului într-o mină antitanc cu blană.

Se spune că regele persan Cambyses al II-lea a adus pe câmpul de luptă pisici – animale sacre pentru inamicii săi egipteni – înainte de bătălia de la Pelusium din 525 î.e.n.

Și caii au jucat un rol important în război, până în prima jumătate a secolului XX. Însă animalele domestice nu sunt mare lucru. Dacă vrei să ieși în evidență în domeniul aglomerat al faunei militarizate, trebuie să o iei pe calea exotismului. Iată cum:

1. Elefanții

Și armata Khmer, de pe teritoriul de azi al Cambodgiei, a purtat război cu elefanți (împotriva regatului Cham) în secolul al XII-lea. Foto: Wikimedia 

Hannibal a folosit celebra sa cavalerie de elefanți atunci când a invadat Roma, în Al Doilea Război Punic. Generalul a trecut Alpii cu zeci de elefanți.

Oricât de terifiante ar fi fost bestiile, romanii au adoptat în curând tehnici de reacție (simplul fapt de a le face loc să treacă prin liniile romane era o tehnică eficientă). Până la urmă, Hannibal a rămas fără elefanți cu mult timp înainte ca Roma să rămână fără romani.

2. Delfinii

Un delfin folosit de marina militară a SUA în programul numit KDog. Animalele au fost folosite în operațiuni de deminare în Golful Persic, în timpul Războiului din Irak. Foto: Wikimedia

În anii ’60, aceste cetacee inteligente au fost folosite de SUA și de URSS ca parte a cursei înarmării din timpul Războiului Rece. Antrenați de marinele ambelor țări pentru a detecta mine și scafandrii inamici, „delfinii de război” au fost folosiți chiar și în secolul XXI.

 

Când Rusia a ocupat și anexat Crimeea, în martie 2014, printre prăzile de război s-a numărat și programul militar ucrainian privitor la delfini. 

3. Șobolanii

Șobolanul exploziv, cunoscut și sub numele de bomba-șobolan, a fost o armă dezvoltată de britanici în Al Doilea Război Mondial pentru a fi folosită împotriva Germaniei. Foto: Wikimedia

De-a lungul istoriei, șobolanii au fost niște însoțitori constanți, deși nedoriți, ai armatelor lumii. Șobolanii distrugeau proviziile de pe vase, răspândeau bolile în tabere și se hrăneau cu cadavrele morților neîngropați.

În timpul Primului Război Mondial, șobolanii din tranșee erau o bătaie de cap atât de mare, încât comandanții au interzis împușcarea creaturilor ca să nu irosească stocurile de muniție. Însă, în secolul XXI, șobolanii au fost dresați să „perieze” fostele câmpuri de bătălie în căutare de mine antipersonal.

Aceste mine ucid sute de oameni în fiecare an, iar simțul olfactiv dezvoltat al șobolanilor le permite acestora să descopere chiar și acele mine care nu pot fi detectate cu mijloace electronice.

4. Cimpanzeii

Cimpanzeul Ham în ianuarie 1961, înainte de lansarea sa în spațiu. Foto: Wikimedia

Poate fiindcă scenariul din „Planeta maimuțelor” a părut mereu prea plauzibil, oamenii nu au înarmat primatele la scară mare. Pare o idee proastă să îi dai o sabie sau o carabină unui animal cu o inteligență „aproape umană” și cu o putere superioară omului.

Însă cimpanzeii au jucat un rol important în cursa spațială. În timp ce sovieticii foloseau câini, SUA au deschis calea astronauților din programul Mercury folosindu-l pe Ham, un cimpanzeu care a zburat sub orbită și a devenit mascota programului spațial al SUA. 

Ham a murit în 1983, după o viață în captivitate. A fost îngropat la Muzeul de Istorie Spațială din Alamogordo, New Mexico.

Alți „astro-cimpanzei” au avut o soartă mai proastă, fiind închiriați laboratoarelor de cercetări medicale, după ce Forțele Aeriene ale SUA au pus punct programului spațial cu cimpanzei în anii ’70.

5. Porumbeii

Un porumbel cu cameră foto atașată, folosit de germani la spionaj pe calea aerului în Primul Război Mondial. Foto: Wikimedia

Adeseori luat în derâdere ca fiind un „șobolan cu aripi”, umilul porumbel a jucat rolul de mesager pe câmpurile de bătălie, cel puțin de când Cezar a cucerit Galia, în primul secol î.e.n.

În Primul Război Mondial, pe frontul de vest, porumbeii au fost folosiți pentru a duce mesaje vitale de la și spre liniile de bătaie. Porumbelul Cher Ami a salvat viețile a aproape 200 de soldați americani, după ce a livrat mesajul care anunța că un atac de artilerie prost direcționat amenința propriile trupe. 

În Al Doilea Război Mondial, serviciul de informații britanic MI5 și-a dat seama de eficiența porumbeilor și a trimis pe front o echipă de dresori de șoimi. De cealaltă parte, șeful SS, Heinrich Himmler, era chiar președinte al Societății Naționale Germane a Porumbeilor!

Păsările de pradă „patrulau” pe cerul britanic. În final, șoimii nu au doborât nici măcar un porumbel.

6. Șerpii

„Șerpi pe o ambarcațiune”, desen de Joelle Cicak

Când un individ este considerat unul dintre cei mai mari lideri militari din istorie, nu te poate mira faptul că apare din nou pe lista noastră. Ne întoarcem la Hannibal, învins de romani, alungat din Cartagina natală și obligat să caute refugiu la regele Prusias al Bitiniei.

Încă decis să lovească Roma prin orice metodă, Hannibal l-a sfătuit pe Prusias în timpul conflictului cu Eumenes al II-lea, liderul Pergamului, un stat clientelar Romei. 

Bitinienii nu aveau forța necesară pentru a triumfa terestru, așa că Hannibal a mutat câmpul de bătălie pe mare. Situația nu era cu mult mai bună, însă Hannibal era un adevărat maestru în a obține cât mai mult cu mijloace modeste.

Iar mijloacele la îndemână erau șerpii. Mulți șerpi! Le-a ordonat oamenilor săi să-i adune și să-i pună în vase de lut, apoi a făcut singurul lucru ce părea logic după ce a strâns atât de mulți șerpi: i-a aruncat cu catapultele asupra vaselor inamice.

În general, războiul biologic se duce cu organisme invizibile, însă nu și în cazul lui Hannibal. În urma acestei acțiuni, bitinienii au ieșit învingători.

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcţia C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerţului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de şedinţă nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 03.10.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire activ - Valoare pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.) Activ nr. 2.1 - Fostul Amplasament Al Filaturii De Bumbac compus din teren intravilan în st. de 42.150,95 mp şi clădiri industriale în sc. de 21.816,77 mp amplasat în intravilanul oraşului Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui. Proprietatea este pretabilă pentru activităţi industriale, dispune de utilităţi şi accesul se realizează direct din str. Gării, beneficind de o deschidere frontală de 157,60 ml. Amplasamentul se învecinează la N şi V cu proprietăţi particulare şi la E - Construcţii SA. - 1.374.100,00 lei Activ nr. 2.2 - Utilaje/echipamente tehnologice pentru fabricare cuie şi plasă sârmă situate în Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui - conform anexa 2. - 375.615,50 lei Activ nr. 6.1 - Construcţii industriale şi teren aferent – fostul amplasament al Fabricii Mecanica S.A. amplasată în intravilanul mun. Vaslui, str. Metalurgiei, nr. 4, jud. Vaslui şi bunuri mobile aferente. Proprietatea este pretabilă pentru activităţi industriale, de producţie şi depozitare. Împreună cu proprietatea se vând şi bunurile mobile aferente conform anexelor 5 şi 6, postate pe site-ul www.insolventa.ro. - 7.494.053,92 lei Activ nr. 6.3 - Echipamente tehnologice (cont 2131), aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare conform Anexei nr. 8. Anexa nr. 8 este postată pe site-ul www.insolventa.ro. - 168.048,00 lei Activ nr. 6.4 - Echipamente tehnologice (cont 2131), aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare conform Anexei nr. 9. Anexa nr. 9 este postată pe site-ul www.insolventa.ro. - 98.932,50 lei Pentru alte informaţii suplimentare referitoare la condiţiile de participare la licitaţie şi aplicarea regimului TVA accesaţi site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 01.10.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro, intenţia de vizitare. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevăzute în Regulamentul de vânzare şi caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 01.10.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0755132471, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
The Pussycat Dolls, înţelegere de MILIOANE de dolari pentru a se reuni
17/09/2019 22:22

 O sursă a declarat pentru publicaţia britanică The Sun că grupul The Pussycat Dolls s-ar putea reuni şi ar putea porni in 2020 intr-un turneu internaţional. "Nicole a refuzat de mai multe ori ...

Netflix a cumparat drepturile de difuzare pentru
17/09/2019 15:39

Este vorba despre o revenire importanta pentru Netflix, care a pierdut deja dreptul de difuzare pentru serialul "Friends" la sfarsitul anului, precum si pentru seria "The Office" incepand di ...

17/09/2019 14:08

 Răul revine la suprafaţă in oraşul Derry, sub indrumarea regizorului Andy Muschietti, care aduce laolaltă din nou membrii "Clubului de tocilari", adulţi şi adolescenţi, in locul unde tot ...

VIDEO-Cicalitoarea la nunta
13/09/2019 10:53
Cea mai lungă căsnicie din lume: Soț și soție timp de 86 de ani
12/09/2019 11:42

 Mariajul Zelmyrei cu Herbert Fisher a trecut prin Marea Recesiune, prin Al Doilea Război Mondial, prin Războiul din Coreea, prin Războiul din Vietnam, prin Miscarea pentru Drepturi Civile si ...

VIDEO- ACCIDENTE IN CONSTRUCTII
12/09/2019 10:35
Un roman a fost asasinat in Costa Rica, alaturi de o tanara fotomodel-FOTO
11/09/2019 10:10

 Un roman de 38 de ani a fost asasinat in Costa Rica. Ionut-George Otelac se afla alaturi de o tanara fotomodel (foto) intr-o masina care circula prin centrul orasului Alajuelita, din provincia San Jose ...

VIDEO- GLUME
06/09/2019 10:39
  Topul celor mai frumoase femeii din lume Locul  1-18
01/09/2019 13:20

  18. Gigi Hadid   pintrest.com   Gigi Hadid is a popular model who began her modeling career at the tender age of two but later on quit to study. At 17, Gigi reemerged in the fashion and be ...