7 animale care duc la extrem arta zborului

0000   0141700

Dimensiune font:

| 25-05-2019 19:48

 De la șoimii care intră în picaj cu aproape 400 de kilometri pe oră, la gâștele și cocorii care trec peste Himalaya, iată șapte animale zburătoare spectaculoase.

Zborul… Iată abilitatea pe care toți ne-am dori să o avem, dar a cărei lipsă ne obligă să ne mulțumim cu scaunele îngrozitoare din avioane. Animalele prezentate în acest articol sunt zburătoare naturale (sau sunt animale care planează, în câteva cazuri) și toate sunt deosebite atunci când vine vorba de zbor.

1. Cele mai grele animale zburătoare: Dropia uriașă

 

animale zburătoare
Dropia este cea mai grea zburătoare. Foto: Wikimedia

 

Dropiile sunt păsări care aparțin mai multor specii, însă dropia uriașă iese în evidență fiindcă este cea mai grea zburătoare. Dropia uriașă, alături de dropia kori, poate ajunge la 18 kilograme și poate, totuși, zbura.

Unele păsări, cum ar fi condorul andin, pot avea o greutate apropiată. Dropiile sunt destul de îndesate. Masculii ajung la o înălțime de numai un metru.

Dropia uriașă, întâlnită predominant în Europa și Asia, este considerată o specie vulnerabilă, din cauza pierderii habitatului.

O coaliție de organizații a încercat să reintroducă aceste animale zburătoare în Anglia, însă diferențele de opinie legate de acest proces au dus la stoparea proiectului în 2014.

2. Cel mai rapid picaj: Șoimul călător

 

animale zburătoare
În picaj. Șoimul călător este cel mai rapid animal de pe planetă. Foto: Shutterstock

 

Dacă întrebi oamenii care este cel mai rapid animal din lume, mulți vor spune că ghepardul. Gheparzii pot atinge viteza de 120 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că sunt cele mai rapide animale terestre.

Însă, dacă e vorba despre toate animalele de pe planetă, șoimul călător depășește aceste feline mari. Atunci când intră în picaj ca să vâneze, șoimul călător atinge viteza de 386 de kilometri pe oră.

Deci, cum atinge șoimul călător această viteză uimitoare? Șoimii au mușchi foarte puternici, pe care îi folosesc la zbor, și pene ascuțite, care le conferă un aspect suplu și ager.

Astfel, șoimii sunt mai aerodinamici, ceea ce înseamnă că pot să execute picaje cu o mai mare viteză. De asemenea, șoimii călători au inimi mari și plămâni eficienți – cele mai multe păsări nu ar reuși să respire la astfel de viteze.

Toți acești factori combinați fac ca aceste animale care zboară atât de rapide în picaj, încât, dacă clipești, s-ar putea să le pierzi din raza vizuală.

3. Mamiferul cu cele mai rapide aripi: Liliacul mexican fără coadă

 

animale zburătoare
Liliecii mexicani fără coadă. Foto: Wikimedia

 

Șoimul călător este rapid, dar ai putea spune că asta se datorează gravitației. În acest caz, poate că te va impresiona liliacul mexican fără coadă.

Ay, muchaho! Acești lilieci, cunoscuți și ca lilieci brazilieni fără coadă, cântăresc între 11 și 14 grame – greutatea unei baterii – și au o anvergură a aripilor de 30-35 centimetri.

Liliecii au fost cronometrați când zburau, bătând din aripi cu viteza de 96-160 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că sunt mai rapizi decât gheparzii.

Sunt printre cele mai răspândite mamifere în America de Nord, însă distrugerea habitatului lor ar putea să le creeze dificultăți în viitor. Se odihnesc în numere mari, într-un număr limitat de locuri.

4. Cele mai lente animale zburătoare: Sitarii

 

animale zburătoare
Sitarul american își petrece cea mai mare parte a timpului la sol. Foto: Shutterstock

 

Hai să o lăsăm mai moale cu superlativele… Îți prezentăm sitarul. Aceste păsări mici, cu lungimea cuprinsă între 25 și 30 de centimetri și greutatea de 140-230 de grame, zboară în grupuri răsfirate sau de unele singure.

Zborul laolaltă le face, probabil, să fie mai sociabile, dar ele sunt niște zburătoare foarte lente. Viteza lor normală de migrație este de 25-45 kilometri pe oră, însă pot zbura și cu numai 8 kilometri pe oră.

Oamenii pot fugi mai repede decât pot zbura sitarii la viteză maximă.

5. Zborul la cea mai mare altitudine: Cocori și gâște peste Himalaya

Un studiu din 1974, care descrie ciocnirea dintre vulturul grifon al lui Ruppell și un avion la altitudinea de 11.300 de metri, îi acordă acestui vultur titlul de „pasărea care zboară la cea mai mare înălțime”, dar se pare că vulturul nu zboară prea des la o astfel de altitudine.

Totuși, există două animale zburătoare care migrează cu regularitate la altitudine mare: gâsca de India (Anser indicus) și cocorul comun (Grus grus).

 

animale zburătoare
Gâștele bat mereu din aripi, iar asta le consumă energia. Foto: Wikimedia

 

Gâsca de India este notabilă pentru tehnica sa de zbor. Membrii acestei specii pot ajunge la înălțimea de 7.000 de metri atunci când zboară peste Himalaya.

Ca să ajungă la această înălțime, gâștele abordează zborul ca pe un montagne-russe, plonjând și ridicându-se pentru a-și conserva energia.

Poate părea contraintuitiv, însă zborul la înălțimi extreme duce la creșterea exponențială a ritmului cardiac al păsărilor și asta le consumă mai multă energie decât tehnica lor de coborâre urmată de ascensiune.

De asemenea, gâștele bat mereu din aripi, ceea ce le face să consume și mai multă energie.

6. Planarea: Peștii zburători

 

Peștii zburători mai mult planează decât zboară. Foto: Shutterstock

 

Nu toate zburătoarele sunt păsări. Îți prezentăm peștele zburător: această ființă nu zboară cu adevărat. Nu se poate propulsa bătând din aripi.

În schimb, peștii sunt capabili să facă un salt din apă și să planeze cu ajutorul aripioarelor lor, adeseori pe distanțe mari. Federația Vieții Sălbatice spune că distanța maximă de zbor a peștelui zburător este de 200 de metri.

Peștii zboară ca să scape de prădători, însă când se află în aer sunt o pradă ușoară pentru păsări. Peștii zburători alcătuiesc peste 60 de specii diferite, ceea ce înseamnă că există o grămadă de pești care sar din ocean și planează deasupra apelor.

7. Cele mai ciudate animale zburătoare: Șerpii

Șerpii zburători fac parte din genul Chrysopelea. Aceste reptile se urcă în copaci până când ajung la capătul unei crengi. Apoi, se propulsează din copaci și străbat aerul. Îngrozitor!

 

Șerpi zburători? Asta mai lipsea! Foto: Flickr

 

Șerpii reușesc aceasta contractându-și abdomenul și extinzându-și toracele și această combinație creează o aripă pseudoconcavă, care le permite să zboare, în unele cazuri, chiar mai bine decât veverițele zburătoare.

Departamentul de Apărare din SUA a studiat cândva modalitatea în care operează acești șerpi, ca să vadă ce se putea învăța de pe urma dinamicii lor. Nu putem decât să ne imaginăm cum ar arăta o armă inspirată dintr-un șarpe veninos care mai și zboară…

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei