0000   0141700

Dimensiune font:

7 animale care duc la extrem arta zborului

| 25-05-2019 19:48

 De la șoimii care intră în picaj cu aproape 400 de kilometri pe oră, la gâștele și cocorii care trec peste Himalaya, iată șapte animale zburătoare spectaculoase.

Zborul… Iată abilitatea pe care toți ne-am dori să o avem, dar a cărei lipsă ne obligă să ne mulțumim cu scaunele îngrozitoare din avioane. Animalele prezentate în acest articol sunt zburătoare naturale (sau sunt animale care planează, în câteva cazuri) și toate sunt deosebite atunci când vine vorba de zbor.

1. Cele mai grele animale zburătoare: Dropia uriașă

 

animale zburătoare
Dropia este cea mai grea zburătoare. Foto: Wikimedia

 

Dropiile sunt păsări care aparțin mai multor specii, însă dropia uriașă iese în evidență fiindcă este cea mai grea zburătoare. Dropia uriașă, alături de dropia kori, poate ajunge la 18 kilograme și poate, totuși, zbura.

Unele păsări, cum ar fi condorul andin, pot avea o greutate apropiată. Dropiile sunt destul de îndesate. Masculii ajung la o înălțime de numai un metru.

Dropia uriașă, întâlnită predominant în Europa și Asia, este considerată o specie vulnerabilă, din cauza pierderii habitatului.

O coaliție de organizații a încercat să reintroducă aceste animale zburătoare în Anglia, însă diferențele de opinie legate de acest proces au dus la stoparea proiectului în 2014.

2. Cel mai rapid picaj: Șoimul călător

 

animale zburătoare
În picaj. Șoimul călător este cel mai rapid animal de pe planetă. Foto: Shutterstock

 

Dacă întrebi oamenii care este cel mai rapid animal din lume, mulți vor spune că ghepardul. Gheparzii pot atinge viteza de 120 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că sunt cele mai rapide animale terestre.

Însă, dacă e vorba despre toate animalele de pe planetă, șoimul călător depășește aceste feline mari. Atunci când intră în picaj ca să vâneze, șoimul călător atinge viteza de 386 de kilometri pe oră.

Deci, cum atinge șoimul călător această viteză uimitoare? Șoimii au mușchi foarte puternici, pe care îi folosesc la zbor, și pene ascuțite, care le conferă un aspect suplu și ager.

Astfel, șoimii sunt mai aerodinamici, ceea ce înseamnă că pot să execute picaje cu o mai mare viteză. De asemenea, șoimii călători au inimi mari și plămâni eficienți – cele mai multe păsări nu ar reuși să respire la astfel de viteze.

Toți acești factori combinați fac ca aceste animale care zboară atât de rapide în picaj, încât, dacă clipești, s-ar putea să le pierzi din raza vizuală.

3. Mamiferul cu cele mai rapide aripi: Liliacul mexican fără coadă

 

animale zburătoare
Liliecii mexicani fără coadă. Foto: Wikimedia

 

Șoimul călător este rapid, dar ai putea spune că asta se datorează gravitației. În acest caz, poate că te va impresiona liliacul mexican fără coadă.

Ay, muchaho! Acești lilieci, cunoscuți și ca lilieci brazilieni fără coadă, cântăresc între 11 și 14 grame – greutatea unei baterii – și au o anvergură a aripilor de 30-35 centimetri.

Liliecii au fost cronometrați când zburau, bătând din aripi cu viteza de 96-160 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că sunt mai rapizi decât gheparzii.

Sunt printre cele mai răspândite mamifere în America de Nord, însă distrugerea habitatului lor ar putea să le creeze dificultăți în viitor. Se odihnesc în numere mari, într-un număr limitat de locuri.

4. Cele mai lente animale zburătoare: Sitarii

 

animale zburătoare
Sitarul american își petrece cea mai mare parte a timpului la sol. Foto: Shutterstock

 

Hai să o lăsăm mai moale cu superlativele… Îți prezentăm sitarul. Aceste păsări mici, cu lungimea cuprinsă între 25 și 30 de centimetri și greutatea de 140-230 de grame, zboară în grupuri răsfirate sau de unele singure.

Zborul laolaltă le face, probabil, să fie mai sociabile, dar ele sunt niște zburătoare foarte lente. Viteza lor normală de migrație este de 25-45 kilometri pe oră, însă pot zbura și cu numai 8 kilometri pe oră.

Oamenii pot fugi mai repede decât pot zbura sitarii la viteză maximă.

5. Zborul la cea mai mare altitudine: Cocori și gâște peste Himalaya

Un studiu din 1974, care descrie ciocnirea dintre vulturul grifon al lui Ruppell și un avion la altitudinea de 11.300 de metri, îi acordă acestui vultur titlul de „pasărea care zboară la cea mai mare înălțime”, dar se pare că vulturul nu zboară prea des la o astfel de altitudine.

Totuși, există două animale zburătoare care migrează cu regularitate la altitudine mare: gâsca de India (Anser indicus) și cocorul comun (Grus grus).

 

animale zburătoare
Gâștele bat mereu din aripi, iar asta le consumă energia. Foto: Wikimedia

 

Gâsca de India este notabilă pentru tehnica sa de zbor. Membrii acestei specii pot ajunge la înălțimea de 7.000 de metri atunci când zboară peste Himalaya.

Ca să ajungă la această înălțime, gâștele abordează zborul ca pe un montagne-russe, plonjând și ridicându-se pentru a-și conserva energia.

Poate părea contraintuitiv, însă zborul la înălțimi extreme duce la creșterea exponențială a ritmului cardiac al păsărilor și asta le consumă mai multă energie decât tehnica lor de coborâre urmată de ascensiune.

De asemenea, gâștele bat mereu din aripi, ceea ce le face să consume și mai multă energie.

6. Planarea: Peștii zburători

 

Peștii zburători mai mult planează decât zboară. Foto: Shutterstock

 

Nu toate zburătoarele sunt păsări. Îți prezentăm peștele zburător: această ființă nu zboară cu adevărat. Nu se poate propulsa bătând din aripi.

În schimb, peștii sunt capabili să facă un salt din apă și să planeze cu ajutorul aripioarelor lor, adeseori pe distanțe mari. Federația Vieții Sălbatice spune că distanța maximă de zbor a peștelui zburător este de 200 de metri.

Peștii zboară ca să scape de prădători, însă când se află în aer sunt o pradă ușoară pentru păsări. Peștii zburători alcătuiesc peste 60 de specii diferite, ceea ce înseamnă că există o grămadă de pești care sar din ocean și planează deasupra apelor.

7. Cele mai ciudate animale zburătoare: Șerpii

Șerpii zburători fac parte din genul Chrysopelea. Aceste reptile se urcă în copaci până când ajung la capătul unei crengi. Apoi, se propulsează din copaci și străbat aerul. Îngrozitor!

 

Șerpi zburători? Asta mai lipsea! Foto: Flickr

 

Șerpii reușesc aceasta contractându-și abdomenul și extinzându-și toracele și această combinație creează o aripă pseudoconcavă, care le permite să zboare, în unele cazuri, chiar mai bine decât veverițele zburătoare.

Departamentul de Apărare din SUA a studiat cândva modalitatea în care operează acești șerpi, ca să vadă ce se putea învăța de pe urma dinamicii lor. Nu putem decât să ne imaginăm cum ar arăta o armă inspirată dintr-un șarpe veninos care mai și zboară…

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. BARNAR GRUP S.R.L., cu sediul în Sat Holda, oraș Broșteni, nr. 43, cătun Barnar, camera 2, jud. Suceava, C.U.I. RO 23279681, nr. de înregistrare în Registrul Comerțului J33/299/2008, numit potrivit Încheierii de ședință nr. 393/2017 din data de 30.06.2017, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 5528/86/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 28.11.2019, ora 12.00, a următorelor active: Nr. Activ - Denumire şi descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.) Activ 1 Utilaje de lucru prelucrare lemn compuse din: Linie de debitat buşteni, Wood-Mizer, tip LT 300S, seria 012007 54 B1.02; Gater universal tip RP50, an fabricaţie 1992; Bandă tăiere (bandă transportoare), Doma; Maşină de calibrat (marca Maweg, tip SE 2, serie 202056 7879, an fabricaţie 1972); Maşină de ascuţit+accesorii (Wood Mizer); Maşină de rosturi în coadă, Leone; Motoferăstrău Sthil; Motoferăstrău Sthil; Circular radial; 144.200,00 lei, 72.100,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 27.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activului scos la vânzare este cuprinsă în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 27.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore de la primirea dovezii de achitare). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: # 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
Cine a fost Nostradamus, cel mai cunoscut “profet” din istorie. A murit acum 453 de ani
14/11/2019 12:24

      Nostradamus a socat lumea cu profetiile sale, unele dintre ele vizand chiar si timpurile noastre. Pe num ...

Facebook anunta ca a eliminat 5,4 miliarde de conturi false de la inceputul anului
14/11/2019 07:04

 Facebook a transmis miercuri ca a eliminat 5,4 miliarde de conturi false de utilizatori de la inceputul anului, comparativ cu 2,1 miliarde in aceeasi perioada anul trecut. In raportul sau bianual privi ...

Un live pe Facebook l-a costat 20 000 de euro pe un tânăr din Buzău! Bucuria lui s-a transformat într-un șoc puternic
13/11/2019 10:19

Bucuria unui tanăr din Mărăcineni, Buzău, s-a transformat intr-o mare problemă. Din cauza unui live pe Facebook, bărbatul a rămas fără 20 000 de euro.   În timp ce se afla la o petrecere i ...

De ce sa apelezi la un magazin online atunci cand cauti un vin spumant de calitate?
13/11/2019 09:36

  Vinul spumant se numara printre cele mai populare bauturi alcoolice. Fie ca il savurezi doar la evenimente speciale, fie ca iti place sa te rasfeti cu el dupa o zi stresanta la locul de munca, cu sigura ...

Misterul unui submarin dispărut în 1944. Ce s-a întâmplat de fapt cu el
13/11/2019 06:55

  Un submarin american dispărut in 1944, după ce a fost lovit de aviaţia japoneză in timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost găsit pe fundul Mării Chinei de Est, a anunţat luni un g ...

VIDEO Vestimentația lui Rareș Bogdan, analizată de Dana Budeanu: Nu e bărbat, face combinații pe culori de la ciorăpel până la batistuță
12/11/2019 14:28

 Videoclip savuros. Creatoarea de modă Dana Budeanu, si-a reluat rubrica Verdict pe care o realiza la PRO TV pe Youtube. În prima editie, Budeanu a analizat vestimentatia lui Rares Bogdan, fost jurn ...

Un ceas de mana a fost vandut pentru suma record de 31 de milioane de dolari
12/11/2019 11:34

    Foto: Pixabay         Un ceas de mana marca Patek Philippe a fost vandut pentru suma de 31 de milioane de dolari, un pret record pentru un astfel de ceas, la o lic ...

VIDEO CEA MAI TARE PARTIDA DE BOX
12/11/2019 11:05
Ștefania s-a sinucis la 15 ani, după ce un profesor a umilit-o
11/11/2019 22:40

  Sursa foto: wowbiz.ro Într-o tară aflată in paragină, intr-o statiune turistică aflată in paragină, de pe o clădire aflată, si ea, in paragină, sau in constructie, faptul n-are importa ...