0000   0141700

Dimensiune font:

7 animale care duc la extrem arta zborului

| 25-05-2019 19:48

 De la șoimii care intră în picaj cu aproape 400 de kilometri pe oră, la gâștele și cocorii care trec peste Himalaya, iată șapte animale zburătoare spectaculoase.

Zborul… Iată abilitatea pe care toți ne-am dori să o avem, dar a cărei lipsă ne obligă să ne mulțumim cu scaunele îngrozitoare din avioane. Animalele prezentate în acest articol sunt zburătoare naturale (sau sunt animale care planează, în câteva cazuri) și toate sunt deosebite atunci când vine vorba de zbor.

1. Cele mai grele animale zburătoare: Dropia uriașă

 

animale zburătoare
Dropia este cea mai grea zburătoare. Foto: Wikimedia

 

Dropiile sunt păsări care aparțin mai multor specii, însă dropia uriașă iese în evidență fiindcă este cea mai grea zburătoare. Dropia uriașă, alături de dropia kori, poate ajunge la 18 kilograme și poate, totuși, zbura.

Unele păsări, cum ar fi condorul andin, pot avea o greutate apropiată. Dropiile sunt destul de îndesate. Masculii ajung la o înălțime de numai un metru.

Dropia uriașă, întâlnită predominant în Europa și Asia, este considerată o specie vulnerabilă, din cauza pierderii habitatului.

O coaliție de organizații a încercat să reintroducă aceste animale zburătoare în Anglia, însă diferențele de opinie legate de acest proces au dus la stoparea proiectului în 2014.

2. Cel mai rapid picaj: Șoimul călător

 

animale zburătoare
În picaj. Șoimul călător este cel mai rapid animal de pe planetă. Foto: Shutterstock

 

Dacă întrebi oamenii care este cel mai rapid animal din lume, mulți vor spune că ghepardul. Gheparzii pot atinge viteza de 120 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că sunt cele mai rapide animale terestre.

Însă, dacă e vorba despre toate animalele de pe planetă, șoimul călător depășește aceste feline mari. Atunci când intră în picaj ca să vâneze, șoimul călător atinge viteza de 386 de kilometri pe oră.

Deci, cum atinge șoimul călător această viteză uimitoare? Șoimii au mușchi foarte puternici, pe care îi folosesc la zbor, și pene ascuțite, care le conferă un aspect suplu și ager.

Astfel, șoimii sunt mai aerodinamici, ceea ce înseamnă că pot să execute picaje cu o mai mare viteză. De asemenea, șoimii călători au inimi mari și plămâni eficienți – cele mai multe păsări nu ar reuși să respire la astfel de viteze.

Toți acești factori combinați fac ca aceste animale care zboară atât de rapide în picaj, încât, dacă clipești, s-ar putea să le pierzi din raza vizuală.

3. Mamiferul cu cele mai rapide aripi: Liliacul mexican fără coadă

 

animale zburătoare
Liliecii mexicani fără coadă. Foto: Wikimedia

 

Șoimul călător este rapid, dar ai putea spune că asta se datorează gravitației. În acest caz, poate că te va impresiona liliacul mexican fără coadă.

Ay, muchaho! Acești lilieci, cunoscuți și ca lilieci brazilieni fără coadă, cântăresc între 11 și 14 grame – greutatea unei baterii – și au o anvergură a aripilor de 30-35 centimetri.

Liliecii au fost cronometrați când zburau, bătând din aripi cu viteza de 96-160 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că sunt mai rapizi decât gheparzii.

Sunt printre cele mai răspândite mamifere în America de Nord, însă distrugerea habitatului lor ar putea să le creeze dificultăți în viitor. Se odihnesc în numere mari, într-un număr limitat de locuri.

4. Cele mai lente animale zburătoare: Sitarii

 

animale zburătoare
Sitarul american își petrece cea mai mare parte a timpului la sol. Foto: Shutterstock

 

Hai să o lăsăm mai moale cu superlativele… Îți prezentăm sitarul. Aceste păsări mici, cu lungimea cuprinsă între 25 și 30 de centimetri și greutatea de 140-230 de grame, zboară în grupuri răsfirate sau de unele singure.

Zborul laolaltă le face, probabil, să fie mai sociabile, dar ele sunt niște zburătoare foarte lente. Viteza lor normală de migrație este de 25-45 kilometri pe oră, însă pot zbura și cu numai 8 kilometri pe oră.

Oamenii pot fugi mai repede decât pot zbura sitarii la viteză maximă.

5. Zborul la cea mai mare altitudine: Cocori și gâște peste Himalaya

Un studiu din 1974, care descrie ciocnirea dintre vulturul grifon al lui Ruppell și un avion la altitudinea de 11.300 de metri, îi acordă acestui vultur titlul de „pasărea care zboară la cea mai mare înălțime”, dar se pare că vulturul nu zboară prea des la o astfel de altitudine.

Totuși, există două animale zburătoare care migrează cu regularitate la altitudine mare: gâsca de India (Anser indicus) și cocorul comun (Grus grus).

 

animale zburătoare
Gâștele bat mereu din aripi, iar asta le consumă energia. Foto: Wikimedia

 

Gâsca de India este notabilă pentru tehnica sa de zbor. Membrii acestei specii pot ajunge la înălțimea de 7.000 de metri atunci când zboară peste Himalaya.

Ca să ajungă la această înălțime, gâștele abordează zborul ca pe un montagne-russe, plonjând și ridicându-se pentru a-și conserva energia.

Poate părea contraintuitiv, însă zborul la înălțimi extreme duce la creșterea exponențială a ritmului cardiac al păsărilor și asta le consumă mai multă energie decât tehnica lor de coborâre urmată de ascensiune.

De asemenea, gâștele bat mereu din aripi, ceea ce le face să consume și mai multă energie.

6. Planarea: Peștii zburători

 

Peștii zburători mai mult planează decât zboară. Foto: Shutterstock

 

Nu toate zburătoarele sunt păsări. Îți prezentăm peștele zburător: această ființă nu zboară cu adevărat. Nu se poate propulsa bătând din aripi.

În schimb, peștii sunt capabili să facă un salt din apă și să planeze cu ajutorul aripioarelor lor, adeseori pe distanțe mari. Federația Vieții Sălbatice spune că distanța maximă de zbor a peștelui zburător este de 200 de metri.

Peștii zboară ca să scape de prădători, însă când se află în aer sunt o pradă ușoară pentru păsări. Peștii zburători alcătuiesc peste 60 de specii diferite, ceea ce înseamnă că există o grămadă de pești care sar din ocean și planează deasupra apelor.

7. Cele mai ciudate animale zburătoare: Șerpii

Șerpii zburători fac parte din genul Chrysopelea. Aceste reptile se urcă în copaci până când ajung la capătul unei crengi. Apoi, se propulsează din copaci și străbat aerul. Îngrozitor!

 

Șerpi zburători? Asta mai lipsea! Foto: Flickr

 

Șerpii reușesc aceasta contractându-și abdomenul și extinzându-și toracele și această combinație creează o aripă pseudoconcavă, care le permite să zboare, în unele cazuri, chiar mai bine decât veverițele zburătoare.

Departamentul de Apărare din SUA a studiat cândva modalitatea în care operează acești șerpi, ca să vadă ce se putea învăța de pe urma dinamicii lor. Nu putem decât să ne imaginăm cum ar arăta o armă inspirată dintr-un șarpe veninos care mai și zboară…

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
O cântăreață italiană a câștigat
25/08/2019 12:15

 Eliza G a primit si un premiu in valoare de 25.000 de euro. Eliza G, pe numele real Elisa Gaiotto, este o cantăreată si compozitoare italiană cunoscută pe scena internatională pop, in special in Ame ...

Show aviatic, sambata, in Bucuresti: Cine sunt vedetele BIAS 2019 si ce acrobatii puteti vedea
24/08/2019 12:59

Evenimentul de la Bucuresti este organizat de Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB), Romaero, Fortele Aeriene Romane, Aeroclubul Romaniei, Romatsa si Scoala Superioara de Aviatiei Civila. Pe durata s ...

O companie te plateste cu 100.000 de dolari ca sa-ti dai demisia si sa calatoresti. Fara gluma!
24/08/2019 09:23

 Visul multora dintre noi este sa renuntam la jobul care ne tine lipiti, zi de zi, de birou, sa ne luam rucsacul in spate si sa mergem unde vedem cu ochii. Cativa dintre noi reusesc, cu sacrificii, sa faca ...

PROGRAM COMPLET Festivalul Cerbul de Aur 2019: publicul şi presa aleg câştigătorii vineri seară
23/08/2019 14:31

 Startul votului va fi dat de prezentatori după ultima interpretare din concurs, publicul putandu-şi exprima preferinţele pană la finalul recitalului/concertului serii, pe facebook.com/CerbulDeAur.ro. ...

Sotii Obama au produs un film documentar care tocmai a fost lansat pe Netflix (trailer)
23/08/2019 12:57

Barack si Michelle Obama si-au facut debutul in calitate de producatori, miercuri, cu un documentar a carui actiune este plasata in Ohio si pe care criticii de film l-au caracterizat drept "captivant" ...

FAZE COMICE CU MIRESE
22/08/2019 11:44
De ziua lui, secretara l-a invitat la ea acasă. S-a dezbrăcat şi...a ÎNGHEŢAT când a văzut asta
21/08/2019 17:11

 Barbatul care nu a vrut sa isi dezvaluie identitatea a dezvaluit ca in ziua respectiva, cand a implinit 40 de ani, abia a reusit sa se trezeasca. Nici nu se astepta macar ca sotia lui sa ii ureze La Multi ...

Așa te prinzi dacă un pepene e copt. Trucul pe care nu îl vei uita.Beneficiile miraculoase ale pepenelui roşu, fructul-vedetă al verii
18/08/2019 18:00

 Există cateva trucuri care te ajută să alegi un pepene verde perfect copt.   1. În primul rand, verifică forma. Cheia e simetria. 2. Apasă pe coaja pepenului in diferite locuri. Pe nic ...