8 lucruri interesante despre Pablo Escobar, regele cocainei

0000  bomba (1)

Dimensiune font:

| 19-10-2020 12:16

 La aproape 30 de ani de la moartea sa, Pablo Escobar rămâne la fel de cunoscut ca în zilele sale de glorie, când era șeful cartelului Medellin. Persistența sa în cultura populară se datorează, în primul rând, nenumăratelor cărți, filme și cântece care fac referire la el.

Un personaj fără frică, nemilos, excentric și extrem de bogat, supranumit regele cocainei, Pablo Escobar continuă să fascineze lumea prin viața pe care a dus-o. A ajuns să controleze o țară întreagă datorită banilor câștigați din traficul de droguri și a sfârșit într-un schimb de focuri ca-n filme.

În acest articol îți prezentăm opt detalii fascinante despre Pablo Escobar, probabil cel mai cunoscut interlop din toate timpurile.

1

A început cu... traficul de diplome false

Pablo Escobar
Într-una dintre fotografiile pe care i le-a făcut poliția, Pablo Escobar râde ca și când n-ar avea nicio grijă. Foarte probabil, chiar nu avea nicio grijă. Foto: Pinterest

Fiul unui fermier și al unei profesoare, Pablo Escobar și-a început cariera infracțională pe când era încă adolescent. Prima sa infracțiune a fost vânzarea de diplome false.

Apoi, și-a extins întreprinderea, falsificând situații școlare, înainte să facă contrabandă cu echipamente stereo și să fure pietre funerare pentru a le vinde mai departe. 

După aceea, Pablo Escobar s-a orientat spre furtul de mașini. De altfel, din cauza acestei infracțiuni a fost arestat pentru prima oară, în 1974.

La scurt timp, a devenit traficant de droguri și, până la mijlocul anilor ’70, pusese umărul la fondarea organizației infracționale care a devenit mai târziu cartelul Medellin.

2

Mulți, foarte mulți bani

Pablo Escobar
Pablo Escobar se urcă într-una dintre numeroasele sale mașini, un Porsche 911. Foto: Pinterest

La apogeul puterii sale, cartelul Medellin domina comerțul cu cocaină, realizând venituri de aproximativ 420 de milioane de dolari pe săptămână. 

Liderul cartelului a devenit una dintre cele mai bogate persoane din lume. Cu o avere estimată de la 6 la 25 de miliarde de dolari (în funcție de sursele consultate), Pablo Escobar avea o grămadă de bani de cheltuit. Și îi cheltuia, nu glumă…

Stilul său de viață includea zboruri cu avioane private și petreceri extravagante date în case luxoase. La sfârșitul anilor ’80, s-a oferit să plătească datoria Columbiei, care se ridica la 10 miliarde de dolari.

Singura condiție: să fie scutit de prevederile oricărui tratat de extrădare. În plus, se spune că, atunci când familia sa se afla pe fugă, în anii 1992-1993, Pablo Escobar a pus pe foc două milioane de dolari, pentru a-i ține de cald fiicei sale.

În ciuda eforturilor sale, nici chiar Escobar nu putea să cheltuiască atâția bani și o mare parte din ei au fost puși la păstrare în depozite și pe câmpuri. 

Potrivit fratelui său (care tocmai s-a lansat în domeniul telecomunicațiilor, firma sa realizând un smartphone pliabil), cam 2% erau pierduți în fiecare an, mâncați de șobolani sau deteriorați de apă și mucegai.

În unele cazuri, banii au fost pur și simplu pierduți, pentru că au uitat locurile unora dintre miile de ascunzători.

3

Hacienda Napoles

Pablo Escobar pablo_escobar_03
Poarta de intrare la Hacienda Napoles. Foto: Pinterest

Pablo Escobar deținea mai multe palate, însă cea mai notabilă proprietate a sa era o moșie de 20 kilometri pătrați, cunoscută ca Hacienda Napoles. 

Vila era situată între capitală, Bogota, și orașul Medellin. Evaluată la 63 de milioane de dolari, proprietatea includea un teren de fotbal, statui de dinozauri, lacuri artificiale, o arenă pentru coride.

Pablo Escobar
Una dintre piscinele lui Pablo Escobar. Foto: Pinterest

Tot aici se aflau rămășițele carbonizate ale unei colecții de mașini clasice care a fost distrusă de un cartel rival, un aerodrom, un teren de tenis și o grădină zoologică.

Pablo Escobar pablo_escobar_05
Celebra colecție de mașini. Foto: Pinterest

 
 

Pe poarta de intrare fusese montat avionul pe care îl folosise în primul său transport de droguri către SUA. Mai târziu, proprietatea a fost jefuită de localnici și în ziua de azi este o atracție turistică faimoasă.

4

Regele cocainei devine regele junglei

Pablo Escobar pablo_escobar_06
Foto: Pinterest

Grădina zoologică privată a lui Escobar număra 200 de animale, inclusiv elefanți, struți, zebre, cămile și girafe. Multe dintre creaturi fuseseră introduse ilegal în țară, cu avioanele de contrabandă ale lui Escobar.

După moartea lui Pablo Escobar, în 1993, aproape toate animalele au fost transferate la diverse grădini zoologice. Însă, patru hipopotami au rămas pe loc. 

Aceștia s-au reprodus, iar în 2016 în zonă se găseau 40 de specimene. Aceste animale, care pot fi periculoase, au adus pagube fermelor și au băgat frica în localnici.

Autoritățile au început să castreze masculii, pentru a ține sub control populația de hipopotami.

5

Pablo Escobar, un fel de Robin Hood modern

Pablo Escobar
Datorită acțiunilor sale caritabile, Pablo Escobar era susținut de columbienii săraci. Foto: Pinterest

Încercând probabil să câștige sprijinul columbienilor obișnuiți, Pablo Escobar a devenit cunoscut pentru gesturile sale filantropice, care i-au atras porecla „Robin Hood”.

 

A construit spitale, stadioane și locuințe pentru săraci. A sponsorizat până și echipele locale de fotbal. Popularitatea sa în rândul columbienilor a dat roade atunci când a fost ales în parlament, în 1982.

Pablo Escobar pablo_escobar_10
Pablo Escobar, în parlamentul Columbiei. Foto: Pinterest

Însă, doi ani mai târziu, Pablo Escobar a fost obligat să-și dea demisia, în urma unei campanii care a scos la iveală activitățile lui infracționale.

Ministrul justiției, care a condus investigația, a fost asasinat.

6

Banii sau viața 

Modalitatea lui Escobar de a rezolva problemele era „plata o plomo”, adică „bani” (mita) sau „plumb” (glonțul). Deși prefera prima variantă, traficantul nu se ferea să o aplice pe cea de-a doua, fiind cunoscut drept un om neîndurător.

Se estimează că, de-a lungul vieții, Pablo Escobar a ucis aproximativ 4.000 de oameni. Între aceștia se numărau ofițeri de poliție și oficiali guvernamentali.

Pablo Escobar pablo_escobar_11
Foto: Pinterest

În 1989, cartelul a fost socotit vinovat pentru detonarea unei bombe într-un avion care transporta un presupus informator. În urma atentatului au murit aproximativ 100 de oameni.

7

Și-a construit propria închisoare 

În 1991, Escobar s-a oferit să se predea autorităților – dacă i se permitea să își construiască propria închisoare. În mod surprinzător (sau poate că nu), oficialii columbieni au fost de acord.

Rezultatul a fost luxoasa închisoare La Catedral (Catedrala). Complexul includea un club de noapte, o saună, o cascadă și un teren de fotbal.

Pablo Escobar pablo_escobar_12
Unul dintre terenurile de sport din închisoarea La Catedral. Foto: Pinterest

Penitenciarul era dotat cu telefoane, computere și faxuri. Însă, după ce Escobar a torturat și a ucis doi membri ai cartelului în timp ce era închis, autoritățile au decis să îl mute într-o închisoare mai puțin ospitalieră. 

Dar, înainte de a fi transferat, Pablo Escobar a evadat, în iulie 1992. Și astfel ajungem la…

8

Moartea „regelui”

Pablo Escobar
Pablo Escobar a murit pe acoperișul unei clădiri, împușcat în timp ce fugea de urmăritori. Foto: Pinterest

După evadare, guvernul columbian a pornit o vânătoare la scară largă. Autoritățile care încercau să-l prindă pe Escobar erau ajutate de oficiali din SUA și de traficanți rivali de droguri.

Pe 2 decembrie 1993, Escobar a sărbătorit împlinirea a 44 de ani, bucurând-se, conform relatărilor, de tort, vin și marijuana. A doua zi, ascunzătoarea sa din Medellin a fost descoperită. 

În timp ce forțele columbiene luau cu asalt clădirea, Pablo Escobar și o gardă de corp au reușit să ajungă pe acoperiș. A urmat o cursă și un schimb de focuri de armă, în care Escobar a fost împușcat mortal.

Mai jos, un scurt documentar realizat pe baza informațiilor prezentate în acest articol.

Totuși, unii au speculat că Escobar s-ar fi sinucis Inclusiv fiul lui Escobar susține acest scenariu. Potrivit acestuia, tatăl său și-ar fi luat viața pentru a evita răpirea întregii familii.

De altfel, regele cocainei, care se afla în fața unei posibile extrădări în SUA, spusese cândva că „ar prefera să aibă un mormânt în Columbia decât o celulă în SUA”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
VIDEO Cum arata mastile cu perle, diamante si cristale, in valoare de 10.000 de euro, puse in vanzare in Japonia
26/11/2020 14:17

 Masti impodobite cu perle, diamante si cristale Swarovski au fost puse in vanzare in Japonia pentru iubitorii de lux. Un astfel de echipament de protectie, cu totul special, costa aproape 10.000 de dolari ...

FOTO/VIDEO - Documentar Netflix - Maradona în Mexic. Marele fotbalist joacă rolul lui Dumnezeu, al diavolului și al lui Diego
26/11/2020 08:55

  Neflix a lansat in 13 noiembrie serialul-documentar ”Maradona in Mexic”, in care marele fotbalist joacă rolul lui Dumnezeu, al diavolului si al lui Diego. Mini-documentarul are 7 episoade ...

OFERTE DE LENJERIE  VIDEO
25/11/2020 17:06
FOTO/VIDEO - Friganele umplute cu brânză
25/11/2020 07:09

 Ingrediente   12 bucăti Felii de paine 250 g Branză de vaci 100 ml ...

Cum se incearca Bikini  VIDEO
24/11/2020 20:43
Comedia horror „Freaky”, pe primul loc în box office-ul nord-american. Din distribuție fac parte cu Vince Vaughn şi Kathryn Newton
23/11/2020 12:15

Comedia horror „Freaky”, regizată de Christopher Landon, cu Vince Vaughn şi Kathryn Newton in rolurile principale, s-a menţinut pe primul loc in box office-ul nord-american de weekend. În ...

Caz bizar in Bihor. O femeie declarata moarta a
22/11/2020 18:34

O femeie in varsta de 76 ani din Bihor, declarata moarta de autoritati, a inviat cand a fost pusa in sicriu. Batrana a ajuns la spital vineri, 20 noiembrie, in stare avansata de hipotermie. Scene halucinante s ...

Salariu de 2.500 de euro ca să te uiți la filme. Află ce trebuie să faci
22/11/2020 17:30

Visul oricărui iubitor de film este să-si petreacă vacanta uitandu-se la filmele preferate, dar Reviews.org va plăti pe cineva să facă asta, relatează CNN. Site-ul, o echipă de experti care fac recoman ...

5 cazuri de înșelăciune „la marea artă” din Al Doilea Război Mondial
21/11/2020 14:04

Al Doilea Război Mondial a impins toate părtile combatante dincolo de limite. Industria fiecărui stat era dedicată aproape exclusiv creării de resurse pentru luptă, iar in acest proces creativitatea a fos ...

Curiozități despre Procesele de la Nürnberg, judecata liderilor naziști
21/11/2020 13:17

 La 20 noiembrie 1945, zeci de judecători, procurori si avocati din intreaga lume s-au reunit in regiunea germană Bavaria pentru a-i judeca pe liderii nazisti, o serie de evenimente care au rămas in ist ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei