8 lucruri interesante despre Pablo Escobar, regele cocainei

0000  bomba (1)

Dimensiune font:

| 19-10-2020 12:16

 La aproape 30 de ani de la moartea sa, Pablo Escobar rămâne la fel de cunoscut ca în zilele sale de glorie, când era șeful cartelului Medellin. Persistența sa în cultura populară se datorează, în primul rând, nenumăratelor cărți, filme și cântece care fac referire la el.

Un personaj fără frică, nemilos, excentric și extrem de bogat, supranumit regele cocainei, Pablo Escobar continuă să fascineze lumea prin viața pe care a dus-o. A ajuns să controleze o țară întreagă datorită banilor câștigați din traficul de droguri și a sfârșit într-un schimb de focuri ca-n filme.

În acest articol îți prezentăm opt detalii fascinante despre Pablo Escobar, probabil cel mai cunoscut interlop din toate timpurile.

1

A început cu... traficul de diplome false

Pablo Escobar
Într-una dintre fotografiile pe care i le-a făcut poliția, Pablo Escobar râde ca și când n-ar avea nicio grijă. Foarte probabil, chiar nu avea nicio grijă. Foto: Pinterest

Fiul unui fermier și al unei profesoare, Pablo Escobar și-a început cariera infracțională pe când era încă adolescent. Prima sa infracțiune a fost vânzarea de diplome false.

Apoi, și-a extins întreprinderea, falsificând situații școlare, înainte să facă contrabandă cu echipamente stereo și să fure pietre funerare pentru a le vinde mai departe. 

După aceea, Pablo Escobar s-a orientat spre furtul de mașini. De altfel, din cauza acestei infracțiuni a fost arestat pentru prima oară, în 1974.

La scurt timp, a devenit traficant de droguri și, până la mijlocul anilor ’70, pusese umărul la fondarea organizației infracționale care a devenit mai târziu cartelul Medellin.

2

Mulți, foarte mulți bani

Pablo Escobar
Pablo Escobar se urcă într-una dintre numeroasele sale mașini, un Porsche 911. Foto: Pinterest

La apogeul puterii sale, cartelul Medellin domina comerțul cu cocaină, realizând venituri de aproximativ 420 de milioane de dolari pe săptămână. 

Liderul cartelului a devenit una dintre cele mai bogate persoane din lume. Cu o avere estimată de la 6 la 25 de miliarde de dolari (în funcție de sursele consultate), Pablo Escobar avea o grămadă de bani de cheltuit. Și îi cheltuia, nu glumă…

Stilul său de viață includea zboruri cu avioane private și petreceri extravagante date în case luxoase. La sfârșitul anilor ’80, s-a oferit să plătească datoria Columbiei, care se ridica la 10 miliarde de dolari.

Singura condiție: să fie scutit de prevederile oricărui tratat de extrădare. În plus, se spune că, atunci când familia sa se afla pe fugă, în anii 1992-1993, Pablo Escobar a pus pe foc două milioane de dolari, pentru a-i ține de cald fiicei sale.

În ciuda eforturilor sale, nici chiar Escobar nu putea să cheltuiască atâția bani și o mare parte din ei au fost puși la păstrare în depozite și pe câmpuri. 

Potrivit fratelui său (care tocmai s-a lansat în domeniul telecomunicațiilor, firma sa realizând un smartphone pliabil), cam 2% erau pierduți în fiecare an, mâncați de șobolani sau deteriorați de apă și mucegai.

În unele cazuri, banii au fost pur și simplu pierduți, pentru că au uitat locurile unora dintre miile de ascunzători.

3

Hacienda Napoles

Pablo Escobar pablo_escobar_03
Poarta de intrare la Hacienda Napoles. Foto: Pinterest

Pablo Escobar deținea mai multe palate, însă cea mai notabilă proprietate a sa era o moșie de 20 kilometri pătrați, cunoscută ca Hacienda Napoles. 

Vila era situată între capitală, Bogota, și orașul Medellin. Evaluată la 63 de milioane de dolari, proprietatea includea un teren de fotbal, statui de dinozauri, lacuri artificiale, o arenă pentru coride.

Pablo Escobar
Una dintre piscinele lui Pablo Escobar. Foto: Pinterest

Tot aici se aflau rămășițele carbonizate ale unei colecții de mașini clasice care a fost distrusă de un cartel rival, un aerodrom, un teren de tenis și o grădină zoologică.

Pablo Escobar pablo_escobar_05
Celebra colecție de mașini. Foto: Pinterest

 
 

Pe poarta de intrare fusese montat avionul pe care îl folosise în primul său transport de droguri către SUA. Mai târziu, proprietatea a fost jefuită de localnici și în ziua de azi este o atracție turistică faimoasă.

4

Regele cocainei devine regele junglei

Pablo Escobar pablo_escobar_06
Foto: Pinterest

Grădina zoologică privată a lui Escobar număra 200 de animale, inclusiv elefanți, struți, zebre, cămile și girafe. Multe dintre creaturi fuseseră introduse ilegal în țară, cu avioanele de contrabandă ale lui Escobar.

După moartea lui Pablo Escobar, în 1993, aproape toate animalele au fost transferate la diverse grădini zoologice. Însă, patru hipopotami au rămas pe loc. 

Aceștia s-au reprodus, iar în 2016 în zonă se găseau 40 de specimene. Aceste animale, care pot fi periculoase, au adus pagube fermelor și au băgat frica în localnici.

Autoritățile au început să castreze masculii, pentru a ține sub control populația de hipopotami.

5

Pablo Escobar, un fel de Robin Hood modern

Pablo Escobar
Datorită acțiunilor sale caritabile, Pablo Escobar era susținut de columbienii săraci. Foto: Pinterest

Încercând probabil să câștige sprijinul columbienilor obișnuiți, Pablo Escobar a devenit cunoscut pentru gesturile sale filantropice, care i-au atras porecla „Robin Hood”.

 

A construit spitale, stadioane și locuințe pentru săraci. A sponsorizat până și echipele locale de fotbal. Popularitatea sa în rândul columbienilor a dat roade atunci când a fost ales în parlament, în 1982.

Pablo Escobar pablo_escobar_10
Pablo Escobar, în parlamentul Columbiei. Foto: Pinterest

Însă, doi ani mai târziu, Pablo Escobar a fost obligat să-și dea demisia, în urma unei campanii care a scos la iveală activitățile lui infracționale.

Ministrul justiției, care a condus investigația, a fost asasinat.

6

Banii sau viața 

Modalitatea lui Escobar de a rezolva problemele era „plata o plomo”, adică „bani” (mita) sau „plumb” (glonțul). Deși prefera prima variantă, traficantul nu se ferea să o aplice pe cea de-a doua, fiind cunoscut drept un om neîndurător.

Se estimează că, de-a lungul vieții, Pablo Escobar a ucis aproximativ 4.000 de oameni. Între aceștia se numărau ofițeri de poliție și oficiali guvernamentali.

Pablo Escobar pablo_escobar_11
Foto: Pinterest

În 1989, cartelul a fost socotit vinovat pentru detonarea unei bombe într-un avion care transporta un presupus informator. În urma atentatului au murit aproximativ 100 de oameni.

7

Și-a construit propria închisoare 

În 1991, Escobar s-a oferit să se predea autorităților – dacă i se permitea să își construiască propria închisoare. În mod surprinzător (sau poate că nu), oficialii columbieni au fost de acord.

Rezultatul a fost luxoasa închisoare La Catedral (Catedrala). Complexul includea un club de noapte, o saună, o cascadă și un teren de fotbal.

Pablo Escobar pablo_escobar_12
Unul dintre terenurile de sport din închisoarea La Catedral. Foto: Pinterest

Penitenciarul era dotat cu telefoane, computere și faxuri. Însă, după ce Escobar a torturat și a ucis doi membri ai cartelului în timp ce era închis, autoritățile au decis să îl mute într-o închisoare mai puțin ospitalieră. 

Dar, înainte de a fi transferat, Pablo Escobar a evadat, în iulie 1992. Și astfel ajungem la…

8

Moartea „regelui”

Pablo Escobar
Pablo Escobar a murit pe acoperișul unei clădiri, împușcat în timp ce fugea de urmăritori. Foto: Pinterest

După evadare, guvernul columbian a pornit o vânătoare la scară largă. Autoritățile care încercau să-l prindă pe Escobar erau ajutate de oficiali din SUA și de traficanți rivali de droguri.

Pe 2 decembrie 1993, Escobar a sărbătorit împlinirea a 44 de ani, bucurând-se, conform relatărilor, de tort, vin și marijuana. A doua zi, ascunzătoarea sa din Medellin a fost descoperită. 

În timp ce forțele columbiene luau cu asalt clădirea, Pablo Escobar și o gardă de corp au reușit să ajungă pe acoperiș. A urmat o cursă și un schimb de focuri de armă, în care Escobar a fost împușcat mortal.

Mai jos, un scurt documentar realizat pe baza informațiilor prezentate în acest articol.

Totuși, unii au speculat că Escobar s-ar fi sinucis Inclusiv fiul lui Escobar susține acest scenariu. Potrivit acestuia, tatăl său și-ar fi luat viața pentru a evita răpirea întregii familii.

De altfel, regele cocainei, care se afla în fața unei posibile extrădări în SUA, spusese cândva că „ar prefera să aibă un mormânt în Columbia decât o celulă în SUA”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Ce trebuie să știi înainte de a închiria o mașină din aeroport
17/04/2024 15:11

 Ce trebuie să stii inainte de a inchiria o masină din aeroport Închirierea unei masini din aeroport poate fi o solutie convenabilă pentru călătorii care doresc să exploreze o nouă destina ...

Arbitrul partidei Dinamo – Poli Iași, reacție după accidentarea gravă suferită de Luca Mihai
15/04/2024 22:50

 Meciul dintre Dinamo si Poli Iasi, scor 1-0, va rămane in amintirea microbistilor pentru accidentarea gravă a lui Luca Mihai, după un fault comis de Josue Homawoo, care a primit doar cartonas ...

Suma încasată de echipa României pentru calificarea la Billie Jean King Cup
14/04/2024 19:21

 Echipa de tenis a Romaniei a obtinut calificarea la turneul final al Billie Jean King Cup, după ce a invins spectaculos Ucraina cu scorul de 3-2, decisiv fiind meciul de dublu castigat de Ana Bogdan ...

Tot ce trebuie să știi despre Billie Jean King Cup - România, calificată în premieră
14/04/2024 13:46

 Echipa Romaniei s-a calificat in premieră la turneul final al Billie Jean King Cup (după trecerea la noul format), competitie care serveste drept Campionat Mondial de tenis pe echipe la feminin. Echi ...

Dan Petrescu vorbește despre posibila revenire la CFR Cluj
14/04/2024 10:41

 Dan Petrescu a revenit in tară după despărtirea de Jeonbuk Hyundai (Coreea de Sud), iar antrenorul de 56 de ani a comentat zvonurile conform cărora ar urma să se intoarcă pe banc ...

Modificare legislativă importantă pentru cuplurile aflate în divorț și copiii lor. Care sunt noutățile
13/04/2024 22:13

O modificare legislativă aprobată de Camera Deputatilor aduce o noutate importantă pentru cuplurile aflate in divort si copiii lor. Parlamentarii au aprobat introducerea notiunii de instrăinare părintea ...

Familie formată din cinci persoane, la spital cu trichineloză după ce au consumat carne de porc din gospodărie / Carnea a fost confiscată și incinerată
12/04/2024 13:36

O familie formată din cinci persoane, din care trei copii şi doi adulţi, a fost internată la spital după ce au consumat carne de porc din propria gospodărie, informează, vineri, Direcţia Sanitar Veterin ...

 Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
11/04/2024 16:12

Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a Romaniei a fost Războiul de Independentă din 1877-1878. De fapt, armata romană a participat la Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878 si l ...

Pentru ce tipuri de aniversări poți folosi baloanele în formă de litere
11/04/2024 09:32

Pentru ce tipuri de aniversări poti folosi baloanele in formă de litere Baloanele in formă de litere au devenit un accesoriu de nelipsit in decorarea petrecerilor de aniversare, oferind o notă personaliz ...

Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E deținut de un magnat din Malayesia
10/04/2024 21:53

 Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E greu de imaginat pe ce anume ar cheltui un om atatia bani, dar realitatea vietii multimiliardarilor e alta decat a oamenilor obisnuiti. Doar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei