Buncărele apocaliptice din Albania: Cazematele transformate în cotețe

0000   917418852800

Dimensiune font:

| 31-10-2020 14:32

 După Al Doilea Război Mondial, dictatorul albanez Enver Hoxha a început să-și refacă țara sfâșiată de conflict după modelul Uniunii Sovietice a lui Stalin.

Adică, a condus cu mână de fier, izolându-și populația și alimentând paranoia Războiului Rece. Apoi, în anii ’70, a început să construiască buncăre.

Un buncăr transformat în cafenea. Foto: Robert Hackman

Buncăre mai mari și buncăre mai mici, buncăre subterane și buncăre împrăștiate la suprafață în mediul rural, buncăre la vedere și buncăre secrete. 

Ideea era ca aceste buncăre din beton armat să servească drept poziții defensive în timpul unei invazii inamice care nu a mai venit niciodată.

Oamenii de rând erau instruiți să fugă spre cel mai apropiat buncăr în caz de urgență și condiționați de propagandă să fie mereu vigilenți împotriva „dușmanului străin”, oricine ar fi fost el.

Foto: Robert Hackman

Toate acestea făceau parte din strategia „războiului poporului” a lui Hoxha, care se baza pe tactici de război de gherilă executate de civili. 

Dictatorul albanez își dorea ca populația să fie mereu pregătită de război, oamenii fiind obligați să facă pregătire militară în fiecare an.

De fapt, toate acestea mascau o realitate mult mai urâtă: sub falsa amenințare a dușmanului din exterior, albanezii au fost pur și simplu dresați să accepte o dictatură din ce în ce mai dură.

Foto: Robert Hackman

Din cauza secretomaniei regimului Hoxha, buncărele au fost planificate și construite pe ascuns. Puține detalii au fost făcute publice. 

Inginerii erau mutați de la un șantier la altul, pentru ca nimeni să nu înțeleagă pe deplin scopul proiectului. Ca atare, nu se știe precis câte au fost construite. Estimările variază de la aproximativ 175.000 la aproape 750.000 de buncăre, potrivit National Geographic.

Angajații fabricilor lucrau non-stop pentru a produce materialele necesare. Unele modele de buncăr erau suficient de ușoare pentru a fi transportate pe bucăți în munți de catâri și de oameni.

Un buncăr cu termopane. Foto: Robert Hackman

Altele au fost așezate la sol cu elicopterul. Cele mai mari buncăre din Albania erau un fel de mini-orașe menite să supraviețuiască atacurilor nucleare. 

Proiectul a fost atât de mare, încât este posibil să fi folosit de trei ori mai mult beton decât Linia Maginot (colosalul – și inutilul – ansamblu defensiv al Franței, pe care trupele naziste l-au ocolit pur și simplu, invadând țara).

Unii experți estimează că buncărele din Albania au costat de două ori mai mult decât Linia Maginot.

Buncăre utilizate ca tomberoane. Foto: Robert Hackman

Liderii militari albanezi nu au privit cu ochi buni strategia buncărelor, deoarece structurile greoaie și adesea înghesuite nu le erau utile soldaților profesioniști. Dar acest aspect nu conta pentru Enver Hoxha. 

De fapt, buncărele aveau mai degrabă un rol propagandistic; erau menite să arate lumii capacitatea militară, tehnică și strategică a regimului într-o vreme în care Albania era din ce în ce mai izolată din punct de vedere geopolitic.

Propaganda oficială a partidului vorbea despre „fortăreața Albania”. Într-adevăr, Hoxha a întrerupt relațiile cu Iugoslavia vecină, cu Uniunea Sovietică și chiar și cu China, considerând că aceste țări se abătuseră de la calea socialistă dură și că se apropiaseră de statele occidentale.

Un buncăr devenit terasă la plajă. Foto: Robert Hackman

Lipsa aliaților a făcut din Albania una dintre cele mai izolate țări de pe Pământ. Buncărele ar fi trebuit să păstreze țara în siguranță în fața numeroșilor săi dușmani.

Un oraș subteran de buncăre

 

În localitatea Kukes, de exemplu, ceea ce a început ca o serie de buncăre împotriva bombelor a evoluat încet, devenind un oraș subteran.

Complexul avea camere imense, tuneluri interconectate și centre de comandă și era menit să servească drept adăpost pentru 10.000 de oameni vreme de șase luni.

Buncăre pe malul mării. Foto: Robert Hackman

Autoritățile organizau cu regularitate exerciții în care cetățenii se repezeau în labirintul imens. În cele din urmă, localnicii ajunseseră atât de pricepuți, încât întregul oraș se putea închide în buncăre în șapte minute. 

Cu toate acestea, din cauza modului în care fusese segmentat orașul subteran, nimeni nu știa cât de mare era cu adevărat, nici măcar muncitorii care l-au construit. Odată ajunși înăuntru, albanezilor le era interzis să se deplaseze dintr-un segment în altul.

Cum arată astăzi buncărele din Albania

Construirea buncărelor a luat sfârșit odată cu moartea dictatorului, în 1985. De atunci, Albania – precum România și celelalte state din lagărul socialist – a trecut prin schimbări dramatice.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

Tranziția nu a fost deloc ușoară. Mulți albanezi au părăsit țara, căutând oportunități în altă parte, în special în Croația, Italia și alte țări europene. 

Vechile buncăre, în schimb, există și astăzi. Având în vedere cât sunt de rezistente, distrugerea lor ar fi prea scumpă și ar dura prea mult. În schimb, albanezii întreprinzători le folosesc – de multe ori în pofida opoziției autorităților – în alte scopuri.

În zonele rurale, buncărele sunt folosite drept cotețe pentru animale, hambare de cerealele sau cămări pentru murături. Le folosesc și persoanele fără adăpost, în vreme ce adolescenții le utilizează adeseori pentru întâlniri romantice.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

BANCUL ZILEI

06:00

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Ce riscă
27/11/2022 14:05

Castigătoarea editiei din 2016 a concursului Miss Croatia a pozat in tinute considerate indecente de către qatarezi, fapt pentru care internautii au pus-o la zid si i-au reprosat că trebuie să se supună re ...

Primul mesaj public al părintelui CALISTRAT după ce a fost acuzat că a lovit două femei în curtea Mănăstirii Vlădiceni, Iași
27/11/2022 11:10

Părintele Calistrat, slujitor la Mănăstirea Vlădiceni din judetul Iasi, a fost, in ultima perioadă, in centrul atentiei, după ce a fost filmat lovind două enoriase chiar in curtea mănăstirii. Abia acum ...

Campionatul Mondial blochează lumea: este nebunie totală în mai multe țări
25/11/2022 12:52

Guvernul galez permite ca şcolile să intrerupă cursurile pe durata meciului dintre naţionala Ţării Galilor şi selecţionata Iranului, de la Cupa Mondială din Qatar, astfel incat elevii să poată urmăr ...

Modrici, Djokovici! De ce majoritatea sârbilor au terminația „ICI” la numele de familie?
24/11/2022 22:59

Fiecare popor are propriile sale traditii si obiceiuri care ii influentează nu numai viata socială ci si numele de familie ale cetătenilor. Serbia nu este un caz aparte, iar istoria trăită si-a pus amprent ...

Controversele Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar: corupție, jocuri geopolitice, bani și revelația unui stat autocrat
24/11/2022 18:49

Situatia in care Qatarul găzduieste Campionatul Mondial de fotbal este ”cea mai mare absurditate din istoria sportului”, scrie The Atlantic, intr-o analiză acidă a competitiei de fotbal organizat ...

Salariile selecționerilor de la Cupa Mondială din Qatar. Cât câștigă antrenorul echipei care a umilit Argentina
23/11/2022 09:56

Au fost publicate salariile selectionerilor de la Cupa Mondială din Qatar. Cupa Mondială din Qatar a ajuns la a treia zi de competitie si mai multe echipe incep să se individualizeze ca mari favorite sau ...

Ce sancțiuni riscă jucătorii care vor purta banderola „One Love” la CM 2022 Qatar
20/11/2022 16:09

 Jucătorii care vor purta banderola „One Love” la Cupa Mondială din Qatar riscă să primească cartonase galbene inainte de startul meciului pentru incălcarea regulilor FIFA privind echipam ...

Premiul Festivalului internaţional de film de la Marrakech, dedicat premiul tuturor femeilor din Iran
20/11/2022 14:02

Tanărul cineast iranian Emad Aleebrahim Dehkordi, regizorul peliculei ''A Tale of Shemroon'', a fost recompensat sambătă seară cu Steaua de Aur, cea mai importantă distincţie acordată in cadrul Festivalu ...

3 rețete pentru vin fiert. Le prepari rapid și ușor
20/11/2022 08:48

Vinul rosu este o băutură cu nenumărate beneficii si merită să o savurăm chiar si zilnic. Medicii recomandă ca la fiecare cină, să savurăm un pahar de vin rosu, pentru un organism mai sănătos. Rete ...

VIDEO- Inteligenta canina
19/11/2022 10:54

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei