Buncărele apocaliptice din Albania: Cazematele transformate în cotețe

0000   917418852800

Dimensiune font:

| 31-10-2020 14:32

 După Al Doilea Război Mondial, dictatorul albanez Enver Hoxha a început să-și refacă țara sfâșiată de conflict după modelul Uniunii Sovietice a lui Stalin.

Adică, a condus cu mână de fier, izolându-și populația și alimentând paranoia Războiului Rece. Apoi, în anii ’70, a început să construiască buncăre.

Un buncăr transformat în cafenea. Foto: Robert Hackman

Buncăre mai mari și buncăre mai mici, buncăre subterane și buncăre împrăștiate la suprafață în mediul rural, buncăre la vedere și buncăre secrete. 

Ideea era ca aceste buncăre din beton armat să servească drept poziții defensive în timpul unei invazii inamice care nu a mai venit niciodată.

Oamenii de rând erau instruiți să fugă spre cel mai apropiat buncăr în caz de urgență și condiționați de propagandă să fie mereu vigilenți împotriva „dușmanului străin”, oricine ar fi fost el.

Foto: Robert Hackman

Toate acestea făceau parte din strategia „războiului poporului” a lui Hoxha, care se baza pe tactici de război de gherilă executate de civili. 

Dictatorul albanez își dorea ca populația să fie mereu pregătită de război, oamenii fiind obligați să facă pregătire militară în fiecare an.

De fapt, toate acestea mascau o realitate mult mai urâtă: sub falsa amenințare a dușmanului din exterior, albanezii au fost pur și simplu dresați să accepte o dictatură din ce în ce mai dură.

Foto: Robert Hackman

Din cauza secretomaniei regimului Hoxha, buncărele au fost planificate și construite pe ascuns. Puține detalii au fost făcute publice. 

Inginerii erau mutați de la un șantier la altul, pentru ca nimeni să nu înțeleagă pe deplin scopul proiectului. Ca atare, nu se știe precis câte au fost construite. Estimările variază de la aproximativ 175.000 la aproape 750.000 de buncăre, potrivit National Geographic.

Angajații fabricilor lucrau non-stop pentru a produce materialele necesare. Unele modele de buncăr erau suficient de ușoare pentru a fi transportate pe bucăți în munți de catâri și de oameni.

Un buncăr cu termopane. Foto: Robert Hackman

Altele au fost așezate la sol cu elicopterul. Cele mai mari buncăre din Albania erau un fel de mini-orașe menite să supraviețuiască atacurilor nucleare. 

Proiectul a fost atât de mare, încât este posibil să fi folosit de trei ori mai mult beton decât Linia Maginot (colosalul – și inutilul – ansamblu defensiv al Franței, pe care trupele naziste l-au ocolit pur și simplu, invadând țara).

Unii experți estimează că buncărele din Albania au costat de două ori mai mult decât Linia Maginot.

Buncăre utilizate ca tomberoane. Foto: Robert Hackman

Liderii militari albanezi nu au privit cu ochi buni strategia buncărelor, deoarece structurile greoaie și adesea înghesuite nu le erau utile soldaților profesioniști. Dar acest aspect nu conta pentru Enver Hoxha. 

De fapt, buncărele aveau mai degrabă un rol propagandistic; erau menite să arate lumii capacitatea militară, tehnică și strategică a regimului într-o vreme în care Albania era din ce în ce mai izolată din punct de vedere geopolitic.

Propaganda oficială a partidului vorbea despre „fortăreața Albania”. Într-adevăr, Hoxha a întrerupt relațiile cu Iugoslavia vecină, cu Uniunea Sovietică și chiar și cu China, considerând că aceste țări se abătuseră de la calea socialistă dură și că se apropiaseră de statele occidentale.

Un buncăr devenit terasă la plajă. Foto: Robert Hackman

Lipsa aliaților a făcut din Albania una dintre cele mai izolate țări de pe Pământ. Buncărele ar fi trebuit să păstreze țara în siguranță în fața numeroșilor săi dușmani.

Un oraș subteran de buncăre

 

În localitatea Kukes, de exemplu, ceea ce a început ca o serie de buncăre împotriva bombelor a evoluat încet, devenind un oraș subteran.

Complexul avea camere imense, tuneluri interconectate și centre de comandă și era menit să servească drept adăpost pentru 10.000 de oameni vreme de șase luni.

Buncăre pe malul mării. Foto: Robert Hackman

Autoritățile organizau cu regularitate exerciții în care cetățenii se repezeau în labirintul imens. În cele din urmă, localnicii ajunseseră atât de pricepuți, încât întregul oraș se putea închide în buncăre în șapte minute. 

Cu toate acestea, din cauza modului în care fusese segmentat orașul subteran, nimeni nu știa cât de mare era cu adevărat, nici măcar muncitorii care l-au construit. Odată ajunși înăuntru, albanezilor le era interzis să se deplaseze dintr-un segment în altul.

Cum arată astăzi buncărele din Albania

Construirea buncărelor a luat sfârșit odată cu moartea dictatorului, în 1985. De atunci, Albania – precum România și celelalte state din lagărul socialist – a trecut prin schimbări dramatice.

Grafică: Incredibilia. Sursa datelor

Tranziția nu a fost deloc ușoară. Mulți albanezi au părăsit țara, căutând oportunități în altă parte, în special în Croația, Italia și alte țări europene. 

Vechile buncăre, în schimb, există și astăzi. Având în vedere cât sunt de rezistente, distrugerea lor ar fi prea scumpă și ar dura prea mult. În schimb, albanezii întreprinzători le folosesc – de multe ori în pofida opoziției autorităților – în alte scopuri.

În zonele rurale, buncărele sunt folosite drept cotețe pentru animale, hambare de cerealele sau cămări pentru murături. Le folosesc și persoanele fără adăpost, în vreme ce adolescenții le utilizează adeseori pentru întâlniri romantice.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Adevărul despre fiica celor doi
21/04/2024 18:05

 Cati copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Dincolo de legendă, dragostea dintre cei doi a fost departe de perfectiune, dar nieni nu poate contesta paasiunea cu care amandoi au t ...

Presa internațională, după retragerea Simonei Halep: ”A fost nevoită”
20/04/2024 21:35

 Simona Halep nu va participa la turneul de categorie WTA 1000 Mutua Madrid Open, pentru care a primit wild card din partea organizatorilor, informează Marca. “Halep, aflată pe locul 1.146 in clas ...

Un cuplu englez care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
19/04/2024 12:30

În timp ce-si renovau bucătăria din casa lor veche, doi soti din Dorset, Anglia, au descoperit o comoară formată din peste 1.000 de monede vechi, din secolul al XVII-lea, care era ascunsă sub podea. ...

Ce trebuie să știi înainte de a închiria o mașină din aeroport
17/04/2024 15:11

 Ce trebuie să stii inainte de a inchiria o masină din aeroport Închirierea unei masini din aeroport poate fi o solutie convenabilă pentru călătorii care doresc să exploreze o nouă destina ...

Arbitrul partidei Dinamo – Poli Iași, reacție după accidentarea gravă suferită de Luca Mihai
15/04/2024 22:50

 Meciul dintre Dinamo si Poli Iasi, scor 1-0, va rămane in amintirea microbistilor pentru accidentarea gravă a lui Luca Mihai, după un fault comis de Josue Homawoo, care a primit doar cartonas ...

Suma încasată de echipa României pentru calificarea la Billie Jean King Cup
14/04/2024 19:21

 Echipa de tenis a Romaniei a obtinut calificarea la turneul final al Billie Jean King Cup, după ce a invins spectaculos Ucraina cu scorul de 3-2, decisiv fiind meciul de dublu castigat de Ana Bogdan ...

Tot ce trebuie să știi despre Billie Jean King Cup - România, calificată în premieră
14/04/2024 13:46

 Echipa Romaniei s-a calificat in premieră la turneul final al Billie Jean King Cup (după trecerea la noul format), competitie care serveste drept Campionat Mondial de tenis pe echipe la feminin. Echi ...

Dan Petrescu vorbește despre posibila revenire la CFR Cluj
14/04/2024 10:41

 Dan Petrescu a revenit in tară după despărtirea de Jeonbuk Hyundai (Coreea de Sud), iar antrenorul de 56 de ani a comentat zvonurile conform cărora ar urma să se intoarcă pe banc ...

Modificare legislativă importantă pentru cuplurile aflate în divorț și copiii lor. Care sunt noutățile
13/04/2024 22:13

O modificare legislativă aprobată de Camera Deputatilor aduce o noutate importantă pentru cuplurile aflate in divort si copiii lor. Parlamentarii au aprobat introducerea notiunii de instrăinare părintea ...

Familie formată din cinci persoane, la spital cu trichineloză după ce au consumat carne de porc din gospodărie / Carnea a fost confiscată și incinerată
12/04/2024 13:36

O familie formată din cinci persoane, din care trei copii şi doi adulţi, a fost internată la spital după ce au consumat carne de porc din propria gospodărie, informează, vineri, Direcţia Sanitar Veterin ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei