Ching Shih, prostituata care a condus cea mai mare flotă de pirați din lume

01    0141700

Dimensiune font:

| 15-09-2020 10:57

 Ching Shih a preluat comanda unei flote uriașe, de peste 1.500 de nave, după ce soțul ei, șeful piraților, a murit în împrejurări neclare.

Aflată la conducerea acestei armate enorme și transformată într-un temut lider pirat, Ching Shih a jefuit și a distrus, dar a și stabilit reguli stricte de conduită pentru toți membrii echipajului ei.

Născută cândva în 1775, în provincia chineză Canton, Ching Shih și-a trăit primii ani de furt și înșelăciune sub numele de Shih Yang, până când a devenit prostituată într-un bordel plutitor.

Istoricii chinezi susțin că Ching Shih era mai înaltă decât femeile din vremea sa și că frumusețea ei a făcut-o să se distingă de restul. Era atât de frumoasă, încât căpitanul pirat Zheng Yi, care răpise mai multe prostituate din bordelurile plutitoare, a ales-o drept soție. 

Odată ajunsă la bordul navei temutului pirat, Ching Shih l-a provocat pe Zeng Yi, punându-i o condiție de neconceput pentru o femeie și cu atât mai puțin pentru o prostituată: era de acord să se căsătorească doar dacă avea să împartă cu ea prada și controlul asupra echipajului.

Confruntați cu neputința armatelor imperiale, în anii care au urmat, pirații s-au dedat jafului în așezările de coastă, până în punctul în care guvernul le-a recomandat locuitorilor să-și ardă posesiunile și să se refugieze spre interiorul țării.

„Pirații: O istorie ilustrată a corsarilor din secolul XVI până în prezent” (Londra, 1836). Foto: Wikimedia

A fost o decizie pe care împăratul chinez avea să o regrete, deoarece Zheng Yi și Ching Shih și-au schimbat pur și simplu tactica: de la atacarea satelor sărace de pescari au trecut la atacarea navelor, provocând daune serioase pe toate rutele de transport internaționale.

 

Datorită mai multor alianțe, în următorii șase ani, flota de pirați a trecut de la aproximativ două sute de nave la o adevărată armată de 1.500-1.800 de nave.

Cuplul a conceput un plan perfect, care consta în unirea tuturor piraților din zonă într-un fel de consorțiu, eliminând astfel concurența și maximizând profitul, după cum menționează Cindy Vallar în „Istoria pirateriei maritime”.

Această armată a fost de neegalat, dar în 1807, liderul piraților, Zheng Yi, a murit. Avea 39 de ani. Potrivit lui Jorge Luis Borges, în „Istoria universală a infamiei”, piratul a fost otrăvit.

Alte surse susțin că și-a pierdut viața într-un naufragiu cauzat de un val tsunami în timp ce naviga de-a lungul coastei Vietnamului sau chiar că a fost omorât de soția sa, ca să-i ia locul.

„Respectați legea sau muriți!” 

Ching Shih era conștientă de faptul că, în ciuda faptului că fusese soția unuia dintre cei mai faimoși și mai temuți pirați din apele Chinei, statutul ei de femeie o făcea mai vulnerabilă.

Pentru a rezolva această problemă, primul lucru pe care l-a făcut a fost să se căsătorească cu fiul adoptiv al soțului ei, Chang Pao.

O pictură chinezească din secolul XVIII înfățișând o bătălie navală dintre pirații japonezi și China. Foto: Wikimedia

Pentru a nu-și antagoniza echipajul, l-a numit șef al trupelor, reușind astfel să țină oamenii la distanță, deoarece pirații îl considerau pe Chang Pao drept moștenitorul „legitim” al „imperiului”. 

Între timp, Ching Shih a continuat să se ocupe de tot ceea ce ținea de acordurile comerciale și de alianțe. În societățile piraților de peste tot, aceste tipuri de acorduri erau comune.

Ceea ce ar putea părea o relație incestuoasă nu era altceva decât o alianță pentru protejarea veniturilor: fuziunea corporatistă perfectă.

Afacerea s-a transformat într-un monstru ale cărui gheare se întindeau din Coreea până la coasta Malaeziei și nicio navă nu se mișca în regiune fără ca armata Doamnei Ching, așa cum era cunoscută, să știe sau să o controleze.

La apogeul puterii sale, Ching Shih avea în subordine peste 70.000 de oameni – bărbați și femei – și aproximativ 2.000 de nave, care erau împărțite în flote distribuite pe culori: roșu, verde, galben, violet și negru, care avea un șarpe drept steag. 

Toată această armată era guvernată de legi foarte stricte, ce trebuiau respectate cu strictețe. În caz contrar, vinovații riscau pedepse dure, majoritatea ducând la moarte.

Conform legilor instituite de Ching Shih, nimeni nu putea viola femeile din așezările atacate; violatorului i se tăia capul.

Bordeluri plutitoare cantoneze (Guangzhou) sau „bărci cu flori”, circa 1870. Foto: Twitter / Whores of Yore

Dacă vreun pirat cobora pe țărm fără permisiune, îi erau străpunse urechile în prezența întregului echipaj. În cazul recidivei, era ucis. 

Era interzis să iei vreun bun din prada obținută prin jaf. Totul era contabilizat, iar prada adusă de un pirat era împărțită în zece părți: două pentru el și opt pentru echipaj, în depozitul comun. Nerespectarea acestei reguli se pedepsea cu moartea.

Doar femeile frumoase erau scoase la licitație; dacă un pirat cumpăra o astfel de femeie, trebuia să o trateze ca soție după aceea, cu respect absolut și fără violență.

Nici infidelitățile nu erau permise și, în ambele cazuri, infractorului i se tăia capul. Dacă femeia răpită consimțea să întrețină relații sexuale cu piratul, era legată de două ghiulele și aruncată peste bord.

Cei care nu respectau ordinele sau îi deranjau pe țăranii plătitori de tribut erau condamnați la moarte. Pedepsele se aplicau imediat și nu exista drept de apel.

Înțelegerea cu împăratul Chinei

 

Este de înțeles că împăratul Jiaqing era furios că o femeie punea probleme unui întreg imperiu. Prin urmare, și-a trimis flota, comandată de amiralul imperial Kuo Lang, să atace și să distrugă navele piraților.

Dar, departe de a se ascunde, navele lui Ching Shih au ieșit în întâmpinarea amiralului. După război, marina imperială a pierdut 63 de nave, cu tot cu echipajele respective, care fie au fost nimicite, fie s-au alăturat steagului roșu, sub amenințarea cu moartea.

Împăratul chinez Jiaqing (1796 – 1820). Foto: Wikimedia

Disperat, guvernul imperial a cerut ajutor armatelor engleză și portugheză, pentru a i se alătura în lupta împotriva piraților. 

În următorii doi ani, bătălie după bătălie, armata Doamnei Ching a continuat să umilească această coaliție creată pentru distrugerea sa.

Neavând altă cale de ieșire din această situație problematică, imperiul a fost forțat în cele din urmă să-i ofere lui Ching Shih o amnistie pentru a pune stop pirateriei.

La început, Ching Shih a respins oferta, până când, într-o zi din 1810, s-a înfățișat la sediul guvernului din Canton pentru a discuta condițiile grațierii.

Pentru cineva care stabilise în codul de conduită că dezertorilor trebuie să li se taie capul, nu exista decât o singură modalitate de a se retrage cu demnitate: să vorbească în numele tuturor piraților. 

Ching Shih nu s-a prezentat în fața împăratului în nume propriu, pentru a semna propria iertare, ci pentru întreaga sa armată. În acest fel, Ching Shih, femeia-pirat care nu a fost niciodată învinsă, s-a salvat pe ea însăși și pe aproape toți cei care au luptat alături de ea.

Dintre zecile de mii de pirați, mai puțin de 400 au fost pedepsiți de justiția imperială chineză: 60 au fost surghiuniți timp de doi ani, 151 au fost exilați pe viață, iar 126 au fost executați.

Ceilalți au predat armele și vasele, dar au păstrat prada. Cei care au dorit să intre în armată au fost liberi să o facă, inclusiv iubitul lui Ching Shih, Chang Pao, care a primit gradul de sublocotenent și comanda unei flote de 20 de nave.

În cele din urmă, Ching Shih s-a stabilit cu Chang Pao în Canton, unde a înființat un bordel și o casă de pariuri. Acolo, la vârsta de 69 de ani, a murit bogată, probabil învăluită într-un nor narcotic de opiu, amintindu-și de anii de aventuri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Turnul Eiffel in istorie
25/10/2021 18:47

  Cum a fost construit Turnul Eiffel? Turnul Eiffel a fost construit pentru a fi una dintre principalele atractii la Expozitia Mondială de la Paris din 1889. În acel an, Targul Mond ...

 „Dune”, încasări-record de peste 40 de milioane de dolari
25/10/2021 16:25

  „Dune”, una dintre cele mai aşteptate superproducţii de la Hollywood, a intrat pe primul loc in box-office-ul nord-american, cu incasări de 40,1 milioane de dolari, potrivit estimărilor ...

VIDEO Trupa Taxi, cântec parodie la adresa lui Iohannis: „Cine mi-a spus mie că nu mai e nicio pandemie? Un sas!”
25/10/2021 00:05

 Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, a publicat duminică pe canalul de YouTube o piesă satiră la adresa presedintelui Klaus Ioahnnis, intitulată „Un sas, un sas, un sas” (melodi ...

Femeia care poate pune la pământ Facebook: Dezvăluiri despre ce se întâmplă, cu adevărat, în cea mai importantă rețea de socializare
24/10/2021 10:41

Facebook a fost ţinta a numeroase ştiri bazate pe documente furnizate unor companii de presă de către fosta angajată Frances Haugen, devenită informatoare, referitoare la efectul nociv al serviciilor şi ...

Ion Țiriac își face cavou de 130.000 de euro! Pe cine vrea să aibă lângă el în mormânt
24/10/2021 10:00

Ion Tiriac este unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimată la peste un miliard de dolari. În varstă de 82 de ani, omul de afaceri a investit o sumă uriasă, peste 50.000 de euro, pentru a ...

Curiozități despre lavandă. Ce beneficii terapeutice are lavanda?
17/10/2021 09:53

Lavanda este o plantă care face parte din familia Lamiaceae. Aceasta se cultivă peste tot in lume si cuprinde intre 40 si 60 de specii. Numele de lavandă este folosit uneori pentru a desemna parfumul extras ...

Imperiul Roman, curiozități și lucruri mai puțin știute
16/10/2021 15:38

Din fiecare am invătat cate ceva atat despre dimensiunile si forta imperiului, cat si despre contributia pe care a avut-o acesta la dezvoltarea stiintei, civilizatiei si folosofiei umane. Prezentăm in cele ce ...

Cum să scapi de gândacii de canalizare. Metode simple și eficiente
16/10/2021 14:05

Dacă te confrunti cu problema gadacilor de canalizare, trebuie să stii că există cateva metode simple de a scăpa de această problemă. Ar fi bine să faci o inspecţie amanutita a ţevilor din casa ta. ...

FOTO/VIDEO -   ,,Miros de scorțișoară”, un videoclip dedicat bucuriei și lucrurilor simple
16/10/2021 09:35

  Tanără muziciană Diana Maria Urdes, cunoscută pentru melodiile sensibile si pentru poeziile ei pline de dragoste, a lansat al patrulea cantec din seria ,,Cantecele Dianei”. „Piesa a ...

FOTO/VIDEO - Noul single al lui Adele, peste 10 milioane de vizualizări în doar 6 ore
15/10/2021 11:45

Cantăreaţa engleză Adele a lansat vineri single-ul „Easy On Me” cu un videoclip regizat de cineastul canadian Xavier Dolan, cu care a colaborat şi pentru „Hello” şi care este cunosc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei