0000 88881193500

Dimensiune font:

Complet săriți de pe fix: Cei mai excentrici oameni din istorie

| 09-02-2019 10:32

 „Excentricitate” este un termen foarte lax. Sigur, descrie comportamentul ciudat, dar cine are dreptul să decidă ce este normal și ce nu? Toți avem ciudățeniile noastre și acestea ne fac interesanți. Din fericire pentru noi, istoria este plină de oameni excentrici care continuă să ne uimească.

Fie că erau ciudați, nebuni sau doar puțin bizari, oamenii prezentați în acest articol au niște povești incredibile.

John Mytton, zis „Jack Nebunul”

Cei mai excentrici oameni din istorie

Poanta a luat sfârșit când ursul a mușcat o bucată din piciorul lui Mytton

Englezul John Mytton a moștenit o sumă uriașă de bani și o proprietate imensă la o vârstă fragedă, ceea ce i-a permis să-și satisfacă toate pornirile excentrice. În primul rând, era un mare bețiv – bea între șase și opt sticle de porto în fiecare zi.

A băut atât de mult, încât la moartea sa, unul dintre prietenii săi susținea că Mytton își petrecuse ultimii 12 ani de viață în stare de ebrietate. Jack provenea dintr-un șir lung de aristocrați care erau implicați în politică.

Dorind să urmeze tradiția familiei, Mytton și-a asigurat un loc în parlament din partea partidului Tory, oferindu-le votanților bancnote de 10 lire. După ce a fost ales, Mytton a luat parte la o ședință de 30 de minute în Camera Comunelor, după care s-a plictisit, a plecat și nu s-a mai întors niciodată.

Asta s-a întâmplat după ce cheltuise 10.000 de lire (peste un milion de euro azi) ca să fie ales.

Citește mai multe despre John Mytton pe The Telegraph.

Caroline Prodgers

Cei mai excentrici oameni din istorie

Numele ei le băga frica în oase vizitiilor

Numele „Prodgers” nu ne spune nimic azi, însă în Londra secolului XIX, acest nume răspândea teroarea în rândul vizitiilor de cabrioletă. Când cineva striga „Mama Prodgers!”, vizitiii fugeau cât vedeau cu ochii, fiindcă doamna Giacometti Prodgers era o aristocrată victoriană care ura din suflet cabrioletele.

La fel ca în cazul altor excentrici, ciudățeniile ei o făceau antipatică. Nimeni nu știe de unde venea disprețul pentru vizitiii de cabrioletă, însă doamnei Prodgers îi plăcea să îi dea în judecată.

Memorase harta cu tarife din Londra și știa întotdeauna cu exactitate cât avea de plătit pentru o cursă cu cabrioleta, până la ultimul ban. Doamna Prodgers îi obliga adeseori pe vizitii să oprească înainte să-i poată cere plata întreagă, și dacă vreunul îndrăznea să meargă câțiva metri în plus, femeia îl dădea în judecată.

Nebunia a durat vreme de 20 de ani și peste 50 de vizitii de cabrioletă i-au căzut victime. Nu e surprinzător că acest comportament a făcut-o celebră în Londra victoriană.

Citește și Marea Putoare din Londra

Vizitiii se alertau unii pe alții urlând „Mama Prodgers!” atunci când o vedeau venind și a fost satirizată în ziare și caricaturi. Până și judecătorii erau enervați de doamna Prodgers, sugerându-i să-și cumpere propria cabrioletă, din moment ce și-ar fi permis asta.

Până și necrologul ei menționa comportamentul aflat la limita patologicului: „Doamna Giacometti Prodgers, teroarea vizitiilor din Londra, a murit.”

Citește mai multe despre Caroline Prodgers pe HistoryThings.

Stanley Weyman

Cei mai excentrici oameni din istorie

Prințesa Fatima în timpul șederii în Washington. Weyman este bărbatul în costum deschis la culoare

Stanley a spus, pe bună dreptate: „Viața unui om este ceva plictisitor. Eu am trăit multe vieți. Nu mă plictisesc niciodată.” De-a lungul vieții sale, a avut multe identități și cariere.

 

În unele circumstanțe, Weyman ar putea fi considerat un escroc, însă nu o făcea de dragul banilor, ci al aventurii. Cariera de impostor a lui Weyman a început în 1910, în New York.

În vârstă de numai 20 de ani, Weyman s-a prefăcut a fi consulul SUA în Maroc, înainte să fie arestat pentru înșelătorie. Weyman a mai jucat rolul de doctor, locotenent de marină și armată, consul în România, medical personal al văduvei lui Rudolph Valentino, jurnalist la ONU și chiar și secretar de stat al SUA.

Cea mai mare realizare a lui Weyman a avut loc în 1921, când și-a luat rolul de ofițer de legătură al Departamentului de Stat pentru prințesa Fatima din Afghanistan. Fatima își dorea o recepție oficială din partea guvernului SUA, însă Departamentul de Stat îi ignora cererea.

Weyman și-a cerut scuze din partea guvernului și a cerut 10.000 de dolari (pe care i-a primit) ca să „tragă sforile”. Cei mai mulți escroci ar fi fugit, însă Weyman a folosit banii pentru a o trata pe prințesă și anturajul ei ca pe niște capete încoronate, asigurându-le transport la clasa întâi și cazându-i în Washington D.C.

Weyman a reușit să pună la punct o întâlnire între prințesă și secretarul de stat. Țintind și mai sus în ierarhie, Weyman a reușit să facă astfel încât președintele Warren Harding s-o primească pe prințesă.

 

În cele din urmă, Weyman a primit doi ani de închisoare pentru toată povestea, însă, la fel ca alți excentrici, nu a dat semne că ar avea vreun regret. A murit în 1960, încercând să oprească un jaf într-un hotel din New York.

Citește mai multe despre Stanley Weiman pe Atlas Obscura.

Hetty Green

Cei mai excentrici oameni din istorie

Hetty s-a despărțit de soțul ei când banca a început să folosească banii ei ca și cum ar fi fost ai soțului ei.

Poreclită „Vrăjitoarea de pe Wall Street”, Hetty Green era considerată cea mai bogată femeie din America la acea vreme. Averea ei era estimată la aproximativ 30 de miliarde de dolari, în moneda de azi.

În ciuda succesului ca om de afaceri și finanțator, Hetty a supraviețuit prin faima ei de om zgârcit. Era atât de zgârcită, încât, pe lângă ea, Hagi Tudose ni s-ar părea un mare filantrop.

Pofta de bani s-a manifestat de la o vârstă fragedă. Când mătușa ei bogată a murit, a lăsat 2 milioane de dolari pentru caritate. Scandalizată, Hetty a venit cu un testament mai vechi, susținând că banii îi reveneau ei.

Testamentul conținea o clauză care invalida toate testamentele ulterioare. Poate că testamentul era autentic, însă această clauză era un fals. Date fiind numeroasele zvonuri legate de zgârcenia ei, este greu să distingem între adevăr și ficțiune.

Unii spun că își desfășura activitatea într-o încăpere a băncii ca să evite să fie nevoită se închirieze un birou. Alții spun că avea un birou în care dormea din când în când, ca să evite cheltuielile rezultate în urma încălzirii apartamentului ei.

Se spune că purta aceleași haine negre în fiecare zi, până când se uzau, și evita „produsele de lux” precum apa caldă și săpunul. Cea mai celebră demonstrație de zgârcenie a avut loc atunci când fiul ei, Ned, și-a rupt piciorul.

Ca să reducă din costul facturilor medicale, Hetty l-a dus la o clinică gratuită, pretinzând că era o persoană fără adăpost. În cele din urmă, a fost recunoscută și obligată să plătească pentru tratamentul medical.

Potrivit poveștii, Hetty a fugit și i-a tratat ea însăși piciorul fiului ei. Însă biograful aceseia susține că Hetty a plătit factura și că l-a dus pe Ned și la alți doctori. În orice caz, era prea târziu: piciorul lui Ned a trebuit să fie amputat.

John Churchill, zis „Jack Nebunul”

Cei mai excentrici oameni din istorie

Jack era un arcaș priceput

Excentricitatea nu e neapărat un lucru rău. Uneori, dimpotrivă. Drept exemplu, cazul lui „Jack Nebunul” Churchill. A fost ofițer britanic în Al Doilea Război Mondial și arma pe care a ales-o a fost o sabie lată scoțiană, deoarece credea că „orice ofițer care intră în luptă fără sabia lui nu este pregătit corespunzător.”

Churchill mai avea și un arc (se pare că deține recordul pentru ultimul inamic ucis cu arcul în vreun război), alături de o serie de cimpoaie pe care le folosea ca să-și inspire trupele.

În cele din urmă, Churchill a fost capturat de germani, în timpul unei misiuni periculoase, desfășurată în spatele liniilor inamice. Inițial, inamicii i-au cruțat viața, crezând că Churchill era rudă cu prim-ministrul britanic.

După ce s-a descoperit că nu erau rude, Hitler a ordonat să fie executat imediat. Din fericire, căpitanul Hans Thorner – comandantul lagărului de concentrare – nu a dus la îndeplinire ordinul, salvându-i viața.

După ce a fost transferat din lagăr, Jack i-a scris lui Thorner o scrisoare de mulțumire, care a sfârșit prin a salva viața lui Thorner. Când fostul ofițer german a fost judecat drept criminal de război, scrisoarea – alături de faptul că Churchill era gata să depună mărturie în favoarea sa – l-a exonerat de vină.

Deși nu era cel mai excentric om, ciudățeniile lui Churchill (despre care poți citi mai multe aici) ca ofițer l-au făcut să iasă în evidență.

Cei mai excentrici oameni din istorie

În partea dreaptă a imaginii poate fi văzut Jack Nebunul, în timpul exerciților de antrenament, cu sabia în mână 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

10:16

Când este mai mare riscul de infectare cu coronavirus? Dacă mergi la frizer, zbori cu avionul sau stai în parc cu prietenii?
09/07/2020 13:12

 Purtarea unei măsti, distantarea socială si spălatul pe maini sunt importante pentru protejarea impotriva coronavirusului, dar cat de sigure sunt activităti precum vizita la frizerie pentru o tunsoare ...

VIDEO Cum se transformă terasele și restaurantele în vremea pandemiei de coronavirus. ”Sere” private pentru clienți
08/07/2020 21:12

 O cafenea din Los Angeles si-a umplut parcarea cu ”sere” private pentru a-si ajuta clientii să se simtă in sigurantă să meargă la restaurant in timpul pandemiei de coronavirus, relatează ...

Cum să eviți aburirea ochelarilor atunci când porți mască de protecție. Soluția la îndemâna oricui
07/07/2020 08:33

Chiar dacă pandemia de coronavirus se află acum pe o pantă descendentă, purtarea măstii de protectie va fi obligatorie multă vreme de acum inainte… Din păcate insă, aceasta reprezintă o problem ...

Cum scapi de înțepăturile de țânțari. Îi vei ține la distanță! Trucul genial dezvăluit de un medic
05/07/2020 11:17

Există un truc care te-ar putea ajuta să scapi de intepăturile tantarilor. Iată despre ce este vorba. „Cu o jumătate de oră – o oră inainte de a iesi la terasă luati o pastilă de B compl ...

5 curiozități amuzante care-ți vor însenina ziua
04/07/2020 10:44

 Lumea este plină de surprize. Desi par desprinse din opere de fictiune, toate aceste curiozităti amuzante pe care ti le prezentăm in cele ce urmează au la bază fapte cat se poate adevărate. Asadar, ...

Copil român dispărut în Italia în urmă cu opt ani, găsit în fața unui oficiu poștal. Au crezut că a murit
03/07/2020 20:57

Mihai Fernando Vasile, un copil roman din Italia, dispărut pe cand avea numai 16 ani, după ce a plecat la scoală si nu s-a mai intors, si-a regăsit familia după opt ani in care toti au crezut că a murit. ...

Plante care pot curata aerul poluat, in locuinte
01/07/2020 08:46

 Plantele pot imbunatati calitatea aerului dintr-o locuinta. Bucurestiul este a doua cea mai poluata capitala europeana, dupa Roma. Roma are o densitate a populatiei de 2232 de locuitori/km2, iar Buc ...

Român prins la volanul unui dric fals în Franța. Transporta 71 de kilograme de droguri în patru sicrie
28/06/2020 10:44

Politistii francezi au făcut o descoperire surprinzătoare, după ce au verificat un dric suspect, condus de un sofer roman, informează Le Parisien. Dricul condus de un bărbat roman in varstă de aproxima ...

Topul
27/06/2020 08:44

 O colectie bogata de "perle" la examenul de Limba si literatura romana de la Evaluarea Nationala arata, si in acest an, problemele din sistemul de educatie romanesc si slaba pregatire a unora di ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!