Cruciada Copiilor, isteria religioasă pornită de doi adolescenți

0000   0141700

Dimensiune font:

| 28-11-2020 10:53

 La 27 noiembrie 1095, Papa Urban al II-lea a ordonat începerea Primei Cruciade, o expediție occidentală menită să recâștige controlul asupra Ierusalimului și a Țării Sfinte, stăpânite la acea vreme de musulmani.

Acesta a fost primul dintr-o serie lungă de războaie religioase inițiate, finanțate și uneori coordonate de Biserica Catolică, care au continuat până în secolul XV. În Europa anului 1212, însă, a avut loc o cruciadă mai puțin cunoscută, rămasă în istorie drept Cruciada Copiilor.

Cruciada Copiilor
Foto: Curious Historian

Cuprinși de fervoarea religioasă inspirată de cavalerii care plecau spre Țara Sfântă, zeci de mii de copii din Franța și Germania au pornit propria expediție pentru a-i converti pe musulmani la creștinism. 

Dar Cruciada Copiilor era diferită de celelalte. În primul rând, nu avea aprobarea Papei și a Bisericii și a demarat în mod independent, potrivit History.com.

În al doilea rând, participanții nici măcar nu erau înarmați. Copiii au pornit spre Țara Sfântă echipați cu cruci, steaguri și presupunerea optimistă că, odată ajunși acolo, îi vor converti pe musulmani cu ajutorul puterii de convingere și prin intervenție divină.

Stephen de Cloyes și grupul din Franța deschid declanșează Copiilor

Cruciada Copiilor 02
Foto: Wikimedia

Deși cronicile vremii oferă informații contradictorii, se pare că au existat două mari grupuri care au participat la Cruciada Copiilor. Unul dintre acestea a pornit din nordul Franței și era condus de un băiat pe nume Stephen de Cloyes. 

Potrivit cărții „Cruciadele”, de John Child, Nigel Kelly și Martyn Whittock (disponibilă aici), Stephen era un băiat de 12 ani care se ocupa cu păstoritul. Cel mai probabil, era analfabet, ca aproape toți copiii acelor vremuri.

În mai 1212, băiatul s-a prezentat la curtea Regelui Filip al II-lea, susținând că a primit un mesaj în care Isus îl îndemna să organizeze o cruciadă.

Filip al II-lea
Regele Filip al II-lea al Franței. Foto: Wikimedia

Regele nu a fost impresionat de ambițiile băiatului și i-a spus să se întoarcă după ce va mai crește. Dar Stephen era atât de convins că îndeplinește voia divinității, încât a început să propovăduiască ideea cruciadei mulțimilor de copii. 

Mulțumită poveștii sale pline de entuziasm, Stephen a reușit să adune – în doar câteva luni – peste 30.000 de copii în orașul Vendôme.

Într-o serie de evenimente care au fost descrise drept o formă de isterie în masă, Stephen de Cloyes și adepții săi au călătorit spre Marsilia, intenționând să traverseze Marea Mediterană și să se îndrepte spre Țara Sfântă.

Nicholas din Köln și grupul din Germania

Cruciada Copiilor 05
Cruciada Copiilor, desen de Gustave Dore. Foto: Wikimedia

Aproximativ în același timp, un al doilea grup s-a format pe teritoriul de astăzi al Germaniei. Nicholas din Köln, despre care se știu foarte puține, și-a adunat propriul grup de adepți, cărora le-a povestit că un înger l-a îndemnat să înceapă o cruciadă. 

Nicholas a atras alături de el zeci de mii de adepți, copii și adulți deopotrivă, pe care a început să îi conducă peste Munții Alpi, spre Ierusalim. Însă nu toată lumea era entuziasmată de aceste cruciade autoproclamate.

Deși erau motivați de fervoare religioasă și adesea făceau aceleași jurăminte cu ale participanților la cruciadele ordonate de papalitate, Biserica îi vedea pe așa-numiții „copii sfinți” ca o amenințare.

Cruciada Copiilor 03
Foto: Pinterest

Abilitatea băieților de a obține un sprijin atât de entuziast și numărul lor mare de adepți i-au speriat pe clericii locali, care au început să se îngrijoreze că își vor pierde enoriașii. 

Dar, deși Nicholas și Stephen au fost etichetați drept fanatici, misticismul lor îi fascina pe adepți, care erau „vrăjiți” cu predici, cântece și promisiunea înfăptuirii de minuni.

Ambele expediții au eșuat lamentabil

Cei doi băieți se pricepeau să le inspire adepților fervoarea religioasă, dar călătoriile lor spre Ierusalim nu au fost deloc bine plănuite.

În timp ce traversau Alpii cântând imnuri și așteptând cu nerăbdare să convertească musulmani, Nicholas și adepții săi au început să simtă tot mai pronunțatele efecte ale oboselii și ale foamei.

Ajunși în Genova, Italia, s-au confruntat cu bariera lingvistică și i-au iritat pe orășeni, care nu doreau să găzduiască un grup de copii flămânzi. 

Nici locuitorii din Marsilia nu au fost încântați de sosirea grupului lui Stephen. De aici, întreaga misiune s-a dezintegrat. Nu este sigur ce s-a întâmplat cu cruciații francezi, dar se pare că, odată ajunși în orașele de coastă, s-au dispersat.

Cruciada Copiilor 06
Foto: Pinterest

Deși există mai multe relatări ale faptelor lui Stephen și Nicholas, istoricii nu sunt de acord cu multe dintre detalii.

În 1977, istoricul Peter Raedts a reevaluat cronicile vremii și a emis teoria conform căreia participanții la cruciadă nu erau copii, ci oameni săraci, de la marginea 

Din cauza numărului mic de relatări cu privire la Cruciada Copiilor, istoricii nu pot confirma sau infirma faptul că participanții la Cruciada Copiilor au fost într-adevăr copii sau doar niște țărani săraci.

Așadar, această mișcare rămâne, cel puțin momentan, la granița dintre legendă și fapt istoric.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

BANCUL ZILEI

06:00

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Ce riscă
27/11/2022 12:31

Castigătoarea editiei din 2016 a concursului Miss Croatia a pozat in tinute considerate indecente de către qatarezi, fapt pentru care internautii au pus-o la zid si i-au reprosat că trebuie să se supună re ...

Primul mesaj public al părintelui CALISTRAT după ce a fost acuzat că a lovit două femei în curtea Mănăstirii Vlădiceni, Iași
27/11/2022 11:10

Părintele Calistrat, slujitor la Mănăstirea Vlădiceni din judetul Iasi, a fost, in ultima perioadă, in centrul atentiei, după ce a fost filmat lovind două enoriase chiar in curtea mănăstirii. Abia acum ...

Campionatul Mondial blochează lumea: este nebunie totală în mai multe țări
25/11/2022 12:52

Guvernul galez permite ca şcolile să intrerupă cursurile pe durata meciului dintre naţionala Ţării Galilor şi selecţionata Iranului, de la Cupa Mondială din Qatar, astfel incat elevii să poată urmăr ...

Modrici, Djokovici! De ce majoritatea sârbilor au terminația „ICI” la numele de familie?
24/11/2022 22:59

Fiecare popor are propriile sale traditii si obiceiuri care ii influentează nu numai viata socială ci si numele de familie ale cetătenilor. Serbia nu este un caz aparte, iar istoria trăită si-a pus amprent ...

Controversele Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar: corupție, jocuri geopolitice, bani și revelația unui stat autocrat
24/11/2022 18:49

Situatia in care Qatarul găzduieste Campionatul Mondial de fotbal este ”cea mai mare absurditate din istoria sportului”, scrie The Atlantic, intr-o analiză acidă a competitiei de fotbal organizat ...

Salariile selecționerilor de la Cupa Mondială din Qatar. Cât câștigă antrenorul echipei care a umilit Argentina
23/11/2022 09:56

Au fost publicate salariile selectionerilor de la Cupa Mondială din Qatar. Cupa Mondială din Qatar a ajuns la a treia zi de competitie si mai multe echipe incep să se individualizeze ca mari favorite sau ...

Ce sancțiuni riscă jucătorii care vor purta banderola „One Love” la CM 2022 Qatar
20/11/2022 16:09

 Jucătorii care vor purta banderola „One Love” la Cupa Mondială din Qatar riscă să primească cartonase galbene inainte de startul meciului pentru incălcarea regulilor FIFA privind echipam ...

Premiul Festivalului internaţional de film de la Marrakech, dedicat premiul tuturor femeilor din Iran
20/11/2022 14:02

Tanărul cineast iranian Emad Aleebrahim Dehkordi, regizorul peliculei ''A Tale of Shemroon'', a fost recompensat sambătă seară cu Steaua de Aur, cea mai importantă distincţie acordată in cadrul Festivalu ...

3 rețete pentru vin fiert. Le prepari rapid și ușor
20/11/2022 08:48

Vinul rosu este o băutură cu nenumărate beneficii si merită să o savurăm chiar si zilnic. Medicii recomandă ca la fiecare cină, să savurăm un pahar de vin rosu, pentru un organism mai sănătos. Rete ...

VIDEO- Inteligenta canina
19/11/2022 10:54

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei