Cruciada Copiilor, isteria religioasă pornită de doi adolescenți

0000   0141700

Dimensiune font:

| 28-11-2020 10:53

 La 27 noiembrie 1095, Papa Urban al II-lea a ordonat începerea Primei Cruciade, o expediție occidentală menită să recâștige controlul asupra Ierusalimului și a Țării Sfinte, stăpânite la acea vreme de musulmani.

Acesta a fost primul dintr-o serie lungă de războaie religioase inițiate, finanțate și uneori coordonate de Biserica Catolică, care au continuat până în secolul XV. În Europa anului 1212, însă, a avut loc o cruciadă mai puțin cunoscută, rămasă în istorie drept Cruciada Copiilor.

Cruciada Copiilor
Foto: Curious Historian

Cuprinși de fervoarea religioasă inspirată de cavalerii care plecau spre Țara Sfântă, zeci de mii de copii din Franța și Germania au pornit propria expediție pentru a-i converti pe musulmani la creștinism. 

Dar Cruciada Copiilor era diferită de celelalte. În primul rând, nu avea aprobarea Papei și a Bisericii și a demarat în mod independent, potrivit History.com.

În al doilea rând, participanții nici măcar nu erau înarmați. Copiii au pornit spre Țara Sfântă echipați cu cruci, steaguri și presupunerea optimistă că, odată ajunși acolo, îi vor converti pe musulmani cu ajutorul puterii de convingere și prin intervenție divină.

Stephen de Cloyes și grupul din Franța deschid declanșează Copiilor

Cruciada Copiilor 02
Foto: Wikimedia

Deși cronicile vremii oferă informații contradictorii, se pare că au existat două mari grupuri care au participat la Cruciada Copiilor. Unul dintre acestea a pornit din nordul Franței și era condus de un băiat pe nume Stephen de Cloyes. 

Potrivit cărții „Cruciadele”, de John Child, Nigel Kelly și Martyn Whittock (disponibilă aici), Stephen era un băiat de 12 ani care se ocupa cu păstoritul. Cel mai probabil, era analfabet, ca aproape toți copiii acelor vremuri.

În mai 1212, băiatul s-a prezentat la curtea Regelui Filip al II-lea, susținând că a primit un mesaj în care Isus îl îndemna să organizeze o cruciadă.

Filip al II-lea
Regele Filip al II-lea al Franței. Foto: Wikimedia

Regele nu a fost impresionat de ambițiile băiatului și i-a spus să se întoarcă după ce va mai crește. Dar Stephen era atât de convins că îndeplinește voia divinității, încât a început să propovăduiască ideea cruciadei mulțimilor de copii. 

Mulțumită poveștii sale pline de entuziasm, Stephen a reușit să adune – în doar câteva luni – peste 30.000 de copii în orașul Vendôme.

Într-o serie de evenimente care au fost descrise drept o formă de isterie în masă, Stephen de Cloyes și adepții săi au călătorit spre Marsilia, intenționând să traverseze Marea Mediterană și să se îndrepte spre Țara Sfântă.

Nicholas din Köln și grupul din Germania

Cruciada Copiilor 05
Cruciada Copiilor, desen de Gustave Dore. Foto: Wikimedia

Aproximativ în același timp, un al doilea grup s-a format pe teritoriul de astăzi al Germaniei. Nicholas din Köln, despre care se știu foarte puține, și-a adunat propriul grup de adepți, cărora le-a povestit că un înger l-a îndemnat să înceapă o cruciadă. 

Nicholas a atras alături de el zeci de mii de adepți, copii și adulți deopotrivă, pe care a început să îi conducă peste Munții Alpi, spre Ierusalim. Însă nu toată lumea era entuziasmată de aceste cruciade autoproclamate.

Deși erau motivați de fervoare religioasă și adesea făceau aceleași jurăminte cu ale participanților la cruciadele ordonate de papalitate, Biserica îi vedea pe așa-numiții „copii sfinți” ca o amenințare.

Cruciada Copiilor 03
Foto: Pinterest

Abilitatea băieților de a obține un sprijin atât de entuziast și numărul lor mare de adepți i-au speriat pe clericii locali, care au început să se îngrijoreze că își vor pierde enoriașii. 

Dar, deși Nicholas și Stephen au fost etichetați drept fanatici, misticismul lor îi fascina pe adepți, care erau „vrăjiți” cu predici, cântece și promisiunea înfăptuirii de minuni.

Ambele expediții au eșuat lamentabil

Cei doi băieți se pricepeau să le inspire adepților fervoarea religioasă, dar călătoriile lor spre Ierusalim nu au fost deloc bine plănuite.

În timp ce traversau Alpii cântând imnuri și așteptând cu nerăbdare să convertească musulmani, Nicholas și adepții săi au început să simtă tot mai pronunțatele efecte ale oboselii și ale foamei.

Ajunși în Genova, Italia, s-au confruntat cu bariera lingvistică și i-au iritat pe orășeni, care nu doreau să găzduiască un grup de copii flămânzi. 

Nici locuitorii din Marsilia nu au fost încântați de sosirea grupului lui Stephen. De aici, întreaga misiune s-a dezintegrat. Nu este sigur ce s-a întâmplat cu cruciații francezi, dar se pare că, odată ajunși în orașele de coastă, s-au dispersat.

Cruciada Copiilor 06
Foto: Pinterest

Deși există mai multe relatări ale faptelor lui Stephen și Nicholas, istoricii nu sunt de acord cu multe dintre detalii.

În 1977, istoricul Peter Raedts a reevaluat cronicile vremii și a emis teoria conform căreia participanții la cruciadă nu erau copii, ci oameni săraci, de la marginea 

Din cauza numărului mic de relatări cu privire la Cruciada Copiilor, istoricii nu pot confirma sau infirma faptul că participanții la Cruciada Copiilor au fost într-adevăr copii sau doar niște țărani săraci.

Așadar, această mișcare rămâne, cel puțin momentan, la granița dintre legendă și fapt istoric.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:11

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Utilaj prelucrare lemn MUT – RIG, MUT – CF, centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 5.604,00 Total * * 191.304,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, reprezentând 40% din valoarea de evaluare. Vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 15.10.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 11.11.2021, ora 1000 şi se vor organiza 12 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 27.01.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Curiozități despre lavandă. Ce beneficii terapeutice are lavanda?
17/10/2021 09:53

Lavanda este o plantă care face parte din familia Lamiaceae. Aceasta se cultivă peste tot in lume si cuprinde intre 40 si 60 de specii. Numele de lavandă este folosit uneori pentru a desemna parfumul extras ...

Imperiul Roman, curiozități și lucruri mai puțin știute
16/10/2021 15:38

Din fiecare am invătat cate ceva atat despre dimensiunile si forta imperiului, cat si despre contributia pe care a avut-o acesta la dezvoltarea stiintei, civilizatiei si folosofiei umane. Prezentăm in cele ce ...

Cum să scapi de gândacii de canalizare. Metode simple și eficiente
16/10/2021 14:05

Dacă te confrunti cu problema gadacilor de canalizare, trebuie să stii că există cateva metode simple de a scăpa de această problemă. Ar fi bine să faci o inspecţie amanutita a ţevilor din casa ta. ...

FOTO/VIDEO -   ,,Miros de scorțișoară”, un videoclip dedicat bucuriei și lucrurilor simple
16/10/2021 09:35

  Tanără muziciană Diana Maria Urdes, cunoscută pentru melodiile sensibile si pentru poeziile ei pline de dragoste, a lansat al patrulea cantec din seria ,,Cantecele Dianei”. „Piesa a ...

FOTO/VIDEO - Noul single al lui Adele, peste 10 milioane de vizualizări în doar 6 ore
15/10/2021 11:45

Cantăreaţa engleză Adele a lansat vineri single-ul „Easy On Me” cu un videoclip regizat de cineastul canadian Xavier Dolan, cu care a colaborat şi pentru „Hello” şi care este cunosc ...

Cinci ţigani romani  au vrut să-l jefuiască pe campionul Japoniei la ju-jitsu: A urmat PRĂPĂDUL/ FOTO-VIDEO
13/10/2021 13:59

 Un grup format din cinci ţigani romani au vrut să dea lovitura in Italia, dar au incasat-o grav de tot. Omul pe care voiau să-l jefuiască era campionul Japoniei la ju jitsu. Ce a ieşit? Ţiganii şi- ...

Trupa Nirvana, acuzată de pornografie infantilă
10/10/2021 09:00

​Dave Grohl a afirmat că Nirvana ar putea modifica coperta albumului „Nevermind” in cazul unor lansări viitoare după ce bărbatul care a apărut pe coperta discului, pe cand era bebelus, a inte ...

Care sunt cele mai extrase numere la 6 din 49?
02/10/2021 11:20

6 din 49 este jocul la care milioane de romani au visat sau visează să castige. Jocul de 6 din 49 este destul de popular la noi in tară, dar sansele ca un jucător să triumfe sunt extrem de mici. Practic, d ...

VIDEO Erupția vulcanului din La Palma: Lava a ajuns la ocean
29/09/2021 08:36

 Lava vulcanului care a erupt in urmă cu zece zile pe insula La Palma din arhipelagul spaniol al Canarelor a ajuns la ocean in noaptea de marţi spre miercuri, un fenomen potenţial periculos, a informat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei