Cum ne protejăm când mergem la mare. Cele mai frecvente greșeli pe care le facem la plajă

meteo  600

Dimensiune font:

| 18-06-2022 11:36

 Odată cu venirea verii și a vacanței, locul preferat de petrecere a concediului este malul mării, un magnet pentru turiștii din toată lumea. Plaja și briza mării, apa caldă, valurile care ni se lovesc de picioare, pescărușii care pictează cerul și sunetul mării sunt elementele care ne atrag spre țărmurile care se scaldă în vaste întinderi de apă. Indiferent că alegem plaje din Grecia, Bulgaria, Turcia sau România, pentru o vacanță reușită există cel puțin o condiție: crema de protecție solară nu trebuie să ne lipsească din bagaj, cu atât mai mult dacă mergem la plajă cu cei mici.

Copiii au nevoie de protecție solară ridicată iar cele mai bune produse sunt cele dedicate exclusiv celor mici 

De cele mai multe ori când mergem în vacanță pe litoral, fiind entuziasmați de mirajul libertății pe care ne-o dă marea, uităm sau neglijăm un factor cheie pentru bunădispoziția noastră. 

De câte ori vi s-a întâmplat să vă ardeți din prima zi de plajă?

Probabil că ați avut prieteni sau rude care au ajuns să fie foarte roșii încă de la începutul concediului sau pur și simplu necunoscuți pe care îi întâlneai pe drumul înspre camera de hotel. Din acel moment nu au mai suportat să facă un banal duș sau să doarmă indiferent de poziție.

Să mergem la plajă indiferent de oră, fără să ne protejăm cu creme speciale, mai ales când soarele este cel mai puternic se numără printre cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când ne petrecem zilele libere pe nisipurile stațiunilor.

 

Pentru un concediu lipsit de dureri de cap și fără arsuri avem nevoie să respectăm sfaturile simple ale unui medic dermatolog.

Informația pe scurt:

  • persoanele cu tenul foarte alb, blonde, trebuie să se protejeze cel mai mult, inclusiv cu cremă de protecție solară, pălării cu borul mare și ochelari de soare
  • copiii până în șase luni nu trebuie să stea la soare
  • copiii și adolescenții trebuie să folosească creme de protecție solară destinate exclusiv lor
  • toate cremele de protecție solară din comerț îndeplinesc standardele necesare, însă medicii dermatologi le recomandă pe cele fără parabeni
  • aplicarea cremei de protecție solară se face odată la 2 ore
  • intervalul orar în care nu trebuie să ne expunem la soare este 11-16, între aceste ore se produc arsurile
  • folosirea cremei de fotoprotecție este necesară și în marile orașe și la munte, unde razele UV sunt mai puternice

În ultimii ani, dermatologii se confruntă cu mai multe situații în care oamenii s-au expus la soare fără nicio protecție sau o protecție insuficientă, iar cazurile de arsuri solare și cancere de piele au crescut, mai ales în contextul în care poluarea este în creștere iar afecțiunile pielii sunt amplificate de factorii poluanți, cum ar fi gazele de eșapament din trafic, emisiile de monoxid de carbon din procesele industriale sau particulele în suspensie, potrivit prof. univ. doctor Olga Simionescu, șefa Clinicii I Dermatologie a Spitalului Colentina din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

 
 

Specialiștii nu recomandă băile de soare pentru că ne afectează pielea pe termen lung, însă dacă vrem neapărat să facem plajă avem nevoie de puțină disciplină în ceea ce privește protecția solară.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem când mergem la plajă:

  • aplică o singură dată crema de protecție solară
  • nu o aplicăm corect
  • nu o aplicăm deloc
  • stăm la soare până ne ardem

„Radiațiile ultraviolete produc un spectru larg de manifestări, de la cele acute cum ar fi arsura solară, adică actinita, în formele sale severe cu insolație, până la îmbătrânirea accelerată a pielii și a cancerului de piele”, avertizează medicul dermatolog Olga Simionescu.

Incidența acestor afecțiuni a crescut în ultimii ani pe deoparte din cauza greșelilor pe care le fac oamenii când vine vorba de protecția solară, și pe de altă parte din cauza poluării care s-a amplificat mai ales în zonele urbane.

„Fluxul și intensitatea ultravioletelor depind foarte mult de relația cu poluare atmosferică în metropole și în ultimii ani există într-adevăr o creștere a incidenței cazurilor produse de dermatoze produse de ultraviolete sau agravate de acestea”, a declarat medicul dermatolog Olga Simionescu.

Cele mai multe persoane sunt afectate de expunerea la soare ocazională, cum ar fi arsurile solare sau insolațiile, însă cine stă la soare când este cel mai puternic în mod curent, pentru că asta prevede fișa jobului sau pur și simplu îi place să facă băi de soare, ar putea fi un candidat pentru bolile care afectează pielea și pentru îmbătrânirea prematură a acesteia.

Perioada în care nu trebuie să stăm la soare, vară, când mergem la mare, la munte sau doar ne plimbăm prin oraș sau ne petrecem vacanța la țară este între orele 11 și 16. În acest interval orar se produc cele mai multe arsuri solare.

În timpul verii, chiar și în timpul plimbărilor ocazionale prin oraș, pentru a preveni îmbătrânirea prematură și arsurile solare, este necesar să folosim o cremă de protecție solară.

Unele femei sunt mai norocoase pentru că există multe fonduri de ten care au factor de protecție iar industria cosmetică oferă și spray-uri speciale cu SPF, care se pot aplica la finalul machiajului.

Ce sunt razele UVA Și UVB

Ne putem imagina că pielea noastră este ca un sandwich, în care epidermul, stratul cel mai expus, este prima felie de pâine, dermul este felia de cașcaval iar felia de pâine de jos este hipodermul.

Razele ultravioletele A și B (UVA și UVB) , pe care soarele le împarte cu mare bucurie mai cu seama vara, sunt cele care ne produc cele mai multe neplăceri.

De razele UVA și UVB trebuie să ne ferim în mod constant, indiferent de sezon, dar mai cu seamă în timpul verii, atât la mare, cât și la munte.

Expunerea la soare ne îmbătrânește pielea mai repede decât o face procesul natural prin care trecem cu toții de-a lungul vieții.

Razele UVA sunt lungimi de undă mai lungi care pătrund adânc în straturile interioare ale pielii, în timp ce razele UVB pot pătrunde în cea mai mare parte a pielii.

  • „Razele UVB pătrund în epiderm în timp ce razele UVA pătrund mai profund în derm. UVB provoacă arsurile solare în timă ce UVA și UVB determină îmbătrânirea cutanată și cancerul de piele. Incidența cancerului de piele în epiderm a crescut, dar această incidență este privită prin perspectiva tipului de piele, sunt predispuși oameni cu pielea mai deschisă la culoare, dar acest lucru ține de factorii genetici.
  • Însă au fost cazuri în care oamenii au dezvoltat un melanom, cel mai agresiv cancer de piele, doar prin expunere intermitentă”, ne previne dr. dermatolog Olga Simionescu.

Într-o categorie de risc sunt persoanele care au tenul foarte deschis și au mai mult sau mai puțin alunițe, mai ales în partea superioară a corpului, pe umeri, brațe, antebrațe și spate.

Dacă avem tenul alb și multe alunițe, specialiștii ne recomandă să ne autoexaminăm și să mergem la un dermatolog în momentul în care ne apar alunițe noi sau pielea prezintă alte schimbări pe care le-am sesizat.

Ce este SPF sau FPS și cum alegem cea mai bună cremă de protecție solară

Loțiunile de plajă ne apară de agresivitatea razelor ultraviolete și fac un baraj împotriva acestora, ajutându-ne să avem o piele sănătoasă și să nu îmbătrânească mai devreme decât este cazul.

SPF (sun protection factor) sau FPS (factor de protecție solară), o caracteristică pe care o vedem pe toate recipientele de loțiune de plajă, ne arată care este cantitatea de raze ultraviolete pe care pielea noastră o poate suporta până când ajunge să se înroșească și să fie arsă.

Cu cât acest parametru este mai mare, cu atât pielea noastră este mai protejată, astfel încât putem să stăm mai mult la soare fără să ne ardem în funcție de tipul de piele pe care îl avem.

Persoanele care au un ten mai alb, dermatologii le recomandă cu tărie să folosească o cremă de protecție cu SPF 50, în timp ce oamenii care au un ten puțin mai închis pot să utilizeze creme de fotoprotrecție cu SPF 20 sau 30.

  • „Există creme de protecție solară care rezistă 2 ore dacă oamenii nu intră în apă, dar și unele care au o durată de 24 de ore. Însă noi recomandăm să se folosească acele creme care trebuie reînnoite la 2 ore.
  • Este foarte important să fie dată pe o suprafață cât mai mare, în strat gros, gradual și omogen. Trebuie să folosim o cantitate destul de mare, cât ne încape în podul palmei”, ne șefa Clinicii I Dermatologie din cadrul Spitalului Colentina, Olga Simionescu.

Produsele dermatologice împotriva razelor ultraviolete pe care le folosim și în apă când mergem în vacanță la mare s-ar putea să nu ne protejeze suficient pentru că luciul apei amplifică puterea undelor.

  • „Suprafața reflexivă a apei crește foarte mult impactul ultravioletelor pe piele și în ciuda acestei protecții pe anumite zone, se pot face arsuri.
  • Pe de altă parte, dacă trec cele două ore și produsul este destinat doar pentru acest interval de timp, arsura este instantă”, a explicat medicul dermatolog Olga Simionescu.

Cum îi protejăm pe cei mici când mergem la plajă

Bebelușii de până la șase luni sunt cei mai vulnerabili dacă sunt expuși la razele ultraviolete iar medicii recomandă să nu îi lăsăm la soare până când împlinesc jumătate de an.

După această vârstă, copiii au nevoie de sinteză de vitamină D3, pe care o pot asimila și din alimentație, și pot sta în lumina caldă a soarelui, însă în anumite circumstanțe.

  • „Copiii sunt cei mai vulnerabili. Aceștia trebuie protejați de ultraviolete cu pălăriuțe, umbreluțe, ochelari de soare și creme de protecție solară special create pentru ei, care nu au substanțe iritante, pe care adulții de obicei le tolerează, pentru că pielea lor este extrem de sensibilă și ei sunt în continuare schimare până la majorat.
  • Și adolescenții trebuie să folosească creme de protecție solară destinate copiilor”, a explicat dr. dermatolog Olga Simionescu.

Și în cazul celor mici, aplicare cremei de fotoprotecție trebuie făcută într-un strat generos și pe toate zonele care sunt expuse în soare.

Majoritatea cremelor de protecție solară dedicate copiilor au SPF 50+.

Cremele de protecție solară fără parabeni sunt cele mai indicate atât pentru copii, cât și pentru adulți. Oamenii maturi, deși pot suporta diverși compuși, există posibilitatea ca unii dintre aceștia să le provoace reacții adverse.

Ce facem dacă ne-am ars la soare în concediu

Persoanele care totuși nu au reușit să își aplice crema de protecție într-un strat suficient sau deloc și ajung să sufere din cauza usturimilor cauzate de arsurile solare, nu trebuie să se mai expună la soare.

De asemnea, o bună hidratare îi poate ajuta să se refacă mai rapid, cu apă, ceaiuri și alte lichide, dar în niciun caz cu alcool.

În cazurile grave, însoțite de insolații, persoanele care au arsuri mai grave și extinse necesită chiar perfuzii și să meargă la camera de gardă a unui spital de urgență pentru o evaluarea mai amplă.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
VIDEO/ Scene violente la finalul meciului Columbia - România: Fanii columbieni au scos cuțitele
27/03/2024 14:08

  Meciul dintre Columbia si Romania de pe Wanda Metropolitano a fost urmat de scene violente intre fanii columbieni.  Suporterii nationalei sud-americane s-au luat la bătaie pe M ...

Găsește-ți refugiul montan personal, alege locuințele cu vedere la munte oferite de Yaele Invest Construct
27/03/2024 13:49

Găseste-ti refugiul montan personal, alege locuintele cu vedere la munte oferite de Yaele Invest Construct  A avea o locuintă numai a ta acolo unde frumusetea Muntilor Bucegi se imbină cu arhitectura a ...

Cum să te relaxezi online după o zi lungă la muncă: Activități pentru a-ți recăpăta echilibrul și pentru a te destinde
26/03/2024 15:44

Cum să te relaxezi online după o zi lungă la muncă: Activităti pentru a-ti recăpăta echilibrul si pentru a te destinde După o zi lungă si obositoare la muncă, este esential să găsesti modalităti d ...

 Întunericul strălucitor, redescoperirea lumii prin ochii filmului noir
26/03/2024 12:54

Filmul noir, un gen cinematografic ce a cucerit inima spectatorilor si criticii deopotrivă, reprezintă o călătorie fascinantă in adancurile naturii umane, explorand teme intunecate precum moralitatea ambig ...

Avantajele jocurilor de noroc la cazinouri internaționale comparativ cu cele locale
21/03/2024 10:36

Avantajele jocurilor de noroc la cazinouri internationale comparativ cu cele locale Cazinourile online sunt acum o alternativă convenabilă la cazinourile locale, iar din ce in ce mai multi oameni isi indreap ...

Cum să alegi un prosecco de calitate? 5 recomandări
18/03/2024 14:54

Cum să alegi un prosecco de calitate? 5 recomandări Prosecco este un vin spumant foarte apreciat, originar din nord-estul Italiei. Unul dintre elementele esentiale care il diferentiază pe piata internationa ...

 Ora Pământului, celebrată de peste 10.000 de copii
18/03/2024 14:45

Peste 10.000 de copii şi tineri din corurile şi ansamblurile Programului Naţional Cantus Mundi se vor reuni, simultan in toată ţara, sambătă, in intervalul orar 20,30 - 21,30, pentru a marca Ora Pămantu ...

 5 investiții importante pentru casa ta
15/03/2024 10:58

5 investitii importante pentru casa ta Casa ta este cea mai importantă investitie, deci este indicat să alegi cu grijă lucrurile care vor oferi functionalitate si confort. Pe langă preferintele si priorit ...

Airsoft: Mai Mult Decât Un Joc, O Pasiune
11/03/2024 11:54

Airsoft: Mai Mult Decat Un Joc, O Pasiune În adancul inimilor entuziastilor activitătilor in aer liber si a jocurilor de strategie, airsoftul se află la intersectia dintre sport, artă militară si rec ...

FOTO & VIDEO Cine e Miss World 2024 și ce meserie are? Pe ce loc s-a situat România?
10/03/2024 11:24

Depăsindu-si 111 colege de titlu din intreaga lume, Krystyna Pyszková din Cehia a fost incoronată Miss World 2024 sambătă, la Mumbai, India, unde a avut loc anul acesta concursul international. Roma ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei