Cum plantam si recoltam ananas in casa?

default

Dimensiune font:

| 06-11-2012 15:34

Cum plantam si recoltam ananas in casa?

Pentru mine personal ananasul reprezinta una dintre cele mai fascinante fructe de pe piata. Dintotdeauna am dorit sa gasesc o modalitate sa il plantez incat sa pot scoate fructe in casa. Din fericire, este destul de usor sa pot creste planta in sine, iar in aproape doi ani, daca sunt atent voi avea proprii mei ananasi, crescuti in casa.

Ananasul este o planta perena care creste in natura pana la un metru si jumatate sau chiar doi. Planta are o tulpina scurta, dura cu frunze lungi si rezistente, in mare planta matura este similara coroanei fructului din magazin. Fructul de fapt compus din mai multe fructe mici care sunt interconectate. Atunci cand planta este pregatita sa produca fruct, va produce in mod normal 200 de flori, desi anumite soiuri pot scoate mult mai multe flori de atat. Odata inflorit, fructele individuale se unesc pentru a crea unitatea singulara care este cunoscut drept ananas. Dupa primul fruct, tulpina va da nastere la alti puieti, care pot fi detasati si plantati la randul lor. Dupa 15-20 de luni, tulpina va da nastere la inflorescenta de pana la 15 cm cu peste 100 de flori aranjate in spirala. Coloritul acesta va varia in functie de varietate, unele fiind de culoare rosie iar altele violet sau albastru.

Polenizarea este necesara pentru productia de seminte, dar este complet descurajata pentru fruct, pentru ca aceasta poate afecta calitatea lui, atat in marime, gust dar si in forma. Acest lucru nu ar trebui sa fie important pentru ca polenizarea este deseori facilitata de pasari colibri sau lilieci, iar nici una din speciile care interactioneaza cu planta de ananas nu sunt gasite la noi in tara.

Doar ananasul copt este comestibil, atat fructul verde cat si frunzele sunt toxice, iar in urma ingestiei pot aparea probleme gastrointestinale, dureri de stomac si iritatii.

Cum alegem ananasul pentru plantat?

Este foarte usor sa plantam ananasul, tot ce avem nevoie este fructul cumparat din supermarket. Fructul va trebui sa fie cat mai apropiat de culoarea aurie, iar frunzele sa fie cat mai verzi posibil, nu galben sau maro. Uitati-va la baza frunzelor si daca sunt prezente niste solzi circulari, asta inseamna ca fructul este infectat cu paraziti asa ca va trebui sa cautati alt fruct. Va trebui sa va asigurati ca fructul este copt, dar nu prea copt; putem testa prin a trage de frunzele de la baza. Daca acestea se detaseaza usor, atunci este prea copt.

Cum pregatim coroana?

Dupa ce am cumparat ananasul, pregatim coroana acestuia pentru plantat. O putem apuca de la baza si cu o strangere ferma sa o rasucim, astfel detasand o parte din coroana care va contine o tulpina bazala. Daca nu ne simtim bine cu aceasta practica, putem sa taiem coroana cu o bucata din fruct, dar in acest caz va trebui sa eliminam aproximativ fiecare parte a fructului fiindca odata pusa in apa, aceasta va putrezi si va ucide coroana. Dupa ce am detasat coroana de ananas, putem rupe cateva frunze de la baza, cam pana cand observam mici muguri albi din care vor iesi radacinile. Iar apoi avem doua alternative, ori lasam planta sa se usuce pentru o zi, doua (timp in care partea rupta sa se vindece si sa previna putrezirea) ori o putem pune direct in apa. Personal recomand sa puneti planta direct in apa, pentru ca estimarea timpului potrivit pentru lasat la aer este greu de nimerit si deseori cauzam planta sa se usuce in loc sa se vindece.

Daca a fost taiata corect, in aproximativ doua saptamani, coroana va fi plina de radacini. Atentie, in primele incercari, apa de la robinet s-a dovedit prea agresiva pentru planta tanara, asa ca am folosit apa plata, iar dezvoltarea a fost chiar mai accelerata decat in mod normal.

Cum plantam coroana?

Dupa ce au aparut radacinile, trecem la pasul urmator, plantarea ananasului. Cel mai bine este sa il punem intr-un sol negru, fertil amestecat cu pietris sau nisip (acelasi tip de sol ca cel pentru cactusi). Important este ca planta sa aiba scurgere pentru ca nu suporta umiditatea in exces. La inceput, solul trebuie sa fie totdeauna un pic umed; nu uscat si nici ud. O sa dureze aproximativ doua luni pana cand tulpina va dezvolta radacini puternice. Nu grabi acest proces si nu adauga fertilizant. Dupa cele doua luni, planta ar trebui sa fie pe depling dezvoltata. Poti sa verifici daca are radacini prin trasul incet de coroana. Daca opune rezistenta inseamna ca s-a stabilit; daca nu va trebui sa astepti mai mult, iar daca radacinile au putrezit va trebui sa incepi de la inceput.

Cam la acest stadiu frunzele originare vor deveni maro iar noi frunze vor creste in mijloc. Pe tot parcursul anului urmator va trebui sa elimini frunzele vechi odata ce ele se vor usca. In toata aceasta perioada planta nu trebuie udata de mai mult de doua ori pe saptamana.

Dupa primul an planta poate fi plantata in ghivece mai mari, pentru ca radacinile vor acapara foarte rapid solul. Eu initial am plantat ananasii in ghiveci de 20 de cm iar dupa primul an, frunzele aveau aproximativ 30-40 de cm. Le-am schimbat in ghivece de 30 de centimetri unde au ramas, acum frunzele sunt de aproximativ 50-60 de cm lungime. Un mic sfat la tipul de ghiveci, ananasul va da nastere la radacini adanci ceea ce recomanda ghivece mai inalte.

Conditii de ingrijire

Dupa ce avem o planta stabilita, conditiile de ingrijire sunt destul de clare si usor de mentinut.

Temperatura

Ananasul este o planta tropicala, ceea ce inseamna ca nu tolereaza temperaturile scazute deloc. Suporta bine orice temperatura de peste 18 grade, si se simte in largul sau la aproximativ 24-26 de grade.

Lumina

Ananasului ii place lumina puternica si va avea nevoie de aproximativ sase ore de expunere la lumina directa. O poti tine in ghiveci undeva la soare sau pentru perioada verii o poti planta in gradina. Cam in luna Septembrie este bine sa aduci planta in casa. O poti pune la geam unde sa aiba in continuare expunere la lumina. Atat timp cat temperatura ramane constanta, desi planta nu va primi lumina, nu ar trebui sa aiba problema, desi in perioada rece a anului, ea va creste mai greu.

Apa si umiditate

Vara si primavara va aprecia mai multa apa si este bine sa o udam de doua ori pe saptamana pentru a stimula bine cresterea. Putem folosi un spray ca sa udam frunzele pentru ca planta adora umiditatea in aer. Este important sa nu lasam solul sa se usuce, dar nici sa fie prea ud. Toamna si Iarna, scadem cantitatea de apa si putem uda odata pe saptamana.

Flori si fructe

Desi ananasul este o planta atractiva natural, adevarul este ca aproape toti dorim sa vedem florile si fructul. In mod natural vor trece aproximativ intre doua zeci si doua zeci si sase de luni pana cand ananasul va inflori. Desigur pot fi surprize si sa apara primele flori la doisprezece sau paisprezece luni. Dupa ce planta a inflorit, va dura aproximativ doua luni pentru ca fructul sa se dezvolte. In mod normal florile vor avea o sansa mai mare sa se dezvolte toamna sau iarna, cand noptile sunt mai lungi si temperaturile intre 16 si 18 grade.

Inflorire fortata

Daca in doua zeci si patru de luni, planta are aproximativ 50 de centimetri si nu a inflorit inca, atunci putem sa o fortam sa infloreasca. In primul rand recomand ca aceste practici sa fie incercate cel mai bine iarna, in Ianuarie sau Februarie, pentru ca astfel va corespunde cu ceasul intern al plantei.

Cea mai usoara modalitate sa fortam inflorirea inseamna sa lasam planta si ghiveci-ul pe o parte, intre udari. Asta va stimula producerea unui hormon specific care induce infloritul.

O a doua metoda este sa adaugam unul sau doua mere stricate sau batute pe care le punem in centrul plantei si o acoperim cu o punga. In tot acest timp lasam planta la umbra, iar cand am scos merele o punem din nou la soare. Fructele care putrezesc vor produce ethylena care stimuleaza inflorirea.

In cele din urma adaugam o bucatita infima de carbit in centrul plantii dupa care punem cam o jumatate de cana de apa peste. Pentru a creste succesul, cel mai bine incercam asta in timpul serii sau cand s-a racit afara.

Dupa doua, trei luni, planta ar trebui sa formeze un spin de inflorit in centru.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei