Cum putem creste si recolta rodii?

default

Dimensiune font:

| 25-06-2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii?

Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya in nordul Pakistanului si India nordica.

A fost cultivat in Caucaz de mii de ani, si astazi este cultivat in Iran, Afganistan, India, europa mediteraneana si multe alte tari. A fost introdus si in America Centrala de catre primii colonisti, iar la noi in tara au aparut soiuri aclimatizate, care pot supravietui inghetului. Rodiile pot fi crescute in interior ca plante pitice unde vor da fructe cam dupa trei ani, sau 4-5 daca sunt crescute din seminte. Ele vor inflori din Septembrie pana in Februarie.

Rodia este un fruct foarte antic, mentionat in povestirile lui Homer si Exodul din Vechiul testament. In acelasi timp este unul dintre cele mai comune fructe pe piata mondiala.

Valoare nutritiva

Sucul de rodii contine aproximativ 16% din necesarul zilnic de vitamina C la suta de grame, si este o sursa bogata de vitamina B5, potasiu, si polifenoli precum taninni si flavonoizii.

Rodiile sunt fructe bogate in fibre. Aceasta fibra totusi, este continuta de samanta care este si o sursa de grasimi nesaturate. Oamenii care aleg sa arunce semintele, renunta la beneficiile nutritive date de fibra, grasimi si micronutrientii existenti.

Beneficii potentiale

In urma studiilor, s-a descoperit ca sucul de rodii este eficient in reducerea riscului de boli cardiovasculare, inclusiv oxidarea LDL, sau formarea celulelor burete. In urma unui de acum zece ani, s-a demonstrat ca din 1000 de oameni care au consumat suc de rodii de doua ori pe zi pentru doua saptamani, peste 50% din ei au avut o scadere a nivelului LDL de aproximativ 90%. Nu doar atat, dar in cazul bolnavilor de hipertensiune, consumul de suc de rodii a redus presiunea sistolica. Acest suc mai este cunoscut drept un antiviral natural, si efectele sale anti-bacteriale pot sa intarzie aparitia placii dentare.

Dar haide sa ne intoarcem la arbore care poate fi crescut destul de usor in interior sau in gradina. In acest articol vom vorbi despre rodiul pitic, cum il putem obtine, despre rodiul aclimatizat si cum ii putem aclimatiza.

Ingrijire:

Rodiile sunt usor de crescut. Nu au nevoie de multa apa sau fertilizant (de fapt fertilizantul si apa sunt contra-productive daca dorim ca planta sa se adapteze la conditiile noastre). Rodiile sunt adaptate in mod natural la regiuni cu ierni putin racoroase si veri calduroase, desi nu se inteleg prea bine cu iernile geroase de la noi din tara.

Unde plantam rodiul in gradina?

Trebuie sa ne asiguram ca rodiul va fi in cea mai calduroasa zona, si ca are expunere directa la lumina solara. Au nevoie de un sol care se scurge foarte bine, desi copacii se vor descurca la fel de bin in soluri cu pietri, calcaroase sau acidice. Daca arborele nu este unul aclimatizat la vremea de afara, sau este crescut din seminte, atunci va trebui sa il expunem treptat la frig pentru mai multi ani pana cand poate fi plantat in gradina. Dupa aproximativ 3-4 ani de expunere treptata, copacul adolescent ar trebui sa reziste la temperaturi de inghet, dar pentru a fi siguri ar trebui sa asteptam aproape 5-6 ani pana cand putem fi siguri ca rezista la iernile geroase.

Umiditate si apa

Puietii au nevoie de multa apa pentru a se putea dezvolta si a creste. Dupa aceea, rodiile gata stabilite vor avea nevoie de apa la aproximativ 2-3 saptamani in gradina si odata la 5-6 zile in interior. Solurile bogate in materie organica (compost) au capacitatea sa retina apa mai mult.

Taiere

Copacii vor avea nevoie sa se dezvolte in primii ani ai vietii si nu ar trebui taiati sau curatati pana cand nu au minim 80-100 de cm si minim 4-5 ramuri separate. Daca puiul este destul de mare atunci putem taia din ramurile nedorite. In interior, putem pitici arbustul tot cand are aceeasi marime prin taierea repetata a varfurilor de crestere ale ramurilor gata dezvoltate. De fapt, daca dorim sa facem un bonsai din rodii, acest lucru este posibil. Daca ramurile sunt la aproximativ 40-50 de centimetri distanta de sol, copacul va avea un trunchi scurt si bine definit. Fructele sunt produse in varfurile noi de crestere. Daca ramurile sunt taiate anual pentru primii trei ani, atunci anumite ramuri vor produce multe noi ramurele mici care vor creste productivitatea copacului. Dupa taierea si modelarea copacului pentru primii ani, se mai poate mentine totusi o forma specifica, se pot curata ramurile moarte sau scoaterea puietilor.

Fertilizant

Rodiile ar trebui sa beneficieze de un sol fertil, mai ales in primele trei sezoane de crestere. Putem folosi fertilizant pe baza de nitrogen, dar in acest caz vom avea frunzis bogat dar cu putine flori si fructe. Cea mai buna metoda pentru a imbunatati solul este sa folosim compost in substrat.

Rodiul de interior

In interior se pot urmari aproximativ aceleasi conditii cu mici exceptii. Odata la aproximativ doi ani, va trebui sa schimbam ghiveciul si o buna parte din substratul copacului pentru ca planta sa se dezvolte. In aceasta schimbare putem sa modelam radacinile, pentru ca odata cu taierea la cateva varfuri de radacini ne asiguram ca planta isi pastreaza varietatea pitica. Oricum, nu trebuie sa exageram cu taieturile, maxim 10-15 mustati de 5 centimetri este destul. Planta va inflori in toamna si fructele vor fi miniaturizate desi comestibile. Daca dorim ca sa infloreasca mai repede va trebui sa il lasam in gradina sau pe balcon, undeva cu expunere directa la soare ca sa se dezvolte. Daca rodiul este din seminte, fructele vor aparea mult mai tarziu, cu un an sau doi mai tarziu si vor fi mai mici.

Recolta

Daca dorim ca recolta sa fie bogata putem sa il altoim cu ramuri de la rodiu care are deja rodul potrivit. Altoirea nu este potrivita pentru varietatea de interior, pentru ca planta miniaturizata nu poate sustine fructele mari. In schimb am putea sa inlocuim fructul mare cu mai multe fructe mici, asta o facem prin taierea varfurilor de la ramuri (aproximativ 1 centimetru de la fiecare ramura principala), ceea ce va face ca toate ramurile noi dezvoltate sa aiba flori si respectiv fruct.

Propagare

Prin seminte

In primul rand va trebui sa curatam samanta de aproximativ orice material organic care poate putrezi si strica planta. Apoi o lasam in apa pentru aproximativ 24 de ore si o punem la 24 de grade in pamant, desi nu o acoperim cu sol. La temperatura de 27-28 de grade ii va lua aproximativ 30-40 de zile sa germineze, desi mie mi-au iesit la aproximativ 22 de zile. Dupa ce au aparut frunzele reale le putem pune intr-un ghiveci potrivit pentru dezvoltarea lor.

Prin butasire

Vom taia ramurile potrivite vara, si ii vom planta intr-un sol fertil, cu drenaj bun si umiditate stabila. Ii punem la soare direct si asteptam pana cand vor da radacini, care poate insemna si 4-5 saptamani. Rodiul produs prin butasire va produce fructe la 2.5-3 ani dupa ce a fost stabilit.

Varietati de rodii

Fructele de la noi din tara sunt majoritatea din soiul numit Angel Red. Fructele sunt rosii, mari si foarte zemoase. Fructele se vor coace la sfarsitul lui August, inceputul lui Septembrie. Poate fi pastrat la orice inaltime atat timp cat sunt taiati vara. Nu are nevoie de alti copaci pentru polenizare.

Garnet este un soi care produce copaci foarte mari, cu fructe rosii inchise la culoare si tarte (partea fara seminte) semi-comestibile. Pot fi crescuti ca planta miniaturizata si pastrati la orice inaltime atat timp cat sunt taiati vara. Nu are nevoie de alti copaci pentru polenizare.

Muscat White este un soi cu fructe mari, rozalii cu alb; cu o coaja subire, carnoase, si cu o pulpa crem dulce. Semintele sunt mai putin acoperite si sunt mai mari. Rezistent la frig, si creste la inaltimi de 3-4 metri. Nu are nevoie de alti copaci pentru polenizare.

Si in cele din urma soiul Kashmir care produce rodii medii, cu un exterior rozaliu-rosu. Semintele sunt rubinii si au o aroma puternica fara un gust prea acidic. Copacul creste destul de rapid si in 4-5 ani poate avea 2 metri inaltime. Poate fi pastrat la orice inaltime daca sunt taiati vara. Nu are nevoie de alti copaci pentru polenizare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
25/12/2021 10:36

 Poate ca unora le pare bizar faptul ca in copilarie si in tinerete n-am auzit in tara noastra o asemenea urare, precum "Craciun Fericit!". Din vechime, romanii din toate zonele tarii isi ...

Cu ce preparate combini vinul pentru masa de Crăciun
24/12/2021 12:21

Alb, roşu sau roze, dulce sau sec, vinul se alege in functie de mancărurile cu care este asociat, deoarece completează aromele şi gusturile, punandu-le in valoare. Pentru masa de Crăciun este bine să ti ...

5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum să realizezi bilanțul de sfârșit de an
23/12/2021 19:37

Sfarsitul anului se apropie cu pasi repezi, dar nu trebuie să te lasi coplesită de amalgamul de sentimente ce vine odată cu sărbătorile de iarnă, ci trebuie să ai o atitutine pozitivă, pană in al doisp ...

Câinii și schizofrenia. Ce efecte au prietenii patrupezi
23/12/2021 16:32

Cainii, prietenii nostri patrupezi, au efecte nebănuite asupra copiilor in privinta mentinerii unei bune sănătătii mentale. Cainii, schizofrenia. Un studiu realizat de cercetătorii de la universitatea si ...

Cum faci cele mai bune floricele. Trucul extraordinar pe care nu-l știai. Vei renunța la cele din comerț!
08/03/2021 10:10

Cum faci cel mai bune floricele. Popcornul sau "traditionalele" floricele de la noi reprezintă o gustare excelentă, rapid de făcut si numai bună pentru a viziona un film. Iată cum le poti face la ...

Aşa faci cea mai bună maioneză de post. Reţeta cu care nu dai greş
03/03/2021 10:45

Maioneza de post este la fel de gustoasă ca şi maioneza normală. Mai mult, aceasta este foarte uşor de preparat. Toate gospodinele trebuie să cunoască această reţetă. Pentru a prepara maioneza de post ...

Aceasta este cea mai rapidă metodă de a-ți curăța hota
03/03/2021 10:20

Aproape nimeni nu curătă filtrul aflat dedesubtul hotei in mod regulat. Poate fi o treabă destul de plictisitoare dacă nu stii cum să-l cureti. Cand noi am primit imprumutul pentru prima noastră casă, am ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei