Cum se ingrijesc plantele de apartament iarna!

default

Dimensiune font:

| 10-10-2012 12:49

Dupa cum bine stii, pentru a se dezvolta, plantele tale au nevoie de o serie de factori de mediu: lumina, aer, caldura, apa si hrana.

Insa, in conditii de apartament, realizarea unui microclimat, in care o planta sa se dezvolte fara mari probleme, poate deveni foarte dificil in perioada de iarna.

Lumina

Este factorul de mediu care limiteaza cel mai mult alegerea plantelor pe care le poti cultiva in conditii de apartament. De cele mai multe ori, pe eticheta ce insoteste planta sau in literatura de specialitate se precizeaza necesarul de lumina, sub forma de: lumina directa, lumina indirecta sau umbra (slab luminata).

Pentru a verifica intensitatea luminii intr-o anumita zona a apartamentului tau, poti face urmatorul experiment: pe o suprafata plana, asaza o coala de hartie alba. Tine palma deasupra foii, la circa 30 cm, si priveste umbra lasata de palma pe coala.

Daca umbra este bine conturata, zona respectiva primeste lumina directa, daca umbra este in ceata, fara a fi bine conturata, lumina este indirecta. In cazul in care umbra nu se vede sau este foarte slaba, zona este slab luminata.

Cantitatea de lumina necesara difera de la o specie de plante la alta. O planta, amplasata intr-o zona unde intensitatea luminii este mai scazuta, va avea nevoie de o expunere mai lunga la lumina, decat o planta amplasata intr-o zona unde lumina are o intensitate mai mare. Ca o comparatie, patru ore de lumina directa sunt echivalente cu zece ore de lumina indirecta sau cu 16 ore de lumina artificiala.

Iarna, pe langa faptul ca intensitatea luminii scade, scade si durata zilei. Este perioada anului in care va fi o expunere mai redusa la lumina, motiv pentru care va trebui sa amplasezi plantele in zonele cele mai bine luminate (langa ferestrele cu orientare spre est, sud sau sud-est si, dupa caz, sa compensezi cu lumina artificiala).

Un alt factor de mediu care creeaza probleme la fel de mari precum lipsa luminii, este calitatea aerului, mai exact umiditatea lui relativa.

Majoritatea plantelor pe care le crestem in apartament sunt plante originare din tarile tropicale, unde umiditatea relativa a aerului este ridicata (60-70%). Iarna, in conditii de apartament, aerul este aproape desertic, avand o umiditate relativa de 10-20%, lucru pe care sunt convins ca l-ai simtit si tu (desele momente cand ti se usuca narile).

Exista mai multe metode de a ridica nivelul umiditatii atmosferice, unele mai eficiente, altele mai putin. Pulverizarea apei pe plante este o metoda foarte la indemana, insa nu atat de buna. Ar fi eficienta daca ai pulveriza apa pe planta de cateva ori pe ora, ceea ce nu cred ca ar face nimeni, indiferent cat de mult isi iubeste plantele.

O alta metoda este aceea de a amplasa printre ghivece vase cu apa, astfel incat prin evaporarea apei sa se creasca umiditatea relativa a aerului. Metoda nu este foarte eficace, dar este mai buna decat pulverizarea.

Cea mai buna metoda pentru a ridica nivelul umiditatii atmosferice este folosirea unui umidificator. Nu este o metoda ieftina, dar nici foarte scumpa.

Decizia achizitionarii unui astfel de aparat trebuie luata nu neaparat pentru a asigura conditii bune plantelor, ci pentru ca toata familia sa aiba conditii bune in care sa traiasca.

Alt factor de mediu este caldura. Caldura trebuie corelata cantitatii de lumina, si cum iarna cantitatea de lumina este redusa, si caldura trebuie redusa. Majoritatea plantelor tale se vor simti bine la o temperatura situata intre 10 si 15 grade.

Apa

Iarna, necesarul de apa scade, pentru ca, in aceasta perioada, plantele intra intr-o stare de repaus. Daca pe timpul verii udarea se facea uneori zilnic, in perioada rece acest proces trebuie redus considerabil.

La plantele suculente, udarea se face o data la cateva saptamani. Cactusii nu se uda din noiembrie pana la sfarsitul lui februarie, celelalte plante se uda saptamanal, lasand sa se usuce pamantul intre doua udari.

Fertilizarea

In perioada de iarna nu este recomandata fertilizarea. Este de preferat ca plantele sa fie tinute cat mai mult pe balcon, iar daca temperatura nu scade sub 10 grade, atunci este recomandat sa nu le aduci in casa. Cu cat plantele tale vor fi introduse mai tarziu in casa, cu atat va fi mai bine pentru ele!

De multe ori ai auzit acest sfat, insa putini explica de ce trebuie procedat asa. Doua procese fiziologice sunt foarte importante pentru plante: fotosinteza si respiratia. Prin fotosinteza, ca urmare a energiei date de lumina, planta transforma substantele anorganice in substante organice necesare ei.

Respiratia este procesul prin care, la nivelul celulelor substantele organice sintetizate in procesul de fotosinteza sunt oxidate, rezultand energia necesara plantei.

Fotosinteza este influentata de cantitatea de lumina si de temperatura, in timp ce respiratia este influentata doar de temperatura. Fotosinteza este posibila numai ziua, in timp ce respiratia se realizeaza tot timpul. In conditiile de iarna, pentru ca lumina este insuficienta, cantitatea de rezerve realizate de plante (substante organice) este limitata de cantitatea de lumina insuficienta.

Respiratia, pe de alta parte, este influentata de temperatura, iar daca temperatura este ridicata, respiratia este accelerata si are loc un consum mai mare de rezerve decat poate planta sa acumuleze prin fotosinteza, datorita luminii scazute, si astfel, planta se epuizeaza si, in final, moare.

Cu cat temperatura este mai scazuta, respiratia se reduce si, astfel, consumul energetic al plantei se reduce. In concluzie, pentru ca plantele tale sa treaca cu bine peste iarna ce vine, trebuie sa le asiguri cat mai multa lumina, o temperatura scazuta (12-16 grade Celsius), umiditate relativa a aerului, in jur de 50%, si sa nu exagerezi cu udatul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei