Curiozități despre Procesele de la Nürnberg, judecata liderilor naziști

000  764100

Dimensiune font:

| 21-11-2020 13:17

 La 20 noiembrie 1945, zeci de judecători, procurori și avocați din întreaga lume s-au reunit în regiunea germană Bavaria pentru a-i judeca pe liderii naziști, o serie de evenimente care au rămas în istorie drept Procesele de la Nürnberg.

În acest articol îți prezentăm câteva lucruri interesante despre aceste procese, care au reprezentat un moment de cotitură în istoria lumii.

1

Orașul Nürnberg nu a fost ales întâmplător

Procesele de la Nurnberg
La finalul războiului, mare parte din orașul Nürnberg era în ruine. Foto: Wikimedia

Orașul bavarez unde a început ascensiunea celui de-Al Treilea Reich prin găzduirea unor mitinguri masive de propagandă în anii ‘20 și ‘30 a fost considerat de Aliați un loc potrivit pentru a marca sfârșitul erei naziștilor.

Deși o mare parte in oraș era în ruină din cauza bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial, Palatul Justiției – care dispunea de o închisoare capabilă să găzduiască 1.200 de deținuți – a rămas intact.

Odată ce deținuții germani au finalizat lucrările de extindere a sălii de judecată, aici au început Procesele de la Nürnberg.

2

A fost primul proces cu judecători din mai multe țări

Sala de judecata
Foto: Wikimedia

Procesele de la Nürnberg au marcat o etapă importantă în consolidarea dreptului internațional. Deși anterior mai fuseseră organizate urmăriri penale pentru crime de război, acestea fuseseră realizate în conformitate cu legile unei singure țări.

Până la Procesele de la Nürnberg, nu au mai existat procese internaționale ale criminalilor de război. În loc să folosească un singur judecător și un juriu, procesul liderilor naziști de rang înalt a fost condus de un grup de patru judecători.

Statele Unite, Uniunea Sovietică, Franța și Marea Britanie au furnizat fiecare câte un judecător principal și un supleant, iar judecătorul britanic Geoffrey Lawrence a fost președintele.

3

Primele procese pentru crime împotriva umanității

Inculpatii
Boxa inculpaților. Pe rândul de jos, de la stânga la dreapta: Hermann Göring, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop, Wilhelm Keitel și Ernst Kaltenbrunner. Pe rândul de sus: Karl Dönitz, Erich Raeder, Baldur von Schirach și Fritz Sauckel. Foto: Wikimedia

Carta de la Londra, care a stabilit legile și procedurile pentru desfășurarea proceselor de la Nürnberg, a definit trei categorii de infracțiuni: crimele împotriva păcii, crimele de război și, pentru prima dată, crime împotriva umanității, care includeau uciderea, înrobirea sau deportarea civililor, precum și persecuția din motive politice, religioase sau rasiale.

4

Procesele de la Nürnberg au marcat „nașterea” traducerii simultane

Întrucât inculpații, judecătorii și avocații vorbeau germana, franceza, engleza și rusa, bariera lingvistică amenința să împiedice procesul.

Cu toate acestea, dezvoltarea de către compania IBM a unui nou sistem de traducere instantanee a permis fiecărui participant la proces să asculte în căști traducerea discuțiilor în timp real.

Traduceri simultane - Procesele de la Nurnberg
Foto: PRI.org

Sistemul de traducere simultană a permis ca procesul să se desfășoare de patru ori mai repede decât dacă ar fi fost folosită traducerea consecutivă.

5


Raphael Lemkin, un avocat născut în Polonia care a pierdut aproape 50 de rude în timpul Holocaustului, este creditat pentru inventarea termenului de genocid, în 1944, pentru a descrie exterminarea planificată a evreilor de către naziști.

Termenul este o combinație între „genos”, cuvântul grecesc pentru „trib” sau „rasă” și „-cid”, sufixul latin care semnifică ucidere.

6

Nu toți inculpații au fost găsiți vinovați

Hans Fritzsche
Jurnalistul de radio Hans Fritzsche a fost unul dintre cei trei inculpați achitați la Procesele de la Nürnberg. Foto: Wikimedia

Dintre cei 22 de naziști de rang înalt care au fost judecați pentru crime de război, 12 au fost condamnați la moarte prin spânzurare. Printre ei s-a numărat și Martin Bormann, secretarul personal al lui Adolf Hitler.

Alți șapte, inclusiv fostul adjunct al lui Hitler în partidul nazist, Rudolf Hess, au primit pedepse de la 10 ani de detenție la închisoarea pe viață, iar trei au fost achitați.

7

Hermann Göring s-a sinucis în ziua dinaintea execuției

Hermann Goring
Hermann Göring în timpul procesului. Foto: Wikimedia

Cel mai important nazist care a supraviețuit războiului, fondatorul Gestapo și comandantul-șef al Luftwaffe (aviația militară), Hermann Göring, și-a luat viața în noaptea de 15 spre 16 octombrie 1946, cu doar câteva ore înainte de execuția programată.

Îmbrăcat în pijamale de mătase, acesta a înghițit o capsulă cu cianură. În biletul lăsat soției sale, Göring a scris că ar fi dispus să moară prin împușcare, dar nu într-o manieră atât de nedemnă precum spânzurarea.

8

Execuțiile ar fi fost realizate cu stângăcie

După sinuciderea lui Göring, Aliații au ordonat execuția cât mai grabnică a celorlalți condamnați. În primele ore ale zilei de 16 octombrie 1946, criminalii de război naziști au fost spânzurați unul câte unul de pe un eșafod ridicat în sala de sport a închisorii.

„Sper că această execuție va fi ultimul act al tragediei celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat înainte de a muri Arthur Seyss-Inquart, ultimul dintre cei zece bărbați care au fost spânzurați.

John Clarence Woods - Procesele de la Nurnberg
Călăul John Clarence Woods. Foto: Wikimedia

Execuțiile, care au durat aproape două ore, au fost duse la îndeplinire de călăul oficial al armatei americane, John Clarence Woods.

„Nu am avut emoții. Nu-ți poți permite să ai emoții într-o asemenea activitate”, a declarat acesta pentru revista Time.

Revista a prezentat, totuși, și declarațiile unor martori care au spus că execuțiile fuseseră realizate cu mare stângăcie, din cauza ștreangurilor prea scurte și a trapelor prea mici, rezultând decese prin strangulare lentă.

Armata SUA a negat aceste zvonuri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:03

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Curiozități despre lavandă. Ce beneficii terapeutice are lavanda?
17/10/2021 09:53

Lavanda este o plantă care face parte din familia Lamiaceae. Aceasta se cultivă peste tot in lume si cuprinde intre 40 si 60 de specii. Numele de lavandă este folosit uneori pentru a desemna parfumul extras ...

Imperiul Roman, curiozități și lucruri mai puțin știute
16/10/2021 15:38

Din fiecare am invătat cate ceva atat despre dimensiunile si forta imperiului, cat si despre contributia pe care a avut-o acesta la dezvoltarea stiintei, civilizatiei si folosofiei umane. Prezentăm in cele ce ...

Cum să scapi de gândacii de canalizare. Metode simple și eficiente
16/10/2021 14:05

Dacă te confrunti cu problema gadacilor de canalizare, trebuie să stii că există cateva metode simple de a scăpa de această problemă. Ar fi bine să faci o inspecţie amanutita a ţevilor din casa ta. ...

FOTO/VIDEO -   ,,Miros de scorțișoară”, un videoclip dedicat bucuriei și lucrurilor simple
16/10/2021 09:35

  Tanără muziciană Diana Maria Urdes, cunoscută pentru melodiile sensibile si pentru poeziile ei pline de dragoste, a lansat al patrulea cantec din seria ,,Cantecele Dianei”. „Piesa a ...

FOTO/VIDEO - Noul single al lui Adele, peste 10 milioane de vizualizări în doar 6 ore
15/10/2021 11:45

Cantăreaţa engleză Adele a lansat vineri single-ul „Easy On Me” cu un videoclip regizat de cineastul canadian Xavier Dolan, cu care a colaborat şi pentru „Hello” şi care este cunosc ...

Cinci ţigani romani  au vrut să-l jefuiască pe campionul Japoniei la ju-jitsu: A urmat PRĂPĂDUL/ FOTO-VIDEO
13/10/2021 13:59

 Un grup format din cinci ţigani romani au vrut să dea lovitura in Italia, dar au incasat-o grav de tot. Omul pe care voiau să-l jefuiască era campionul Japoniei la ju jitsu. Ce a ieşit? Ţiganii şi- ...

Trupa Nirvana, acuzată de pornografie infantilă
10/10/2021 09:00

​Dave Grohl a afirmat că Nirvana ar putea modifica coperta albumului „Nevermind” in cazul unor lansări viitoare după ce bărbatul care a apărut pe coperta discului, pe cand era bebelus, a inte ...

Care sunt cele mai extrase numere la 6 din 49?
02/10/2021 11:20

6 din 49 este jocul la care milioane de romani au visat sau visează să castige. Jocul de 6 din 49 este destul de popular la noi in tară, dar sansele ca un jucător să triumfe sunt extrem de mici. Practic, d ...

VIDEO Erupția vulcanului din La Palma: Lava a ajuns la ocean
29/09/2021 08:36

 Lava vulcanului care a erupt in urmă cu zece zile pe insula La Palma din arhipelagul spaniol al Canarelor a ajuns la ocean in noaptea de marţi spre miercuri, un fenomen potenţial periculos, a informat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei