Ecaterina cea Mare, cea mai puternică țarină din istorie

0000   0141700

Dimensiune font:

| 12-12-2020 20:24

 În 1744, când prințesa Sofia de Anhalt-Zerbst ajungea în Rusia pentru a se căsători cu moștenitorul tronului, nimic nu părea a prezice că va deveni Ecaterina cea Mare, cea mai importantă țarină din istorie.

Abia avea 15 ani, era străină și făcea parte din nobilimea unui mic principat german. Dar tocmai acest punct de plecare a motivat-o să se străduiască să fie acceptată și chiar admirată de noua ei țară: a învățat repede limba rusă și s-a convertit la ortodoxie, primind numele cu care va intra în istorie: Ecaterina sau Catalina.

Prințesa care a devenit împărăteasă

Ecaterina cea Mare
Prințesa Sofia din Anhalt-Zerbst la scurt timp după sosirea în Rusia, portret de Louis Caravaque

Curtea rusă se afla atunci în mâinile puternicei împărătese Elisabeta, mătușa țareviciului Petru, soțul Ecaterinei. Elisabeta a fost cea care a ales-o ca soție a nepotului său, dornică să încheie alianțe cu Prusia pentru a face front comun împotriva Austriei. 

Ecaterina nu și-a uitat niciodată datoria față de aceasta și a făcut tot posibilul pentru a-i face pe plac, în ciuda faptului că nu o trata întotdeauna cu bunătate, ba chiar i-a luat fiul pentru a se ocupa ea însăși de creșterea lui.

Soțului Ecaterinei, țarul Petru al III-lea, îi lipsea caracterul pe care îl aveau mătușa și soția sa. Când împărăteasa Elisabeta a murit, în 1762, a devenit clar imediat că acest „copil în trupul unui bărbat”, așa cum îl numea soția lui în mod disprețuitor, era incapabil să conducă un imperiu.

Ecaterina cea Mare
Țarul Petru al III-lea a domnit doar șase luni; a murit la 17 iulie 1762. Foto: Wikimedia

În schimb, acesta prefera să vâneze și să pună în scenă bătălii celebre jucându-se cu soldați de plumb în camerele sale. 

A ocupat tronul doar din ianuarie 1762 până în luna iulie a aceluiași an, când Ecaterina, susținută de o mare parte a curții, a preluat puterea prin lovitură de palat.

Petru a acceptat ​​de bunăvoie și a cerut doar să se retragă la o vilă luxoasă împreună cu iubita sa și să fie lăsat să-și ia vioara preferată.

Dorințele i-au fost îndeplinite, dar, o lună mai târziu, a murit în circumstanțe suspecte, posibil sugrumat la ordinul unuia dintre iubiții Ecaterinei.

Ecaterina cea Mare, țarina luminată

Ecaterina cea Mare
Ecaterina cea Mare, portret de Johann Baptist von Lampi cel Bătrân. Foto: Wikimedia

După ce și-a înlăturat soțul de la putere, Ecaterina a condus Rusia cu mână de fier timp de aproape 35 de ani. În ciuda faptului că nu era Romanov din naștere, a arătat un interes mult mai mare față de țara adoptată decât țarul destituit. 

În tinerețe, a fost educată de tutori francezi, a intrat în contact cu ideile iluminismului și a corespondat cu gânditori precum Voltaire și Diderot.

A încercat să modernizeze țara și să stabilească un anumit grad de monarhie parlamentară, deși ideile nu au prins rădăcini și însăși împărăteasa s-a dezis de reforme odată cu izbucnirea Revoluției Franceze, temându-se că situația se va replica în Rusia.

Chiar dacă în politica internă nu a avut succes, a fost mai norocoasă în străinătate. Sub comanda sa, Rusia s-a extins pe toate fronturile, câștigând spațiu la Marea Baltică (în detrimentul Poloniei) și dobândind acces la Marea Neagră (în dauna Imperiului Otoman).

Cu toate acestea, Imperiul Rus a devenit puterea hegemonică a Europei de Est. Țarina a favorizat, de asemenea, intrarea în țară a profesioniștilor calificați din Europa, în special din țările vorbitoare de limbă germană. 

Astfel, a introdus tehnologii și idei noi, dar a plantat și sămânța unei probleme care va produce urmări care se vor întinde până în zilele noastre: integrarea unui număr imens de etnii și culturi într-un corset realizat pe măsura Rusiei europene.

O parte din acest conflict a început să apară deja în timpul domniei Ecaterinei, în special la nivel religios.

Ecaterina cea Mare
Ecaterina vizitându-l pe omul de știință rus Mihail Lomonosov. Foto: Wikimedia

În mod tradițional, ortodoxia fusese religia de stat, iar celelalte confesiuni (catolică, protestantă și evreiască) erau supuse unor restricții mai mult sau mai puțin severe. 

Evreii au avut parte de tot ce a fost mai rău, deoarece au fost tratați legal ca străini. Împărăteasa, departe de a frecventa bisericile, a ales să încerce să secularizeze statul, supunând clerul controlului imperial și scoțând religia din școli.

De fapt, Biserica Ortodoxă s-a simțit cea mai afectată, obișnuită să exercite o influență puternică: pământurile sale au fost expropriate și puterea i-a fost redusă semnificativ.

Încercările Ecaterinei nu au dat rodul așteptat deoarece, deși a suprimat privilegiile unor grupări, acestea au continuat să se comporte ca societăți separate, având puține contacte între ele.

Întinderea uriașă a imperiului și rețeaua de comunicații precară s-au ocupat de restul. Numai în partea europeană, și mai ales în Sankt Petersburg, au prins rădăcini ideile luminate ale împărătesei, deși acest lucru a deschis o prăpastie de netrecut între capitală și restul imperiului. 

Nu degeaba titlul țarinei nu era „împărăteasă și autocrată a Rusiei”, ci „a tuturor Rusiilor”.

A uimit curtea

Ecaterina cea Mare
Portret ecvestru al Ecaterinei în uniforma Regimentului Preobrajenski, de Vigilius Eriksen. Foto: Wikimedia

Ecaterina a fost o femeie excepțională pentru epoca sa nu numai datorită autorității pe care o deținea, ci mai ales pentru siguranța cu care o exercita. 

Și alte împărătese, precum Elisabeta, mătușa soțului Ecaterinei, mai exercitaseră puterea, dar au avut întotdeauna grijă să o facă în cadrul considerat corect pentru o femeie de la curte.

Ecaterina, pe de altă parte, nu a simțit niciodată obligația de a da explicații cuiva pentru comportamentul ei. Chiar și atunci când lucrurile păreau controlate de alții, nu a ascuns că ea era cea care comanda și nici nu a vrut să împartă vreodată puterea cu cineva, în pofida lungii sale liste de iubiți.

Chiar și la război, apărea în fața armatei sale îmbrăcată în uniformă militară armată și călare pe cal, așa cum ar fi făcut un împărat. Și această siguranță se poate să fi fost cheia succesului ei, întrucât a reușit să proiecteze în fața miniștrilor și ofițerilor imaginea unui lider de încredere.

Unii nobili nu au fost mulțumiți de situație și au luat în considerare posibilitatea unei lovituri de stat pentru a-l pune pe tron ​​pe fiul ei, Pavel, căruia împărăteasa nu i-a permis să ajungă la putere cât timp a trăit, dar încercarea nu a fost dusă la capăt. 

Numele Ecaterinei a intrat în istorie și datorită libertății cu care și-a condus viața privată. La curte, lumea îi spunea „degustătoarea de bărbați”, o etichetă de care nu a scăpat niciodată.

Însuși țareviciul Pavel a fost, aproape sigur, rodul relației amoroase cu primul ei favorit, Serghei Saltikov, deoarece soțul împărătesei era impotent.

Ecaterina cea Mare la un balcon al Palatului de Iarnă în vara anului 1762, în timpul loviturii de stat. Foto: Wikimedia

Saltikov a fost urmat de Grigori Orlov, de pe buzele căruia a venit cu siguranță ordinul de asasinare a țarului destituit Petru al III-lea; Grigori Potemkin, care a fost marea dragoste a țarinei și partenerul ei în toate, cu excepția titlului; și mulți alți militari și nobili. 

Ecaterina, în ciuda faptului că a simțit pentru ei afecțiune, nu le-a permis niciodată să atingă puterea și, dacă trebuia să îi îndepărteze pentru a face loc unui nou favorit, s-a asigurat întotdeauna să-i mulțumească prin titluri nobiliare, funcții și bani.

Aproape nimeni nu a îndrăznit vreodată să o judece pe împărăteasă în public, parțial din cauza autorității sale, dar și din respect autentic: a arătat că putea gestiona puterea la fel de bine sau chiar mai bine decât orice împărat, așa că se putea răsfăța cu aceleași mofturi.

Contele Grigori Orlov, de Fiodor Rokotov. Foto: Wikimedia

De fapt, cele mai grave bârfe despre Ecaterina cea Mare provin mai ales din vremurile sovietice, cum ar fi cea povestea care susținea că a murit încercând să întrețină relații sexuale cu un cal.

În realitate, țarina a suferit un accident vascular cerebral în timp ce făcea baie, la 17 noiembrie 1796. A lăsat Rusia la porțile unei modernizări pe care nu a putut să o finalizeze, deschizând, în schimb, fereastra către Europa contemporană.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
VIDEO/ Scene violente la finalul meciului Columbia - România: Fanii columbieni au scos cuțitele
27/03/2024 14:08

  Meciul dintre Columbia si Romania de pe Wanda Metropolitano a fost urmat de scene violente intre fanii columbieni.  Suporterii nationalei sud-americane s-au luat la bătaie pe M ...

Găsește-ți refugiul montan personal, alege locuințele cu vedere la munte oferite de Yaele Invest Construct
27/03/2024 13:49

Găseste-ti refugiul montan personal, alege locuintele cu vedere la munte oferite de Yaele Invest Construct  A avea o locuintă numai a ta acolo unde frumusetea Muntilor Bucegi se imbină cu arhitectura a ...

Cum să te relaxezi online după o zi lungă la muncă: Activități pentru a-ți recăpăta echilibrul și pentru a te destinde
26/03/2024 15:44

Cum să te relaxezi online după o zi lungă la muncă: Activităti pentru a-ti recăpăta echilibrul si pentru a te destinde După o zi lungă si obositoare la muncă, este esential să găsesti modalităti d ...

 Întunericul strălucitor, redescoperirea lumii prin ochii filmului noir
26/03/2024 12:54

Filmul noir, un gen cinematografic ce a cucerit inima spectatorilor si criticii deopotrivă, reprezintă o călătorie fascinantă in adancurile naturii umane, explorand teme intunecate precum moralitatea ambig ...

Avantajele jocurilor de noroc la cazinouri internaționale comparativ cu cele locale
21/03/2024 10:36

Avantajele jocurilor de noroc la cazinouri internationale comparativ cu cele locale Cazinourile online sunt acum o alternativă convenabilă la cazinourile locale, iar din ce in ce mai multi oameni isi indreap ...

Cum să alegi un prosecco de calitate? 5 recomandări
18/03/2024 14:54

Cum să alegi un prosecco de calitate? 5 recomandări Prosecco este un vin spumant foarte apreciat, originar din nord-estul Italiei. Unul dintre elementele esentiale care il diferentiază pe piata internationa ...

 Ora Pământului, celebrată de peste 10.000 de copii
18/03/2024 14:45

Peste 10.000 de copii şi tineri din corurile şi ansamblurile Programului Naţional Cantus Mundi se vor reuni, simultan in toată ţara, sambătă, in intervalul orar 20,30 - 21,30, pentru a marca Ora Pămantu ...

 5 investiții importante pentru casa ta
15/03/2024 10:58

5 investitii importante pentru casa ta Casa ta este cea mai importantă investitie, deci este indicat să alegi cu grijă lucrurile care vor oferi functionalitate si confort. Pe langă preferintele si priorit ...

Airsoft: Mai Mult Decât Un Joc, O Pasiune
11/03/2024 11:54

Airsoft: Mai Mult Decat Un Joc, O Pasiune În adancul inimilor entuziastilor activitătilor in aer liber si a jocurilor de strategie, airsoftul se află la intersectia dintre sport, artă militară si rec ...

FOTO & VIDEO Cine e Miss World 2024 și ce meserie are? Pe ce loc s-a situat România?
10/03/2024 11:24

Depăsindu-si 111 colege de titlu din intreaga lume, Krystyna Pyszková din Cehia a fost incoronată Miss World 2024 sambătă, la Mumbai, India, unde a avut loc anul acesta concursul international. Roma ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei