Ecaterina cea Mare, cea mai puternică țarină din istorie

0000   0141700

Dimensiune font:

| 12-12-2020 20:24

 În 1744, când prințesa Sofia de Anhalt-Zerbst ajungea în Rusia pentru a se căsători cu moștenitorul tronului, nimic nu părea a prezice că va deveni Ecaterina cea Mare, cea mai importantă țarină din istorie.

Abia avea 15 ani, era străină și făcea parte din nobilimea unui mic principat german. Dar tocmai acest punct de plecare a motivat-o să se străduiască să fie acceptată și chiar admirată de noua ei țară: a învățat repede limba rusă și s-a convertit la ortodoxie, primind numele cu care va intra în istorie: Ecaterina sau Catalina.

Prințesa care a devenit împărăteasă

Ecaterina cea Mare
Prințesa Sofia din Anhalt-Zerbst la scurt timp după sosirea în Rusia, portret de Louis Caravaque

Curtea rusă se afla atunci în mâinile puternicei împărătese Elisabeta, mătușa țareviciului Petru, soțul Ecaterinei. Elisabeta a fost cea care a ales-o ca soție a nepotului său, dornică să încheie alianțe cu Prusia pentru a face front comun împotriva Austriei. 

Ecaterina nu și-a uitat niciodată datoria față de aceasta și a făcut tot posibilul pentru a-i face pe plac, în ciuda faptului că nu o trata întotdeauna cu bunătate, ba chiar i-a luat fiul pentru a se ocupa ea însăși de creșterea lui.

Soțului Ecaterinei, țarul Petru al III-lea, îi lipsea caracterul pe care îl aveau mătușa și soția sa. Când împărăteasa Elisabeta a murit, în 1762, a devenit clar imediat că acest „copil în trupul unui bărbat”, așa cum îl numea soția lui în mod disprețuitor, era incapabil să conducă un imperiu.

Ecaterina cea Mare
Țarul Petru al III-lea a domnit doar șase luni; a murit la 17 iulie 1762. Foto: Wikimedia

În schimb, acesta prefera să vâneze și să pună în scenă bătălii celebre jucându-se cu soldați de plumb în camerele sale. 

A ocupat tronul doar din ianuarie 1762 până în luna iulie a aceluiași an, când Ecaterina, susținută de o mare parte a curții, a preluat puterea prin lovitură de palat.

Petru a acceptat ​​de bunăvoie și a cerut doar să se retragă la o vilă luxoasă împreună cu iubita sa și să fie lăsat să-și ia vioara preferată.

Dorințele i-au fost îndeplinite, dar, o lună mai târziu, a murit în circumstanțe suspecte, posibil sugrumat la ordinul unuia dintre iubiții Ecaterinei.

Ecaterina cea Mare, țarina luminată

Ecaterina cea Mare
Ecaterina cea Mare, portret de Johann Baptist von Lampi cel Bătrân. Foto: Wikimedia

După ce și-a înlăturat soțul de la putere, Ecaterina a condus Rusia cu mână de fier timp de aproape 35 de ani. În ciuda faptului că nu era Romanov din naștere, a arătat un interes mult mai mare față de țara adoptată decât țarul destituit. 

În tinerețe, a fost educată de tutori francezi, a intrat în contact cu ideile iluminismului și a corespondat cu gânditori precum Voltaire și Diderot.

A încercat să modernizeze țara și să stabilească un anumit grad de monarhie parlamentară, deși ideile nu au prins rădăcini și însăși împărăteasa s-a dezis de reforme odată cu izbucnirea Revoluției Franceze, temându-se că situația se va replica în Rusia.

Chiar dacă în politica internă nu a avut succes, a fost mai norocoasă în străinătate. Sub comanda sa, Rusia s-a extins pe toate fronturile, câștigând spațiu la Marea Baltică (în detrimentul Poloniei) și dobândind acces la Marea Neagră (în dauna Imperiului Otoman).

Cu toate acestea, Imperiul Rus a devenit puterea hegemonică a Europei de Est. Țarina a favorizat, de asemenea, intrarea în țară a profesioniștilor calificați din Europa, în special din țările vorbitoare de limbă germană. 

Astfel, a introdus tehnologii și idei noi, dar a plantat și sămânța unei probleme care va produce urmări care se vor întinde până în zilele noastre: integrarea unui număr imens de etnii și culturi într-un corset realizat pe măsura Rusiei europene.

O parte din acest conflict a început să apară deja în timpul domniei Ecaterinei, în special la nivel religios.

Ecaterina cea Mare
Ecaterina vizitându-l pe omul de știință rus Mihail Lomonosov. Foto: Wikimedia

În mod tradițional, ortodoxia fusese religia de stat, iar celelalte confesiuni (catolică, protestantă și evreiască) erau supuse unor restricții mai mult sau mai puțin severe. 

Evreii au avut parte de tot ce a fost mai rău, deoarece au fost tratați legal ca străini. Împărăteasa, departe de a frecventa bisericile, a ales să încerce să secularizeze statul, supunând clerul controlului imperial și scoțând religia din școli.

De fapt, Biserica Ortodoxă s-a simțit cea mai afectată, obișnuită să exercite o influență puternică: pământurile sale au fost expropriate și puterea i-a fost redusă semnificativ.

Încercările Ecaterinei nu au dat rodul așteptat deoarece, deși a suprimat privilegiile unor grupări, acestea au continuat să se comporte ca societăți separate, având puține contacte între ele.

Întinderea uriașă a imperiului și rețeaua de comunicații precară s-au ocupat de restul. Numai în partea europeană, și mai ales în Sankt Petersburg, au prins rădăcini ideile luminate ale împărătesei, deși acest lucru a deschis o prăpastie de netrecut între capitală și restul imperiului. 

Nu degeaba titlul țarinei nu era „împărăteasă și autocrată a Rusiei”, ci „a tuturor Rusiilor”.

A uimit curtea

Ecaterina cea Mare
Portret ecvestru al Ecaterinei în uniforma Regimentului Preobrajenski, de Vigilius Eriksen. Foto: Wikimedia

Ecaterina a fost o femeie excepțională pentru epoca sa nu numai datorită autorității pe care o deținea, ci mai ales pentru siguranța cu care o exercita. 

Și alte împărătese, precum Elisabeta, mătușa soțului Ecaterinei, mai exercitaseră puterea, dar au avut întotdeauna grijă să o facă în cadrul considerat corect pentru o femeie de la curte.

Ecaterina, pe de altă parte, nu a simțit niciodată obligația de a da explicații cuiva pentru comportamentul ei. Chiar și atunci când lucrurile păreau controlate de alții, nu a ascuns că ea era cea care comanda și nici nu a vrut să împartă vreodată puterea cu cineva, în pofida lungii sale liste de iubiți.

Chiar și la război, apărea în fața armatei sale îmbrăcată în uniformă militară armată și călare pe cal, așa cum ar fi făcut un împărat. Și această siguranță se poate să fi fost cheia succesului ei, întrucât a reușit să proiecteze în fața miniștrilor și ofițerilor imaginea unui lider de încredere.

Unii nobili nu au fost mulțumiți de situație și au luat în considerare posibilitatea unei lovituri de stat pentru a-l pune pe tron ​​pe fiul ei, Pavel, căruia împărăteasa nu i-a permis să ajungă la putere cât timp a trăit, dar încercarea nu a fost dusă la capăt. 

Numele Ecaterinei a intrat în istorie și datorită libertății cu care și-a condus viața privată. La curte, lumea îi spunea „degustătoarea de bărbați”, o etichetă de care nu a scăpat niciodată.

Însuși țareviciul Pavel a fost, aproape sigur, rodul relației amoroase cu primul ei favorit, Serghei Saltikov, deoarece soțul împărătesei era impotent.

Ecaterina cea Mare la un balcon al Palatului de Iarnă în vara anului 1762, în timpul loviturii de stat. Foto: Wikimedia

Saltikov a fost urmat de Grigori Orlov, de pe buzele căruia a venit cu siguranță ordinul de asasinare a țarului destituit Petru al III-lea; Grigori Potemkin, care a fost marea dragoste a țarinei și partenerul ei în toate, cu excepția titlului; și mulți alți militari și nobili. 

Ecaterina, în ciuda faptului că a simțit pentru ei afecțiune, nu le-a permis niciodată să atingă puterea și, dacă trebuia să îi îndepărteze pentru a face loc unui nou favorit, s-a asigurat întotdeauna să-i mulțumească prin titluri nobiliare, funcții și bani.

Aproape nimeni nu a îndrăznit vreodată să o judece pe împărăteasă în public, parțial din cauza autorității sale, dar și din respect autentic: a arătat că putea gestiona puterea la fel de bine sau chiar mai bine decât orice împărat, așa că se putea răsfăța cu aceleași mofturi.

Contele Grigori Orlov, de Fiodor Rokotov. Foto: Wikimedia

De fapt, cele mai grave bârfe despre Ecaterina cea Mare provin mai ales din vremurile sovietice, cum ar fi cea povestea care susținea că a murit încercând să întrețină relații sexuale cu un cal.

În realitate, țarina a suferit un accident vascular cerebral în timp ce făcea baie, la 17 noiembrie 1796. A lăsat Rusia la porțile unei modernizări pe care nu a putut să o finalizeze, deschizând, în schimb, fereastra către Europa contemporană.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
 Titi

13:00

BANCUL ZILEI

05:11

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Utilaj prelucrare lemn MUT – RIG, MUT – CF, centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 5.604,00 Total * * 191.304,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, reprezentând 40% din valoarea de evaluare. Vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 15.10.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 11.11.2021, ora 1000 şi se vor organiza 12 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 27.01.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Curiozități despre lavandă. Ce beneficii terapeutice are lavanda?
17/10/2021 09:53

Lavanda este o plantă care face parte din familia Lamiaceae. Aceasta se cultivă peste tot in lume si cuprinde intre 40 si 60 de specii. Numele de lavandă este folosit uneori pentru a desemna parfumul extras ...

Imperiul Roman, curiozități și lucruri mai puțin știute
16/10/2021 15:38

Din fiecare am invătat cate ceva atat despre dimensiunile si forta imperiului, cat si despre contributia pe care a avut-o acesta la dezvoltarea stiintei, civilizatiei si folosofiei umane. Prezentăm in cele ce ...

Cum să scapi de gândacii de canalizare. Metode simple și eficiente
16/10/2021 14:05

Dacă te confrunti cu problema gadacilor de canalizare, trebuie să stii că există cateva metode simple de a scăpa de această problemă. Ar fi bine să faci o inspecţie amanutita a ţevilor din casa ta. ...

FOTO/VIDEO -   ,,Miros de scorțișoară”, un videoclip dedicat bucuriei și lucrurilor simple
16/10/2021 09:35

  Tanără muziciană Diana Maria Urdes, cunoscută pentru melodiile sensibile si pentru poeziile ei pline de dragoste, a lansat al patrulea cantec din seria ,,Cantecele Dianei”. „Piesa a ...

FOTO/VIDEO - Noul single al lui Adele, peste 10 milioane de vizualizări în doar 6 ore
15/10/2021 11:45

Cantăreaţa engleză Adele a lansat vineri single-ul „Easy On Me” cu un videoclip regizat de cineastul canadian Xavier Dolan, cu care a colaborat şi pentru „Hello” şi care este cunosc ...

Cinci ţigani romani  au vrut să-l jefuiască pe campionul Japoniei la ju-jitsu: A urmat PRĂPĂDUL/ FOTO-VIDEO
13/10/2021 13:59

 Un grup format din cinci ţigani romani au vrut să dea lovitura in Italia, dar au incasat-o grav de tot. Omul pe care voiau să-l jefuiască era campionul Japoniei la ju jitsu. Ce a ieşit? Ţiganii şi- ...

Trupa Nirvana, acuzată de pornografie infantilă
10/10/2021 09:00

​Dave Grohl a afirmat că Nirvana ar putea modifica coperta albumului „Nevermind” in cazul unor lansări viitoare după ce bărbatul care a apărut pe coperta discului, pe cand era bebelus, a inte ...

Care sunt cele mai extrase numere la 6 din 49?
02/10/2021 11:20

6 din 49 este jocul la care milioane de romani au visat sau visează să castige. Jocul de 6 din 49 este destul de popular la noi in tară, dar sansele ca un jucător să triumfe sunt extrem de mici. Practic, d ...

VIDEO Erupția vulcanului din La Palma: Lava a ajuns la ocean
29/09/2021 08:36

 Lava vulcanului care a erupt in urmă cu zece zile pe insula La Palma din arhipelagul spaniol al Canarelor a ajuns la ocean in noaptea de marţi spre miercuri, un fenomen potenţial periculos, a informat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei