Ecaterina cea Mare, cea mai puternică țarină din istorie

0000   0141700

Dimensiune font:

| 12-12-2020 20:24

 În 1744, când prințesa Sofia de Anhalt-Zerbst ajungea în Rusia pentru a se căsători cu moștenitorul tronului, nimic nu părea a prezice că va deveni Ecaterina cea Mare, cea mai importantă țarină din istorie.

Abia avea 15 ani, era străină și făcea parte din nobilimea unui mic principat german. Dar tocmai acest punct de plecare a motivat-o să se străduiască să fie acceptată și chiar admirată de noua ei țară: a învățat repede limba rusă și s-a convertit la ortodoxie, primind numele cu care va intra în istorie: Ecaterina sau Catalina.

Prințesa care a devenit împărăteasă

Ecaterina cea Mare
Prințesa Sofia din Anhalt-Zerbst la scurt timp după sosirea în Rusia, portret de Louis Caravaque

Curtea rusă se afla atunci în mâinile puternicei împărătese Elisabeta, mătușa țareviciului Petru, soțul Ecaterinei. Elisabeta a fost cea care a ales-o ca soție a nepotului său, dornică să încheie alianțe cu Prusia pentru a face front comun împotriva Austriei. 

Ecaterina nu și-a uitat niciodată datoria față de aceasta și a făcut tot posibilul pentru a-i face pe plac, în ciuda faptului că nu o trata întotdeauna cu bunătate, ba chiar i-a luat fiul pentru a se ocupa ea însăși de creșterea lui.

Soțului Ecaterinei, țarul Petru al III-lea, îi lipsea caracterul pe care îl aveau mătușa și soția sa. Când împărăteasa Elisabeta a murit, în 1762, a devenit clar imediat că acest „copil în trupul unui bărbat”, așa cum îl numea soția lui în mod disprețuitor, era incapabil să conducă un imperiu.

Ecaterina cea Mare
Țarul Petru al III-lea a domnit doar șase luni; a murit la 17 iulie 1762. Foto: Wikimedia

În schimb, acesta prefera să vâneze și să pună în scenă bătălii celebre jucându-se cu soldați de plumb în camerele sale. 

A ocupat tronul doar din ianuarie 1762 până în luna iulie a aceluiași an, când Ecaterina, susținută de o mare parte a curții, a preluat puterea prin lovitură de palat.

Petru a acceptat ​​de bunăvoie și a cerut doar să se retragă la o vilă luxoasă împreună cu iubita sa și să fie lăsat să-și ia vioara preferată.

Dorințele i-au fost îndeplinite, dar, o lună mai târziu, a murit în circumstanțe suspecte, posibil sugrumat la ordinul unuia dintre iubiții Ecaterinei.

Ecaterina cea Mare, țarina luminată

Ecaterina cea Mare
Ecaterina cea Mare, portret de Johann Baptist von Lampi cel Bătrân. Foto: Wikimedia

După ce și-a înlăturat soțul de la putere, Ecaterina a condus Rusia cu mână de fier timp de aproape 35 de ani. În ciuda faptului că nu era Romanov din naștere, a arătat un interes mult mai mare față de țara adoptată decât țarul destituit. 

În tinerețe, a fost educată de tutori francezi, a intrat în contact cu ideile iluminismului și a corespondat cu gânditori precum Voltaire și Diderot.

A încercat să modernizeze țara și să stabilească un anumit grad de monarhie parlamentară, deși ideile nu au prins rădăcini și însăși împărăteasa s-a dezis de reforme odată cu izbucnirea Revoluției Franceze, temându-se că situația se va replica în Rusia.

Chiar dacă în politica internă nu a avut succes, a fost mai norocoasă în străinătate. Sub comanda sa, Rusia s-a extins pe toate fronturile, câștigând spațiu la Marea Baltică (în detrimentul Poloniei) și dobândind acces la Marea Neagră (în dauna Imperiului Otoman).

Cu toate acestea, Imperiul Rus a devenit puterea hegemonică a Europei de Est. Țarina a favorizat, de asemenea, intrarea în țară a profesioniștilor calificați din Europa, în special din țările vorbitoare de limbă germană. 

Astfel, a introdus tehnologii și idei noi, dar a plantat și sămânța unei probleme care va produce urmări care se vor întinde până în zilele noastre: integrarea unui număr imens de etnii și culturi într-un corset realizat pe măsura Rusiei europene.

O parte din acest conflict a început să apară deja în timpul domniei Ecaterinei, în special la nivel religios.

Ecaterina cea Mare
Ecaterina vizitându-l pe omul de știință rus Mihail Lomonosov. Foto: Wikimedia

În mod tradițional, ortodoxia fusese religia de stat, iar celelalte confesiuni (catolică, protestantă și evreiască) erau supuse unor restricții mai mult sau mai puțin severe. 

Evreii au avut parte de tot ce a fost mai rău, deoarece au fost tratați legal ca străini. Împărăteasa, departe de a frecventa bisericile, a ales să încerce să secularizeze statul, supunând clerul controlului imperial și scoțând religia din școli.

De fapt, Biserica Ortodoxă s-a simțit cea mai afectată, obișnuită să exercite o influență puternică: pământurile sale au fost expropriate și puterea i-a fost redusă semnificativ.

Încercările Ecaterinei nu au dat rodul așteptat deoarece, deși a suprimat privilegiile unor grupări, acestea au continuat să se comporte ca societăți separate, având puține contacte între ele.

Întinderea uriașă a imperiului și rețeaua de comunicații precară s-au ocupat de restul. Numai în partea europeană, și mai ales în Sankt Petersburg, au prins rădăcini ideile luminate ale împărătesei, deși acest lucru a deschis o prăpastie de netrecut între capitală și restul imperiului. 

Nu degeaba titlul țarinei nu era „împărăteasă și autocrată a Rusiei”, ci „a tuturor Rusiilor”.

A uimit curtea

Ecaterina cea Mare
Portret ecvestru al Ecaterinei în uniforma Regimentului Preobrajenski, de Vigilius Eriksen. Foto: Wikimedia

Ecaterina a fost o femeie excepțională pentru epoca sa nu numai datorită autorității pe care o deținea, ci mai ales pentru siguranța cu care o exercita. 

Și alte împărătese, precum Elisabeta, mătușa soțului Ecaterinei, mai exercitaseră puterea, dar au avut întotdeauna grijă să o facă în cadrul considerat corect pentru o femeie de la curte.

Ecaterina, pe de altă parte, nu a simțit niciodată obligația de a da explicații cuiva pentru comportamentul ei. Chiar și atunci când lucrurile păreau controlate de alții, nu a ascuns că ea era cea care comanda și nici nu a vrut să împartă vreodată puterea cu cineva, în pofida lungii sale liste de iubiți.

Chiar și la război, apărea în fața armatei sale îmbrăcată în uniformă militară armată și călare pe cal, așa cum ar fi făcut un împărat. Și această siguranță se poate să fi fost cheia succesului ei, întrucât a reușit să proiecteze în fața miniștrilor și ofițerilor imaginea unui lider de încredere.

Unii nobili nu au fost mulțumiți de situație și au luat în considerare posibilitatea unei lovituri de stat pentru a-l pune pe tron ​​pe fiul ei, Pavel, căruia împărăteasa nu i-a permis să ajungă la putere cât timp a trăit, dar încercarea nu a fost dusă la capăt. 

Numele Ecaterinei a intrat în istorie și datorită libertății cu care și-a condus viața privată. La curte, lumea îi spunea „degustătoarea de bărbați”, o etichetă de care nu a scăpat niciodată.

Însuși țareviciul Pavel a fost, aproape sigur, rodul relației amoroase cu primul ei favorit, Serghei Saltikov, deoarece soțul împărătesei era impotent.

Ecaterina cea Mare la un balcon al Palatului de Iarnă în vara anului 1762, în timpul loviturii de stat. Foto: Wikimedia

Saltikov a fost urmat de Grigori Orlov, de pe buzele căruia a venit cu siguranță ordinul de asasinare a țarului destituit Petru al III-lea; Grigori Potemkin, care a fost marea dragoste a țarinei și partenerul ei în toate, cu excepția titlului; și mulți alți militari și nobili. 

Ecaterina, în ciuda faptului că a simțit pentru ei afecțiune, nu le-a permis niciodată să atingă puterea și, dacă trebuia să îi îndepărteze pentru a face loc unui nou favorit, s-a asigurat întotdeauna să-i mulțumească prin titluri nobiliare, funcții și bani.

Aproape nimeni nu a îndrăznit vreodată să o judece pe împărăteasă în public, parțial din cauza autorității sale, dar și din respect autentic: a arătat că putea gestiona puterea la fel de bine sau chiar mai bine decât orice împărat, așa că se putea răsfăța cu aceleași mofturi.

Contele Grigori Orlov, de Fiodor Rokotov. Foto: Wikimedia

De fapt, cele mai grave bârfe despre Ecaterina cea Mare provin mai ales din vremurile sovietice, cum ar fi cea povestea care susținea că a murit încercând să întrețină relații sexuale cu un cal.

În realitate, țarina a suferit un accident vascular cerebral în timp ce făcea baie, la 17 noiembrie 1796. A lăsat Rusia la porțile unei modernizări pe care nu a putut să o finalizeze, deschizând, în schimb, fereastra către Europa contemporană.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Primă pagină scandaloasă în presa din Croația: „Aveți gură, dar aveți și co***?”. Răspunsul pe măsură al canadienilor
30/11/2022 13:44

Presa din Croatia a taxat intr-o manieră dură, din sfera obscenitătii, declaratiile selectionerului Canadei, John Herdman, cel care fusese protagonistul unei declaratii războinice inaintea meciului pe care ...

3 rețete pentru vin fiert. Le prepari rapid și ușor
30/11/2022 12:48

Vinul rosu este o băutură cu nenumărate beneficii si merită să o savurăm chiar si zilnic. Medicii recomandă ca la fiecare cină, să savurăm un pahar de vin rosu, pentru un organism mai sănătos. Rete ...

Ce a găsit o femeie într-o banană cumpărată de la supermarket. E coşmarul oricărei mămici: „Nu mai cumpăr”
30/11/2022 11:20

De necrezut ce a putut să găsească o femeie intr-o banană pe care abia o cumpărase de la supermarket. A vrut să ducă acasă o gustare sănătoasă pentru familie, insă a avut parte de o experientă scoa ...

Foto | 'Delicatese' vândute în România: Excremente de urs la conservă - Șeful OPC: Eu am rămas perplex
29/11/2022 21:56

Produsul se vinde in judetele Covasna si Harghita, iar producătorii sunt cunoscuti pentru berea şi chipsurile „Csíki Sör” şi „Csíki Csipsz”. O conservă costă 40 d ...

„Gaslighting
29/11/2022 14:15

Editorii dicţionarului american Merriam-Webster au anunţat luni desemnarea ''gaslighting'' cuvantul anului 2022, argumentand că termenul reflectă ''epoca dezinformării'' in care trăim, informează DPA. P ...

Soția regelui Charles a decis să renunțe la o tradiție a monarhiei ce datează din Evul Mediu
28/11/2022 14:42

 Regina consoartă Camilla, soţia regelui Charles al III-lea, a decis să renunţe la tradiţia „doamnelor de onoare” („ladies-in-waiting” in engleză), relatează BBC si ...

„Atacul cămășilor albe”, una dintre cele mai glorioase și nebunești acțiuni militare românești
27/11/2022 19:23

  Atacul ‘cămăsilor albe’ – context strategic si militar După doi ani de neutralitate, Romania intră in război pe 27 august 1916, de partea Antantei, decizia fiind influentată de ...

Ce riscă
27/11/2022 14:05

Castigătoarea editiei din 2016 a concursului Miss Croatia a pozat in tinute considerate indecente de către qatarezi, fapt pentru care internautii au pus-o la zid si i-au reprosat că trebuie să se supună re ...

Primul mesaj public al părintelui CALISTRAT după ce a fost acuzat că a lovit două femei în curtea Mănăstirii Vlădiceni, Iași
27/11/2022 11:10

Părintele Calistrat, slujitor la Mănăstirea Vlădiceni din judetul Iasi, a fost, in ultima perioadă, in centrul atentiei, după ce a fost filmat lovind două enoriase chiar in curtea mănăstirii. Abia acum ...

Campionatul Mondial blochează lumea: este nebunie totală în mai multe țări
25/11/2022 12:52

Guvernul galez permite ca şcolile să intrerupă cursurile pe durata meciului dintre naţionala Ţării Galilor şi selecţionata Iranului, de la Cupa Mondială din Qatar, astfel incat elevii să poată urmăr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei