Echipa medicală română trimisă în Lombardia povestește ce a văzut: Această boală nu face diferențe când alege victimele

Virus  392502

Dimensiune font:

| 16-04-2020 19:59

Ofițer ISU Sibiu, Stroescu Joe, care face parte din echipa de medici și asistenți români plecați în Italia, povestește despre experiență: despre o zi de muncă, felul în care arată orașul și relația cu autoritățile. Începând din 7 aprilie, o echipă formată din 11 medici, 3 asistenți și 1 ofițer ISU se află în misiune în Italia, una dintre cele mai afectate țări din lume, ca urmare a pandemiei cu noul coronavirus. IGSU a transmis un interviu cu maiorul Stroescu Joe, ofițer în cadrul ISU Sibiu.

 Redăm integral interviul:

1. Din câți membri este formată echipa?

Echipa medicală a României trimisă să sprijine răspunsul medical calificat în Italia este formată din 11 medici specializați în anestezie și terapie intensivă (ATI), medicină de urgență și pneumologie și 3 asistenți medicali selecționați din spitalele din Bacău, Cluj – Napoca, Moinești, Oradea, Reșița, Târgu Mureș, Timișoara, dar și o clinică din București. Echipa este completată și de 1 ofițer de legătură din IGSU – ISU Sibiu.

2. Unde ați fost repartizați (regiune sau spital/spitale din Italia)?

Echipa noastră a fost repartizată să sprijine răspunsul medical în Regiunea Lombardia în orașul Lecco, localitate situată la aprox. 55 de km de Milano, pe malul lacului Como. Încă din prima zi a sosirii noastre în Italia am avut o vizită la spitalul din Lecco unde, alături de reprezentanții Societății Socio – Sanitare Teritoriale care administrează trei spitale din provincia Lecco, s-a stabilit ca, ținând cont de necesitățile și prioritățile medicale, românii să fie repartizați în Spitalele Alessandro Manzoni din Lecco și San Leopoldo Mandic din Merate.

3. Cum decurge o zi de muncă?

În primele trei zile am fost instruiți cu privire la sistemul de sănătate din Italia, organizarea activității în spitalul Alessandro Manzoni din Lecco, precum și cu referire la protocoalele medicale locale. După acest instructaj, medicii și asistenții au fost planificați să lucreze în ture pe timp de zi. Acest program de muncă pe timpul zilei a fost stabilit de comun acord cu cei din conducerea spitalului pentru perioada sărbătorilor pascale, sprijinind în acest fel personalul medical italian care a lucrat în fiecare zi începând cu luna februarie a acestui an. Pentru a doua parte a misiunii, medicii și asistenții medicali din România au intrat în programul de lucru în ture, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții.

Procedurile efectuate de personalul medical din România fac parte din procedurile de top utilizate în medicină: bronhoscopie diagnostică și terapeutică la pacientul critic, managementul avansat al funcțiilor ventilatorii și hemodinamice, tehnici avansate de nursing.

Echipa medicală din România reprezintă prima experiență internațională și pentru personalul Spitalului Alessandro Manzoni din Lecco, românii fiind primii medici și asistenți medicali din exterior care lucrează aici.

Referitor la activitatea de relaționare, ofițerul de legătură este în contact zilnic cu reprezentanții Societății Socio–Sanitare Teritoriale din Lecco pentru asigurarea desfășurării în cele mai bune condiții a misiunii. Sunt discutate zilnic aspectele legate de program, asigurarea zilnică a transportului, servirea mesei, etc. De asemenea, se menține zilnic legătura cu DSU și IGSU pentru informări asupra activităților desfășurate și respectarea mandatului încredințat echipei, dar și cu E.S. George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Italia, asigurând astfel un climat de normalitate în relațiile cu autoritățile italiene.

Periodic, ofițerul de legătură transmite rapoarte de informare către DG-ECHO (Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene) prin ERCC din Brussels, Belgia (Centrul de Coordonare a Răspunsului la Situații de Urgență), rapoarte ce fac referire la activitățile echipei medicale și relațiile cu autoritățile italiene, toate în contextul în care această misiune se desfășoară prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii.

4. Ați văzut oameni pe stradă? Țin cont de recomandările autorităților?

Am văzut încă de pe vremea când eram acasă imagini din Italia cu străzile pustii... Șocul este la fel de puternic când ajungi aici, traversezi orașul și după câțiva kilometri abia dacă zărești una, două persoane. Mijloacele de transport în comun circulă, dar de multe ori sunt fără călători. Aici populația a înțeles că numai stând acasă și limitând la maxim contactul cu celelalte persoane poate fi prevenită răspândirea acestui coronavirus. La cele câteva magazine alimentare deschise am găsit puțini oameni, mi-au spus că vin doar săptămânal pentru cumpărăturile esențiale.

Atunci când ies din case, indiferent de motiv, toată lumea poartă mască, mănuși chirurgicale și semnează o declarație pe proprie răspundere, menționând motivul deplasării.

Persoanele care nu respecta regulile, sunt sancționate imediat cu amendă, iar pentru conducătorii auto, se poate ajunge chiar la sechestrarea autovehiculului.

Ceea ce se poate observa cu ușurință, este responsabilitatea arătată de fiecare, oamenii au înțeles pericolul, au învățat treptat că se poate trăi și cu aceste restricții, că toate măsurile sunt luate pentru binele general și respectă măsurile impuse de autorități.

5. Cum este relaționarea cu autoritățile italiene (medici, personalul spitalului)?

Încă de la primul contact, în data de 7 aprilie, cu directorul departamentului de urgențe al Spitalului Alessandro Manzoni din Lecco, dr. Mario Tavola, ne-am putut da seama de încărcătura emoțională a acestui gest de solidaritate, de recunoștința sinceră exprimată de întregul personal medical italian. Dr. Mario Tavola, care nu a mai plecat din spital de la începutul lunii februarie, ne-a transmis chiar din prima zi cele mai sincere mulțumiri pentru acest gest nobil, dar a avut puterea și să ne încurajeze să învățăm din experiența lor, să ne putem întoarce acasă și să diminuăm efectele acestui virus extrem de agresiv.

După aproape o săptămână petrecută în spitale, putem remarca emoția și compasiunea personalului medical față de pacienți, umanitatea de care dau dovadă la tot pasul, indiferent cât de gravă este starea pacienților depistați pozitiv cu COVID-19, indiferent dacă mai au sau nu șanse să treacă cu bine de infectarea cu acest virus. Am întâlnit la tot pasul fețe zâmbitoare, mulțumind de fiecare dată, la fiecare întâlnire oficială sau neoficială, arătând astfel respectul față de sprijinul acordat.

Mergând mai departe, încrederea între cele două părți s-a consolidat și a crescut în fiecare zi, personalul medical din România primind tot mai multe sarcini de îndeplinit, mai complexe, încredere câștigată prin efortul depus. Acest devotament a fost răsplătit de conducerea medicală a spitalului din Lecco prin încredințarea efectuării tuturor bronhoscopiilor diagnostice și terapeutice către o parte din medicii români specializați în acest sens.

Ce mesaj/recomandări aveți pentru români?

Celor de acasă vrem să le transmitem în primul rând un mesaj de speranță, să respecte măsurile și restricțiile impuse, să dea dovadă de responsabilitate, să se gândească că orice acțiune poate produce efecte, atât asupra propriei persoane, cât și asupra celor din jur, în special celor dragi, familiei, prietenilor, colegilor. Le transmitem să stea acasă atunci când nu merg la serviciu, iar celelalte deplasări să fie reduse la minim, doar pentru cazuri excepționale, să respecte măsurile de distanțare socială, de protecție personală.

Totodată, facem un apel către toți la solidaritate, la faptul că numai împreună putem reuși să trecem cu bine prin această bătălie împotriva virusului și să realizeze că acțiunile fiecăruia dintre noi pot sprijini eforturile celor din prima linie.

Nu uitați că această boală nu face diferențe când alege victimele, diferența în schimb o putem face noi în fiecare zi. Convinși fiind că nu suntem singuri în acest demers, suntem siguri că împreună se poate și numai împreună o să reușim. 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ANUNT LICITAȚIE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEȘTI organizează licitație publică deschisă cu oferta în plic închis 1). Informații privind concedentul: MUNICIPIUL ONEȘTI, reprezentat legal prin PRIMAR –Victor Laurenţiu Neghină, cu sediul în B-dul Oituz, nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032, Telefon: 0234/324.243, Fax: 0234/313.911, e-Mail: primarie@onesti.ro, www.onesti.ro având cont de virament nr. RO29TREZ06221A300530XXXX, deschis la Trezoreria Onești 2) Informații privind obiectul concesiunii a) conform HCL nr. 240/29.09.2021 anexa nr. 1: Nr. Crt. Adresă amplasament Suprafaţă mp. Preţ lei/mp/an Durata ani Destinaţia 1. Str. Tineretului nr. 6, Mun. Onești 4,00 mp 18,60 lei 40 ani Balcon 2. Bd. Republicii nr. 50, Mun. Onești 5,00 mp 104,05 lei 30 ani Acces spațiu comercial 3. Str. Culturii nr. 5, Mun. Onești 5,00 mp 17,11 lei 9 ani Balcon 4. Str. Cașinului nr. 3, Mun. Onești 3,00 mp 61,00 lei 30 ani Acces 5. Str. Emil Rebreanu nr. 3, Mun. Onești 3,00 mp 72,00 lei 11 ani Spațiu comercial 6. Calea Mărășești nr. 106, Mun. Onești 390,00 mp 35,00 lei 30 ani Service auto b) conform HCL nr. 95/19.04.2021 anexa nr. 1 (reluare procedură): Nr. Crt. Adresă amplasament Suprafaţă mp. Preţ lei/mp/an Durata ani Destinaţia 4. Str. Pajura nr. 4, Mun. Onești 5 mp 28,00 lei 20 ani Acces spațiu comercial 3) Informații suplimentare si Documentația de atribuire pot fi obținute: -în format tipărit la Serviciul Patrimoniu imobiliar din cadrul Primăriei Municipiului Onești, etaj VII, cam. 703, în urma achitării contravalorii de 20 lei/exemplar (în numerar la casierie sau în contul RO33TREZ06121180250XXXXX –CUI 4353250 –beneficiar Municipiul Oneşti) -data limită pentru solicitarea clarificărilor: 08 noiembrie 2021, ora 13.00 4) Informații privind ofertele -Data limită de depunere a ofertelor: 16 noiembrie 2021, ora 13.00 -Ofertele se vor depune într-un număr de 1 (unu) exemplare la registratura Primăriei Municipiului Oneşti, B-dul Oituz nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032 5) Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor: 17 noiembrie 2021, ora 13.30, la parterul Primăriei Municipiului Oneşti, la sala mică de şedinţe. 6) Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax și/sau adresa de e-mail a instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Oneşti; Adresa: Municipiul Oneşti, Str. Tineretului nr. 1 cod 601068, tel: 0234/311224, fax 0234/326170;email: jud-onesti-gref@just.ro.
Turnul Eiffel in istorie
25/10/2021 18:47

  Cum a fost construit Turnul Eiffel? Turnul Eiffel a fost construit pentru a fi una dintre principalele atractii la Expozitia Mondială de la Paris din 1889. În acel an, Targul Mond ...

 „Dune”, încasări-record de peste 40 de milioane de dolari
25/10/2021 16:25

  „Dune”, una dintre cele mai aşteptate superproducţii de la Hollywood, a intrat pe primul loc in box-office-ul nord-american, cu incasări de 40,1 milioane de dolari, potrivit estimărilor ...

VIDEO Trupa Taxi, cântec parodie la adresa lui Iohannis: „Cine mi-a spus mie că nu mai e nicio pandemie? Un sas!”
25/10/2021 00:05

 Dan Teodorescu, solistul trupei Taxi, a publicat duminică pe canalul de YouTube o piesă satiră la adresa presedintelui Klaus Ioahnnis, intitulată „Un sas, un sas, un sas” (melodi ...

Femeia care poate pune la pământ Facebook: Dezvăluiri despre ce se întâmplă, cu adevărat, în cea mai importantă rețea de socializare
24/10/2021 10:41

Facebook a fost ţinta a numeroase ştiri bazate pe documente furnizate unor companii de presă de către fosta angajată Frances Haugen, devenită informatoare, referitoare la efectul nociv al serviciilor şi ...

Ion Țiriac își face cavou de 130.000 de euro! Pe cine vrea să aibă lângă el în mormânt
24/10/2021 10:00

Ion Tiriac este unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimată la peste un miliard de dolari. În varstă de 82 de ani, omul de afaceri a investit o sumă uriasă, peste 50.000 de euro, pentru a ...

Curiozități despre lavandă. Ce beneficii terapeutice are lavanda?
17/10/2021 09:53

Lavanda este o plantă care face parte din familia Lamiaceae. Aceasta se cultivă peste tot in lume si cuprinde intre 40 si 60 de specii. Numele de lavandă este folosit uneori pentru a desemna parfumul extras ...

Imperiul Roman, curiozități și lucruri mai puțin știute
16/10/2021 15:38

Din fiecare am invătat cate ceva atat despre dimensiunile si forta imperiului, cat si despre contributia pe care a avut-o acesta la dezvoltarea stiintei, civilizatiei si folosofiei umane. Prezentăm in cele ce ...

Cum să scapi de gândacii de canalizare. Metode simple și eficiente
16/10/2021 14:05

Dacă te confrunti cu problema gadacilor de canalizare, trebuie să stii că există cateva metode simple de a scăpa de această problemă. Ar fi bine să faci o inspecţie amanutita a ţevilor din casa ta. ...

FOTO/VIDEO -   ,,Miros de scorțișoară”, un videoclip dedicat bucuriei și lucrurilor simple
16/10/2021 09:35

  Tanără muziciană Diana Maria Urdes, cunoscută pentru melodiile sensibile si pentru poeziile ei pline de dragoste, a lansat al patrulea cantec din seria ,,Cantecele Dianei”. „Piesa a ...

FOTO/VIDEO - Noul single al lui Adele, peste 10 milioane de vizualizări în doar 6 ore
15/10/2021 11:45

Cantăreaţa engleză Adele a lansat vineri single-ul „Easy On Me” cu un videoclip regizat de cineastul canadian Xavier Dolan, cu care a colaborat şi pentru „Hello” şi care este cunosc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei