Elena Ceaușescu, doctor în chimie fără studii. Ce se întâmplă cu titlul de academician, după 32 de ani de la moartea ei

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 26-12-2021 18:20

 Elena Ceaușescu, doctor în chimie fără studii. Ce se întâmplă cu titlul de academician, după 32 de ani de la moartea ei

Elena Ceaușescu este cunoscută ca una dintre puținele Prime Doamne care s-au implicat mai mult decât ar fi trebuit în munca soților lor. Se pricepea de minune să manipuleze multe acțiuni prin intermediul lui Nicolae Ceaușescu. Cu numai patru clase, a reușit să obțină titlul de doctor în chimie și să intre în funcția de prim-vice-ministru. Ce se va întâmpla cu diplmele sale.


Elena Ceaușescu a devenit doctor în chimie, deși avea doar patru clase

Născută pe data de 7 ianuarie 1916, Elena Ceaușescu provenea dintr-o familie de agricultori și comercianți din Petrești, Dâmbovița, potrivit biografiei sale din arhivele naționale românești. A fost un personaj marcant al istoriei românești din perioada de dinainte de Revoluție, cunoscută mai ales pentru faptul că avea o autoritate foarte puternică asupra soțului ei, iar astfel putea să influențeze foarte ușor mersul lucrurilor.

La 14 ani, pe când era elevă în clasa a IV-a primară, ar fi rămas repetentă. Singurele materii la care ar fi reușit să promoveze erau Muzică, Sport și Lucru Manual. În 1936, Elena Ceaușescu s-a mutat în București, împreună cu fratele ei, având la activ numai patru clase primare. S-a angajat ca muncitoar necalificat într-o fabrică de medicamente, după care, cu ajutorul unor prieteni de-ai fratelui său, a obținut un post de ucenică la fabrica de textile Jaquard.

 

După război, Elena Ceaușescu a început să lucreze într-un laborator chimic. Așadar, cu numai patru clase, a reușit să dețină funcții foarte importante, precum cele de cercetător științific în domeniul chimiei și prim-viceprim-ministru.

„Polimerizarea stereospecifică a izoprenului” – lucrarea sa de doctorat din 1967


Se pare că Elena Ceaușescu a urmat cursurile serale ale Institutului Politehnic din București timp de șapte ani, începând din 1950, iar după absolvire s-a angajat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie (ICECHIM), în cadrul departamentului care se ocupa de elastomeri – un tip de polimeri.

Andrei Dumbravă, medic și lector superior la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, spune că acesta este probabil motivul pentru care s-a „specializat” în cercetarea polimerilor în publicațiile sale academice. „A fost doar o chestiune de noroc”, a spus el, potrivit The Guardian. „Înainte de a obține „doctoratul” și înainte de a obține „diploma” de licență în chimie, ea a fost un muncitor necalificat în institut, sub supravegherea persoanei care a lucrat cel mai mult la doctoratul ei.”



În cartea sa Kiss the Hand You Cannot Bite: the Rise and Fall of the Ceaușescu, Edward Behr a scris: „Nu există nicio înregistrare a diplomei sale de chimie înainte de doctorat… dar în 1960 avea un loc de muncă cu normă întreagă ca cercetător la Institutul de Chimie (ICECHIM), iar în 1965 devenise director al acestuia.”

 
Nu recunoștea nici măcar formulele de bază din chimie
Elena Ceaușescu a fost celebrată de propaganda de stat în timpul regimului soțului ei ca fiind un cercetător în chimie de renume mondial, deși nu avea nicio calificare credibilă. Cercetătorii spun că unele dintre lucrările sale sunt încă citate și accesate, deși abia dacă era alfabetizată în domeniul științei. Aceasta nu era capabilă să recunoască formulele de bază predate studenților din primul an de chimie.



Reputația științifică a Tovarășei nu ar fi atins dimensiuni internaționale fără ajutorul publicațiilor, instituțiilor și liderilor politici occidentali. Dumbravă spune că a avut o „dorință copilărească” de a fi umplută cu cadouri din întreaga lume, ca semn al prestigiului ei.

„Faima ei internațională a fost susținută prin forțarea chimiștilor români să scrie lucrări, dintre care unele au fost publicate în reviste internaționale, precum și o carte care a fost tradusă în engleză și publicată de Pergamon Press, un editor academic britanic foarte cunoscut”, a spus Chris Isloi, cercetător în neuroștiință și psihologie cu sediul la Londra, potrivit aceleiași surse.

Ion Mihai Pacepa, fostul șef al Serviciului de Informații din România, care a dezertat în 1978, a scris în cartea sa Orizonturi Roșii că Ceaușescu a cerut ca universitățile din New York și Washington să îi acorde titluri onorifice.

„Am încercat tot posibilul să explic că președintele american nu avea aceeași putere pe care o avea românul. Singurul rezultat, însă, a fost furia Elenei.”, a scris Pacepa.



Cercetătorii români cer să fie eliminat numele Elenei Ceaușescu de pe lucrările științifice
La 32 de ani de la execuția soției fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu, cercetătorii români solicită editurilor academice să elimine numele Elenei Ceaușescu din aproape două duzini de lucrări științifice și cărți publicate în mod fraudulos ca fiind opera ei.

De asemenea, ei doresc ca titlurile onorifice, premiile și doctoratul Elenei Ceaușescu să fie revocate, iar instituțiile care au onorat-o – inclusiv Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie și Politehnica din centrul Londrei (în prezent Universitatea Westminster) – să-i retragă recunoașterea și să admită faptul că, în realitate, cariera sa științifică a fost falsă. Doctoratul ei nu a fost niciodată retras în România, chiar multă lume știa că nu ea l-a scris.

„Academicianul care nu știa să citească … Analfabeta ajunsese academician”
25 decembrie 1989, procesul soților Ceaușescu. „Savanta de renume mondial” s-a enervat când judecătorul Gică Popa a spus că „analfabeta ajunsese academician”. Principala misiune a magistratului era aceea de a zdruncina mândria, ogoliul, încăpățânarea și aroganța lui Ceaușescu. Apela la diferite ironii, chiar și jigniri.

Judecătorul: Dânsa este vorbăreaţă, dar am văzut-o de mai multe ori că numai citea… da, „citea”… Savantul, inginerul, academicianul, care nu ştia să citească. Analfabeta ajunsese academician.

Elena Ceauşescu: O să te audă intelectualii din ţara asta şi toţi colegii mei! O să te audă colegii mei ce vorbeşti! O să te audă!”, se arată în stenogramele procesului soților Ceaușescu, potrivit Adevărul. 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Ce trebuie să știi înainte de a închiria o mașină din aeroport
17/04/2024 15:11

 Ce trebuie să stii inainte de a inchiria o masină din aeroport Închirierea unei masini din aeroport poate fi o solutie convenabilă pentru călătorii care doresc să exploreze o nouă destina ...

Arbitrul partidei Dinamo – Poli Iași, reacție după accidentarea gravă suferită de Luca Mihai
15/04/2024 22:50

 Meciul dintre Dinamo si Poli Iasi, scor 1-0, va rămane in amintirea microbistilor pentru accidentarea gravă a lui Luca Mihai, după un fault comis de Josue Homawoo, care a primit doar cartonas ...

Suma încasată de echipa României pentru calificarea la Billie Jean King Cup
14/04/2024 19:21

 Echipa de tenis a Romaniei a obtinut calificarea la turneul final al Billie Jean King Cup, după ce a invins spectaculos Ucraina cu scorul de 3-2, decisiv fiind meciul de dublu castigat de Ana Bogdan ...

Tot ce trebuie să știi despre Billie Jean King Cup - România, calificată în premieră
14/04/2024 13:46

 Echipa Romaniei s-a calificat in premieră la turneul final al Billie Jean King Cup (după trecerea la noul format), competitie care serveste drept Campionat Mondial de tenis pe echipe la feminin. Echi ...

Dan Petrescu vorbește despre posibila revenire la CFR Cluj
14/04/2024 10:41

 Dan Petrescu a revenit in tară după despărtirea de Jeonbuk Hyundai (Coreea de Sud), iar antrenorul de 56 de ani a comentat zvonurile conform cărora ar urma să se intoarcă pe banc ...

Modificare legislativă importantă pentru cuplurile aflate în divorț și copiii lor. Care sunt noutățile
13/04/2024 22:13

O modificare legislativă aprobată de Camera Deputatilor aduce o noutate importantă pentru cuplurile aflate in divort si copiii lor. Parlamentarii au aprobat introducerea notiunii de instrăinare părintea ...

Familie formată din cinci persoane, la spital cu trichineloză după ce au consumat carne de porc din gospodărie / Carnea a fost confiscată și incinerată
12/04/2024 13:36

O familie formată din cinci persoane, din care trei copii şi doi adulţi, a fost internată la spital după ce au consumat carne de porc din propria gospodărie, informează, vineri, Direcţia Sanitar Veterin ...

 Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
11/04/2024 16:12

Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a Romaniei a fost Războiul de Independentă din 1877-1878. De fapt, armata romană a participat la Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878 si l ...

Pentru ce tipuri de aniversări poți folosi baloanele în formă de litere
11/04/2024 09:32

Pentru ce tipuri de aniversări poti folosi baloanele in formă de litere Baloanele in formă de litere au devenit un accesoriu de nelipsit in decorarea petrecerilor de aniversare, oferind o notă personaliz ...

Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E deținut de un magnat din Malayesia
10/04/2024 21:53

 Cel mai scump obiect din lume costă 4,8 miliarde de dolari. E greu de imaginat pe ce anume ar cheltui un om atatia bani, dar realitatea vietii multimiliardarilor e alta decat a oamenilor obisnuiti. Doar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei