000000  media-141

Dimensiune font:

Misterul averii lui Al Capone, șeful imperiului crimei din SUA

| 20-10-2019 18:15

 Alphonse Gabriel Capone, cunoscut în întreaga lume drept Al Capone, este cel mai notoriu gangster american din toate timpurile. A avut o viață demnă de film și i-a sfidat pe oamenii legii în nenumărate rânduri. A strâns o avere fabuloasă, pe care a reușit să o ascundă chiar înainte de a fi arestat.

De atunci, banii gangsterului sunt căutați obsesiv de investigatori profesioniști și amatori din întreaga Americă.

Infractor temut de la 14 ani

Al Capone
Al Capone, la momentul încarcerării în celebra închisoare Alcatraz. Foto: pbs.org

Născut pe 17 ianuarie 1899 în New York, într-o familie italiană, Al Capone a fost, timp de șapte ani, liderul absolut al crimei organizate din Chicago. El și-a început „cariera” infracțională la o vârstă fragedă, la doar 14 ani, după ce a fost exmatriculat pentru că a lovit o profesoară.

În anii ce au urmat, Al Capone a devenit membrul unor bande mai mici de infractori, iar mai târziu a lucrat pentru mai mulți gangsteri italieni. Era poreclit „Scarface” (fața cu cicatrice, în limba română), după cicatricea care i-a rămas în urma unei tăieturi de cuțit pe care i-a aplicat-o Frank Gallucio, un răufăcător din New York. 

Capone a părăsit New York-ul la 20 de ani. Tânărul infractor s-a mutat în Chicago, unde i s-a alăturat mentorului și prietenului său, Johnny Torrio. Împreună cu acesta, a fondat cartelul numit „Chicago Outfit”.

Al Capone și Torrio au controlat jocurile de noroc și prostituția până la adoptarea Legii Prohibiției, în 1920. Apoi, cei doi au devenit contrabandiști și distribuitori de alcool, care fusese scos în afara legii.

Al Capone a condus crima organizată din Chicago

Al Capone 02
În vremurile sale de glorie, gangsterul părea invulnerabil. Foto: thoughtco.com

Al Capone a devenit șeful crimei organizate din Chicago în 1925, când Johnny Torrio a părăsit SUA și s-a întors în Italia, după ce o bandă rivală atentase la viața lui. Rămas singur în fruntea operațiunilor, inteligentul Scarface și-a extins afacerile și a început să ducă o viață luxoasă, care a atras atenția autorităților.

  

Gangsterul s-a mutat într-un apartament luxos din hotelul Metropole și, mai târziu, într-un apartament din hotelul Lexington, unde și-a stabilit centrul de operațiuni. La apogeul carierei sale infracționale, Al Capone avea angajați peste 600 de gangsteri din Chicago. 

Presa vremii estima că afacerile lui generau 100 de milioane de dolari anual. În economia de astăzi, averea lui Al Capone este estimată la aproximativ 1,3 miliarde de dolari.

Gangsterul folosea mereu numerar, distrugând toate urmele și documentele care i-ar fi putut conduce pe investigatori la el. În cele din urmă, a fost prins pe 5 iunie 1931, când guvernul SUA l-a arestat pentru evaziune fiscală.

Celula Alcatraz
Celula nr. 181 din închisoarea Alcatraz, unde Al Capone și-a ispășit pedeapsa. Foto: cnn.com

După arestare, Al Capone a fost condamnat la 11 ani de închisoare. A fost încarcerat în penitenciarul din Atlanta în 1932. Avea doar 33 de ani.

Acolo, a fost diagnosticat cu sifilis și gonoree. Pe lângă dependența de cocaină, aceste boli îi cauzau momente de dezorientare și probleme psihice. 

În curând, Capone a fost transferat în celebra închisoare Alcatraz, unde și-a petrecut următorii cinci ani. Cum bolile sale avansau, și-a petrecut ultimul an de încarcerare în spitalul din Alcatraz.

A fost eliberat condiționat în 1939. Apoi, și-a petrecut câțiva ani în instituții psihiatrice, după care s-a mutat în Miami cu soția lui. A rămas acolo până la moartea sa, survenită pe 27 ianuarie 1947.

A ținut secret, iar apoi a uitat unde și-a ascuns averea

La pescuit
Al Capone pescuind. Una dintre puținele poze cu gangsterul în intimitatea sa. Foto: thepenhustler.com

Fostul șef mafiot și ucigaș cu sânge rece a murit de infarct, lăsând în urma sa sume substanțiale de bani. Însă nimeni nu știa ce s-a întâmplat cu averea sa.

Marie Capone, nepoata lui, a scris că unchiul ei avea milioane de dolari îngropați și ascunși în diverse locuri. Însă, cum era prea afectat psihic când a ieșit din închisoare, nu-și putea aminti unde ascunsese banii. 

Au circulat zvonuri că Al Capone și-ar fi ascuns banii într-o peninsulă din statul Michigan. Încă de când mafiotul a fost arestat, oamenii îi caută averea, dar fără succes.

În anii ’80, compania de construcții Sunbow plănuia să renoveze hotelul Lexington, din Chicago, unde Capone își avusese reședința înainte de a fi arestat.

Hotel Lexington
Hotelul Lexington, centrul de comandă al lui Capone. Foto: myalcaponemuseum.com

În timpul prospectărilor, angajații Sunbow au descoperit o serie de tuneluri subterane, care duceau spre bordelurile și barurile din apropiere. Fuseseră făcute pentru a-i oferi lui Al Capone o cale de scăpare, în cazul unei razii a poliției.

Seiful din tunelurile secrete ale lui Al Capone

Pe lângă tuneluri, sub clădirea hotelului au fost descoperite și un poligon de tragere și un seif secret, în care se credea că se afla o parte din averea lui Al Capone. 

Misterul încăperii securizate a fost elucidat pe 21 aprilie 1986, când seiful a fost deschis în cadrul unui show televizat. Emisiunea, denumită „Misterul seifurilor lui Al Capone”, a durat două ore.

Găzduit de Geraldo Rivera, show-ul a fost prezentat ca fiind „senzațional”, iar milioane de oameni din întreaga Americă au urmărit deschiderea seifului. Rivera a adus agenți de la agenția americană de administrare fiscală, în cazul în care seiful ar fi conținut bani.

La fața locului a fost prezent și un medic legist, care ar fi trebuit să intervină dacă în camera securizată erau găsite cadavre. Dar când seiful a fost deschis, Rivera și telespectatorii săi au fost dezamăgiți.

Înăuntru s-au găsit doar câteva sticle goale și noroi. Absolut nimic spectaculos. Deși emisiunea TV a avut un final dezastruos, a fost una dintre cele mai urmărite din istoria SUA, cu o audiență de peste 30 de milioane de oameni. 

Momentan, misterul averii lui Al Capone rămâne neelucidat și mulți continuă să caute bogățiile lui fabuloase.

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

5 curiozități amuzante care-ți vor însenina ziua
04/07/2020 10:44

 Lumea este plină de surprize. Desi par desprinse din opere de fictiune, toate aceste curiozităti amuzante pe care ti le prezentăm in cele ce urmează au la bază fapte cat se poate adevărate. Asadar, ...

Copil român dispărut în Italia în urmă cu opt ani, găsit în fața unui oficiu poștal. Au crezut că a murit
03/07/2020 20:57

Mihai Fernando Vasile, un copil roman din Italia, dispărut pe cand avea numai 16 ani, după ce a plecat la scoală si nu s-a mai intors, si-a regăsit familia după opt ani in care toti au crezut că a murit. ...

Cercetătorii au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine e echivalent cu 7 ani la om
03/07/2020 11:39

Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui caine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai in varstă ...

Meryem Uzerli, interpreta sultanei Hurrem din Suleyman Magnificul a făcut o confesiune tulburătoare
03/07/2020 11:36

Născută pe 12 august 1983 dintr-un tată turc si-o mamă nemtoaică, Meryem a primit o educatie occidentală presărată cu invătăminte si cutume orientale. Rolul Hurrem din serialul Suleyman Magnificul se ...

Plante care pot curata aerul poluat, in locuinte
01/07/2020 08:46

 Plantele pot imbunatati calitatea aerului dintr-o locuinta. Bucurestiul este a doua cea mai poluata capitala europeana, dupa Roma. Roma are o densitate a populatiei de 2232 de locuitori/km2, iar Buc ...

Român prins la volanul unui dric fals în Franța. Transporta 71 de kilograme de droguri în patru sicrie
28/06/2020 10:44

Politistii francezi au făcut o descoperire surprinzătoare, după ce au verificat un dric suspect, condus de un sofer roman, informează Le Parisien. Dricul condus de un bărbat roman in varstă de aproxima ...

Topul
27/06/2020 08:44

 O colectie bogata de "perle" la examenul de Limba si literatura romana de la Evaluarea Nationala arata, si in acest an, problemele din sistemul de educatie romanesc si slaba pregatire a unora di ...

Un miner, tată a 30 de copii, a descoperit două pietre preţioase în valoare de peste 3 milioane de dolari
26/06/2020 07:01

Un miner din Tanzania a devenit milionar in dolari după ce a descoperit două pietre preţioase intr-o mină. Cele două tanzanite cantăresc impreună peste 15 kilograme si sunt printre cele mai rare de pe P ...

Viața la bloc. Situații când locatarii pot ajunge după gratii
25/06/2020 23:23

 Probabil putini s-au gandit că astfel de fapte pot fi pedepsite cu inchisoarea, dar viata la bloc este, fără indoială, plină de surprize.       Spre exemplu, persoanele care de ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!