Orașul german care a evitat bombardamentele pretinzând că face parte din Elveția

01    0141700

Dimensiune font:

| 24-03-2019 20:53

 În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, populațiile din jurul lumii se temeau de moartea adusă de raidurile de bombardamente. Din Londra până în Tokyo, distrugerile au atins o scară industrială.

Însă un oraș din sudul Germaniei a reușit să evite bombele avioanelor aliate printr-o combinație de geografie și noroc chior. Konstanz are o vechime de peste o mie de ani și este situat în Bodensee, în apropierea lacului Constance.

Rheintortum, o secțiune din fostul zid al orașului Konstanz, lângă lacul Constance

Orașul universitar mai este numit și Constance. Zona este locuită încă din epoca de piatră și se crede că numele așezării provine din Constantia, rămas de pe vremea Imperiului Roman.

Conform Vintage News, din 1414 până în 1418, aici s-a aflat Consiliul din Constance, la care s- a făcut apel pentru a se pune capăt Marii Schisme din sânul creștinismului. În timpul acestui conclav, Jan Hus, un teolog din Boemia, precusor al lui Martin Luther și al Reformei, a fost judecat pentru erezie și ars pe rug.

În ciuda acestei sentințe, orașul a fost și leagănul unor mari descoperiri. De exemplu, contele Ferdinand von Zeppelin provenea din Constance. El a dat lumii celebrele și masivele sale dirijabile.

Însă orașul are legături puternice cu țara vecină, Elveția, conexiuni care, potrivit Wikipedia, s-au dovedit vitale pentru siguranța sa în timpul războiului. Conflagrația a întărit asocierea dintre oraș și Elveția.

Orașul Konstanz de lângă lacul Constance: statuia imperială și portul. Bodensee, Germania

Granița dintre orașele înfrățite Konstanz, din Germania, și Kreuzlingen, din Elveția, a fost stabilită la începutul războiului, însă, cu excepția anilor de conflict, această graniță a fost o simplă formalitate și nu o barieră reală pentru cetățenii din Germania și Elveția.

Altfel spus, granița cu Elveția trece prin mijlocul orașului. Din acest motiv, atunci când Aliații zburau peste Germania noaptea căutând ținte, locuitorii din Konstanz intenționat lăsau luminile aprinse.

De ce? Fiindcă, de sus, orașul părea că face parte din Elveția, un teritoriu neutru. Din fericire, populația a fost scutită de bombe, iar inamicul a ignorat niște obiective militare care cu siguranță i s-ar fi părut foarte interesante.

În oraș se produceau bunuri pentru armata germană. De exemplu, compania Funkstrahl producea piese pentru radarele submarinelor, Schwarzwald Flugzegbau GmbH producea torpile, iar compania Dornier și-a transferat o parte din producție din Friedrichschafen – care era bombardat din greu -, în Konstanz.

Farul din Konstanz de pe lacul Constance (Bodensee). Baden-Wurttemberg, Germania

Aliații au omis astfel o țintă-cheie, ceea ce a avut drept rezultat conservarea arhitecturii istorice a orașului. Konstanz, oraș pitoresc, cu străzi pietruite, este o parte din vechea Europă, așa cum și-o imaginează turiștii.

Dacă mergi pe străzile pietonale înguste, care pornesc din piața care înconjoară catedrala, poți să rămâi în acea Europă, pentru că multe părți din oraș au rămas neschimbate de-a lungul secolelor.

Catedrala a fost construită în mai multe faze, începând cu secolul VII (și, spre deosebire de catedralele din Munchen și Dresda, a fost scutită de bombele Aliaților).

În oraș există și un depozit construit în secolul XIV, numit „Konzil”, care este un martor impresionant al bogăției din Evul Mediu de care s-a bucurat acest oraș, pe atunci un centru important de comerț internațional.

Vechi străduțe ale orașului Konstanz

Tot aici se găsește și hotelul Insel, o abație dominicană, datând din secolul XIII, care a fost transformată în hotel în 1875 și a avut ca oaspeți împărați și președinți de state.

Care este moștenirea acestei extraordinare păcăleli din timpul războiului? Răspunsul este „comerțul”. Relațiile din secolul XXI dintre Germania și Elveția și dintre punctele lor de întâlnire, Konstanz și Kreuzlingen, se bazează pe comerț și oameni care fac cumpărături.

Pentru că, din întreaga Europă, în Elveția sunt cam cele mai mari prețuri, efectele ratei de schimb fac ca în Germania să fie de obicei prețuri mai mici la alimente, cosmetice și alte bunuri de larg consum. Astfel, Konstanz este invadat în fiecare sfârșit de săptămână de vânătorii de chilipiruri.

Poate fi un lucru ciudat și oarecum frustrant pentru locuitorii orașului, dar este un preț mic de plătit pentru legătura valoroasă (care cândva a salvat întreaga localitate) cu țara neutră din apropiere.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
5 lucruri pe care să nu le cauți pe Google
24/12/2021 11:31

 Pe Internet poti găsi orice, de la lucruri fascinante, la retete de prăjituri si pană la sfaturi despre cum să construiesti o casă. Asadar, cand ai nevoie de o informatie, Google e cel mai la in ...

Cum putem creste si recolta rodii?
25/06/2021 17:20

Cum putem creste si recolta rodii? Rodiul, Punica Granatum, este un arbust, copac de talie mica fructiver cu frunze cazatoare care creste pana la 8 metri inaltime. El este nativ platoului Iranian, Himalaya ...

Cea mai mare sticlă de whisky din lume, vândută la prețul unei garsoniere
03/03/2021 10:15

 Sticla de whisky single malt cea mai mare din lume, care conţine 105,3 litri din această băutură, s-a vandut duminică in Scoţia pentru suma de 15.000 de lire (20.000 de dolari), potrivit casei de li ...

Cum să scapi de mirosul de tutun din casă. Cele mai simple trucuri
01/03/2021 11:57

Există cateva trucuri care vă pot ajuta să scăpaţi rapid de mirosul de tutun din casă. Pune intr-un vas 250 de mililitri de apă şi cinci linguri cu oţet, după care pune vasul pe foc. După ce se i ...

9 arme devastatoare care au fost interzise în război
13/12/2019 12:13

 Acestea sunt cele mai oribile instrumente cauzatoare de moarte si suferintă, arme pe care s-ar putea să nu le mai vedem folosite in conflicte deoarece sunt interzise chiar si in caz de război. Ideea d ...

VIDEO Surpriză neplăcută pentru un cuplu din Constanța care a cumpărat un bichon. Cățelul a fost vopsit
12/12/2019 17:27

 Un cuplu din Constanta care a cumpărat un bichon maro a avut o surpriză neplăcută la prima baie. Sub dus, blana bichonului a devenit albă, ceea ce inseamnă că a fost vopsită in asa fel incat caine ...

Cele mai ciudate locuri de pe Terra: 10 regiuni cu aspect „extraterestru”
12/12/2019 11:36

 Care crezi că sunt cele mai ciudate locuri de pe planeta Pămant? Ne intrebăm cum arată corpurile cosmice indepărtate, dar insăsi planeta noastră ne oferă niste locuri atat de iesite din comun, inc ...

Diamantul blestemat. O poveste fascinantă
12/12/2019 10:26

 De secole, diamantul Hope, cea mai celebră piatră pretioasă din istorie, suscită teamă si fascinatie. Povestea lui incepe la inceputul secolului 20, cand magazinul din New York al casei de bijuterii ...

Jocul amoros periculos ce i-a înnebunit pe români! O femeie din Botoșani a ajuns la spital cu dureri cumplite. A fost operată de urgență
08/12/2019 08:00

Un nou joc amoros face victime in Romania. O femeie in varstă de 28 de ani din Botosani a ajuns la spital cu o problemă neobisnuită. Speriată, tanăra a sunat la Ambulantă, din cauza unei sangerări la ni ...

VIDEO-UBER ÎN SAT #3Chestii
03/12/2019 11:04

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei