01    0141700

Dimensiune font:

Orașul german care a evitat bombardamentele pretinzând că face parte din Elveția

| 24-03-2019 20:53

 În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, populațiile din jurul lumii se temeau de moartea adusă de raidurile de bombardamente. Din Londra până în Tokyo, distrugerile au atins o scară industrială.

Însă un oraș din sudul Germaniei a reușit să evite bombele avioanelor aliate printr-o combinație de geografie și noroc chior. Konstanz are o vechime de peste o mie de ani și este situat în Bodensee, în apropierea lacului Constance.

Rheintortum, o secțiune din fostul zid al orașului Konstanz, lângă lacul Constance

Orașul universitar mai este numit și Constance. Zona este locuită încă din epoca de piatră și se crede că numele așezării provine din Constantia, rămas de pe vremea Imperiului Roman.

Conform Vintage News, din 1414 până în 1418, aici s-a aflat Consiliul din Constance, la care s- a făcut apel pentru a se pune capăt Marii Schisme din sânul creștinismului. În timpul acestui conclav, Jan Hus, un teolog din Boemia, precusor al lui Martin Luther și al Reformei, a fost judecat pentru erezie și ars pe rug.

În ciuda acestei sentințe, orașul a fost și leagănul unor mari descoperiri. De exemplu, contele Ferdinand von Zeppelin provenea din Constance. El a dat lumii celebrele și masivele sale dirijabile.

Însă orașul are legături puternice cu țara vecină, Elveția, conexiuni care, potrivit Wikipedia, s-au dovedit vitale pentru siguranța sa în timpul războiului. Conflagrația a întărit asocierea dintre oraș și Elveția.

Orașul Konstanz de lângă lacul Constance: statuia imperială și portul. Bodensee, Germania

Granița dintre orașele înfrățite Konstanz, din Germania, și Kreuzlingen, din Elveția, a fost stabilită la începutul războiului, însă, cu excepția anilor de conflict, această graniță a fost o simplă formalitate și nu o barieră reală pentru cetățenii din Germania și Elveția.

Altfel spus, granița cu Elveția trece prin mijlocul orașului. Din acest motiv, atunci când Aliații zburau peste Germania noaptea căutând ținte, locuitorii din Konstanz intenționat lăsau luminile aprinse.

De ce? Fiindcă, de sus, orașul părea că face parte din Elveția, un teritoriu neutru. Din fericire, populația a fost scutită de bombe, iar inamicul a ignorat niște obiective militare care cu siguranță i s-ar fi părut foarte interesante.

În oraș se produceau bunuri pentru armata germană. De exemplu, compania Funkstrahl producea piese pentru radarele submarinelor, Schwarzwald Flugzegbau GmbH producea torpile, iar compania Dornier și-a transferat o parte din producție din Friedrichschafen – care era bombardat din greu -, în Konstanz.

Farul din Konstanz de pe lacul Constance (Bodensee). Baden-Wurttemberg, Germania

Aliații au omis astfel o țintă-cheie, ceea ce a avut drept rezultat conservarea arhitecturii istorice a orașului. Konstanz, oraș pitoresc, cu străzi pietruite, este o parte din vechea Europă, așa cum și-o imaginează turiștii.

Dacă mergi pe străzile pietonale înguste, care pornesc din piața care înconjoară catedrala, poți să rămâi în acea Europă, pentru că multe părți din oraș au rămas neschimbate de-a lungul secolelor.

Catedrala a fost construită în mai multe faze, începând cu secolul VII (și, spre deosebire de catedralele din Munchen și Dresda, a fost scutită de bombele Aliaților).

În oraș există și un depozit construit în secolul XIV, numit „Konzil”, care este un martor impresionant al bogăției din Evul Mediu de care s-a bucurat acest oraș, pe atunci un centru important de comerț internațional.

Vechi străduțe ale orașului Konstanz

Tot aici se găsește și hotelul Insel, o abație dominicană, datând din secolul XIII, care a fost transformată în hotel în 1875 și a avut ca oaspeți împărați și președinți de state.

Care este moștenirea acestei extraordinare păcăleli din timpul războiului? Răspunsul este „comerțul”. Relațiile din secolul XXI dintre Germania și Elveția și dintre punctele lor de întâlnire, Konstanz și Kreuzlingen, se bazează pe comerț și oameni care fac cumpărături.

Pentru că, din întreaga Europă, în Elveția sunt cam cele mai mari prețuri, efectele ratei de schimb fac ca în Germania să fie de obicei prețuri mai mici la alimente, cosmetice și alte bunuri de larg consum. Astfel, Konstanz este invadat în fiecare sfârșit de săptămână de vânătorii de chilipiruri.

Poate fi un lucru ciudat și oarecum frustrant pentru locuitorii orașului, dar este un preț mic de plătit pentru legătura valoroasă (care cândva a salvat întreaga localitate) cu țara neutră din apropiere.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
VIDEO  O fostă profesoară și-a UCIS fiul de 9 ani sub ochii copilului de 4 ani, iar apoi a încercat să se sinucidă
29/05/2020 17:46

 Poliţiştii şi procurorii din Maramureş au deschis o anchetă după moartea unui copil de nouă ani, din Bozanta Mică. Băiatul ar fi fost sufocat in somn de mama sa, fostă profesoară, care apoi ar ...

România, în Cartea Recordurilor! Un bucureștean devine cel mai în vârstă om al Planetei
29/05/2020 16:28

Cel mai in varstă om din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Romanul George Comănescu devine, astfel, cel mai in varstă om al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor, informează Mediafax. Bob Weigh ...

De ce să ții verdețurile într-un prosop umed, în frigider. Trucul este excepțional!
29/05/2020 14:09

Acet truc este absolut minunat. Te-ai fi gandit vreodată că te ajută atat de mult? Iată cat de eficient este. Legumele trebuie inăbuşite, inainte de a turna apa sau bulionul. Vor fi mai aromate, iar ti ...

VIDEO Imagini dramatice în Italia: Un puști de 12 ani a scăpat cu viață, după ce a fost urmărit de un urs
27/05/2020 21:01

 Un băiat de 12 ani a trecut prin mari emotii, după ce s-a trezit urmărit de un imens urs brun, in timpul unei excursii cu familia in zona montană Trentino, din nordul Italiei, transmite BBC News. ...

Cele mai TARI melodii GRECEȘTI. Te poartă în vacanță!
27/05/2020 07:21

Esti cu gandul la vacantă, deja? Ti-e dor de meleagurile elene? Ei bine, ti-am adus Grecia putin mai aproape prin muzică. Iată cateva dintre cele mai frumoase melodii grecesti.  Antique - Dinata Dina ...

Tom and Jerry Lovers  VIDEO
27/05/2020 06:12
VIDEO China: Povestea câinelui care și-a așteptat stăpânul 3 luni pe holul unui spital din Wuhan
26/05/2020 20:34

 Un caine loial, pe nume Xiao Bao (micuţa comoară), şi-a aşteptat proprietarul in holul unui spital din Wuhan, timp de peste trei luni, nestiind că stăpanul său murise din cauza COVID-19. Patrupedul ...

VIDEO Capsulele din plastic, soluția pentru restaurante găsită de un designer francez
26/05/2020 00:21

 Va fi acesta modul in care o masă la restaurant va arăta in viitorul apropiat? Designerul francez Cristophe Gernigon vede capsusele sale din plastic drept o variantă pentru a proteja sănătatea client ...