Sfaturi de rezistenta in izolare de la un astronaut care a stat 1 an in spatiu

0000   0141700

Dimensiune font:

| 22-03-2020 20:33

 Sfaturi de rezistenta in izolare de la un astronaut care a stat 1 an in spatiu

 Fa-ti un program si respecta-l. Relaxeaza-te. Fa exercitii fizice si mentine contactul cu ceilalti. Gaseste-ti un hobby si tine un jurnal. Acestea sunt cateva ponturi furnizate de astronautul Scott Kelly tuturor celor care au inteles de ce trebuie sa se izoleze la domiciliu din cauza COVID-19, dar le e greu sa se acomodeze cu noul stil de viata.

"Sa fii blocat in casa poate fi o adevarata provocare. Am trait aproape un an pe Statia Spatiala Internationala, nu a fost usor. Cand ma culcam, eram la lucru. Cand ma trezeam, inca eram la lucru. Sa zbori in spatiu este probabil singura slujba pe care cu siguranta nu o poti abandona. Dar am invatat atunci cateva lucruri pe care as vrea sa le impartasesc cu voi", scrie Scott Kelly, astronaut NASA in retragere, intr-un articol publicat de The New York Times.

Cel mai important sfat: Respecta un program.

Astronautul spune ca avea timpul foarte bine impartit, uneori iesea in spatiu, alteori avea doar 5 minute de lucru, de exemplu sa observe cum cresc florile aduse experimental la bordul ISS. "Vei observa ca a respecta un plan te va ajuta si pe tine si familia sa va adaptati la diverse treburi, la fel si intreaga locuinta. Cand m-am intors pe Pamant, am simtit lipsa acestei structuri si mi-a fost greu sa traiesc fara ea", spune el.

Am spicuit si alte cateva ponturi pentru traiul in izolare oferite de Scott Kelly, cineva care chiar stie ce inseamna asta:

Ia pauze

Fa-ti timp si pentru activitati amuzante, relaxeaza-te. Eu urmaream cu ceilalti membri ai echipajului filme, mancam snacks-uri.

Si nu uita sa dormi bine. Iar asta depinde si de relatiile cu cei alaturi de care te afli in carantina.

Iesi afara

Unul dintre lucrurile care mi-au lipsit cel mai mult in spatiu a fost Natura. Culoarea verde, mirosurile, caldura soarelui pe fata. Sa cresc acele flori experimentale a devenit mult mai important decat imi imaginasem vreodata. Colegilor mei le placea sa asculte inregistrari cu sunete de pe Pamant, de exemplu ciripitul pasarilor sau fosnetul copacilor, chiar si bazaitul tantarilor, iar si iar.

(...) Cercetatorii au demonstrat ca timpul petrecut in natura este benefic pentru sanatatea noastra psihica si fizica. In plus, e bine sa faci miscare, exercitii fizice, macar o data pe zi. Include asta in programul tau de carantina.

Ai nevoie de un hobby

Unii au fost surprinsi sa afle ca mi-am adus carti cu mine in spatiu. Linistea si felul in care te absoarbe o carte (una reala, care nu iti semnaleaza notificarile si nici nu te tenteaza sa deschizi noi tab-uri) reprezinta ceva de nepretuit.

Sau poti sa canti la un anumit instrument sau sa desenezi.

Tine un jurnal

NASA a studiat efectele izolarii asupra oamenilor de decenii si o concluzie surprinzatoare a fost legata de valoarea pe care o poate avea un jurnal. Pe parcursul misiunii mele, am scris despre experientele traite aproape in fiecare zi.

Sa scrii despre aceste zile te ajuta sa pui experienta pe care o traiesti in perspectiva, iar mai tarziu te ajuta sa iti amintesti unele momentele unice din viata ta.

Conecteaza-te cu ceilalti

Chiar si cand eram pe ISS nu pierdeam niciodata sansa de a intra in videoconferinta cu familia si prietenii. Oamenii de stiinta au aflat ca izolarea ne tulbura nu doar sanatatea mentala, ci si sanatatea fizica, sistemul imunitar in special. Noile tehnologii usureaza mentinerea relatiilor, asa ca merita sa iti faci timp ca sa te conectezi cu cei apropiati, in fiecare zi. S-ar putea sa te ajute chiar in lupta cu virusul.

Asculta-i pe experti

Traiul in spatiu m-a invatat importanta increderii in sfaturile date de oameni care stiu mai multe decat mine in domenii lor, fie ca era vorba despre stiinta, inginerie, medicina sau designul incredibilului complex spatial care ma tinea in viata.

In acest moment, trebuie sa ii ascultam pe cei care stiu despre ceea ce vorbesc. Social media si alte surse ne pot dezinforma la fel de usor cum se transmite virusul printr-o strangere de mana, asa ca aveti grija de unde va informati.

Suntem toti conectati

Vazut din spatiu, Pamantul nu are frontiere. Raspandirea coronavirusului ne-a aratat ca tot ceea ce impartasim este mai puternic decat ceea ce ne separa, de bine sau de rau. Toti oamenii sunt interconectati si cu cat ne vom solidariza pentru a rezolva problemele, cu atat vom fi mai bine cu totii.

Un alt efect al anului petrecut in spatiu este sentimentul de compasiune fata de ceilalti. Asa neajutorati cum ne simtim blocati in casele noastre, exista intotdeauna lucruri pe care le putem face. Am vazut diverse persoane citindu-le copiilor prin videoconferinta, donand timp si bani online catre asociatiile de caritate sau facand cumparaturi pentru varstnicii din comunitate. Voluntariatul aduce unui voluntar beneficii la fel de mari ca si celui ajutat de el.

Ah, si spalati-va pe maini. Des.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ce înseamnă „boala lui Calache”, de fapt? Personajul era să devină domnitor al Țării Românești
25/04/2024 14:07

 Ce inseamnă  „boala lui Calache”, de fapt? De multe ori, expresia se mai foloseste chiar si astăzi, desi are o vechime de cateva sute de ani. Dar putini cunosc care este originea ei si ...

Schema prin care românii pot rămâne fără bani dacă răspund la telefon. Atenție la aceste numere!
25/04/2024 10:56

Romanii pot rămane fără bani doar dacă răspund la telefon sau la SMS. Atacurile s-au inmultit in ultima perioadă. Specialistii ii avertizează pe oameni să nu răspundă la numere internationale necunosc ...

Datorită Eurovision, Malmo devine destinația turistică a Suediei
24/04/2024 17:32

Euforia provocată de concursul Eurovision a dus la creşterea căutărilor privind călătoriile in oraşul costier Malmo din sudul Suediei cu 176% intre septembrie 2023 şi aprilie 2024, a anunţat compania s ...

Un mare oraș din Italia vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții. Care este motivul deciziei controversate
23/04/2024 22:33

 Un oras italian este gata să interzică gustările de la miezul noptii, printre acestea: inghetata si pizza. Autoritătile propun chiar o nouă lege pentru a interzice aceste plăceri. Dacă va fi aproba ...

Jumătate de milion de euro, evaziune din afaceri cu usturoi
23/04/2024 13:47

 Două persoane sunt cercetate pentru evaziune fiscală, după ce ar fi realizat achiziţii de usturoi şi utilaje din Spania, simuland de pe telefonul mobil efectuarea tranzacţiilor bancare, ulterior nei ...

Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Adevărul despre fiica celor doi
21/04/2024 18:05

 Cati copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Dincolo de legendă, dragostea dintre cei doi a fost departe de perfectiune, dar nieni nu poate contesta paasiunea cu care amandoi au t ...

Presa internațională, după retragerea Simonei Halep: ”A fost nevoită”
20/04/2024 21:35

 Simona Halep nu va participa la turneul de categorie WTA 1000 Mutua Madrid Open, pentru care a primit wild card din partea organizatorilor, informează Marca. “Halep, aflată pe locul 1.146 in clas ...

Un cuplu englez care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
19/04/2024 12:30

În timp ce-si renovau bucătăria din casa lor veche, doi soti din Dorset, Anglia, au descoperit o comoară formată din peste 1.000 de monede vechi, din secolul al XVII-lea, care era ascunsă sub podea. ...

Ce trebuie să știi înainte de a închiria o mașină din aeroport
17/04/2024 15:11

 Ce trebuie să stii inainte de a inchiria o masină din aeroport Închirierea unei masini din aeroport poate fi o solutie convenabilă pentru călătorii care doresc să exploreze o nouă destina ...

Arbitrul partidei Dinamo – Poli Iași, reacție după accidentarea gravă suferită de Luca Mihai
15/04/2024 22:50

 Meciul dintre Dinamo si Poli Iasi, scor 1-0, va rămane in amintirea microbistilor pentru accidentarea gravă a lui Luca Mihai, după un fault comis de Josue Homawoo, care a primit doar cartonas ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei