„Uriașul din Carpați”: Misterul morții lui Gogea Mitu, cel mai înalt boxer român din istorie

0000   917418852800

Dimensiune font:

| 06-09-2020 11:06

La începutul secolului trecut, un român pe nume Gogea Mitu bătea la porțile Americii, fiind considerat o mare speranță a lumii boxului. Avea înălțimea impresionantă de 2.20 metri și părea de neînvins.

Ziarele din jurul lumii îl prezentau ca pe un viitor star, dar un eveniment neelucidat a făcut ca Mitu să nu mai apuce să trăiască „visul american”. La finalul articolului poți viziona o scurtă înregistrare cu Gogea Mitu, realizată în Paris, acolo unde „uriașul” trebuia să participe la o competiție de box.

Începuturi grele

 

Gogea Mitu - 01
Gogea Mitu (așezat) s-a născut cu gigantism. Umberto Lancia (în picioare), italian, fost boxer, a colaborat cu sportivul român, în calitate de antrenor al acestuia. Foto: Pinterest

 

La 2.20 metri și 140 kilograme, presa din epocă îl numea pe Gogea Mitu „cel mai înalt om care a trăit vreodată în România”. Este posibil să nu fi fost cel mai mare român, dar este sigur că a fost cel mai înalt boxer. 

Statura sa l-a făcut celebru în Europa interbelică, fiind poreclit „Goliat din România”. Numele său adevărat era Gogu Ștefănescu și s-a născut pe 14 iulie 1914 în Mârșani, o comună din județul Dolj ,situată la aproximativ 50 de kilometri de Craiova.

Gogea Mitu făcea parte dintr-o familie săracă, ce-și câștiga existența din agricultură. Erau 11 copii în familie, iar mama sa avea doar 16 ani atunci când l-a adus pe lume.

Din cei 11 copii, doi se născuseră cu gigantism: Gogea Mitu și fratele său, Tudorel (care avea să moară la vârsta de șapte ani, când măsura deja 1.80 metri).

La vârsta de trei ani, Gogea Mitu arăta ca un copil de șase ani. A fost autodidact, a învățat singur să citească. La vârsta de zece ani era deja atât de înalt, încât nu mai încăpea în banca din sala de clasă. Bineînțeles, statura băiatului nu avea cum să treacă neremarcată.

 

Uriașul s-a plimbat în toată lumea cu circul

 

Gogea Mitu - 02
Gogea Mitu este întâmpinat de reporterii din Paris, în decembrie 1935. Foto: Pinterest

 

La începutul anilor ’30, Gogea Mitu a fost angajat de un circ din Praga, care l-a prezentat ca pe o raritate umană. Alături de membrii circului, băiatul a călătorit în întreaga Europă.

Când a împlinit 17 ani, tânărul a fost remarcat de șefii celebrului circ Globus, căruia i s-a alăturat. În timpul spectacolelor, Gogea Mitu surprindea pe spectatori îndoind cu ușurință bare de oțel.

În timp, forța sa extraordinară i-a câștigat admirația publicului. La acea vreme, Mitu era considerat cel mai înalt om din lume. 

Treptat, în jurul uriașului s-au țesut numeroase legende. Se spunea că înghite zece kilograme de mâncare și că bea cinci sticle de vin la o singură masă.

Gogea Mitu, inițiat în lumea boxului

 

Gogea Mitu - 03
Singura fotografie care s-a păstrat din timpul meciului demonstrativ desfășurat la Paris. Foto: Pinterest

 

Dar adevărata șansă a lui Gogea Mitu a venit în 1934. În acel an, fostul pugilist român de origine italiană Umberto Lancia se afla în București, în căutare de noi talente.

Lancia l-a remarcat pe Mitu la un târg din Obor și s-a oferit să-l sponsorizeze dacă se hotăra să urmeze o carieră în lumea boxului. După ce a absolvit școala de box din Paris, Gogea Mitu a început să practice cu mult succes acest sport. 

Primul său meci a fost găzduit pe fosta arenă Venus din București. Mitu a câștigat prin knock-out meciurile disputate cu italianul Severio Gizzo și cu Dumitru Pavelescu, fostul campion la categoria supergrea.

Răsfățatul presei internaționale

 

Gogea Mitu - 04
Presa americană era fascinată de boxerul român. Foto: Pinterest

 

A început să călătorească în întreaga lume, pentru a participa la confruntări de box. Statura sa impresionantă făcea deliciul presei, iar Mitu era răsfățat cu recenzii dintre cele mai elogioase.

Apoi, pugilistul german Bergman l-a provocat pe Mitu la o confruntare în ring, la Paris. Germanul avea o înălțime de peste doi metri, iar cei doi au luptat în ring pe viață și pe moarte. 

Meciul s-a încheiat cu o remiză, dar lumea era convinsă că Mitu va fi de neoprit și că va avea o carieră fulminantă. Era un boxer foarte puternic, deși puțin cam lent. Americanii erau înnebuniți după el și așteptau cu sufletul la gură să-l vadă în carne și oase, boxând.

O moarte considerată suspectă

 

Gogea Mitu - 05
Dreapta: Gogea Mitu și boxerul Aurel Toma, dublu campion european la profesioniști, pozează pentru presă în vara anului 1935. Foto: Datamix

 

Însă acest lucru nu avea să se întâmple. La începutul lunii iunie 1936, la doar 22 de ani, după ce s-a întors de la Istanbul, Mitu a început să se simtă rău.

A fost internat în spitalul bucureștean Filantropia, iar după câteva zile, pe 9 iunie, a încetat din viață. Medicii au declarat drept cauză a morții tuberculoza, boală de care Gogea Mitu suferea încă din copilărie. 

Scandalizate de moartea prematură a uriașului, rudele lui Mitu au contestat verdictul medicilor. Mai mult, familia i-a acuzat pe medici că ei înșiși fuseseră cei care i-au provocat decesul, după ce au descoperit că boxerului îi fuseseră administrate câteva injecții în abdomen, în jurul buricului.

 

Gogea Mitu - 06 bis
Foto: Pinterest

 

Ulterior, apropiații lui Gogea Mitu i-au acuzat adversarii, despre care credeau că au complotat pentru a-l scoate pe boxer din luptă. O altă teorie dădea drept vinovată mafia pariurilor, care ar fi pus la cale asasinatul deoarece Mitu nu mai lăsa loc de spectacol.

 

gogea mitu ziar_compressed
Un ziar al vremii comentează despre moartea lui Gogea Mitu. Foto: Pinterest

 

Însă ancheta morții lui Mitu nu a relevat că acesta ar fi fost asasinat. Mai mult, potrivit relatărilor din mass-media anilor ’30, medicii au făcut tot posibilul pentru a-l salva pe uriaș din ghearele morții.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in datele de 12.10.2022 si 26.10.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei celor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Captură gigant: O fetiță a prins un pește care cântărește de șase ori mai mult decât ea/ VIDEO
01/10/2022 14:00

 O fetită in varstă de nouă ani a prins un peste care cantăreste de sase ori mai mult decat ea. Tonul rosu prins de Izzy Crotty cantăreste 178 de kilograme, pe cand fetita are doar 32 de kilograme. ...

 Cum să alegi salteaua potrivită pentru patul tău
30/09/2022 12:38

Dormitul pe o saltea nepotrivită poate contribui la dureri de gat si de spate, lăsandu-te mai obosit in timpul zilei. Cu atat de multe optiuni existente, poate fi greu să stii care este salteaua potrivită p ...

Biblioteca Prichindeilor din Diaspora, un proiect dedicat copiilor din opt țări
29/09/2022 11:45

Biblioteca Prichindeilor din Diaspora reprezintă un proiect care pune la dispoziţie copiilor romani din opt ţări europene cărţi in limba romană. "De la 50 de cărţi disponibile in ianuarie 2021, l ...

Ghid de scriere creativă pentru copii
26/09/2022 08:45

Cinci scriitoare membre ale Asociaţiei Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi – De Basm (Adina Rosetti, Victoria Pătraşcu, Laura Grunberg, Luminiţa Corneanu, Andreea Iatagan), au conceput un ghid ...

În interiorul celui mai secret muzeu din lume: muzeul CIA
25/09/2022 10:42

 Este poate cel mai neobisnuit - si exclusivist - muzeu din lume, plin de artefacte care au modelat istoria. Dar usile sale sunt inchise pentru public, scrie BBC. Este singurul loc in care un vizitator poa ...

Temperaturi de vară la final de septembrie
25/09/2022 08:45

Administratia Natională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru duminică, 25 septembrie 2022. Vara se intoarce in tara noastră. Se vor inregistra temperaturi de 29-30 de grade. Vremea va co ...

Filmul necenzurat și integral - bătaia dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf / VIDEO
24/09/2022 20:52

Noi imagini cu bătaia dintre Anamaria Prodan si Laurentiu Reghecampf au fost făcute publice. STIRIPESURSE.RO vă prezintă filmul integral cu bătaia dintre cei doi. Se pare că impresara a fost cea care l ...

Cum să îți încălzești casa pe bani puțini. Metoda devenită virală pe internet. Investiția totală ar fi de doar 50 de lei
23/09/2022 23:43

Află in articol cum iti poti incălzi casa cu cheltuieli minime. Pe TikTok circulă un clip video care iti arată cum poti genera căldură in casă la un cost redus. Investitia totală ar fi de doar 50 de ...

 Noul James Bond se va afla în slujba Regelui Marii Britanii
22/09/2022 16:00

  Protagonistul următorului film din seria cinematografică "James Bond", care nu a fost incă ales, se va afla in slujba "Regelui şi a patriei", au anunţat producătorii acestei fr ...

Transfăgărășanul, blocat de pietre căzute de pe versanți
22/09/2022 10:53

Traficul rutier este restricţionat pe o singură bandă pe DN 7C Transfăgărăşan, intre Balea Cascadă şi Balea Lac, din cauza unor căderi de pietre pe carosabil, a anunţat Centrul Infotrafic. "Cen ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei