ERR(8): Notice: Undefined variable: content
Ustensile care nu trebuie sa iti lipseasca din bucatarie

default

Dimensiune font:

Ustensile care nu trebuie sa iti lipseasca din bucatarie

| 10-10-2012 21:24

In "zestrea de la mama" cu siguranta si-au facut loc multe oale si ulcele. Le-ai plimbat cu tine peste tot pe unde te-ai mutat, le-ai mai adaugat si altele pe care le-ai primit de la prieteni si ai mai cumparat si tu cateva. Totusi, cand vrei sa gatesti nimic nu pare sa fie pe masura: cutitele nu taie, tocatorul s-a crapat, iar maioneza s-a taiat din nou. E momentul sa reorganizezi si sa pastrezi doar ustensilele cu adevarat folositoare.

1. Cutite ascutite

 

Degeaba ai un sertar plin de cutite, daca niciunul nu e bun nici macar sa intinzi untul pe paine. Practic, in locul multitudinii de cutite de diverse forme si marimi iti trebuie doar 3 care sa faca toata treaba. In primul rand, cutitul bucatarului, denumit asa pentru ca este cel mai cunoscut si cel mai raspandit in bucatariile din lume. Este bun pentru orice: de la tocarea verdeturilor si legumelor pana la felierea carnurilor. In al doilea rand ai nevoie de un cutit mai mic, dar la fel de solid. Lama acestuia ajunge la jumatatea lungimii cutitului bucatarului si este tot rigida. Cu el poti sa cureti coaja fructelor si legumelor poti sa dezosezi carnea sau sa scoti semintele de la un mar. Si in al treilea rand iti trebuie un cutit bun pentru paine

 

2. Un tocator solid

 

Nu poti toca legumele daca nu ai un tocator bun, indiferent ca este unul din lemn sau plastic. Recomandabile sunt cele din urma pentru ca sunt mai usor de intretinut, curatat si dezinfectat. Ca sa eviti orice impreunare de mirosuri si sa excluzi riscul ca fructele pentru prajitura sa aiba si gust de ceapa este bine sa ai la indemana mai multe tocatoare pentru legume, carne, fructe si branzeturi.

 

3. Curatator pentru legume

 

Sigur ca poti sa cureti cartofi, morcovi sa mere si cu un cutit. Vei observa, insa, ca odata cu coaja se duce si o mare parte din legume. Ca sa eviti risipa dar si pentru ca poti sa termini treaba mult mai repede este indicat sa folosesti un curatator.

 

4. Mojar si pisalog

 

Acum exista instrumente mai bune pentru pisarea usturoiului, dar mojarul si pisalogul pot fi de mare ajutor si in alte situatii. Le poti folosi nu numai pentru pisat, dar si pentru a zdrobi nuci sau pentru a amesteca mai multe condimente.

 

5. Linguri, spatule, clesti si tel

 

Nimic nu se compara cu ustensilele potrivite atunci cand trebuie sa pregatesti mancarea. Lingurile de lemn sunt cel mai bun ajutor pentru sosuri pentru ca acestea nu se lipesc de ele. Nu trebuie sa iti lipseasca nici spatulele de plastic in diverse forme si marimi, ideale atunci cand trebuie sa freci zaharul cu untul pentru prajituri, cand intorci omleta in tigaie sau cand vrei sa iei spuma de la supa.

 

Ca sa nu te mai frigi cu ulei incins atunci cand intorci chiftelutele ai putea sa incerci data viitoare clestii speciali pentru carne, iar daca salata nu vrea sa stea intre lingura si furculita atunci cand o amesteci in bol, ai putea sa incerci si clestii pentru salata. Chiar daci ai deja un mixer performant nu strica sa ai in bucatatie si un tel. Te va salva de batut ouale cu furculita atunci cand faci omleta, dar face treaba buna si cand vine vorba de amestecat ingredinetele unui sos sau dressing de salata.

 

6. Strecuratori

 

O strecuratoare mare din metal te va salva de chinul prin care treci de fiecare data cand strecori pastele sau legumele fierte si iti va fi de ajutor sa clatesti sub jet de apa fructele sau frunzele pentru salata, fara sa fie nevoie sa mai scurgi apa din bol. Nu ar strica sa iti cumperi si o strecuratoare cu sita deasa, ca aceea de ceai, dar de dimensiuni considerabil mai mari. O poti folosi ca sa strecori zema de supa, cand vrei sa faci o supa limpede cu taietei sau sa scurgi orezul inainte sa il adaugi in mancare, fara sa pierzi un bob din el.

 

7. Instrumente de masura

 

Daca mama sau bunica puneau toate ingredinetele "din ochi", bucataria moderna are retete precise si cantitati masurate exact. Nu ai sa poti, insa, sa respecti toate instructiunile daca nu ai cum sa masori cele 65g de cacao sau 125 ml de lapte. Exista nenumarate instrumente de masura pentru bucataria ta, dar cele mai importante sunt cantarul electronic si cana gradata, care te vor scoate din incurcatura.

 

8. Tigai si oale neaderente

 

Ce-ar fi bucataria de azi fara oale si cratiti. Ce-i drept, forma lor nu s-a schimbat prea mult in ultimele sute de ani, dar au fost inventate tot mai multe materiale din care sunt facute, astfel incat carnea sa nu se mai lipeasca de tigaie. Nu e nevoie, insa, de un intreg arsenal, ca sa poti gati. Iti trebuie cateva piese clasice care iti garanteaza reusita: o oala inalta de supa (cel putin 5 l), o cratita lata petru mancaruri si sosuri, o tigaie adanca si una mai subtire din material non-aderent, cateva vase din sticla termorezistenta care pot sa fie bagate si in cuptor.

 

9. Electrocasnice pentru munca mai usoara

 

Un robot de bucatarie te-ar scapa de multe sarcini, dar daca bugetul nu iti permite, poti sa investesti macar intr-un mixer, un blender si o razatoare buna.

 

10. Termomentru

 

Niciodata nu stii cat de bine ai setat temperatura in cuptorul unde se rumeneste friptura. Ca sa eviti rezultatele catastrofale in care carnea este arsa la exterior si cruda in interior, e bine sa ai la indemana un termometru cu care sa poti masura temperatura indicata in reteta. Ai sa gasesti o multime de variante in magazine, de la cele clasice pana la unele electronice cu alarma, care te anunta ca temperatura optima a fost atinsa.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
La doar 18 ani, fetele devin clientele chirurgilor plasticieni. Medic: Ce operații estetice își fac
01/08/2020 10:38

Dr. Dana Miricioiu, chirurg plastician, a vorbit despre persoanele care ii trec pragul de la varste destul de mici. Excepti nu fac nici varstele foarte inaintate. "Vorbind strict de intervenţii estetic ...

Mafia italiană are acum concurență din import. Povestea tulburătoare a unui fost traficant
26/07/2020 11:50

Cand auziti cuvantul „Mafie”, vă ganditi probabil la grupările de interlopi din Italia, notorii pentru santaj, amenintări, crime si coruptie. Cam asa era si in orasul Castel Volturno, aflat la no ...

Un client indignat ca banca il pune sa explice de ce retrage o suma mare de bani din contul lui: Ma voi sterge cu ei la fund
24/07/2020 17:42

 Un client al Bancii Transilvania pus de banca sa explice pentru ce motiv va retrage o suma atat importanta de bani, deranjat ca trebuie sa justifice ce face cu banii lui, a raspuns cu un mail lung si amuz ...

VIDEO Femeia care a protestat goala in fata soldatilor inarmati. Tanara echipata doar cu masca de protectie face senzatie pe internet
20/07/2020 14:25

 O protestatara in pielea goala, purtand doar o masca pe fata si o caciula, s-a asezat in fata fortelor de ordine federale care trageau cu gaze lacrimogene in multimea adunata din nou in Portland in semn d ...

Poveste demna de filmele SF: doi politisti de la Rutiera au ratat capturarea a trei tone de cocaina pentru ca s-au lacomit la o spaga de 1.000 de euro
17/07/2020 11:07

 In noaptea de 21 spre 22 martie 2019, Constantin Catalin Popaene si Tudorel Costinel Bobirnea, agenti la Politia Rutiera Ilfov, opresc pe soseaua de centura a Capitalei un Audi argintiu ce tracta un perid ...

VIDEO FABULOS Un fotbalist de 38 de ani si peste 100 de kilograme a promovat in liga a doua engleza si a primit felicitari de la Klopp
15/07/2020 08:37

 Adebayo Akinfewa, atacant, joaca la Wycome Wanderers si a dat lovitura cu echipa sa: a promovat in Championship, liga a doua din Anglia. Englezul de 38 de ani si 102 kilograme a mai avut un vis, sa pri ...

Căderea castelului Gaillard, fortăreața invadată prin latrină
12/07/2020 19:21

 Construit de Richard I „Inimă de Leu” in 1198, castelul Gaillard, considerat cea mai puternică fortăreată a epocii sale, a fost cucerit de francezi in 1204. După opt luni de asediu, sold ...

Dieta Reginei Elisabeta a II-a, la 94 de ani
12/07/2020 10:48

Să aibă Elisabeta a II-a un secret care ii asigură vitalitatea incredibilă la cei 94 de ani ai săi? Apropiatii sustin că, in afară de regimului de viată echilibrat, suverana Marii Britanii mai are niste ...

Mihai Petre a dezvăluit care a fost cel mai ciudat loc în care a făcut dragoste cu soția lui
11/07/2020 19:39

Mihai Petre si Elwira sunt căsătoriti de mai mult timp si formează unul dintre cele mai discrete cupluri. Cei doi au impreună două fete, Catinca, in varstă de 6 ani si Ariana, in varstă de un an. Î ...

Când este mai mare riscul de infectare cu coronavirus? Dacă mergi la frizer, zbori cu avionul sau stai în parc cu prietenii?
09/07/2020 13:12

 Purtarea unei măsti, distantarea socială si spălatul pe maini sunt importante pentru protejarea impotriva coronavirusului, dar cat de sigure sunt activităti precum vizita la frizerie pentru o tunsoare ...

%BANNER_M_49%

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

%BANNER_D_49%

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!