VIDEO/ Katiușa, „Orga lui Stalin”: Coșmarul armatei germane în Al Doilea Război Mondial

0000   917418852800

Dimensiune font:

| 06-11-2020 09:34

 După ce Al Treilea Reich a declanșat operațiunea Barbarossa – invazia Uniunii Sovietice – pe 22 iunie 1941, trupele Werhmacht-ului, până atunci invincibile, au fost nevoite să se confrunte cu o armă terifiantă fabricată în masă de ruși: Katiușa.

Katiușa era un sistem versatil de lansatoare de rachete, căruia soldații germani i-au spus „orga lui Stalin”, făcând aluzie la sunetul șuierător al rachetelor în momentul lansării, precum și la asemănarea bateriei cu țevile unei orgi muzicale.

Foto: Wikimedia

Katiușa, prima armă de artilerie autopropulsată produsă de Uniunea Sovietică, fusese proiectată de Biroul de Cercetare și Dezvoltare din Moscova în anii ‘30, fiind concepută inițial pentru a fi montată pe avioane.

La sfârșitul anului 1938, cu un an înainte ca naziștii și sovieticii să invadeze și să împartă Polonia, începând astfel cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost construite primele modele.

Aceste prototipuri au fost ulterior adaptate pentru a fi utilizate de Armata Roșie ca lansatoare terestre cu denumirile BM-8 și BM-13 (ulterior a apărut și varianta grea BM-31).

Foto: Wikimedia

Modelul BM-13, cel mai utilizat de ruși în timpul războiului, consta din opt șine deschise interconectate.

Pe fiecare dintre șine, care erau montate de-a lungul șasiului sau corpului unui vehicul, erau așezate două rachete RS-132, un total de 16 proiectile capabile să străbată o distanță de aproape 9 kilometri.

Când lansatorul de rachete Katiușa (în versiunea sa BM-13, cu câteva proiectile montate pe spatele unui camion simplu) a fost prezentat oficial înalților demnitari sovietici, înainte de război, nu a făcut cine știe ce impresie.

Însă când dispozitivul a lansat primele rachete, toți cei prezenți au rămas uimiți. Comandantul Semion Timoșenko, un veteran al Primului Război Mondial și al Războiului Civil Rus din 1917, uimit de puterea distructivă a noului dispozitiv militar, l-a întrebat pe adjunctul său:

„De ce nu mi-ai spus până acum că avem o astfel de armă?”


La 21 iunie 1941, cu o zi înainte ca trupele germane să treacă granița sovietică și să înceapă operațiunea Barbarossa, Iosif Stalin a dat în sfârșit undă verde producției în masă a noilor lansatoare de rachete rusești.

Această decizie avea să ajute Armata Roșie să schimbe definitiv cursul războiului. Lansatoarele de rachete Katiușa prezentau multe avantaje esențiale, dar și unele dezavantaje.

Foto: Wikimedia

Puteau lansa o cantitate devastatoare de explozibili asupra unor ținte situate la 8.5 kilometri distanță, mai rapid decât artileria convențională, la o viteză medie de 325 metri pe secundă.

Rachetele loveau la 7-10 secunde de la momentul lansării, dar aveau neajunsul unei precizii mai mici și necesitau mai mult timp pentru reîncărcare (montarea celor 16 rachete dura aproape o oră).

Cu toate acestea, deși erau mai fragile decât armele de artilerie, lansatoarele de rachete Katiușa erau mai ieftine, mai ușor de produs și puteau fi montate pe orice șasiu.

De aceea, în general, pe frontul rusesc, aceste arme erau montate pe camioane obișnuite, mai ales pe camioanele americane Studebaker, eficiente și rapide, pe care URSS le avea de la SUA ca parte a programului Lend-Lease.

De asemenea, deoarece erau extrem de mobile, lansatoarele de rachete Katiușa erau foarte greu de urmărit, astfel încât puteau ataca o țintă în orice moment, cu mare putere distructivă, după care se puteau retrage imediat din calea focului inamic.

Deoarece aceste rachete autopropulsate erau marcate cu litera K, semnul distinctiv al fabricii Voronej Komintern, soldații Armatei Roșii au botezat dispozitivul cu porecla Katiușa, făcând aluzie la popularul cântec de război „Katiușa”, ale cărui versuri vorbeau despre o fată (Katerina, nume diminutivat Katiușa) care tânjea după iubitul ei, un soldat trimis să facă serviciul militar la grăniceri.

Foto: Wikimedia

Soldații germani, la rândul lor, au botezat Katiușa „orga lui Stalin”, datorită asemănării bateriilor cu țevile unei orgi și sunetului terifiant pe care îl produceau atunci când erau lansate și zburau spre țintă.

Rachetele Katiușa au intrat pe câmpul de luptă pe 14 iulie 1941, când șapte unități BM-13, comandate de căpitanul Ivan Fliorov, în cadrul unui contraatac destinat recuperării orașului Vitebsk, au atacat localitatea bielorusă Orșa, situată la 500 de kilometri vest de Moscova, un mare nod de transport care se afla în mâinile Wehrmacht-ului.

Cu această ocazie, Katiușa a depășit toate așteptările liderilor militari sovietici: centrul orașului Orșa a fost devastat, iar forțele germane au trebuit să se retragă rapid din zonă.

Șeful Statului Major al Wehrmacht-ului, generalul Franz Halder, a notat în jurnalul său:

„Rușii au folosit o armă necunoscută până acum. O furtună cu rachete a ars gara din Orșa, toate trupele și echipamentul militar. Metalul se topea și pământul ardea.”

De-a lungul Marelui Război Patriotic – așa cum îi spun și astăzi rușii, cu toate că au fost unii dintre cei care l-au declanșat -, lansatoarele de rachete Katiușa și-au demonstrat puterea distructivă în contraofensiva pe care Uniunea Sovietică a desfășurat-o din 1941 pentru a expulza armatele străine de pe teritoriul rus, în special în decisiva Bătălie de la Stalingrad, care a marcat începutul sfârșitului puterii celui de-al Treilea Reich pe frontul de est.

Lansatoarele de rachete Katiușa au asigurat victorii răsunătoare în contraofensiva împotriva germanilor.

În timpul contraofensivei din Kursk din 1943, BM-13 au distrus cu totul o zonă fortificată a inamicului: dintr-o garnizoană germană de 500 de soldați, au supraviețuit doar 30.

Foto: Wikimedia

În septembrie 1943, în timpul eliberării regiunii Briansk, aproximativ 6.000 de rachete Katiușa au distrus apărarea nazistă pe un teritoriu care se întindea pe 250 de kilometri.

Succesul fulminant al lansatoarelor de rachete Katiușa pe câmpul de luptă a făcut ca, în timp, aceste arme să fie montate și pe alte vehicule, cum ar fi jeep-uri, tancuri, trenuri, chiar și pe bărci, care astfel puteau trage de pe râuri și lacuri.

De asemenea, rușii au crescut puterea și dimensiunea proiectilelor (primele rachete, de 1.50 metri și 10 kilograme, le-au făcut treptat loc proiectilelor de calibru 300, cu 30 de kilograme de explozibil).

Foto: Wikimedia

Alături de celebrul tanc T-34, lansatorul de rachete Katiușa, „orga lui Stalin”, a devenit o armă de uz comun a Armatei Roșii și unul dintre principalele simboluri sovietice din Al Doilea Război Mondial.

În continuare, delectează-te – sau, mai bine zis, îngrozește-te – cu „muzica” pe care o producea cândva „orga lui Stalin”.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Soția regelui Charles a decis să renunțe la o tradiție a monarhiei ce datează din Evul Mediu
28/11/2022 14:42

 Regina consoartă Camilla, soţia regelui Charles al III-lea, a decis să renunţe la tradiţia „doamnelor de onoare” („ladies-in-waiting” in engleză), relatează BBC si ...

„Atacul cămășilor albe”, una dintre cele mai glorioase și nebunești acțiuni militare românești
27/11/2022 19:23

  Atacul ‘cămăsilor albe’ – context strategic si militar După doi ani de neutralitate, Romania intră in război pe 27 august 1916, de partea Antantei, decizia fiind influentată de ...

Ce riscă
27/11/2022 14:05

Castigătoarea editiei din 2016 a concursului Miss Croatia a pozat in tinute considerate indecente de către qatarezi, fapt pentru care internautii au pus-o la zid si i-au reprosat că trebuie să se supună re ...

Primul mesaj public al părintelui CALISTRAT după ce a fost acuzat că a lovit două femei în curtea Mănăstirii Vlădiceni, Iași
27/11/2022 11:10

Părintele Calistrat, slujitor la Mănăstirea Vlădiceni din judetul Iasi, a fost, in ultima perioadă, in centrul atentiei, după ce a fost filmat lovind două enoriase chiar in curtea mănăstirii. Abia acum ...

Campionatul Mondial blochează lumea: este nebunie totală în mai multe țări
25/11/2022 12:52

Guvernul galez permite ca şcolile să intrerupă cursurile pe durata meciului dintre naţionala Ţării Galilor şi selecţionata Iranului, de la Cupa Mondială din Qatar, astfel incat elevii să poată urmăr ...

Modrici, Djokovici! De ce majoritatea sârbilor au terminația „ICI” la numele de familie?
24/11/2022 22:59

Fiecare popor are propriile sale traditii si obiceiuri care ii influentează nu numai viata socială ci si numele de familie ale cetătenilor. Serbia nu este un caz aparte, iar istoria trăită si-a pus amprent ...

Controversele Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar: corupție, jocuri geopolitice, bani și revelația unui stat autocrat
24/11/2022 18:49

Situatia in care Qatarul găzduieste Campionatul Mondial de fotbal este ”cea mai mare absurditate din istoria sportului”, scrie The Atlantic, intr-o analiză acidă a competitiei de fotbal organizat ...

Salariile selecționerilor de la Cupa Mondială din Qatar. Cât câștigă antrenorul echipei care a umilit Argentina
23/11/2022 09:56

Au fost publicate salariile selectionerilor de la Cupa Mondială din Qatar. Cupa Mondială din Qatar a ajuns la a treia zi de competitie si mai multe echipe incep să se individualizeze ca mari favorite sau ...

Ce sancțiuni riscă jucătorii care vor purta banderola „One Love” la CM 2022 Qatar
20/11/2022 16:09

 Jucătorii care vor purta banderola „One Love” la Cupa Mondială din Qatar riscă să primească cartonase galbene inainte de startul meciului pentru incălcarea regulilor FIFA privind echipam ...

Premiul Festivalului internaţional de film de la Marrakech, dedicat premiul tuturor femeilor din Iran
20/11/2022 14:02

Tanărul cineast iranian Emad Aleebrahim Dehkordi, regizorul peliculei ''A Tale of Shemroon'', a fost recompensat sambătă seară cu Steaua de Aur, cea mai importantă distincţie acordată in cadrul Festivalu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei