10 cele mai vizitate monumente din lume

00000   48644-10259338-5437

Dimensiune font:

| 22-02-2023 13:50

 Sunt adevărați magneți turistici, atrag zeci de milioane de vizitatori și generează venituri cât PIB-urile unor țări mai mici. În jurul lor, economiile locale se dezvoltă necontenit, în vreme ce orașele care le administrează înfloresc și rămân repere importante pe harta lumii.

Unele dintre aceste structuri rezistă de circa două milenii, pe când altele – cele mai recente – nici nu ar mai fi trebuit să existe azi, dacă luăm în considerare impedimentele birocratice și planurile inițiale ale constructorilor lor.

Așadar, iată zece dintre cele mai vizitate monumente din lume.

1

Marele Zid Chinezesc

 

În cazul Marelui Zid, vorbim despre un enorm sistem defensiv cu turnuri de veghe, mici forturi și sisteme de comunicații. 

 

Se estimează că Marele Zid Chinezesc avea aproape 21.000 de kilometri, dintre care mai puțin de 8.900 s-au păstrat până în zilele noastre, între granița cu Coreea și Deșertul Gobi, în Mongolia.

Această minune a lumii, veche de 2.300 de ani, a fost construită pe parcursul mai multor dinastii pentru a proteja China de invaziile mongole. Marele Zid este vizitat anual de aproximativ 50 de milioane de turiști.

2

Catedrala Notre-Dame (Paris)

 

La Catedrala Notre-Dame din Paris, una dintre cele mai vechi în stil gotic din lume (care a început să fie construită în secolul al XII-lea), cu faimoasele garguie și himere, toate numerele sunt enorme: 13 milioane de vizitatori pe an, conform site-ului său, peste 50.000 pe zi uneori, 1.300 de stejari pentru a ridica schelele din lemn. 

 

Catedrala este scena romanului „Notre-Dame de Paris”, în care Victor Hugo spune povestea tragică a țigăncii Esmeralda și a cocoșatului Quasimodo.

Publicarea cărții (în 1831) a făcut ca arhitectura medievală franceză să fie și mai apreciată de contemporanii marelui scriitor.

3

Clădirea Operei din Sydney, Australia

 

Firma de consultanță Deloitte a evaluat Opera din Sidney – luând în calcul imaginea și impactul său cultural – la 4.6 miliarde de dolari.

Clădirea a fost proiectată de arhitectul danez Jørn Utzon, iar construcția sa (cu costuri și întârzieri suplimentare previzibile, având în vedere complexitatea proiectului) a implicat o bătălie colosală. 

 

Taberele: birocrația (reprezentată de ministrul Lucrărilor Publice, Davis Hughes) și arhitectul. Simțindu-se ignorat și învins, Utzon a abandonat proiectul în 1966, după nouă ani de muncă, jurând să nu mai calce niciodată în Australia.

Clădirea, inaugurată în 1973, primește peste 8.2 milioane de vizitatori anual și găzduiește sute de spectacole de teatru, balet, operă și alte producții artistice.

4

Taj Mahal (Agra, India)

 

Este roz în zorii zilei, alb lăptos după-amiază și auriu atunci când este scăldat în lumina Lunii. Taj Mahal, un mausoleu din marmură construit în secolul al XVII-lea de șahul Jahan în onoarea soției sale favorite, Mumtaz Mahal, se află în Agra, India.       Este „o lacrimă pe obrazul timpului”, după cum l-a descris poetul Rabindranath Tagore. Când a fost inclus în patrimoniul Unesco, monumentul a fost descris drept „bijuteria artei musulmane din India”.

În fiecare an primește între șapte și opt milioane de vizitatori, care vin pe jos sau cu autobuzul, deoarece traficul este interzis în perimetrul monumentului.

5

Monumentul lui Lincoln (Washington DC, SUA)

 

Martin Luther King a ales treptele Monumentului lui Lincoln ca loc de susținere a unui discurs care avea să facă istorie, „Am un vis”, în 1963, în timpul Marșului spre Washington. Monumentul îi este dedicat lui Abraham Lincoln, cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite, imortalizat într-o sculptură de 5.8 metri. Statuia lui Lincoln se găsește la intrarea în clădirea sub forma unui templu doric grecesc, simbolizând democrația și esența națiunii americane.

Monumentul este vizitat de aproape opt milioane de oameni anual.

6

Turnul Eiffel (Paris)

 

Pe 28 septembrie 2017, la Turnul Eiffel a fost organizată o petrecere grandioasă, cu un motiv pe măsură: 300 de milioane de vizitatori de la inaugurarea monumentului, în 1889. Turnul, conceput de Gustave Eiffel, trebuia să reziste doar 20 de ani, dar inginerul l-a salvat transformându-l într-un centru pentru de transmisiuni radio.

Conform site-ului oficial, acesta primește în jur de șapte milioane de turiști pe an, dintre care 75% sunt străini.

7

Panteonul lui Agrippa (Roma)

 

Panteonul din Roma este cel mai vizitat monument din Italia (aproximativ șapte milioane de oameni îl văd în fiecare an, potrivit autorităților italiene din domeniul turismului). Acest templu dedicat zeilor romani, actualmente biserică creștină, a fost construit pe vremea împăratului Hadrian, între 118 și 125, pe ruinele unei clădiri comandate de Agrippa și distruse de foc în anul 80.

Stendhal l-a descris drept „cea mai frumoasă amintire a antichității romane”. Cupola sa din beton este considerată o minune a tehnicii.

8

Sagrada Familia (Barcelona)

Foto: Shutterstock

Circa 4.5 milioane de turiști, majoritatea străini, trec prin ușile din fațadele Nașterii și Patimilor (cea a Gloriei încă este în construcție) ale catedralei numite Sagrada FamiliaÎncepută în 1882 și proiectată de Antoni Gaudí, care a murit în 1926 după ce a fost lovit de un tramvai, Sagrada Familia ar putea fi finalizată în 2026, potrivit unor estimări.

9

Statuia Libertății (New York)

 

Aproximativ 4.5 milioane de oameni vizitează în fiecare an Statuia Libertății Luminând Lumea, numele complet al darului pe care Franța l-a făcut Statelor Unite în 1886.

Atunci, donatorul s-a angajat să aibă grijă de statuie (a cărei structură internă a fost proiectată de Eiffel) și de asamblarea acesteia, în timp ce destinatarul urma să construiască baza. Cu înălțimea de 93 de metri, monumentul domină Insula Libertății, la sud de Manhattan (New York), lângă Insula Ellis. Din perspectiva emigranților care ajungeau în SUA cu vaporul din Europa, Statuia Libertății era primul lucru ce ieșea în evidență pe pământ american.

10

Alhambra (Granada, Spania)

 

Cei aproximativ 2.5 milioane de turiști care vizitează anual Alhambra pot vedea, printr-o fereastră și printr-o ușă, bolțile și pereții interiori ai Băii Regale a Palatului Comares, recent restaurat.

Este încă un exemplu al modului în care impresionantul complex din sudul Spaniei continuă să ne surprindă și să dezvăluie secrete chiar și la 12 secole după ce a fost edificat.

Dominat de palate, grădini și forturi superbe, Alhambra este un oraș care domină relieful unui alt oraș, Granada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
20/04/2024 14:43

 Romania continuă să fie pe primul loc in UE cand vine vorba despre inflatie. Un bun exemplu in acest sens reprezintă tarifele din statiuni, stabilite de hotelieri. Fată de anul trecut, preturile sunt ...

Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice are loc în Archaia Olympia
16/04/2024 11:41

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc in Archaia Olympia, sanctuarul in care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod intre Jocurile Ant ...

Pensiuni și hoteluri închise de ISU Braşov, din cauza neregulilor legate de prevenirea incendiilor
11/04/2024 14:38

Sapte unităţi de cazare din municipiul Braşov şi staţiunile Predeal, Bran şi Raşnov au fost inchise de pompieri in urma controalelor desfăşurate in primele trei luni ale anului, a anunţat, joi, şeful ...

Fără plaje private în Grecia: Amenzi de până la 60.000 de euro pentru încălcări ale accesului
11/04/2024 11:20

În incercarea de a respecta principiul accesului liber la plaje, autoritătile grecesti au implementat reglementări stricte, avertizand cu amenzi mari pentru cei care incalcă legea. Măsura vine după c ...

Lista tuturor țărilor unde va trebui să plătești taxe turistice în 2024 / Care este statul european cu cea mai ridicată taxă pentru călători
06/04/2024 12:07

De la Algarve la Barcelona, se introduc taxe pentru a incerca să combată turismul excesiv. Supraturismul ar fi putut fi cuvantul anului 2023 in industria turismului. Vestile despre impactul negativ al prea ...

Arde Delta Văcărești! Deja un hectar de vegetație a fost distrus
20/03/2024 17:35

Pompierii au localizat incendiul din Delta Văcăreşti, care a afectat o suprafaţă de circa 10.000 de metri pătraţi, anunţă Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Il ...

Revoluția digitală în turism
18/03/2024 10:45

Tehnologia a avut un impact profund asupra industriei turismului, schimband fundamental modul in care călătorim, descoperim noi destinatii si ne bucurăm de experientele de călătorie. În acest reporta ...

Harta satelor inteligente din România. Moldova nu are niciunul
28/02/2024 11:00

În sapte judete ale tării, majoritatea in Transilvania, există cel putin un sat smart village. La Ciugud, Alba, de mai bine de un an nu mai există casierie in institutiile statului, iar plătile se r ...

 Turismul Moldovei, prea puțin promovat pe Instagram
28/02/2024 10:15

În era digitală, retelele sociale au devenit unul dintre cele mai puternice instrumente de promovare a oricărui domeniu, iar promovarea turistică pe Instagram a devenit esentială pentru agentiile de t ...

Un pilot de elicopter australian şi alte două persoane au fost răpiţi în Papua Noua Guinee
26/02/2024 12:19

Un pilot de elicopter australian şi alte două persoane au fost răpiţi in zonele montane inalte din Papua Noua Guinee, regiune pradă unor violenţe in ultimii ani, a anunţat luni şeful poliţiei din aceas ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei