10 cele mai vizitate monumente din lume

00000   48644-10259338-5437

Dimensiune font:

| 22-02-2023 13:50

 Sunt adevărați magneți turistici, atrag zeci de milioane de vizitatori și generează venituri cât PIB-urile unor țări mai mici. În jurul lor, economiile locale se dezvoltă necontenit, în vreme ce orașele care le administrează înfloresc și rămân repere importante pe harta lumii.

Unele dintre aceste structuri rezistă de circa două milenii, pe când altele – cele mai recente – nici nu ar mai fi trebuit să existe azi, dacă luăm în considerare impedimentele birocratice și planurile inițiale ale constructorilor lor.

Așadar, iată zece dintre cele mai vizitate monumente din lume.

1

Marele Zid Chinezesc

 

În cazul Marelui Zid, vorbim despre un enorm sistem defensiv cu turnuri de veghe, mici forturi și sisteme de comunicații. 

 

Se estimează că Marele Zid Chinezesc avea aproape 21.000 de kilometri, dintre care mai puțin de 8.900 s-au păstrat până în zilele noastre, între granița cu Coreea și Deșertul Gobi, în Mongolia.

Această minune a lumii, veche de 2.300 de ani, a fost construită pe parcursul mai multor dinastii pentru a proteja China de invaziile mongole. Marele Zid este vizitat anual de aproximativ 50 de milioane de turiști.

2

Catedrala Notre-Dame (Paris)

 

La Catedrala Notre-Dame din Paris, una dintre cele mai vechi în stil gotic din lume (care a început să fie construită în secolul al XII-lea), cu faimoasele garguie și himere, toate numerele sunt enorme: 13 milioane de vizitatori pe an, conform site-ului său, peste 50.000 pe zi uneori, 1.300 de stejari pentru a ridica schelele din lemn. 

 

Catedrala este scena romanului „Notre-Dame de Paris”, în care Victor Hugo spune povestea tragică a țigăncii Esmeralda și a cocoșatului Quasimodo.

Publicarea cărții (în 1831) a făcut ca arhitectura medievală franceză să fie și mai apreciată de contemporanii marelui scriitor.

3

Clădirea Operei din Sydney, Australia

 

Firma de consultanță Deloitte a evaluat Opera din Sidney – luând în calcul imaginea și impactul său cultural – la 4.6 miliarde de dolari.

Clădirea a fost proiectată de arhitectul danez Jørn Utzon, iar construcția sa (cu costuri și întârzieri suplimentare previzibile, având în vedere complexitatea proiectului) a implicat o bătălie colosală. 

 

Taberele: birocrația (reprezentată de ministrul Lucrărilor Publice, Davis Hughes) și arhitectul. Simțindu-se ignorat și învins, Utzon a abandonat proiectul în 1966, după nouă ani de muncă, jurând să nu mai calce niciodată în Australia.

Clădirea, inaugurată în 1973, primește peste 8.2 milioane de vizitatori anual și găzduiește sute de spectacole de teatru, balet, operă și alte producții artistice.

4

Taj Mahal (Agra, India)

 

Este roz în zorii zilei, alb lăptos după-amiază și auriu atunci când este scăldat în lumina Lunii. Taj Mahal, un mausoleu din marmură construit în secolul al XVII-lea de șahul Jahan în onoarea soției sale favorite, Mumtaz Mahal, se află în Agra, India.       Este „o lacrimă pe obrazul timpului”, după cum l-a descris poetul Rabindranath Tagore. Când a fost inclus în patrimoniul Unesco, monumentul a fost descris drept „bijuteria artei musulmane din India”.

În fiecare an primește între șapte și opt milioane de vizitatori, care vin pe jos sau cu autobuzul, deoarece traficul este interzis în perimetrul monumentului.

5

Monumentul lui Lincoln (Washington DC, SUA)

 

Martin Luther King a ales treptele Monumentului lui Lincoln ca loc de susținere a unui discurs care avea să facă istorie, „Am un vis”, în 1963, în timpul Marșului spre Washington. Monumentul îi este dedicat lui Abraham Lincoln, cel de-al 16-lea președinte al Statelor Unite, imortalizat într-o sculptură de 5.8 metri. Statuia lui Lincoln se găsește la intrarea în clădirea sub forma unui templu doric grecesc, simbolizând democrația și esența națiunii americane.

Monumentul este vizitat de aproape opt milioane de oameni anual.

6

Turnul Eiffel (Paris)

 

Pe 28 septembrie 2017, la Turnul Eiffel a fost organizată o petrecere grandioasă, cu un motiv pe măsură: 300 de milioane de vizitatori de la inaugurarea monumentului, în 1889. Turnul, conceput de Gustave Eiffel, trebuia să reziste doar 20 de ani, dar inginerul l-a salvat transformându-l într-un centru pentru de transmisiuni radio.

Conform site-ului oficial, acesta primește în jur de șapte milioane de turiști pe an, dintre care 75% sunt străini.

7

Panteonul lui Agrippa (Roma)

 

Panteonul din Roma este cel mai vizitat monument din Italia (aproximativ șapte milioane de oameni îl văd în fiecare an, potrivit autorităților italiene din domeniul turismului). Acest templu dedicat zeilor romani, actualmente biserică creștină, a fost construit pe vremea împăratului Hadrian, între 118 și 125, pe ruinele unei clădiri comandate de Agrippa și distruse de foc în anul 80.

Stendhal l-a descris drept „cea mai frumoasă amintire a antichității romane”. Cupola sa din beton este considerată o minune a tehnicii.

8

Sagrada Familia (Barcelona)

Foto: Shutterstock

Circa 4.5 milioane de turiști, majoritatea străini, trec prin ușile din fațadele Nașterii și Patimilor (cea a Gloriei încă este în construcție) ale catedralei numite Sagrada FamiliaÎncepută în 1882 și proiectată de Antoni Gaudí, care a murit în 1926 după ce a fost lovit de un tramvai, Sagrada Familia ar putea fi finalizată în 2026, potrivit unor estimări.

9

Statuia Libertății (New York)

 

Aproximativ 4.5 milioane de oameni vizitează în fiecare an Statuia Libertății Luminând Lumea, numele complet al darului pe care Franța l-a făcut Statelor Unite în 1886.

Atunci, donatorul s-a angajat să aibă grijă de statuie (a cărei structură internă a fost proiectată de Eiffel) și de asamblarea acesteia, în timp ce destinatarul urma să construiască baza. Cu înălțimea de 93 de metri, monumentul domină Insula Libertății, la sud de Manhattan (New York), lângă Insula Ellis. Din perspectiva emigranților care ajungeau în SUA cu vaporul din Europa, Statuia Libertății era primul lucru ce ieșea în evidență pe pământ american.

10

Alhambra (Granada, Spania)

 

Cei aproximativ 2.5 milioane de turiști care vizitează anual Alhambra pot vedea, printr-o fereastră și printr-o ușă, bolțile și pereții interiori ai Băii Regale a Palatului Comares, recent restaurat.

Este încă un exemplu al modului în care impresionantul complex din sudul Spaniei continuă să ne surprindă și să dezvăluie secrete chiar și la 12 secole după ce a fost edificat.

Dominat de palate, grădini și forturi superbe, Alhambra este un oraș care domină relieful unui alt oraș, Granada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Voucere de vacanță și pentru angajații de la privat
22/03/2023 10:30

 Comisia pentru antreprenoriat şi turism din Senat a dezbătut propunerea legislativă de acordare de vouchere de vacantă pentru angajatii de la privat. Cuantumul acestor tichete ar urma să fie de 1.450 ...

Ciclonul tropical Freddy a ucis aproape 500 de persoane în Malawi
21/03/2023 12:17

Numărul deceselor inregistrate in Malawi urma trecerii ciclonului tropical Freddy a ajuns luni seară la 499, in creştere faţă de precedentul bilanţ de 476 de decese, iar numărul persoanelor strămutate a ...

FOTO/VIDEO - Kefalonia, cea mai mare insulă a Greciei
17/03/2023 15:45

Kefalonia este cea mai mare ca suprafata dintre insulele Ionice situate in vestul Greciei, avand o suprafata de 688 kmp. Numele insulei provine de la figura mitologica Cephalus, desi unele persoane il asociaz ...

Zăpadă de aproape un metru în Munții Rodnei
15/03/2023 12:52

Traficul rutier pe toate tronsoanele de drumuri europene, naţionale şi judeţene se desfăşoară in condiţii de iarnă, iar la stratul de zăpadă căzut in Munţii Rodnei a ajuns la 90 cm, a informat, mier ...

Care sunt cele mai frumoase sate din România?
14/03/2023 14:35

Romania este o tară frumoasă si unică. Anual, turistii care aleg să viziteze tara noastră răman surprinsi de satele incă rămase in picioare. Localitătile romanesti arată diferit fată de cele din Occi ...

De ce Norvegia nu este în Uniunea Europeană?
09/03/2023 10:07

Norvegia este una dintre putinele tări din Europa care au refuzat să intre in Uniunea Europeană. Scandinavii nu au fost de acord prin referendum, de două ori, să adere la spatiul comunitar european. Motive ...

FOTO/VIDEO - În Maldive se construiește un oraș care poate găzdui aproape 20.000 de oameni
06/03/2023 16:15

Într-o lagună turcoaz, la doar 10 minute cu barca de Male, capitala Maldivelor, se construieste un oras plutitor, suficient de mare pentru a găzdui 20.000 de oameni. Gandit să arate ca un creier uman, ...

Campanie de beneficii pentru turiştii care vizitează Oradea anul acesta, demarată pe 1 Martie
01/03/2023 11:21

Turiştii care vizitează anul acesta Oradea vor avea parte de o serie de gratuităţi şi facilităţi oferite de Primăria Oradea, a anunţat intr-un comunicat Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Orad ...

California de Sud, cuprinsă de o furtună de zăpadă
27/02/2023 09:50

Locuitorii din unele zone ale regiunii americane California de Sud, care nu au văzut zăpadă de zeci de ani, s-au trezit duminică dimineaţă intr-un tăram ingheţat după o furtună epică de iarnă care a ...

Viața în Armenia. Iată cum se trăiește pe aceste meleaguri
21/02/2023 13:52

Viata in Armenia pare să fie lipsită de dezavantaje de indată ce ajungi aici. Este o tară de-a dreptul superbă, care trebuie neapărat vizitată. Mai mult decat atat, este destul de ieftină această t ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei