Astazi, acum 7.000 de ani

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 16:19

Intr-un sat obscur si necajit din Campia Dunarii se desfasoara de cinci ani, cu participare internationala, un experiment unic in Romania. Prin intelesul si rezultatele sale vom avea, in viitorul apropiat, posibilitatea sa ne locuim trecutul. Masina Timpului a fost construita, din lut, la Vadastra.

Vadastra. O localitate mica, o comuna greu de gasit pe harta, situata in Campia de Sud, pe teritoriul judetului Olt. Dr. Alex Gibson (Universitatea Bradford, Marea Britanie), dr. Richard Carlton (Universitatea New­castle-upon-Tyne, Marea Britanie), dr. George Nash (Universitatea Bristol, Marea Britanie), dr. Kevin Andrews, dr. Roger Doonan si dr. Bruce Induni (Universitatea Bournemouth, Marea Britanie), dr. Armand Desbat (Centre National de la Recherche Scientifique, Lyon), dr. Ralph Rowlett (Universitatea Missouri – Columbia, SUA), Marc Vander Linden (Université Libre de Bruxelles).

Sa ne intoarcem de unde am plecat: Vadastra – o localitate mica, o comuna greu de gasit pe harta, situata in judetul Olt. Ce legatura poate fi intre oamenii de stiinta mai inainte enumerati si Vadastra, cu atat mai mult cu cat toti au petrecut acolo stagii de lucru? Legatura a facut-o dr. Dragos Gheorghiu, de la Univer­si­ta­tea Nationala de Arta din Bucuresti. Experimentul Vadastra, un proiect de anvergura internationala La sfarsitul secolului al XIX-lea au fost descoperite, de catre Cezar Bolliac, in preajma localitatii Vadastra, vestigiile unei civilizatii neolitice. Descoperirea s-a inscris, atunci, in firescul arheologic.

Pana in anul 2000, cand dr. Dragos Gheorghiu a initiat un proiect de arheologie experimentala unic in Romania: si-a propus sa produca ceramica neolitica, cu mijloace neolitice, in secolul XXI. Proiectul sau a starnit interesul comunitatii stiintifice internationale si a fost sustinut inclusiv de Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Olt, al carei director, prof. Dorin Theodorescu, a intuit corect impactul pe care urma sa-l aiba Experimentul Vadastra. Astfel, din anul 2000 si pana acum, o „selectionata mondiala“ de oameni de stiinta incearca sa redescopere tehnicile de olarit si de ardere a ceramicii practicate acum circa 7.000 de ani.

Lucrurile nu s-au dovedit a fi deloc simple. Daca procurarea argilei din zona nu a pus aproape nici o problema, dificultatile au inceput atunci cand s-a incercat construirea „la mana“ a primelor vase (roata nu fusese inventata in neolitic) si, mai ales, atunci cand s-a incercat arderea vaselor in cuptoare construite cu tehnologiile si materialele disponibile in neolitic, folosindu-se un combustibil natural specific perioadei. Pana la urma, cui foloseste aceasta concentrare de energie?

Cui foloseste faptul ca undeva, intr-o localitate necajita din Romania, s-a reusit modelarea si arderea unui vas identic cu vasele mesterite de omul neolitic? Dincolo de interesul stiintific strict academic, demersul Experimentului Vadastra este o modalitate de recuperare necesara, in cazul Romaniei, a propriei istorii. Mai mult decat atat, echipele de arheologi si de studenti care participa la experiment transfera catre comunitatea locala know-how-ul descoperit, in intentia, deloc utopica, de a crea in sat un centru ceramic aducator de profit.

Daca aceste eforturi vor fi incununate de succes, exista toate premisele ca Vadastra sa devina o zona unde sa se practice turismul participativ, aflat in plina dezvoltare pe plan mondial. Perceptia senzoriala ajuta la intelegerea istoriei Pentru a-i reobisnui pe localnici cu propriile traditii, la Caminul Cultural din Vadastra (a carui fatada a fost impodobita cu o fresca monumentala, decorata cu motive specifice ale ceramicii din zona) a fost amenajat un muzeu unde copiii sunt incurajati sa atinga exponatele – senzorialitatea fiind un instrument important pentru evocarea si intelegerea trecutului.

S-a mers chiar mai departe la Vadastra: in incercarea de reconstruire a trecutului (cu mijloacele acestuia) s-a pornit la construirea unui arheoparc: inceputa anul trecut, in aceasta primavara a fost „data in folosinta“ prima locuinta neolitica. Vor urma altele. Asa cum este el gandit, proiectul Vadastra are intr-insul puterea de a regenera prezentul prin reconsiderarea trecutului si de a construi, astfel, viitor.

Foto: Adrian Stoicoviciu
Multumiri speciale pentru sprijinul acordat la realizarea acestui fotoreportaj: Doamnei Cristina De La Rupelle – responsabil comunicare Renault Romania Domnului Zefir Berzovis Ghencea – director al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Olt Domnului Marin Batranca – primarul comunei Vadastra

Sursa: http://www.descopera.ro/


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei