Azerbaidjan: trei zile in capitala Baku

default

Dimensiune font:

| 21-12-2012 12:39

Odata aterizat in Baku, nu te astepti sa vezi mare lucru in aceasta versiune caucaziana a Dubaiului. La fel ca si orasul din Emiratele Arabe Unite, Baku te poate insa face repede sa simti ca nu ai apucat sa vezi nimic din el.

Pentru a incepe sa explorezi capitala Azerbaidjanului, vei avea nevoie sa tai acest oras in felii mici si numai astfel vei ajunge sa vezi ce se afla de fapt dincolo de structurile din otel si beton.

 


Baku, o capitala interesanta

 

Incepe cu vechiul in nou

 

“Icheri Sheher”, sau Orasul vechi, este o zona relativ bizara din Baku, aflata in spatele zidurilor sale fortificate originale. (Mai mult, el este chiar inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO). In Orasul vechi nu vei avea timp sa te plictisesti si tot aici vei gasi locuri interesante, precum Qiz Qalasi (“Turnul Fecioarei“), de unde poti admira privelistea fantastica a orasului.

 

De acolo, poti merge pana la Palatul Shirvanshahs, aflat la mai putin de 10 minute distanta, pentru a vedea complexul acesta impresionant, ale carui lucrari de constructie au luat sfarsit in jurul anului 1585. Nu toate portiunile sunt la fel de spectaculoase, dar nu trebuie sa ratezi mormintele subterane sau usile mausoleului. Daca vrei sa iei cu tine si aparatul de fotografiat, trebuie sa platesti niste taxe suplimentare, asta desigur daca nu vrei sa il faci “pierdut” prin buzunare.

 


Palatul Shirvanshah

 

Mananca in Orasul vechi

 

Restaurantele si mancarea sunt diverse si mai toate locatiile par sa se adreseze celor bogati, cu o singura exceptie notabila. Tendir se afla la una dintre intrarile in fortareata si serveste mancaruri destul de ieftine si extraordinar de bune, preparate traditionale azere, inclusiv painea proaspata pregatita in cuptorul de la intrare. Locatia poate gazdui pana la 20-25 de persoane, asa ca asigura-te ca ajungi aici devreme sau tarziu, nu la ora de varf. De aici, urmatorul popas este la Icheri Sheher, sau Muzeul cartilor in miniatura, de care latura ta de “tocilar” – daca ai asa ceva – se va simti cu siguranta atrasa.

 


Zidurile orasului vechi

 

Viziteaza Memorialul Martirilor

 

Un omagiu emotionant adus celor ucisi in razboaiele purtate aici, printre care se numara si batalia impotriva Armatei Sovietice, de la sfarsitul primului razboi mondial.  Tot aici exista si un memorial dedicat celor 1130 de soldati turci care au protejat orasul Baku in acele vremuri grele. Despre Memorialul Martirilor (“Shehidler Khiyabani”) se crede ca adaposteste in cimitirul sau peste 15000 de trupuri, desi cifra nu este foarte exacta, dat fiind faptul ca locul a fost distrus in anii ’20. In zilele noastre, poti vedea mormintele sutelor de oameni ucisi in Razboiul Nagorno-Karabakh, care a avut loc in perioada 1988-1994, inclusiv cele ale jurnalistilor care si-au pierdut viata in timpul confruntarilor.

 

Daca vrei sa faci poze cu adevarat fantastice ale Marii Caspice, este bine sa vii aici la rasaritul soarelui sau inainte de apus, pentru a face o plimbare pe malul apei. Cei mici, daca te insotesc, vor aprecia cu siguranta calatoria.

 


Masjid Bibi Heybat

 

In jurul Peninsulei Absheron

 

Baku este un oras impanzit de muzee, magazine moderne si unde macaralele se inalta la orizont, semanand in mare parte cu Qatar. Pasionatii de cumparaturi care au si bani nu se vor plictisi in mega-mall-urile gen AF Mall, la care se poate ajunge usor cu metroul. Transportul subteran din Baku este in general sigur si ordonat, avand cateva linii principale. In majoritatea statiilor, vei vedea personal imbracat in uniforma, gata sa iti vina in ajutor daca te ratacesti.

 

In jurul orasului Baku se afla si alte atractii turistice populare sau nu, in functie de gusturile fiecaruia. Faimosul Yanar Dag (“Muntele in flacari”) poate sa te dezamageasca. Te astepti sa vezi un munte inconjurat de flacari, dar vei gasi aici numai un bolovan arzand. Un foc ce arde de peste 50 de ani, intretinut de depozitele de gaze naturale de la suprafata.

 

Templul focului de la Atashgah, vechi de peste 1000 de ani, este un alt loc care unora li se poate parea anost, in timp ce pe altii poate ii va fascina. Istoria acestui loc si radacinile sale hinduse sunt cu toate acestea fascinante, desi poti pleca de aici cu un oarecare sentiment de insatisfactie.

 


Ateshgah

 

Vulcanii “care trag vanturi” si altele pe langa

 

Odata ce le-ai vazut pe toate, e greu sa nu compari Baku cu Dubai. Cu toate acestea, Baku mai are un drum lung de parcurs pana sa ajunga din urma minunea araba. Dar felul in care guvernul din aceasta tara se misca in directia turismului, este incurajator.  Vulcanii noroiosi din Gobustan reprezinta si ei o atractie, dar peste toate acestea, este linistea care te insoteste pe toata durata calatoriei tale in aceasta parte fascinanta de lume.


Pana la Dubai mai e drum lung, dar chiar si asa, Baku e o capitala care merita vizitata

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei