Biserica Invierea Domnului – Suceava

default

Dimensiune font:

| 05-11-2012 10:54

Biserica “Invierea Domnului” din Suceava, cunoscuta si sub denumirile de Biserica Vascresenia sau Biserica Elena Doamna, este o biserica ortodoxa construita in anul 1551 in municipiul Suceava. Biserica “Invierea Domnului” din Suceava a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004.

Descriere Biserica Invierea Domnului

Cercetarile arheologice efectuate la acest monument in anul 1983 au relevat existenta a numeroase constructii fie din lemn, fie din caramida, care se succed fara intrerupere pe aceeasi suprafata intr-un interval de timp cuprins intre a doua jumatate a secolului al XIV-lea si mijlocul secolului al XVI-lea. Au existat doua biserici succesive cu soclul de piatra de cariera, legata cu un mortar friabil si cu elevatia din lemn. Ambele biserici de lemn au fost mistuite de un incendiu. Au fost gasite morminte ce dateaza din perioada cuprinsa intre a doua jumatate a secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea. Dupa arderea celor doua edificii din lemn, la inceputul secolului al XV-lea a fost construita o biserica din piatra, de forma dreptunghiulara si cu o absida poligonala decrosata. Pe traseul exterior al acesteia a fost construita biserica actuala.
Biserica “Invierea Domnului” din Suceava a fost construita in anul 1551, fiind ctitorita de catre Doamna Elena Rares, sotia voievodului Petru Rares. Deasupra usii de la intrare a fost asezata o pisanie in limba slavona cu urmatorul cuprins: “Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, acest lacas sfant inchinat Invierii Domnului a fost inceput si terminat de Elena, Doamna lui Petru Voievod, fiica lui Ioan Despot Tar, pentru mantuirea sufletului Domnului ei Petru Voievod si pentru sine, in anul 7059 (1551) luna ianuarie, 15 zile”. Dupa anexarea Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic in anul 1775, Biserica “Invierea Domnului” a fost cedata in 1780 de catre imparatul Iosif al II-lea comunitatii romano-catolice din Suceava ca urmare a cererii repetate a credinciosilor catolici de a li se pune la dispozitie o biserica unde sa se poata ruga. Incepand din anul 1782, biserica a fost amenajata pentru trebuintele cultului catolic. Astfel s-au efectuat urmatoarele modificari: in coltul de la altar s-a adaugat o sacristie – incapere speciala pentru pastrarea obiectelor de cult, caracteristica bisericilor catolice; in pronaos s-a construit un cafas larg sprijinit pe coloane pentru adapostirea orgii; s-au largit si inaltat in mod considerabil ferestrele de la altar si cele de la naos, indepartandu-se fostele cadre de piatra sculptata; s-a redus numarul celor patru ferestre din pronaos la cate una pe fiecare perete, celelalte doua fiind acoperite cu tencuiala; deasupra Sfintei Mese din altar s-a construit un baldachin pe patru coloane; portalul de la intrare cu linii gotice in arc frant a fost inlocuit cu o usa simpla, in cadre dreptunghiulare; a fost demolat peretele despartitor dintre pronaos si naos. Credinciosii romano-catolici si-au construit o biserica proprie in anii 1836-1837, Biserica “Invierea Domnului” trecand in folosinta comunitatii greco-catolice rutene din orasul Suceava. In anul 1936, biserica a revenit credinciosilor ortodocsi carora le-a apartinut initial, ca urmare a procesului intentat de marele istoric Nicolae Iorga si de mitropolitul Bucovinei, Visarion Puiu. Pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a fost capela a Garnizoanei Militare Suceava. Apoi a fost capela a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cernauti-Suceava (1945-1948), capela pentru practica liturgica a scolii de Cantareti (1948-1952) si in cele din urma biserica misionara dependenta de Mitropolia din Iasi (1951-1956). Din anul 1957 ea a devenit biserica parohiala.
Dupa al doilea razboi mondial, s-au efectuat o serie de restaurari, cu aceasta ocazie fiind demolata sacristia. Lucrarile de restaurare si conservare din anii 1982-1989 au avut ca scop readucerea bisericii la forma initiala, fiind demolat un fronton in stil baroc amplasat pe acoperisul bisericii, deasupra intrarii. Lipsita de pictura pana atunci, biserica a fost pictata de prof. univ. Ion Grigore. S-au mai realizat o icoana in mozaic a hramului, amplasata deasupra usii de la intrare (autor fiind pictorul Gheorghe Raducanu), vitralii (executate de pictorul bucovinean Dan Broscauteanu), un iconostas si un nou mobilier de stejar (confectionate de sculptorul Petru Ungureanu). Odata terminate lucrarile de restaurare, biserica a fost resfintita la data de 8 octombrie 1989 de catre PS Pimen Suceveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Dupa Revolutia din decembrie 1989, au fost amplasate in curtea bisericii o capela lumanarar si o troita din lemn de stejar sculptat in cinstea eroilor martiri, in fata careia se oficiaza slujbe de pomenire la 22 decembrie a fiecarui an. In anul 2000 s-a restaurat clopotnita de tip zvonita si in vara aceluiasi an au fost aduse aici din insula Creta particele din moastele a 99 sfinti cuviosi, care se pastreaza in pronaosul bisericii. In cursul anului 2002 s-au inceput lucrarile de pictare a tuturor ocnitelor de la exteriorul bisericii de catre prof. univ. Ion Grigore. Desi a suferit de-a lungul timpului mai multe modificari, Biserica “Invierea Domnului” a pastrat totusi planul initial intact, incadrandu-se tipului de biserica de targ (copiind aproape exact planul bisericii lui Stefan cel Mare de la Piatra Neamt). Biserica este construita din piatra bruta, cioplita la soclu, colturi si contraforturi. Pe langa aceasta, in anumite locuri s-a folosit si caramida (la picioarele arcadelor, la firidele alungite si la ocnite). Biserica are dimensiuni relativ reduse: 21,40m lungime si 5,80m latime – in interior, 24,40m lungime si 8,50m latime – in exterior si o inaltime de 16 metri. In dreptul naosului, absidele laterale au fost inlocuite prin rezalite vizibile la exterior (ingrosare a zidurilor), sprijinite de contraforturi cu copertine cu profile obisnuite. Pe absida altarului se afla noua firide alungite, iar sub fereastra altarului, in ax, se afla un picior de contrafort. Biserica este inconjurata sub acoperis de un brau din doua randuri de ocnite, revenind cate trei ocnite mici la doua ocnite mari. Intrarea in biserica se face printr-o singura usa situata in partea de apus incadrata intr-un chenar de factura gotica.
Biserica nu are pridvor. Pronaosul este impartit printr-un arc dublu cu pilastri si console mai pronuntate. Are doua ferestre in stil gotic pe peretele nordica si pe cel sudic, in partea dinspre naos. Naosul este acoperit cu o calota sferica si nu pare sa fi avut niciodata o turla de zid. In curtea bisericii se afla o clopotnita de tip zvonita, formata dintr-un perete din patru stalpi de zid intre care atarna trei clopote mici. Clopotnitele de tip zvonita apar destul de rar in arhitectura romaneasca, fiind intalnite numai la bisericile din nordul Moldovei: Biserica Sfanta Treime din Siret, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcani (Suceava), Biserica Sfantul Procopie din Badeuti (Milisauti), Biserica Sfantul Dumitru din Zaharesti si Biserica “Invierea Domnului” din Suceava. Biserica a fost inzestrata cu numeroase odoare bisericesti, dintre care mai exista doar o Evanghelie in limba slavona tiparita la Lvov in 1644 si pastrata la Biserica Sf. Dumitru din Suceava.

 
Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei