default

Dimensiune font:

Biserica Sfantul Dumitru – Suceava

| 05-11-2012 10:55

Biserica “Sfantul Dumitru” din Suceava este o biserica ortodoxa construita intre anii 1534-1535 in municipiul Suceava. Are hramul Sfantul Dumitru, sarbatorit in fiecare an, in ziua de 26 octombrie. Ansamblul bisericii “Sf. Dumitru” din Suceava a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004, fiind format din 3 obiective: Biserica “Sf. Dumitru” – datand din 1534-1535, Ruinele bisericii vechi – datand din secolele XIV-XV, Turnul clopotnita – datand din 1560.

Descriere Biserica Sf. Dumitru

Biserica “Sf. Dumitru” a fost ctitorita de domnitorul Petru Rares, fiind construita intre anii 1534-1535 in plan triconc, asemanator cu cel de la Biserica “Sf. Gheorghe” din Harlau. Pisania aflata deasupra usii de intrare de pe zidul de sud al bisericii contine urmatorul text in limba slavona: “Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh a binevoit binecinstitorul si de Hristos iubitorul Io Petru Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei, fiul lui Stefan Voievod cel batran, sa zideasca biserica in mijlocul targului Suceava, unde este hramul Sfantului slavitului, marelui mucenic si purtator e biruinta, Dimitrie, izvoratorul de mir. Si a inceput a zidi in anul 7042 (1534) august 10 si s-a ispravit in anul 7043 (1535) august 30 si s-a sfintit cu mana Preasfintitului Mitropolit Teofan”. In anul 1809, a avut loc un incendiu care a afectat Biserica “Sf. Dumitru” si turnul-clopotnita, Biserica a fost restaurata in anul 1822 si turnul in 1845. Desi autoritatile habsburgice au intentionat in jurul anului 1888 sa restaureze Biserica „Sf. Dumitru“, abia la mijlocul secolului al XX-lea (1948-1949), Comisiunea Monumentelor Istorice a initiat lucrari de restaurare a bisericii, continuate in ultimele decenii. Pictura murala a bisericii a fost degradata de trecerea timpului si de intemperiile vremii.
Intre anii 1988-1990 s-a efectuat restaurarea acoperisului dupa un proiect al arhitectului Sergiu Luchian, lucrarile fiind executate de o echipa condusa de Mihai Bradu, noul acoperis pastrand in linii mari forma originala. Dupa Revolutia din decembrie 1989, s-au efectuat lucrari de restaurare a turlei si exteriorului bisericii, incheiate in 1997. Din acel an s-a trecut la restaurarea picturilor murale interioare de catre prof. univ. Nicolae Sava din Bucuresti, pictor restaurator, ajutat de 18 studenti. Cu sprijinul financiar al dr. Michael Ronette (roman stabilit in America), care a suportat 80% din costurile lucrarilor, s-a finalizat repictarea bisericii in anul 2004. La data de 20 iunie 2004, biserica a fost resfintita de catre un sobor de ierarhi si preoti in frunte cu IPS Arhiepiscop Pimen Zainea al Sucevei si Radautilor, IPS Arhiepiscop Teodosie Petrescu al Tomisului si IPS Arhiereu-vicar Ioachim Bacauanul. Biserica are dimensiuni mari, cu o lungime exterioara de 35,10 metri, lungime interioara de 32 metri, latimea de 10 metri (fara abside) si inaltimea pana la cruce de 27 metri, avand un soclu inalt si de un profil foarte raspandit in secolul al XVI-lea. Are cinci contraforturi, doua in colturile pridvorului, doua sustin absidele laterale si unul mai mic sub fereastra altarului. In exterior, biserica este inconjurata de un brau din doua randuri de ocnite de la partea superioara a fatadelor, are arcade oarbe pe absida altarului si pe cele laterale si ferestre si portal cu ancadramente gotice. Deasupra usii de intrare in stil gotic de pe zidul de sud, putin mai la dreapta, se afla o pisanie incadrata intr-o rama de baghete incrucisate la colturi. Deasupra pisaniei se afla un altorelief cu doi ingerasi (putti) sculptati care tin o cununa de frunze in interiorul careia se afla stema Moldovei, elemente ce apartin stilului arhitectonic renascentist. Biserica a fost pictata in fresca pe exterior intre anii 1537-1538, in prezent mai existand urme din vechea pictura pe fatada sudica (fragmente din Asediul Constantinopolului, Imnul Acatist si Arborele lui Iesei) si pe turla (cativa sfinti cu aureola in relief). Exteriorul a fost ulterior tencuit pe celelalte laturi. In interior, biserica are altar, naos cu bolta moldoveneasca, peste care se inalta turla, pronaos (exonartex) si pridvor inchis, cu trei ferestre mari in stil gotic spre vest. Ferestrele pronaosului sunt mai mici decat cele ale pridvorului si tot in stil gotic. Turla octogonala aflata deasupra naosului este construita din caramida pe doua baze: prima patrata si a doua stelata. Pe turla se afla firide alungite, patru ferestre dreptunghiulare mici dispuse in cele patru puncte cardinale, patru contraforturi mici si doua randuri de ocnite (unul deasupra arcadelor si unul la baza stelata). Turla are decoratii din caramizi ceramice la partea superioara si la arcadele oarbe.
Intre pronaos si naos a existat un zid despartitor care a fost demolat, cu aceasta ocazie fiind deteriorat si tabloul votiv in care era reprezentat ctitorul Petru Rares. Din tabloul votiv se mai disting portrele lui Petru Rares, ale Doamnei Elena si a doi copii. Pictura murala interioara in fresca din vremea construirii bisericii este foarte deteriorata, cea din pridvor si pronaos fiind afectata de incendiul din secolul al XIX-lea (numai unele figuri se disting, restul fiind sterse), numai unele fresce din naos fiind bine conservate. In altar s-au mai pastrat frescele: Cina cea de taina, Impartasirea cu vin, Impartasirea cu paine a Apostolilor si Spalarea picioarelor. Pe pereti se mai afla grafite de la sfarsitul secolului al XVII-lea, unele in limba latina, provenite din timpul ocupatiei polone de sub Ioan Sobieski (1691) – Hic fuit Teophilus, Rex in 1691 Ponicz si unele in chirilica, a unui oarecare Ioan Zugravul (1596). In pridvor si in pronaos se afla mai multe pietre de mormant, dintre care una apartine lui Bogdan, fiul lui Petru Rares, mort in septembrie 1540, iar alta marelui vistiernic Toma, mort la 21 august 1543. Biserica a fost inzestrata cu valoroase odoare, dintre care multe au fost distruse sau, s-au risipit. Au mai fost pastrate doar cateva carti liturgice in manuscris: un Octoih de la sfarsitul secolului al XVI-lea si un Minei pentru lunile septembrie-decembrie, din secolul al XVI-lea, ambele predate muzeului bisericesc, precum si un Evangheliar in limba slavona din secolul al XVI-lea, daruit Bisericii Cuvioasa Parascheva, azi disparuta. Pe langa acestea, in altar se afla o serie de obiecte de cult precum un epitaf (1763), un felon, un antimis sarbesc (1708), un tetraevanghel si o evanghelie in limba romana (1762). In apropiere de biserica, la o distanta de 30 metri spre sud-est, domnitorul Alexandru Lapusneanu, ginerele lui Petru Rares, a construit intre anii 1560-1561 un turn clopotnita cu trei etaje si cu ziduri de doi metri grosime. La baza turnului, soclul din piatra cioplita este putin iesit in afara. Etajul al treilea are patru ferestre mari pe toate laturile. Deasupra intrarii in turn de pe latura estica se afla o pajura si un cap de bour cu gatul asezat intr-o parte, incadrate intr-un cvadrilob, pe care se desfasoara urmatoarea inscriptie in limba slavona: “Binecinstitorul si de Hristos iubitorul Domn Io Alexandru Voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovei a binevoit sa zideasca aceasta clopotnita, in anul 7068 (1560)”. Turnul a fost modificat ulterior, adaugandu-i-se in secolul al XIX-lea (in anul 1845, cand a fost refacut turnul dupa un incendiu) un nou etaj de forma unei turle cu baza octogonala, peste care se inalta, pe opt colonete de lemn, varful acoperisului. In prezent, turnul-clopotnita are 40 metri inaltime, fiind cel mai inalt turn de biserica din Suceava.
In decursul timpului, turnul a indeplinit rosturi administrative complexe, el dominand prin inaltimea sa intreaga panorama a orasului atat in Evul Mediu, cat si in epoca moderna. Construit pe o baza patrata, el a fost intrebuintat de pompierii suceveni intre anii 1867-1910 ca turn de observatie a incendiilor.
In anul 1809, turnul a fost avariat de un incendiu, fiind renovat abia in 1845. S-au efectuat lucrari de restaurare si consolidare intre anii 1948-1949 in urma carora acoperisul turnului a revenit la forma originala. In urma unor masuratori efectuate in anul 1992 s-a constatat o inclinare a turnului, crucea din turn fiind deviata cu 12 centimetri fata de verticala. In anul 1998, o alta masuratoare stabilea ca deviatia crescuse la 17 metri. Cauza inclinarii turnului este, in opinia specialistilor Muzeului National al Bucovinei, traficul auto intens din ultimii ani, aceasta zona fiind strabatuta in subteran de o retea de beciuri care amplifica trepidatiile. Rezultatele inclinarii si a infiltratiilor au fost deplasarea terasei din coltul de sud-vest a turnului si desprinderea tencuielii din cornisa. In prezent, la turnul-clopotnita se desfasoara noi lucrari de restaurare.

Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Booking.com anunță disponibilizări din cauza pandemiei / Până la un sfert din angajați ar putea fi concediați
04/08/2020 20:29

Platforma online de rezervări turistice Booking.com a anunţat, marţi, că ar putea reduce numărul angajaţilor cu 25%, in contextul efectelor crizei pandemiei, informează cotidianul francez Le Monde. Comp ...

10 destinații turistice bizare din jurul lumii
30/07/2020 09:22

 Te-ai plictisit de atractii turistice clasice, recomandate in majoritatea ghidurilor de călătorie? Vrei să vezi ceva iesit din comun si să vizitezi locuri de care putini au aflat? Iată zece locuri ...

Reguli ca să nu te îmbolnăvești de COVID-19 când stai la hotel
21/07/2020 17:44

În ciuda pandemiei de coronavirus, multe persoane continuă să călătorească si să plece in vacantă. Dacă te numeri printre ele si ai decis să-ti faci concediul departe de casă, trebuie să respe ...

Vacanta in vremea coronavirusului. Noile reguli pentru turistii care merg pe litoral sau la munte
11/07/2020 18:49

 Numarul cazurilor noi de imbolnaviri cu COVID-19 a crescut de la o zi la alta, iar autoritatile fac apel la oameni sa respecte regulile de igiena si distantarea sociala, inclusiv atunci cand merg in vacan ...

Accidente nautice  VIDEO
02/06/2020 21:12
Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!