Biserica Uspenia din Botosani

default

Dimensiune font:

| 04-10-2012 11:53

Biserica Uspenia din Botosani

Biserica Uspenia (sau biserica alba) este o alta ctitorie a Doamnei Elena Rares ce dateaza din anul 1552. Din 1793, intr-una din cladirile bisericii a functionat o scoala domneasca. Biserica adaposeteste un autentic tezaur de arta ce cuprinde valori de pictura, sculptura, carte veche.

Acest lacas a devenit un loc de permanent omagiu adus marelui poet, Mihai Eminescu, intrucat a fost lacasul in care acesta a fost botezat.

In anul 1552, in plin august, se termina constructia ultimei biserici inaltate de Doamna Elena Rares. Mama a lui Ștefan cel Mare, Elena Raresinca ne mai "vorbeste", peste veacuri, despre timpul in care se inalta constructia ce a devenit prima catedrala a orasului. "Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, iata eu roaba stapanului meu Domnul Iisus Hristos, fiica de despot, doamna lui Petru Voievod, fiica tarului Ioan Despot, am binevoit, de bunavoia mea si cu bunul meu gand, a zidi acest hram in numele Adormirii Preasfintei Stapanei noastre Nascatoare de Dumnezeu si Pururi Fecioara Maria;si s-a savarsit in anul 7060 (1552) august".

Respirand dulce grai de mijloc de mileniu, vorbele Doamnei stau marturie pentru trecerea locasului de cult peste secole, ele fiind daltuite, si astazi, in pisania zidita deasupra usii de la intrare.

Toate veniturile orasului din acea vreme fiind apanajul domnitei, e lesne de inteles de ce Elena Raresa ridicat, atunci, doua biserici in doar doi ani. Și nu a facut-o la intamplare, Biserica "Ospenia"–cum se numea atunci –fiind zidita, dintru inceputuri, din piatra si caramida, cu acoperisde dranita. Putin mai incolo, la poarta, era amplasata o clopotnita de lemn, aproape de maidanul unde poposeau carele cu marfuri in drum spre Polonia. La fel ca in multe alte cazuri, e foarte posibil ca pe locul bisericii de piatra a "Ospeniei"sa fi existat, anterior, o bisericuta de lemn.

Uitandu-ne in jur, la alte lacasuri de cult ale orasului, descoperim ca "Ospenia", la fel ca si Biserica "Sfantul Gheorghe", se aseamana cu manastirea de la Popauti. Inaltate in timpuri apropiate, au aceleasi firide alungite, precum si acelasi rand de ocnite ce decoreaza fatadele edificiului. Impodobita mai intai, in exterior, cu discuri de smaltin diferite culori, "Ospenia"avea sa-si defineasca identitatea atunci cand a fost zugravita si a fost denumita "Biserica Alba", spre deosebire de celelalte doua biserici –ce aveau exterioare din caramida rosie. Revenind la inceputuri, gasim hrisoave care ne vorbesc despre interioare fara nici o vesmantarie, cu ferestre mici si fara pridvoare. Dupa ce paseau pe lespezile mari din piatra din Adancata, credinciosii acelor timpuri isi opreau privirile pe niste pereti goi, lipsiti de picturi, sobrietatea interioara fiind un prim pas spre reculegere.

In lipsa unor izvoare scrise, "gura lumii"a vorbit, buna vreme, despre o perioada nefasta a bisericii, ce ar fi stat pustie din 1655 pana in 1725. O inscriptie montata in dreapta usii pronaosului face referire la o importanta reparatie ce s-a facut la finele acestei perioade, in timpul domniei lui Ioan Mihai Racovita. "Aceasta sfanta biserica ce reprezinta hramul Ospenia este facuta de Elena Doamna, sotia lui Petru Voievod, fiica lui Ioan Despot Voda, la leat 7060, August 15 si este innoita de Ioan Mihai Racovita Voievod, leat 7233 (1725) ".

Alte izvoare, mai apropiate ca timp, vorbesc despre reintrarea "Ospeniei", cu dreptul, in viata sociala a orasului. Prilejul a aparut, in germen, in 1759. In decembrie, Ioan Callimah Voievod se incredinta de necesitatea de a avea o scoala pentru invatatura copiilor, el poruncind vornicului locului sa gaseasca dascal care sa fie platit din banii orasului si emitand, totodata, un hrisov care avea sa fie "actul de nastere"al scolii.
Prin alt hrisov –de reorganizare al scolilor –semnat in 1766 de Grigore Ghica al III-lea, reprezentantii breslelor negustoresti deveneau epitropi ai scolilor, formula permitand plata dascalilor ce aveau sa predea vreme de trei decenii. Dupa incetarea activitatii scolii de mai sus, la care au predat preoti si psalti de la Biserica "Ospenia", orasul a ramas iar fara scoala, fapt ce l-a determinat pe domnul Mihail Șutu sa emita un nou hrisov, pe 30 septembrie 1793 –de reinfiintare a unei scoli cu dascal elinesc.

Intelepciunea vremii avea sa-si gaseasca locul in noul hrisov, care eticheta invatatura drept "pricinitoarea tuturor bunatatilor", care "impodobeste pe trup lumineaza pe suflet…este ridicarea smeritilor si podoaba fericitilor…povatuitoarea tinerilor si toiagul batranetilor."Pentru intretinerea scolii, hrisovul a dat "danie si afierosim pe biserica de obste ce se numeste Ospenia la care se praznuieste Adormirea Maicii Domnului nostru". In acelasi an, au fost numiti drept administratori Teodor Mustata si GrigorasAvram, grija lor majora fiind scoala si biserica, din veniturile careia trebuiau sa-i ajute pe "ucenicii saraci si iubitori de invatatura care vor razbi la acea scoala". In afara dascalului de elina, Școala Domneasca din Botosani, cum a mai fost numita, mai avea si unul de "carte bisericeasca si de carte moldoveneasca".

Dupa domnia lui Mihail Șutu, a urmat cea a lui Al. I. Callimachi, care a primit de la cei doi epitropi rugamintea de a reinnoi hrisovul. Domnitorul a dispus ca veniturile Bisericii "Ospenia"sa fie folosite mai departe pentru intretinerea scolii, el confirmand in functia de administratori pe cei doi epitropi. Nemultumit de faptul ca veniturile bisericii nu satisfaceau, intrutotul, cerintele scolii si cele ale bisericii. Callimachi acorda in cel de-al treilea an de domnie, noi inlesniri: scutirea a 300 de boi de negotde "vama si cornarit"s.a.

Dania veniturilor bisericesti catre scoala a fost intarita mai apoi de Domnul Al. Moruzi, printr-un hrisov emis la 17 august 1806.

Din nefericire, perioada de tihna nu a tinut mult, debutul de secol XIX aducand bisericii o mare nenorocire: incendiul ce a cuprins centrul orasului in 1810 si care a invalui si "Ospenia". Cum un dezastru nu vine niciodata singur, flacarile nu au iertat nici parte din dughenile ce erau proprietatea bisericii si din a caror venituri se intretinea scoala. Chiar daca asocierea religie-comertar putea parea curioasa, regulile acelor timpuri erau mult mai permisive. "Ospenia"patronand case care-i fusesera donate de enoriasi si pe care le inchiria mai apoi evreilor, pentru a face comert. Tot in dulce grai, un document al acelor vremuri plangea, pe indelete, urmarile incendiului: "cuprinderea veniturilor si a miluirii ce avea, smintindu-se si pierzandu-se, au venit si scoala in zaticnire si cu totul in nelucrare".

Situatia fiind tragica, botosanenii au cerut domnului Mihail Șutu, nepotul celuilalt Mihail Șutu, sprijin pentru reinfiintarea scolii. Un nou hrisov dat la 5 martie 1820, de domnul de mai sus, hotara reinfiintarea scolii si ajutarea ei cu "875 de lei din veniturile scolilor din Iasi, cu 300 de lei din bugetul Botosanilor ce se cuvenea luminatei doamne, precum si cu venitul ce se incasa de la harabagii si scutirea a 500 de boi de negot, de plata vamii si cornaritului".

Acelasi hrisov mai stipula alegerea unor epitropi cinstiti –care sa fie confirmati prin hotarare domneasca - si care sa tina evidenta incasarilor si cheltuielilor printr-o condica speciala.

Dupa moartea lui Mihail Șutu si inabusirea Eteriei in 1821, turcii au urmarit si pedepsit toti grecii considerati eteristi. In prigoana lor, turcii au speriat epitropii greci ai "Ospeniei"care isi dadeau silinta sa refaca biserica dupa incendiu. Negasindu-i pe epitropi, care se facusera nevazuti cu tot cu fondurile destinate reparatiilor, o ceata de turci razleti au patruns in Biserica "Ospenia"si au jefuit-o de toate odoarele de aur si argint. Cu salbaticie, musulmanii au taiat cu sabiile inclusiv bucati de catapeteasma, crezand ca sunt cu aur. Din fericire pentru biserica, s-a reusit, cu doi inainte, adaugarea in partea de vest a unei clopotnite, tot atunci fiind suprimat zidul dintre pronaos si naos. Dupa toate peripetiile din acei ani tulburi, Școala Domneasca s-a mutat in curtea Bisericii Sf. Dimitrie, in 1832 infiintandu-se la Botosani prima scoala primara de stat.

Privind inapoi in timp, se poate spune ca secolul XIX nu a fost unul tocmai fast pentru "Uspenia", incendiul devastator din 1887 distrugand centrul orasului si afectand, grav, biserica. Casele din apropiere, pe care le avea in stapanire, s-au facut una cu pamantul, debutul secolului XX fiind unul in care biserica era relativ saraca, cu doar doua case in proprietate.

Imbucurator e ca supravietuirea unei cladiri, la fel ca si mersul inainte al unei oranduiri, e rodul unui echilibru intre "bune si rele". In acelasi secol, in 1872, s-a instalat primul ornic public in clopotnita, loc de unde se semnalau si incendiile –mai intai prin tragerea clopotelor si mai apoi prin focuri de arma. Mai tarziu, epitropia bisericii a cerut Primariei orasului Botosani infiintarea unui cor, care avea sa se reuneasca oficial abia in 1900. Cu certitudine, insa, evenimentul care a marcat intrarea Bisericii "Uspenia"in istorie s-a petrecut la mijloc de secol XIX. La 21 ianuarie 1850, la "Uspenia"a avut loc botezul lui Mihai Eminescu, preotul Ion Stamate –ce a oficiat slujba religioasa –fiind duhovnicul familiei Eminovici, ce locuia nu departe de catedrala. Biserica "Uspenia"a pastrat singurul act de stare civila a marelui poet, mai exact registrul de botez in care se arata nasterea poetului –15 ianuarie 1850 - si data botezului –21 ianuarie 1850. Registrul a fost luat de Nicolae Iorga, impreuna cu alte 21 de documente, si dus la Academia Romana in 1925.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei