Bratislava, oraşul castelelor

default

Dimensiune font:

| 12-10-2013 06:00

După o lungă perioadă în care s-a aflat în umbra oraşului Praga, actuala capitală a Slovaciei a început să-şi construiască singură un nume * aflată la numai 60 de kilometri de Viena, capitala slovacă este, din toate punctele de vedere, un oraş vechi, cu un centru istoric renovat impresionant şi cu o arhitectură barocă habsburgică ce ascunde trecutul comunist * trecutul politic agitat a fost cauzat şi de faptul că Bratislava se află la graniţa cu Austria şi că este poziţionată aproape de Ungaria şi Republica Cehă, dar, ca în toate oraşele situate la intersecţia unor culturi diferite, şi aici s-au stabilit premisele diversităţii arhitectonice şi culinare ce au dat farmec oraşului actual.

Istoria oraşului care a supravieţuit „Divorţului de Catifea”

Bratislava este capitala şi cel mai mare oraş din Slovacia şi are o populaţie de aproximativ 430.000 locuitori. Oraşul este situat pe Dunăre, iar de pe teritoriul său pornesc şi Munţii Carpaţi. Oraşul este un puternic centru cultural şi industrial, cu numeroase obiective turistice. Bratislava a înflorit în timpul domniei Mariei Tereza a Austriei, din secolul al XVIII-lea, devenind cel mai mare şi mai important oraş de pe teritoriul actualelor ţări Slovacia şi Ungaria. Populaţia s-a triplat, s-au construit multe palate, mănăstiri, iar Bratislava a fost centrul vieţii sociale şi culturale a regiunii. În 1993, oraşul a devenit capitala noii Republici Slovace, formate în urma „Divorţului de Catifea”. În anii ’90 şi la începutul secolului al XXI-lea, economia Bratislavei a înflorit datorită investiţiilor străine. Oraşul este inima culturală a Slovaciei. Datorită caracterului ei istoric divers, cultura locală a fost influenţată de grupuri etnice variate, inclusiv germani, slovaci, maghiari şi evrei. Aici sunt numeroase teatre, muzee, galerii, săli de concert, cinematografe, cluburi de film şi instituţii culturale străine.

Principalele atracţii turistice

Castelul Bratislava este una din structurile cele mai impresionante ale capitalei Slovaciei, fiind situat pe un teren aflat la 85 de metri deasupra nivelului Dunării. Situl dealului castelului a fost locuit încă din perioada de tranziţie dintre Epoca de Piatră şi Epoca de Bronz şi a reprezentat acropolisul unui oraş celtic, apoi a făcut parte din Limesul roman, a fost o mare aşezare slavă, apoi un centru politic, militar şi religios al Moraviei Mari. Castelul de piatră a început să fie construit în secolul al X-lea, pe când regiunea intra sub influenţa Regatului Ungariei. Castelul s-a transformat într-o fortăreaţă gotică anti-husită în vremea lui Sigismund de Luxemburg, în 1430, devenind apoi castel renascentist în 1562, fiind reconstruit în 1649 în stilul baroc. În timpul domniei Mariei Tereza, castelul a devenit un sediu regal prestigios. În 1811, castelul a fost distrus, rămânând în ruină până în anii 1950, când a fost reconstruit în mare parte în stilul terezian.

Castelul Devín a reprezentat o fortificaţie de la frontieră, la confluenţa râurilor Morava şi Dunăre. A fost locuit succesiv de către coloniştii celţi şi romani, şi a fost, de asemenea, un post cheie în paza rutelor de comerţ. În secolul al IX-lea, castelul a devenit fortăreaţă slavă, în 1864 fiind denumită fortăreaţa lui Sir Rastislav. Un castel gotic a fost construit acolo în Evul Mediu şi mai târziu a fost reconstruit în stil renascentist. Este un simbol important al istoriei slovace şi slave în general.

Catedrala „Sf. Martin” este cea mai importantă clădire construită în stil gotic din Bratislava. A fost ridicată în locul unde odată se găsea o biserică romană. Construcţia a început în anul 1221 şi a continuat în secolele al XIV-lea şi al XV-lea. În apropierea catedralei se află capela „Sf. Ana” şi o capelă în stil baroc a Sf. John Almužník, din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Catedrala a fost, de fapt, construită în zidurile exterioare ale oraşului, ca parte a fortificaţiei acestuia. În 1563, când Bratislava a devenit capitala Ungariei, catedrala a fost folosită drept capelă pentru încoronări.

Palatul Mirbach este o clădire în stil rococo, construită de un berar pe nume Michal Spech, utilizând designul lui M. Hollrigl. În faţa acestei clădiri cu patru aripi şi curte centrală se află un pilon decorat cu două straturi de piatră. Există câteva expoziţii publice care se ţin aici în diferite perioade ale anului. Bastionul din interiorul turnului lui Mihail găzduieşte o expoziţie de arme şi descrie fortificaţiile oraşului. Deasupra acoperişului de cupru se află o statuie a Sfântului Mihail.

Podul SNP, cunoscut oficial sub denumirea de „New Bridge”, a fost construit într-un stil retro-futuristic, spre sfârşitul anilor ’60, începutul anilor ’70, fiind o dovadă a excesului comunist. Nu e de mirare că arată de parcă ar fi ieşit dintr-un episod „Star Trek”. Puntea de observare circulară de deasupra turnului de suport se ridică la 90 de metri deasupra râului.

Teatrul Naţional a fost construit în anul 1886, în spirit neorenascentist, de către arhitecţii vienezi F. Fellner şi H. Helmer. Faţada principală şi balconul său sunt decorate cu statui alegorice realizate de V. Tilgner. În 1888, o fântână cu zeul Ganymede călare pe un vultur a fost construită în faţa teatrului. Astăzi, clădirea găzduieşte Opera şi Baletul Naţional.
Conacul Rusovce, cu parcul lui englezesc, se află în cartierul ce poartă acelaşi nume. Casa a fost construită iniţial în secolul al XVII-lea şi transformată într-un conac în stil neogotic englezesc între anii 1841-1844. Cartierul este cunoscut, de asemenea, pentru ruinele unui campament militar roman, Gerulata, parte a Limesului roman. Gerulata a fost construit şi folosit între secolele I şi al IV-lea d.Hr.
Muzeul Naţional Slovac a fost fondat în anul 1961, pe malul Oraşului Vechi, împreună cu Muzeul de Istorie Naturală, care este una din subdiviziunile sale. Este cel mai mare muzeu şi cea mai mare instituţie culturală din Slovacia. Muzeul se ocupă de 16 muzee specializate din Bratislava şi din afara ei.
Parcuri şi lacuri - Datorită localizării sale la poalele Carpaţilor Mici şi vegetaţiei riverane, pe terenuri udate de Dunăre, oraşul are păduri apropiate de centrul oraşului. Cantitatea totală de spaţiu verde public este de 46,8 km pătraţi de locuitor. Cel mai mare parc este Parcul Horský, aflat în cadrul Oraşului Vechi. Parcul Bratislava este situat în Carpaţii Mici şi include multe localuri populare, precum Železná studienka şi Koliba. Acoperă o suprafaţă de 27,3 km pătraţi, dintre care 96% este acoperită de păduri şi conţine floră şi faună inedită precum bursucii europeni sau vulpile roşii.. Pe malul drept al Dunării, în cartierul Petržalka, se află Parcul Janko Král, primul parc public din Europa, fondat în perioada 1774-1776. Oraşul dispune de mai multe lacuri naturale şi artificiale, majoritatea folosite în scopuri recreative. Exemplele includ lacul Štrkovec în Ružinov, Kuchajda în Nové Mesto, Zlaté Piesky şi lacurile Vajnory în nord-est, şi lacul Rusovce în sud, apreciat de nudişti.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei