default

Dimensiune font:

Calatorie printre anotimpuri

| 23-10-2012 16:11

Din capul locului, am sa spun ca sunt un vrajmas al patetismelor. Cu atat mai mult al abordarii in cheie pate­ti­ca a sentimentului national si a istoriei.

Imi repugna zbarnaielile patriotarde si privesc cel mult cu amuzament la zbaterea isterica a sustinatorilor protocronismului romanesc. Nu cred ca avem „cea mai frumoasa tara“ – stiu, insa, ca avem o tara frumoasa. Nu imbratisez nici ideea ca locuitorii actualului teritoriu al Romaniei ar fi urmasii celei mai mari si mai evoluate civilizatii antice, care ar fi inventat, printre altele, scrisul – stiu, insa, ca avem suficient de multa istorie, incat nu se cuvine s-o fardam excesiv. Un zid parasit… In fine, din dor de Ceahlau, am pornit catre dansul.

Iar drumul, ca orice calatorie, a fost la fel de interesant ca si tinta sa. Piatra Neamt urma sa fie prima oprire, dar n-a fost asa. Cu vreo 20 de kilometri inainte de a ajunge in oras, am zarit, in camp, o ruina. Ctitorita la 1627, Manastirea Buciulesti a fost surpata in secolul al XIX-lea de apa Bistritei si asa a ramas pana astazi. Zidurile ei betege sunt acum adapost pentru ciori. Dar lucrurile au sa se schimbe cat de curand. Marea de la poalele muntelui Orasul Piatra Neamt este atestat documentar din secolul al XIV-lea. In a doua jumatate a domniei sale, Stefan cel Mare a ridicat aici o Curte Domneasca.

In actualul centru istoric al orasului, Turnul-clopotnita si Biserica Sf. Ioan, ctitorie a Domnului Moldovei, inca masoara scurgerea timpului. Din Bicaz, la mai putin de 20 de kilometri vest de Piatra Neamt, „izvoraste“ drumul de pe marginea lacului de acumulare al hidrocen­tralei cu acelasi nume. Lacul Izvorul Munte­lui este cel mai mare lac artificial din tara (33 de kilo­metri patrati), format prin acu­mu­larea apelor Bistritei in spatele unui baraj inalt de 127 si lung de 435 de metri.

Din pricina lacului, in preajma a luat nastere un ecosistem unic. De sus, de pe baraj, privind inspre apa, simti energia unei colosale forte bine stapanite; privind in cealalta parte, ai reve­latia abisului, a golului fara de sfarsit. Iar la „coada lacului“ pandeste Ceah­laul. Si inca mai sus, pe munte, sunt locuri despre a caror frumusete cel mai bine pot povesti ochii celor care le-au vazut. In preajma unei povesti Intemeiata probabil intre secolele al XI-lea si al XII-lea, Manastirii Neamt i se ridica prima biserica din piatra de catre Petru Musat (1375-1391).

Distrusa de cutremurul de la 1471, biserica a fost recon­struita de Stefan cel Mare, la 1497. Dupa atatea sute de ani de rugaciune neintrerupta, spatiul din preajma lacasului a capatat atributele sacralitatii: frumusete, simplitate, putere de a zidi in suflete puterea. Aici, la Manastirea Neamt, in bolnita acesteia, a indurat Eminescu o parte din calvarul bolii sale.

Apoi a murit, in Bucurestiul care i-a subrezit sanatatea, dar de care nu a avut puterea a se desprinde, in sanatoriul doctorului Sutu, pe strada Plantelor. Strada aceasta, cladirea si grilajul de la intrare mai sunt si astazi. Bolnita de la Manastirea Neamt nu mai este. Putin mai la sud de Manastirea Neamt este Varatecul. Manastire de maici si locul unde s-a retras, dupa moartea lui Eminescu, Veronica Micle.


Si tot aici, la doar doua luni de la disparitia poetului, s-a stins din viata si Veronica. Povestea celor doi, paradigmatica lor poveste de iubire, fascineaza inca memoria colectiva. Eminescu si Veronica s-au nascut in 1850 si s-au dus la cele vesnice la 1889. S-ar putea sa fie doar o coincidenta, dar s-ar putea sa fie un memento: Dumnezeu, se stie, i-a facut pe oameni pereche.

Iarna din miezul primaverii Iesirea din Moldova, spre Ardeal, prin Cheile Bicazului, ofera calatorului posibilitatea de a se confrunta cu propria minuscula dimensiune cosmica, servita la pachet cu o impresionanta lectie de tenacitate: si daca te-ai plimba cu macaraua prin Cheile Bicazului, tot te-ai simti un biet pigmeu in defileul sapat in stanca, zile, ani, secole si milenii in sir, de un rau pe care aproape ca l-ai putea sari cu pasul. Adevarata putere este a celui care crede cu tarie ca va invinge.

Adevarata putere este a celui care crede. Sentimentul halucinant al trecerii dintr-o regiune (o lume) in alta, al tranzitiei, al transformarii este ceea ce-ti ofera Cheile Bicazului. Spusa altfel, lectia metamorfozei am primit-o si la trecerea din Bucovina in Maramures, prin Pasul Prislop. Vom merge impreuna si acolo, intr-unul dintre numerele urmatoare ale revistei.

Acum, strabatand la sfarsit de martie Cheile Bicazului, am avut privilegiul de a trece si dintr-un anotimp intr-altul: din primavara Moldovei in iarna Carpatilor, apoi, peste doar cateva ceasuri, intr-o alta primavara, a Ardealului. Dar pana acolo am mai poposit o vreme pe apa inghetata bocna a Lacului Rosu. Cand, la 1837, s-au despicat si s-au pravalit muntii la vale, stancile au barat cursul raului Bicaz, care s-a umflat pana ce a acoperit cu apele sale o padure, apoi a gasit o cale de a-si continua drumul.

Varfurile brazilor scufundati acum aproape 200 de ani inca mai zgarie luciul apei. Cu imaginea unui pustiu de gheata stra­puns de crestetele copacilor se incheie aceasta calatorie. Descopera in Romania continua. In fiecare numar al revistei. Epilog Peste putina vreme va veni vara, anotimpul concediilor. Inainte de a decide unde veti merge, indraznesc sa va sugerez sa luati in calcul si o destinatie „exotica“ mai putin cunoscuta. Ganditi-va ca ati putea calatori prin Romania. S-ar putea sa va priasca. Sau nu. Oricum, ati putea incerca.

Foto: Adrian Stoicoviciu, Stefan Petrescu

 

EXPERTS


"Ci tu ramai in floare la luna lui April…"
Veronica Micle s-a nascut la 22 aprilie 1850 si a trait pana la 4 august 1889, aceste doua repere ale vietii sale pamantesti fiind foarte apropiate de anii si de zodiile care au guvernat viata lui Eminescu. Relatia de dragoste dintre cei doi a fost reconstituita tarziu, mult prea tarziu, din amintirile altora, din scrisorile care „le-au scapat printre degete“ urmasilor, din interpretari succesive.

Mitul iubirii lor, singurul care conteaza cu adevarat, ne dezvaluie o relatie emblematica pentru toate timpurile romanesti – cele trecute si cele viitoare. Cele cateva date certe care hranesc acest mit cu timp istoric propriu-zis sunt urmatoarele: Veronica se marita la 14 ani, in 1864, cu profesorul Stefan Micle. La 16 ani are primul copil, iar la 18 – pe al doilea. In 1874, Eminescu vine la Iasi si depune juramantul (ca director al Bibliotecii Universitare) in fata rectorului Stefan Micle. S-a spus si se intretine impresia ca Stefan Micle era un batran uracios.

Nascut la 1820, Micle avea 44 de ani cand s-a casatorit cu Veronica, era un barbat chipes, inteligent si energic. In 1879, la doar 59 de ani, Stefan Micle moare in urma unei banale raceli, dobandite in timpul unei vanatori de rate salbatice. In 1876, Eminescu o cere pe Veronica in casatorie, conjurand-o sa divorteze – dar ea il refuza cu blandete. Mai tarziu, in 1880, Veronica ii cere lui Eminescu s-o ia in casatorie – si este randul lui sa refuze, la fel de bland: intre cei doi se interpuneau chestiuni materiale ce-i pareau poetului a fi insurmontabile.

Relatia dintre cei doi a fost atat de vie, incat a devenit mit in chiar timpul vietii lor. Dupa moartea celor doi indragostiti, o mare de adversitate a incercat sa stearga mitul, ca si cum acesta ar fi fost desenat pe nisip. Dar nu: povestea lor era incrustata intr-un tarm de marmura lina, pe care valurile timpului n-au putut-o sterge.

Sursa: http://www.descopera.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Booking.com anunță disponibilizări din cauza pandemiei / Până la un sfert din angajați ar putea fi concediați
04/08/2020 20:29

Platforma online de rezervări turistice Booking.com a anunţat, marţi, că ar putea reduce numărul angajaţilor cu 25%, in contextul efectelor crizei pandemiei, informează cotidianul francez Le Monde. Comp ...

10 destinații turistice bizare din jurul lumii
30/07/2020 09:22

 Te-ai plictisit de atractii turistice clasice, recomandate in majoritatea ghidurilor de călătorie? Vrei să vezi ceva iesit din comun si să vizitezi locuri de care putini au aflat? Iată zece locuri ...

Reguli ca să nu te îmbolnăvești de COVID-19 când stai la hotel
21/07/2020 17:44

În ciuda pandemiei de coronavirus, multe persoane continuă să călătorească si să plece in vacantă. Dacă te numeri printre ele si ai decis să-ti faci concediul departe de casă, trebuie să respe ...

Vacanta in vremea coronavirusului. Noile reguli pentru turistii care merg pe litoral sau la munte
11/07/2020 18:49

 Numarul cazurilor noi de imbolnaviri cu COVID-19 a crescut de la o zi la alta, iar autoritatile fac apel la oameni sa respecte regulile de igiena si distantarea sociala, inclusiv atunci cand merg in vacan ...

Accidente nautice  VIDEO
02/06/2020 21:12
Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!