default

Dimensiune font:

Cantecul pietrei pe muntele de apa

| 23-10-2012 16:12

Ca de fiecare data, drumul s-a dovedit a fi la fel de interesant ca si obiectivul final al calatoriei.

Tocmai in aceasta consta placerea oricarei preumblari prin Romania: nu trebuie decat sa tii ochii deschisi pentru a descoperi lucruri care merita vazute. Arutela, castrul uitat Mergand spre Ramnicu Valcea, ne-am abatut putin spre nord, pe Valea Oltului. Acolo, Manastirea Cozia este o destinatie predilecta a turistilor. Doar putin mai sus, pe malul celalalt al raului, Castrul roman Arutela (pe teritoriul actualei localitati Bivolari) nu prea are parte de vizitatori. Construit la anul 133, sub imparatul Hadrian, Arutela era una dintre constructiile cu destinatie civila si militara ce strajuiau, pornind de la Dunare si ajungand in inima Carpatilor, Drumul lui Traian.

Perlele uriase ale Pamantului Urmatoarea oprire: Costesti, la cca 40 de kilometri de Ramnicu Valcea, pe soseaua nationala ce duce la Targu Jiu. Intrat in istoria recenta ca loc al uneia dintre penibilele „batalii“ dintre hoardele de mineri migratori si autoritati (lupte incheiate cu de tot ridicola „pace de la Cozia“), Costestiul este „cuibul“ trovantilor, al uriaselor oua ale Pamantului.

Zamisliri de nisip, formate prin compactarea acestuia in urma unor puternice seisme, trovantii de Costesti (li se mai spune si balatruci) sunt considerati a fi cele mai mari formatiuni geologice de acest tip din lume. In jurul lor s-a construit o adevarata mitologie: se spune ca aceste pietre ar fi vii si ca ar avea puterea de a influenta viata oamenilor. In zona, aproape ca nu este casa in ograda careia sa nu odihneasca un balatruc. Cei care se poarta frumos cu ei, care ii mangaie si-i uda, se gasesc sub protectia pietrei.

Prin lege, trovantii de Costesti sunt protejati; prin traditie, sunt cautati si luati de la locul lor, din preajma uriasului deal de nisip unde s-au nascut, si „gazduiti“ de oamenii locului. Un lucru ramane: spectacolul oferit de campul cu trovanti, gratia si forta pietrei, demonstratia faptului ca arta (si cea moderna), in manifestarile ei cele mai izbutite, nu face decat sa reproduca ceea ce Dumnezeu a facut intr-una dintre cele doar 6 zile de munca pe care le-a prestat in folosul umanitatii.

Cum se mai invarte roata doar cativa kilometri mai la vest de Costesti, soseaua se transforma in spatiu de expunere pentru mesterii ceramisti din zona Horezu. Aici, in prima parte a lunii iunie, se organizeaza anual Festivalul Cocosul de Hurez, cu participarea „scolilor de olarit“ din toate zonele tarii. In asteptarea acestuia, mesterii invart de zor roata si incing cuptoarele. Produsele lor, oferite spre vanzare, impodobesc drumul, de o parte si de alta.

Cererea, insa, a influentat oferta: vasele cu forme, desene si culori traditionale se insotesc cu alcatuiri pestrite de ceramica, lipsite de orice noima. Legea o face banul clientului, n-o mai face traditia. Celor care se grabesc sa-i judece pe olarii de Horezu le reamintesc faptul ca „mandrele“ palate cu turnuri de tinichea, fala tiganilor imbogatiti prin munca grea si cinstita, sunt proiectate de arhitecti. Pe bani. Partea buna a lucrurilor este ca ceramica de Horezu supravietuieste asaltului cererii de kitsch-uri.Am invatat un cuvant nou: cula Cum este si firesc, fiecare noua calatorie este precedata de o documentare. Intotdeauna, insa, documentarea de acasa este completata de povestile oamenilor din locurile pe care le vizitam. Asa s-a intamplat si acum; asa am apucat sa cautam culele oltenesti. Si le-am gasit, chiar pe locurile unde fusesera construite, in judetele Valcea – la Maldaresti (langa Horezu) si Gorj – la Curtisoara (la nord de Targu Jiu, pe Valea Jiului). Culele, locuinte fortificate, sunt constructii specifice regiunii Olteniei, ridicate in secolele XVIII-XIX.

Pentru a-si proteja familia si avutul de talhari, oamenii cei mai instariti ai vremii isi construiau case-cetate, prevazute cu sisteme complexe de aparare. Ferecate in metal, portile culelor ii descurajau pe aceia ce ar fi voit sa le sparga; ferestrele cladirilor erau mici si zabrelite, iar peretii exteriori (grosi de un metru si mai bine) erau prevazuti cu locasuri de tragere. Pentru a rezista asediilor prelungite, unele cule aveau sapate, in pivnita, fantani.

In pofida determinarilor functionale ale culelor, arhitectura lor exterioara si interioara impresioneaza prin armonie, bun-gust si eleganta naturala, neostentativa. Rasaritul Lunei. La Tismana Manastirea Tismana (accesibila pe un drum lateral, ce se deschide catre nord din soseaua care leaga Targu Jiu de Baia de Arama) este cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca. Sfintita la anul 1378, a fost ctitorita de Cuviosul Nicodim si a intrat, alaturea cu dansul, in legenda.

Nascut in Macedonia, Nicodim a imbratisat de tanar monahismul si, inainte de a pune piatra de temelie a Tismanei, a ucenicit la Muntele Athos. Astfel, influenta arhitecturii bizantine a bisericilor din Macedonia este vizibila in stilul Manastirii Tismana. Despre Cuviosul Nicodim au ajuns pana la noi putine si foarte tarzii izvoare scrise. In locul lor vorbeste legenda conform careia Nicodim s-ar fi nevoit la Tismana, intreaga sa viata, in reculegere si rugaciune, intr-o pestera situata pe abruptul unui perete de stanca din preajma manastirii.

In preajma Podului lui Dumnezeu Spuneam, la inceput, ca am plecat spre Cetatile Ponorului, acolo unde apa si piatra au savarsit, prin lucrarea lor comuna, un peisaj unic. In ansamblul sau, zona este un paradis natural nepereche, un imens ecosistem carstic, de o spectaculozitate aparte.

Frumusetea salbatica, primordiala a locurilor a facut ca toponimia acestora sa-l evoce, fara echivoc, pe Creator. In imaginea cu care am deschis acest fotoreportaj se vede Mercedes-ul ML 350 al echipei noastre ruland pe un pod natural care se numeste chiar asa: Podul lui Dumnezeu. Zeitatile antice si-au primit si ele partea: exista aici un Camp al Afroditei. Dincolo de numele lor, locurile acestea (si cele de pe drumul ajungerii la ele) sunt, pur si simplu, frumoase. Si, cel mai important, sunt ale noastre. Acum, astfel si aici se incheie aceasta calatorie. Descopera in Romania continua. In fiecare numar al revistei.

 

FACTS


Brancusi: nascut si rapus in Romania
La anul 1876, s-a nascut in satul Hobita (Gorj) Constantin Brancusi. A plecat pe jos la Paris in 1902. A ajuns in 1904. A lucrat acolo ca spalator de vase si ca ajutor de tamplar. Recent, o lucrare de Brancusi a pulverizat toate recordurile de pe piata internationala de arta: a fost adjudecata la o licitatie cu suma de 27 milioane de dolari. La moartea sa, in 1957, sta­tul roman a refuzat sa primeasca mostenirea lasata de Brancusi – atelierul sau parizian –, considerandu-l pe sculptor un reprezentant al burgheziei decadente.

Atelierul lui Brancusi a revenit statului francez si geme, de zeci de ani, de vizitatori. Astazi, la Hobita natala, pe un bolovan din curtea unei case jerpelite, sta scris: „Aici s-a nascut Constantin Brancusi.“ Aiurea, aceea nu este casa sculptorului. Adevarata casa zace in parasire la putina departare de falsul memorial: jumatate la pamant, jumatate inca sprijinindu-se de aer. La Targu Jiu se gaseste singura lucrare de sculptura monumentala a lui Brancusi. Un unicat care, mai mult ca sigur, valoreaza mai mult decat orasul.

Acum cativa ani, intreg ansamblul (Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului, Coloana fara Sfarsit) a fost restaurat folosindu-se tehnologii de reconditionare specifice nu lucrarilor de arta, ci constructiilor (de piatra si metalice), intr-un iures de finantari care n-a fost inca descalcit. Inmormantat la Paris, Brancusi a fost rapus in Romania.

Am intalnit olari fericiti
In zona Horezu, olaritul are o veche traditie. Am cautat aici un atelier de olarit in care sa se lucreze cat mai aproape de aceasta. L-am gasit intr-un sat vecin Horezului, la Maldaresti. Mesterul olar de aici este o femeie: Simona Ungureanu. Paradoxal, faptul ca nu provine dintr-o familie de olari a facut-o sa incerce a deprinde, incetul cu incetul, mestesugul originar. Din locuri alese cu grija, Simona Ungureanu isi aduce lutul, pe care il lasa apoi in pace un an de zile.

Ploile, inghetul, apoi dezghetul, mai apoi lumina si caldura Soarelui pregatesc, rand pe rand, pamantul. Framantat, acesta se asaza pe roata olarului (invartita, asa cum se cuvine, cu piciorul). Urmeaza uscarea naturala, apoi arderea in cuptor. Pe urma, intoarcerea la roata, pentru a aseza pe vasul de lut un desen unic. Culorile sunt extrase, cu un soi de moara actionata manual, din argile colorate, caolin si oxizi naturali.

Sculele cu care se aplica pictura poarta denumiri vechi (tiple, gaita) si sunt confectionate din coarne de vita si pene de gasca. Vasele sunt supuse din nou supliciului focului, apoi se intorc pentru ultima oara in mainile olarului, pentru smaltul stralucirii finale, intarit, de asemenea, in foc. Productivitatea unui asemenea sistem de lucru nu este mare, in schimb ceramica Simonei Ungureanu poarta pecetea lucrului autentic.

Sursa: http://www.descopera.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
INSP reactualizeaza lista tarilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune carantina in cazul persoanele care sosesc in Romania
03/08/2020 19:15

 Lista tarilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie masura carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania din acestea a fost actualizata si publicata pe site-ul Institutului ...

10 destinații turistice bizare din jurul lumii
30/07/2020 09:22

 Te-ai plictisit de atractii turistice clasice, recomandate in majoritatea ghidurilor de călătorie? Vrei să vezi ceva iesit din comun si să vizitezi locuri de care putini au aflat? Iată zece locuri ...

Reguli ca să nu te îmbolnăvești de COVID-19 când stai la hotel
21/07/2020 17:44

În ciuda pandemiei de coronavirus, multe persoane continuă să călătorească si să plece in vacantă. Dacă te numeri printre ele si ai decis să-ti faci concediul departe de casă, trebuie să respe ...

Vacanta in vremea coronavirusului. Noile reguli pentru turistii care merg pe litoral sau la munte
11/07/2020 18:49

 Numarul cazurilor noi de imbolnaviri cu COVID-19 a crescut de la o zi la alta, iar autoritatile fac apel la oameni sa respecte regulile de igiena si distantarea sociala, inclusiv atunci cand merg in vacan ...

Accidente nautice  VIDEO
02/06/2020 21:12
Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...