Cetatea Batca Doamnei – Piatra Neamt

default

Dimensiune font:

| 05-11-2012 08:29

La 4 km de centrul orasului Piatra-Neamt, spre apus, dincolo de Schitul si cartierul Doamna, pe o prelungire nordica a muntelui eponim, se inalta ca o straja a lacului de acumulare construit prin amenajarea hidroelectrica a vaii Bistritei, Batca Doamnei. Este o inaltime izolata (457 m.), smulsa din lantul muntos, cu pante prapastioase spre apa, accesibila doar dinspre sud, unde un drum modernizat inainteaza pana la poalele stancoase. De aici, un drum improvizat urca lin pana pe creasta, unde s-au descoperit ruinele Cetatii Dacice de pe Batca Doamnei, una dintre cele mai interesante si mai comentate fortificatii antice din Moldova.

Descriere Cetatea Batca Doamnei

Vestigiile arheologice de pe Batca Doamnei au fost descoperite de catre neobositul carturar si cercetator Constantin Matasa, fondatorul Muzeului de Istorie din Piatra-Neamt, care in urma unor sumare investigatii facute in 1928, semnaleaza intr-un context neolitic-cucutenian si existenta elementelor La Tene. Sapaturile arheologice incepute pe o scara mai larga in 1957 si conduse de N. Gostar de la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iasi, au confirmat presupunerile anterioare cu privire la evolutia asezarilor de pe Batca Doamnei. Primul nivel de locuire apartine epocii neolitice, fazei Cucuteni A, suprapus de un strat subtire din epoca bronzului, de vestigiile dacice carora le apartine cetatea, si de o ultima faza apartinand feudalismului timpuriu (secolele XIII-XIV). Evident ca ceea ce intereseaza in mod deosebit este prezenta acestei fortificatii dacice pe care marea majoritate a cercetatorilor o identifica cu asezarea mentionata de Ptolemeu. Vestigiile dacice de pe Batca Doamnei ocupa o suprafata de aproape 20.000 m2 pe creasta inaltimii, folosindu-se platoul central si terasele vestice, iar in unele cazuri si suprafetele nivelate in mod special pentru constructii. Nivelul de locuire antica este destul de superficial (uneori cu o grosime de sub 25 cm) si ca atare a avut mult de suferit de pe urma constructiilor feudale, a transeelor sapate in cursul celor doua razboaie mondiale si a plantatiilor de conifere.

Arheologic, s-au determinat doua nivele de locuire: unul datand din secolul al II-lea i.Hr., celalalt corespunzator perioadei dintre secolele I i.Hr. si I d.Hr. In prima faza s-au facut putine constructii de piatra, intreaga suprafata locuita fiind protejata de o palisada cu o grosime de peste 6 m si intarituri de piatra in punctele cele mai expuse unor eventuale atacuri. Ulterior, traseul acestei palisade a fost acoperit cu un zid de piatra, a carui grosime depaseste 3,5 m. S-a folosit piatra locala, fasonata sumar prin daltuire, iar temelia a fost amenajata si consolidata prin doua straturi de pietris si lut, aplicate direct pe stanca de baza. Paramentul exterior, ingrijit executat din blocuri de dimensiuni care se reduc de la baza in sus, are aspectul unui opus quadratum; spre interior se afla un alt parament iar intre ele un emplecton din pietre si pamant, conferind asezarii aspectul unui oppidum. Zidul de piatra se intindea ca un patrulater neregulat in jurul constructiilor din interior si se pastreaza astazi in mai bune conditii doar pe latura sudica. Spre miazazi, de-a lungul zidului de incinta, s-a ridicat si o palisada de protectie intarita cu barne si nuiele, aceasta fiind latura cea mai vulnerabila, unde se afla si intrarea in cetate. Nu se stie daca zidul a avut bastioane si turnuri de aparare, in conditiile actuale doar in coltul sud-estic putandu-se identifica urmele unui turn, dar si acestea destul de ravasite. Starea proasta de conservare a vestigiilor a determinat si o anumita doza de scepticism din partea unor cercetatori, care considera ca nu ar fi vorba de ziduri de incinta, ci de ziduri pentru consolidarea teraselor si a celorlalte lucrari de amenajare a terenului.

Oricum, zidul exterior protejeaza mai multe constructii concentrate indeosebi pe platoul central, printre care si mai multe locuinte cu pereti de barne si temelii de piatra. Dar cel mai important edificiu este sanctuarul alcatuit din aliniamente de tamburi de piatra, asemanatoare pana la identitate cu cele descoperite in centrele dacice din Muntii Orastiei. Indiferent daca este vorba de un singur sanctuar cu aliniamente situate la nivele diferite, sau de doua, dupa cum sustinea N. Gostar, prezenta acestor tamburi de gresie, situati la distante egale de 1,9 m si pe care geto-dacii ridicau coloanele de lemn in varful carora ardeau ofrandele aduse zeilor, releva importanta centrului de locuire de pe Batca Doamnei, cu un rol bine precizat in viata spirituala a populatiei din zona. Aceasta deoarece studiile arheologice efectuate in aria de locuire geto-dacica au impus concluzia ca sanctuarele sunt destul de rare, ele aparand doar in asezarile cu un ridicat potential economic si militar, cu evidente veleitati de hegemonie intr-o regiune sau alta. Ceramica uzuala si mai ales ceramica pictata (de o calitate care ne obliga sa ne gandim la vasele grecesti cu firnis din epoca lui Pericle), obiectele de podoaba, armele si uneltele de fier, dovedesc un ridicat nivel de dezvoltare sociala si o intensa viata economica. Bogatia acestor vestigii, amploarea constructiilor, taria fortificatiilor si in general, capacitatea de a reproduce la proportii reduse tot ceea ce s-a gasit in “inima fortificata a lumii dacice” din Muntii Orastiei, confera asezarii de pe Batca Doamnei atributele unui centru de prima importanta, intr-o zona de intensa locuire geto-dacica asa cum este Valea Bistritei.

Ajunsa inca din secolul al II-lea i.Hr. la un inalt grad de dezvoltare, asezarea de pe malul Bistritei cunoaste in timpul lui Burebista si mai apoi al lui Decebal o indelungata perioada de inflorire. Foarte probabil ca, odata cu incheierea celui de-al doilea razboi daco-roman sau imediat dupa aceea, survine si sfarsitul fortificatiei de pe Batca Doamnei, romanii fiind direct interesati in lichidarea acestui avanpost care periclita securitatea frontierei rasaritene a provinciei Dacia. Zidurile de pe Batca Doamnei s-au naruit sub presiunea unei forte care supusese aproape toate marile imperii ale antichitatii, dar populatia din tinutul Kogheonului s-a hranit veacuri de-a randul din libertatea codrilor, revenind de fiecare data pe vechile sale vetre. Dupa un mileniu de apriga furtuna, zidurile de pe Batca Doamnei s-au insufletit iarasi de cantecele vitejesti ale acelora care vor apara cu aceeasi tenacitate si dacica sfidare a mortii, temeliile tanarului stat feudal romanesc.

Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei