default

Dimensiune font:

Cetatea Batca Doamnei – Piatra Neamt

| 05-11-2012 08:29

La 4 km de centrul orasului Piatra-Neamt, spre apus, dincolo de Schitul si cartierul Doamna, pe o prelungire nordica a muntelui eponim, se inalta ca o straja a lacului de acumulare construit prin amenajarea hidroelectrica a vaii Bistritei, Batca Doamnei. Este o inaltime izolata (457 m.), smulsa din lantul muntos, cu pante prapastioase spre apa, accesibila doar dinspre sud, unde un drum modernizat inainteaza pana la poalele stancoase. De aici, un drum improvizat urca lin pana pe creasta, unde s-au descoperit ruinele Cetatii Dacice de pe Batca Doamnei, una dintre cele mai interesante si mai comentate fortificatii antice din Moldova.

Descriere Cetatea Batca Doamnei

Vestigiile arheologice de pe Batca Doamnei au fost descoperite de catre neobositul carturar si cercetator Constantin Matasa, fondatorul Muzeului de Istorie din Piatra-Neamt, care in urma unor sumare investigatii facute in 1928, semnaleaza intr-un context neolitic-cucutenian si existenta elementelor La Tene. Sapaturile arheologice incepute pe o scara mai larga in 1957 si conduse de N. Gostar de la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iasi, au confirmat presupunerile anterioare cu privire la evolutia asezarilor de pe Batca Doamnei. Primul nivel de locuire apartine epocii neolitice, fazei Cucuteni A, suprapus de un strat subtire din epoca bronzului, de vestigiile dacice carora le apartine cetatea, si de o ultima faza apartinand feudalismului timpuriu (secolele XIII-XIV). Evident ca ceea ce intereseaza in mod deosebit este prezenta acestei fortificatii dacice pe care marea majoritate a cercetatorilor o identifica cu asezarea mentionata de Ptolemeu. Vestigiile dacice de pe Batca Doamnei ocupa o suprafata de aproape 20.000 m2 pe creasta inaltimii, folosindu-se platoul central si terasele vestice, iar in unele cazuri si suprafetele nivelate in mod special pentru constructii. Nivelul de locuire antica este destul de superficial (uneori cu o grosime de sub 25 cm) si ca atare a avut mult de suferit de pe urma constructiilor feudale, a transeelor sapate in cursul celor doua razboaie mondiale si a plantatiilor de conifere.

Arheologic, s-au determinat doua nivele de locuire: unul datand din secolul al II-lea i.Hr., celalalt corespunzator perioadei dintre secolele I i.Hr. si I d.Hr. In prima faza s-au facut putine constructii de piatra, intreaga suprafata locuita fiind protejata de o palisada cu o grosime de peste 6 m si intarituri de piatra in punctele cele mai expuse unor eventuale atacuri. Ulterior, traseul acestei palisade a fost acoperit cu un zid de piatra, a carui grosime depaseste 3,5 m. S-a folosit piatra locala, fasonata sumar prin daltuire, iar temelia a fost amenajata si consolidata prin doua straturi de pietris si lut, aplicate direct pe stanca de baza. Paramentul exterior, ingrijit executat din blocuri de dimensiuni care se reduc de la baza in sus, are aspectul unui opus quadratum; spre interior se afla un alt parament iar intre ele un emplecton din pietre si pamant, conferind asezarii aspectul unui oppidum. Zidul de piatra se intindea ca un patrulater neregulat in jurul constructiilor din interior si se pastreaza astazi in mai bune conditii doar pe latura sudica. Spre miazazi, de-a lungul zidului de incinta, s-a ridicat si o palisada de protectie intarita cu barne si nuiele, aceasta fiind latura cea mai vulnerabila, unde se afla si intrarea in cetate. Nu se stie daca zidul a avut bastioane si turnuri de aparare, in conditiile actuale doar in coltul sud-estic putandu-se identifica urmele unui turn, dar si acestea destul de ravasite. Starea proasta de conservare a vestigiilor a determinat si o anumita doza de scepticism din partea unor cercetatori, care considera ca nu ar fi vorba de ziduri de incinta, ci de ziduri pentru consolidarea teraselor si a celorlalte lucrari de amenajare a terenului.

Oricum, zidul exterior protejeaza mai multe constructii concentrate indeosebi pe platoul central, printre care si mai multe locuinte cu pereti de barne si temelii de piatra. Dar cel mai important edificiu este sanctuarul alcatuit din aliniamente de tamburi de piatra, asemanatoare pana la identitate cu cele descoperite in centrele dacice din Muntii Orastiei. Indiferent daca este vorba de un singur sanctuar cu aliniamente situate la nivele diferite, sau de doua, dupa cum sustinea N. Gostar, prezenta acestor tamburi de gresie, situati la distante egale de 1,9 m si pe care geto-dacii ridicau coloanele de lemn in varful carora ardeau ofrandele aduse zeilor, releva importanta centrului de locuire de pe Batca Doamnei, cu un rol bine precizat in viata spirituala a populatiei din zona. Aceasta deoarece studiile arheologice efectuate in aria de locuire geto-dacica au impus concluzia ca sanctuarele sunt destul de rare, ele aparand doar in asezarile cu un ridicat potential economic si militar, cu evidente veleitati de hegemonie intr-o regiune sau alta. Ceramica uzuala si mai ales ceramica pictata (de o calitate care ne obliga sa ne gandim la vasele grecesti cu firnis din epoca lui Pericle), obiectele de podoaba, armele si uneltele de fier, dovedesc un ridicat nivel de dezvoltare sociala si o intensa viata economica. Bogatia acestor vestigii, amploarea constructiilor, taria fortificatiilor si in general, capacitatea de a reproduce la proportii reduse tot ceea ce s-a gasit in “inima fortificata a lumii dacice” din Muntii Orastiei, confera asezarii de pe Batca Doamnei atributele unui centru de prima importanta, intr-o zona de intensa locuire geto-dacica asa cum este Valea Bistritei.

Ajunsa inca din secolul al II-lea i.Hr. la un inalt grad de dezvoltare, asezarea de pe malul Bistritei cunoaste in timpul lui Burebista si mai apoi al lui Decebal o indelungata perioada de inflorire. Foarte probabil ca, odata cu incheierea celui de-al doilea razboi daco-roman sau imediat dupa aceea, survine si sfarsitul fortificatiei de pe Batca Doamnei, romanii fiind direct interesati in lichidarea acestui avanpost care periclita securitatea frontierei rasaritene a provinciei Dacia. Zidurile de pe Batca Doamnei s-au naruit sub presiunea unei forte care supusese aproape toate marile imperii ale antichitatii, dar populatia din tinutul Kogheonului s-a hranit veacuri de-a randul din libertatea codrilor, revenind de fiecare data pe vechile sale vetre. Dupa un mileniu de apriga furtuna, zidurile de pe Batca Doamnei s-au insufletit iarasi de cantecele vitejesti ale acelora care vor apara cu aceeasi tenacitate si dacica sfidare a mortii, temeliile tanarului stat feudal romanesc.

Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
INSP reactualizeaza lista tarilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune carantina in cazul persoanele care sosesc in Romania
03/08/2020 19:15

 Lista tarilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie masura carantinei pentru persoanele care sosesc in Romania din acestea a fost actualizata si publicata pe site-ul Institutului ...

10 destinații turistice bizare din jurul lumii
30/07/2020 09:22

 Te-ai plictisit de atractii turistice clasice, recomandate in majoritatea ghidurilor de călătorie? Vrei să vezi ceva iesit din comun si să vizitezi locuri de care putini au aflat? Iată zece locuri ...

Reguli ca să nu te îmbolnăvești de COVID-19 când stai la hotel
21/07/2020 17:44

În ciuda pandemiei de coronavirus, multe persoane continuă să călătorească si să plece in vacantă. Dacă te numeri printre ele si ai decis să-ti faci concediul departe de casă, trebuie să respe ...

Vacanta in vremea coronavirusului. Noile reguli pentru turistii care merg pe litoral sau la munte
11/07/2020 18:49

 Numarul cazurilor noi de imbolnaviri cu COVID-19 a crescut de la o zi la alta, iar autoritatile fac apel la oameni sa respecte regulile de igiena si distantarea sociala, inclusiv atunci cand merg in vacan ...

Accidente nautice  VIDEO
02/06/2020 21:12
Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!