De ce calatoresc oamenii: sex, religie si dureri de dinti

default

Dimensiune font:

| 22-11-2012 00:00

De calatorit, lumea a calatorit intotdeauna, pentru diverse interese – ca si acum. Turismul nu e decat o modalitate moderna de a organiza calatoriile – altora – transformand aceasta indeletnicire intr-o afacere. Dar de ce pleaca oamenii in excursii, tabere, sejururi, circuite si ce alte nume de calatorii mai propun agentiile? Dincolo de dorinta de a vedea privelisti noi, monumente frumoase, manifestari spectaculoase , exista si alte nuante ale dorintei de a experimenta lucruri noi, iar uneori si motive extrem de specifice.

 

Uneori, motivele sunt reprobabile; alteori sunt inaltatoare spiritual; alteori, sunt pur si simplu, de ordin practic. Unii calatoresc ca sa faca in alta tara, cu legi mai permisive, ceea ce nu pot face in tara lor cu legi mai dure. Altii se duc sa cumpere mai ieftin, in alta parte, ceea ce acasa la ei costa scump. Unii cauta experiente mistice, altii emotii tari. Unii pleaca spre alte zari ca sa fie de ajutor celor care au nevoie de asta, altii cauta ei ajutor departe de tara natala, intr-o alta cultura. Unii se destrabaleaza, altii fac sacrificii. Unii cauta sanatatea, altii frumusetea, altii - implinirea spirituala.

 

Motivele sunt atat de diverse, incat turismul insusi s-a diversificat, impartindu-se intr-o gramada de ramuri si ramurele, specializandu-se pana la niveluri marunte, astfel incat fiecare sa gaseasca ceea ce doreste si pentru fiecare dorinta sa existe un agent de turism corespunzator. Si, uite asa, piata turismului evolueaza, aparand o sumedenie de nise. Fara pretentia de a fi exhaustivi, iata o duzina de exemple.


Turism religios

 

Unii pleaca in pelerinaj in fiecare an la locurile sfinte ale religiei lor. Altii viseaza sa ajunga, macar o data in viata, sa vada si ei acele locuri. Oricat s-ar spune ca adevarata credinta e in suflet, oamenii au, totusi, nevoie de reprezentari si de obiecte materiale care sa concretizeze vagul nebulos al inchipuirii. Si atunci picteaza, sculpteaza, construiesc… intrupeaza in materie conceptia lor despre divinitate. Statui ale lui Buddha si icoane ale Fecioarei, temple, moschei, sinagogi sau biserici, toate sunt lucruri create de om, dar in acelasi timp, pentru cei credinciosi, sunt praguri spre lumea divina.

 

 

In Polonia, in fiecare an, la 15 august - sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului - sute de mii de credinciosi catolici se indreapta spre Manastirea Jasna Gora, venind sa se inchine la icoana facatoare de minuni a Madonei Negre de la Czestochowa. Unii dintre ei pornesc cu saptamani inainte, din peste 30 de orase poloneze, strabatand pe jos, timp de 21 de zile, lungul drum al pelerinajului. Iar printre acestia, sunt unii care strabat acest drum an dupa an, atat timp cat mai au putere.

 

 

Religia islamica cere fiecarui musulman credincios, apt de calatorie si care poseda mijloacele financiare necesare, sa mearga macar o data in viata in Mecca, in pelerinajul numit Hajj. An de an, aici, in acest oras in care s-a nascut profetul Mahomed, milioane de oameni se aduna in uriasa moschee Al-Masjid al-Ḥarām, in jurul "Pietrei Negre" (Kaaba), pentru a se ruga.

 

 

Ierusalimul si tinuturile din jur ("Pamantul Sfant") sunt locuri cu inalta semnificatie spirituala pentru crestini, evrei si musulmani, ca si pentru adeptii credintei Bahá'í, si nenumarati credinciosi din intreaga lume aleg aceste locuri drept tinta a calatoriei lor cu sens religios.

 

 

Budistii aleg unul dintre cele patru locuri sfinte legate de viata lui Budha: Lumbini (locul nasterii lui ), Bodh Gaia (unde a atins iluminarea), Sarnath (unde a predicat pentru prima data) si Kusinagara - locul in care a atins Nirvana - sau unul dintre zecile de alte locuri sfinte ale cultului, din India, Nepal, Cambodgia, Tibet, Laos, Sri Lanka, Indonezia, China ori Japonia.

 

 

Pentru hindusi, printre zecile de temple cu reputatie de "loc sfant", exista patru - Badrinath, Dwarka, Puri si Rameshwaram, toate in India - cu o insemnatate aparte: se spune ca acela care ajunge sa le viziteze pe toate patru va primi rasplata supreme: elibererea din ciclul repetat al mortii si reincarnarii, deci si de suferinta asociata acestor renasteri succesive.

 

 

Citeste si Religia ca spectacol - ritualuri bizare in jurul lumii!


Turismul medical

 

Pe vremea cand vindecarea era mai strans legata de credinta religioasa decat e azi, calatoriile pentru cautarea sanatatii aveau si o importanta componenta reliogioasa. Cei care se duceau la apele miraculoase de la Lourdes erau manati deopotriva de ratiuni legate de religie si de sanatate.

 

 

Odata cu vremurile moderne, aceste doua elemente tind sa se separe. Daca turismul balnear are o lunga traditie (exista, in Europa, statiuni balneare vechi de milenii), in ultimele decenii au aparut tot mai multe alte tratamente pentru care oamenii se duc peste mari si tari, iar turismul medical devine, tot mai mult, o afacere de sine-statatoare.

 

Multi americani, de pilda, se duc sa-si faca operatii estetice, proceduri stomatologice, tratamente pentru infertilitate si alte treburi costisitoare de acest gen in clinici din Africa de Sud, America Latina sau Asia, motivul principal fiind preturile. De ce sa platesti 10.000 dolari pentru un lifting al fetei in SUA, cand ti-l poti face cu 4.500 dolari in Africa de Sud si sa-ti ramana bani sa mai faci si niste excursii - gen safari, de pilda, - daca tot te-ai dus pana acolo? Te intorci de acolo cu o fata noua si intinerita, semn ca vacanta ti-a priit de minune.

 

 

Pe langa bani, conteaza si discretia: spui ca pleci in concediu in Brazilia doua saptamani - un lucru pe care-l poti spune oricui - in loc sa zici ca ai de gand sa-ti pui silicoane, chestie pe care nu ti-e la indemana s-o zici tuturor. N-au decat sa se mire ce bine arati cand te intorci acasa si sa faca speculatii; parca trebuie sa dai cuiva raportul ce-ai facut tu in Brazilia? (Ce faci in Brazilia, ramane in Brazilia). Oricum, insa, principalul motiv ramane costul. Tari precum Thailanda prospera de pe urma acestei tendinte; exista agentii profilate pe aceste gen de turism, putand face aranjamente legate nu doar de operatii estetice, ci si de chirurgie cardiaca, bypass gastric, interventii ortopedice etc.

 

 

O ramurica si mai specializata este turismul dentar: date fiind preturile exorbitante ale tratamentelor stomatologice in tarile dezvoltate, in multe tari in curs de dezvoltare au aparut afaceri care dau de lucru atat ghizilor turistici, cat si dentistilor. Si in Romania exista cabinete stomatologice care desfasoara un business infloritor in acest domeniu, pacientii venind, in grupuri organizate, din diverse tari occidentale, pentru a profita de preturile care pentru noi sunt foarte mari, dar, pentru ei, sunt modice. Fac un tur pe Valea Prahovei, viziteaza Casa Poporului si Muzeul satului, Castelul Bran sau Sighisoara si se intorc acasa cu o proteza noua si o vacanta reusita la activ.

 

Citeste despre Taramul nemuritorilor: Hunza - valea vietii!


Aventura

 

Aici, suntem adesea victime ale reclamei; pana la urma, organismul tau poate secreta adrenalina si acasa - se gasesc destule prilejuri-, dar agentiile de turism reusesc, cumva sa ne covinga ca adrenalina produsa intr-o tara straina - cat mai indepartata si exotica - e mai buna decat cea de-a acasa.

 

Fie ca e vorba despre incercari sportive - mai ales sporturi extreme -, fie despre cursuri de supravietuire, turismul de aventura si-a facut un loc destul de incapator pe piata de profil si prospera vazand cu ochii.

 

 

Citeste si Vacanta celor tari: calatoria ca aventura extrema!


Gastronomie

 

Alta categorie aflata in plina floare: multiculturalismul, dar si cautarea individualitatii, a caracterului original si unic, ii imping pe oameni sa mearga pana departe de casa, de dragul experimentarii unei gastronomii diferite si surprinzatoare. Adesea, turismul culinar e parte a categoriei mai-larg-cuprinzatoare a turismului cultural (doar gastronomia inseamna si ea cultura, nu-i asa?) si se impleteste cu forme precum agroturismul, mancarea specifica unei regiuni devenind astfel parte a experientei culturale complexe si unice oferite de acea regiune.

 

 

In fond, fiecare calatorie ofera sansa de a incerca gusturi si arome noi si e o veste buna faptul ca, intr-o vreme in care marile lanturi de fast-food se extind pe planeta, parand sa cucereasca o tara dupa alta si sa distruga diversitatea si complexitatea bucatariilor nationale , ia amploare miscarea contrara, de reactie: cautarea acestei diversitati, a acestui specific al bucatariilor traditionale ale lumii, rezultat al unei indelungate evolutii culturale.

 

Domeniul include si categorii mai specializate, precum turismul oenologic - dedicat vinului -, sau excursii dedicate berii, cu vizite la crame/berarii, degustari si achizitionare de vin/bere, autentice si de calitate, direct de la sursa.

 

Vezi si 5 trasee culinare in jurul lumii!


Sex

 

Defaimat, condamnat din perspectiva morala si, adesea, chiar ilegal, turismul sexual este, nu mai putin, o realitate a vremurilor noastre. Cei carora legile de acasa nu le permit sa-si satisfaca anumite fantezii gasesc, in alte tari, cu alte legi (sau unde legea, desi existenta, nu e chiar asa de strict aplicata) posibilitati atat de interesante, incat explorarea lor devine insusi scopul calatoriei. Uneori, e vorba de turisti care vin din tari unde prostitutia e ilegala, in tari unde aceeasi indeletnicire e legala, pentru a intalni o persoana de meserie. Sa nu uitam ca si in Europa, unde, in marea majoritate a statelor, "cea mai veche meserie din lume" nu are statut legal, exista totusi tari in care prostitutia este, daca nu chiar respectabila, totusi pe deplin legala. Dar asta e partea, sa zicem, blajina a situtiei - latura hidoasa iese la iveala atunci cand turismul sexual se intalneste cu traficul de persoane si abuzul asupra copiilor.

 

 

Tari ca Thailanda, Cambodgia, India, Brazilia si Mexic, de exemplu, si-au dobandit o mare - si trista - faima in domeniu. Desi cifrele nu pot fi decat aproximative, dat fiind caracterul ilicit al fenomenului, se estimeaza ca, in Thailanda, cca. 40% dintre persoanele care practica prostitutia sunt copii, iar in India, 1,2 milioane de copii - o cifra cutremuratoare, chiar si tinand seama de populatia de peste un miliard a tarii - ar fi implicati in prostitutie.

 

Circa 80.000 de femei din Europa si America de Nord calatoresc, in fiecare an, in Jamaica, pentru sex; n-au decat, treaba lor, atat vreme cat e vorba despre adulti si intalnirile sunt liber-consimtite. Ca persoane cu orientari homosexuale calatoresc spre anumite destinatii, unde stiu ca au sanse de a intalni potentiali parteneri cu aceeasi orientare - iarasi, treaba lor, atat vreme cat cuvintele cheie raman "adulti" si "consens".

 

Dar ca pe seama exploatarii sexuale a copiilor, sa prospere mii de traficanti, care mediaza servicii de acest gen pedofililor veniti din toate colturile lumii, asta nu e un lucru de privit cu ingaduinta, dupa cum nu e de privit cu ingaduinta nici exploatarea tinerelor femei naive, ignorante si sarace, plecate spre ceea ce cred ele a fi un viitor mai bun, ca sa se trezeasca prizoniere ale unei retele de proxeneti, care le obliga, prin teroare, sa presteze servicii turistilor sexuali de ocazie. E latura urata, dura si periculoasa a turismului sexual, latura impotriva careia lupta organizatiile pentru apararea drepturilor omului si pe care o denunta si o condamna Organizatia Natiunilor Unite. Nenumarate programe de protectie se straduiesc sa stavileasca fenomenul, care ramane, totosi, deocamdata, o realitate - problematica si nefericita- a zilelor noastre si nu putem sa nu-i recunoastem existenta, oricat de putin ne-ar placea.

 

 

Asemanator ca motivatie - cauti in strainatate lucruri pe care nu le poti face acasa, fiindca legea le interzice - face parte turismul drogurilor. Atitudinea toleranta a Olandei in ceea ce priveste utilizarea si posesia de marijuana a facut din orase ca Amsterdam si Maastricht destinatii foarte populare pentru cei care isi doresc sa fumeze si ei un joint, fara a fi arestati pentru asta. Fireste, riscul devine mult mai mare daca ii pune naiba sa aduca si acasa (in tara lor natala, unde consumul de orice fel de droguri e) o provizie de tigari cu cannabis - unii sunt suficient de imprudenti pentru a o face si destul de prosti ca se si laude cu asta.

 

Vezi si 10 destinatii ideale pentru gay!


Alte motive pentru a calatori intr-o alta tara?

Ca sa nasti: femei (adesea din tari in curs de dezvoltare, dar nu numai) calatoresc, in ultimele saptamani de sarcina, intr-o tara dezvoltata, pentru a naste acolo. Fac asta, in general, ca sa profite de legile care dau unui copil nascut pe teritoriul tarii respective dreptul de a primi cetatenia tarii.
SUA si Canada, de exmplu, acorda cetatenia oricarui copil nascut pe teritoriile lor. Femei cu situatie buna din Coreea de Sud vin sa nasca in SUA; la maturitate, fiii lor, avand cetatenie americana, pot fi scutiti de serviciul militar altminteri obligatoriu si au acces facil in colegiile si universitatile americane.

Ca sa ajuti pe altii: a fost creat chiar un termen specific - voluntourism - pentru a desemna conceptul. Mergi in regiuni defavorizate, pentru a fi de folos comunitatilor locale. Ajuti la ridicarea unor constructii necesare, ai grija de copii, predai cunostinte din sfera ta de interes si de pricepere… pe scurt, te faci util si ai, in acelasi timp, prilejul sa vezi lucruri noi.

Hobby. Amatorii de gradinarit merg, uneori, in tururi organizate, pentru a vizita gradini celebre, in compania persoanelor cu aceleasi interse, ceea ce insemna ca nu vor duce niciodata lipsa de subiecte de conversatie cu tovarasii de excursie. Pasionatii de istorie merg sa viziteze situri arheologice ori monumente celebre, din tara lor sau din strainatate. In Marea Britanie, de pilda, astfel de calatorii au, adesea, drept insotitori nu ghizi turistici obisnuiti, ci specialisti de marca in respectivul domeniu al cunoasterii, precum cercetatori sau profesori universitari.

 

 

Literatura a devenit si ea obiect al turismului organizat, in urma cu cativa ani, cand scriitorul si profesorul american Larry Portzline a initiat, in 2003, conceptul de turism de librarie: excursii in orase mici - sau cartiere ale oraselor mari - in care exista un mare numar de magazine de carte traditionale, pentru a incuraja acest comert, amenintat de concurenta marilor lanturi de retail in domeniu.
In SUA, ideea ia, incet-incet, amploare, existand organizatii specializate si site-uri web (precum Bookstore Tourism) care promoveaza acest tip de calatorii. Cei care indragesc literatura, citesc cu pasiune si sunt interesati de fenomenul literar alcatuiesc publicul acestei nise. Cu un autocar anume inchiriat, grupul calatoreste prin marile sau micile orase ale Americii, vizitand librarii cu oferte interesante, participand la lansari de carte si sesiuni de autografe ale unor scriitori, vizitand case memoriale ale unor literati celebri (si obiective interesante de pe traseu) si discutand, competent si instructiv, despre carti.

Cultura pop isi are fanii ei, iar acestia intreprind calatorii - uneori foarte lungi -pentru a se a lua contact cu ceea ce iubesc - ori macar cu evocarea amintirii acelei iubiri.

 



Asa-numitul turism al culturii pop presupune calatorii in locuri (sau locatii, cum se zice acum) asociate cu literatura, muzica, filmul sau alte forme de divertisment de masa. Admiratorii lui Elvis Presley merg la Graceland, domeniul starului, sa-i evoce amintirea; fanii Beatles-ilor se duc la Liverpool, orasul unde a luat nastere formatia, ca sa vada muzeul ce le este dedicat si barul in care au cantat la inceput de cariera; impatimitii filmelor Star Wars viziteaza locatiile tunisiene in care au fost filmate celebrele productii; o gramada de turisti se perinda prin studiorile de film de la Hollywood, iar iubitorii culturii pop japoneze merg in Tara Soarelui-Rasare, ca sa guste amintitul fenomen cultural chiar la el acasa.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei