Franța își vinde clădirile de patrimoniu. Guvernul nu mai are bani să întrețină monumentele

1-17

Dimensiune font:

| 19-04-2021 08:45

Vistieria statului s-a cam golit în Franța. Ca s-o scoată la capăt, guvernul a început să vândă proprietăți imobiliare de stat, printre care castele spectaculoase și mănăstiri. 

Faimosul Palat de la Versailles este un exemplu glorios al patrimoniului cultural al Franței. Construit în secolul al XVII-lea, a fost reședința principală a lui Ludovic al XIV-lea, cunoscut sub numele de „Regele Soare”.

Aflată pe o stradă din apropiere, o clădire - mai puțin cunoscută - a servit ca birou al ministrului francez al culturii. Deși era parte din complexul Versailles, statul francez pur și simplu a vândut-o.

„Pentru noi, este cu adevărat scandalos!”
„I-au pus un panou cu mesajul „De vânzare” și au adăugat un număr de telefon mobil. Oricine putea suna, ca și cum era vorba de o vânzare obișnuită. Dar vindeau una dintre clădirile de birouri ale regelui!” - povestește indignat Julien Lacaze, reprezentant al Asociației Siturilor și Monumentelor.


Conservatorul Julien Lacaze este revoltat de faptul că patrimoniul cultural al Franței este acaparat de investitori.

În vremea lui Ludovic al XIV-lea, această clădire din Versailles a adăpostit-o chiar și pe Mona Lisa. Cu toate acestea, noul cumpărător a transformat fosta galerie în apartamente anoste. O transformare, spune Lacaze, care a distrus complet caracterul clădirii.

„Au adăugat noi etaje și au ciopârțit spațiul în camere separate, afectând arhitectura generală. Pentru noi, este cu adevărat scandalos”, spune Julien Lacaze, reprezentant al Asociației Siturilor și Monumentelor.

În toată Franța, statul angajează agenți imobiliari ca să vândă clădirile istorice, pentru că nu are fonduri să le întrețină.

O fostă prefectură și-a schimbat destinația. La fel - un vechi spital. Asemenea vânzări au adus aproximativ 500 de milioane de euro la bugetul statului, în 2019.

Guvernele regionale și locale își înstrăinează și ele moștenirile arhitecturale. Fosta mănăstire Chartreuse du Glandier aparținea orașului Paris, care o folosea ca sanatoriu. Acum a fost licitată pentru 3 milioane de euro de un investitor din Bordeaux. Cel care a intermediat vânzarea crede că statul a făcut ceea ce trebuie.

„Banii sunt puțini, iar împrumuturile sunt scumpe. Dacă aceste clădiri nu sunt folosite și nu au nicio semnificație politică, este mai ușor să le vândă acum decât era înainte”, consideră Olivier de La Chaise, CEO al Casei de Licitații Agorastore.

Pentru a facilita vânzarea, multe entități publice scot clădirile vechi la licitație online. Și totuși, nu e suficient să plasezi cea mai mare ofertă. Cumpărătorii trebuie, de asemenea, să declare ce planuri au. Dar, de când pandemia a golit pușculița publică, au înflorit și afacerile pentru case de licitații ca acestea.

„Ne confruntăm cu o creștere puternică și ne așteptăm să vindem și mai multe bunuri imobiliare în următoarele luni”, spune Olivier de La Chaise, CEO al Casei de Licitații Agorastore.


Julien Lacaze nu are nicio problemă cu vânzarea clădirilor fără valoare istorică. Dar, spune el, statul nu ar trebui să se despartă de comori precum o cabană de vânătoare din pădurile Saint Cloud. În pofida avertismentelor sale, cei care gestionează pădurile caută acum un cumpărător, deoarece clădirea are nevoie urgentă de reparații.

„Ar trebui să păstreze pavilionul și să îl deschidă pentru public. Este o destinație perfectă pentru oamenii care fac plimbări în pădure. Ar putea deschide un restaurant aici sau se pot turna filme”, spune Julien Lacaze, reprezentant al Asociației Siturilor și Monumentelor.

Cu toate acestea, unii rezidenți din Versailles nu par prea preocupați de cine deține clădirile - atât timp cât sunt menținute în stare bună.

Julien Lacaze crede că ar fi mai bună varianta închirierii clădirilor. De exemplu, o clădire din Versailles este transformată într-un hotel de lux, cu un restaurant condus de chef Alain Ducasse.

„Este o soluție bună. Nu vom avea acces la ea pentru câteva generații. Dar, peste 99 de ani, statul își va recupera clădirea, în formă bună, iar renovările vor fi plătite de o companie privată”, explică Julien Lacaze.

Acest lucru este important, deoarece clădirile istorice ale Franței nu sunt doar o povară financiară. Sunt piese valoroase din patrimoniul său cultural, care trebuie păstrate pentru generațiile viitoare. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice are loc în Archaia Olympia
16/04/2024 11:41

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc in Archaia Olympia, sanctuarul in care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod intre Jocurile Ant ...

Pensiuni și hoteluri închise de ISU Braşov, din cauza neregulilor legate de prevenirea incendiilor
11/04/2024 14:38

Sapte unităţi de cazare din municipiul Braşov şi staţiunile Predeal, Bran şi Raşnov au fost inchise de pompieri in urma controalelor desfăşurate in primele trei luni ale anului, a anunţat, joi, şeful ...

Fără plaje private în Grecia: Amenzi de până la 60.000 de euro pentru încălcări ale accesului
11/04/2024 11:20

În incercarea de a respecta principiul accesului liber la plaje, autoritătile grecesti au implementat reglementări stricte, avertizand cu amenzi mari pentru cei care incalcă legea. Măsura vine după c ...

Lista tuturor țărilor unde va trebui să plătești taxe turistice în 2024 / Care este statul european cu cea mai ridicată taxă pentru călători
06/04/2024 12:07

De la Algarve la Barcelona, se introduc taxe pentru a incerca să combată turismul excesiv. Supraturismul ar fi putut fi cuvantul anului 2023 in industria turismului. Vestile despre impactul negativ al prea ...

Arde Delta Văcărești! Deja un hectar de vegetație a fost distrus
20/03/2024 17:35

Pompierii au localizat incendiul din Delta Văcăreşti, care a afectat o suprafaţă de circa 10.000 de metri pătraţi, anunţă Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Il ...

Revoluția digitală în turism
18/03/2024 10:45

Tehnologia a avut un impact profund asupra industriei turismului, schimband fundamental modul in care călătorim, descoperim noi destinatii si ne bucurăm de experientele de călătorie. În acest reporta ...

Harta satelor inteligente din România. Moldova nu are niciunul
28/02/2024 11:00

În sapte judete ale tării, majoritatea in Transilvania, există cel putin un sat smart village. La Ciugud, Alba, de mai bine de un an nu mai există casierie in institutiile statului, iar plătile se r ...

 Turismul Moldovei, prea puțin promovat pe Instagram
28/02/2024 10:15

În era digitală, retelele sociale au devenit unul dintre cele mai puternice instrumente de promovare a oricărui domeniu, iar promovarea turistică pe Instagram a devenit esentială pentru agentiile de t ...

Un pilot de elicopter australian şi alte două persoane au fost răpiţi în Papua Noua Guinee
26/02/2024 12:19

Un pilot de elicopter australian şi alte două persoane au fost răpiţi in zonele montane inalte din Papua Noua Guinee, regiune pradă unor violenţe in ultimii ani, a anunţat luni şeful poliţiei din aceas ...

Vacanță în Grecia 2024: Taxa sezonieră pe climă, introdusă din acest sezon. Cât costă în funcție de hotel și unde se plătește
25/02/2024 18:17

  Guvernul de la Atena a decis să introducă o taxă sezonieră pe climă, din 2024, care va avea valori diferite in functie de gradul hotelului si, atentie, se plăteste la fata locului, nu este inclus ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei