Groenlanda – o aventura gastronomica

default

Dimensiune font:

| 27-11-2012 00:00

Groenlanda  o tara in care ai crede ca nu se mananca sofisticat

Groenlanda este o tara cunoscuta pentru zapada si iceberguri, dar mancarea de aici merita trecuta in orice atlas gastronomic din lume. Focile, balenele, pasarile marine si boul moscat reprezinta ceva obisnuit in meniurile din Groenlanda. Climatul dur din aceasta tara face imposibila cultivarea legumelor si cresterea animalelor domestice, asa ca traditia vanatorii dateaza aici din cele mai vechi timpuri. Comitetul International al Balenelor recunoaste acest lucru si numai o tara din patru permite folosirea acestor animale pentru hrana. In satele izolate, oamenii mananca mamifere si pasari marine, consumand aproape 500 de grame de carne de foca si balena pe saptamana. O treime din hrana lor este alcatuita din animale salbatice, restul fiind peste. Aproape toti au propriile barci, iar familiile lor mananca ceea ce barbatii captureaza in timpul zilei. Restaurantele recunosc ca cei de aici vor sa manance preparate locale, asa ca aceste produse sunt primele in lista de meniu. Bucatarii folosesc ingrediente salbatice pentru a obtine noi preparate delicioase.

 

La mijlocul lunii aprilie, in Nuuk, capitala Groenlandei, cea mai mica din lume, cu o populatie de numai 15000 de locuitori, temperatura este de cateva grade sub 0, iar piata in aer liber este deschisa. Vorbim despre “kalaalimineerniarfik” (locul in care se vinde mancarea groenlandeza), iar carnea si pestele sunt cumparate aici direct de la vanatori. Pestele proaspat este din abundenta. Mult mai interesante sunt insa tarabele cu carne de foca, balena, ren si pasari marine.

 

Faimosul bucatar groenlandez Jeppe Ejvind Nielsen, castigator de doua ori al premiului de cel mai bun bucatar din Groenlanda, face cumparaturi aici. Potrivit spuselor sale, ficatul proaspat de balena este favoritul localnicilor, iar carnea de balena este la fel de gustoasa ca cea de vitel, avand insa gustul apei sarate. Mattak, pielea de balena cu un strat subtire de untura este mancata cruda, fiind considerata o delicatesa in aceste locuri. Vanzatorul taie o bucata in patratele mici, pentru ca bucatarul sa o guste. Pielea este tare si trebuie mestecata bine, insa untura se topeste in gura, avand gust de nuci. Dar Jeppe nu este foarte impresionat. El este convins ca ceea ce mananca nu este tocmai proaspat. De-a lungul timpului el a legat relatii stranse cu vanatorii din partea locului, care ii furnizeaza materia prima pentru restaurantul sau. In felul acesta, el are permanent garantia calitatii si prospetimii. Si stie foarte bine ca strategia vanatorii este foarte importanta. Faptul ca boii moscati sunt urmariti de vanatori in sanii trase de caini, si nu in snowmobile, face ca animalele sa fie mai putin stresate atunci cand sunt omorate, de unde si gustul mai bun al carnii. Pregatitul mancarii in restaurantele din Nuuk reprezinta o provocare pentru orice bucatar, din moment ce toate fructele si legumele sunt aduse din Danemarca; prin urmare acestia trebuie sa valorifice la maxim ingredientele locale.

 


Pescuitul - principala sursa de hrana a localnicilor

 

Meniul receptiilor organizate la restaurantul hotelului Hans Egede din capitala Groenlandei are ca aperitiv scoici la gratar, insotite de cappuccino din homari si salata. Felul principal este alcatuit din file de bou moscat, marinat in suc de lamaie cu cimbru. Este o carne foarte frageda si totodata un omagiu adus vanatului, care se serveste cu piure din telina si wasabi. Ca desert exista spuma de ciocolata cu fructe de padure. Toate acompaniate de cel mai bun vin frantuzesc de import.

 

La distanta relativ mica de Nuuk, pe coasta de vest se afla orasul Ilulissat, la 250 de kilometri de Cercul Arctic. Numele inseamna in limba groenlandeza iceberg, iar aici ai sansa sa vezi vase de lupta impunatoare, care traverseaza incet fiordul de gheata lung de peste 50 de kilometri. In acest oras traiesc 5000 de locuitori si 4000 de caini, vitali pentru transportul intr-o regiune in care marea poate fi inghetata jumatate din an. Ambarcatiuni multicolore pentru pescuit stau acostate intr-un port inghetat, in care industria piscicola este dominanta. Anual sunt pescuiti 12000 de creveti, 6000 de pesti din specia halibut si cantitati mai mici de crabi, somon si alte specii de pesti arctici. 200 de pescari livreaza aproximativ 700 kilograme de halibut in fiecare zi.

 


Rechinii groenlandezi sunt veninosi iar carnea lor trebuie curatata inainte de a fi mancata

 

In lunile de iarna, pescuitul devine imposibil, asa ca ei sunt nevoiti sa-si adune cainii si sa-si croiasca drum peste ghetari. Nicio vacanta in acest capat de lume nu este completa fara a merge macar odata intr-o sanie trasa de aceste animale. Pielea de foca este vitala pentru a combate frigul, atunci cand acestia strabat intinderile nesfarsite de zapada. Totul arata ca o expeditie polara in adevaratul inteles al cuvantului. Conducatorul saniei spune ca in aventurile sale la pescuit, el merge timp de 5 ore pentru a ajunge in locul sau favorit, acolo unde face o gaura in gheata pentru ca stie ca aici gaseste cel mai mare si mai bun halibut. Pana sa se intoarca acasa cu sute de kilograme de peste, trec cateva zile bune, in care trebuie sa infrunte temperaturi de -40°C.

 


Supa de foca - suaasat

 

Mancarea traditionala a Groenlandei este “suaasat”, supa de foca cu ceapa si orez, dar care nu se vinde in restaurante in Ilulissat, deoarece aici cea mai mare parte a carnii de foca este folosita drept hrana pentru caini. Pretul unei mese in restaurantele din Groenlanda este destul de piperat, dar e de inteles daca ne gandim ca in aceasta tara jumatate de varza costa in jur de 4 dolari. Si unde in alta parte gasesti cei mai proaspeti crabi, creveti, heringi si halibut, fara a mai pune la socoteala si carnea de balena, mai ales ca exportul este interzis? Cu alte cuvinte, nu trebuie sa ai nicio indoiala ca mancarea de aici este cu adevarat sanatoasa, sau cum ar spune groenlandezii, “peqqinnartoq”.

 

Sursa: tuktuk.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei