Manastirea Dragomirna

default

Dimensiune font:

| 05-11-2012 12:03

Manastirea Dragomirna

Printre dealuri mult impadurite si colinele Bucovinei, la 12 kilometri spre miazanoapte fata de fosta resedinta a lui Stefan cel Mare si a mitropolitilor Moldovei, se afla vestita ctitorie a marelui mitropolit si distins carturar Anastasie Crimca.  Manastirea Dragomirna se inalta aici de peste veacuri ca o marturie pentru zbuciumul trecutului moldovenesc, pentru iscusinta si dragostea de frumos a oamenilor de pe aceste meleaguri. Este unica in toata Romania pentru proportiile sale neobisnuite.

Descriere Manastirea Dragomirna

Numele manastirii vine de la mosia Dragomiresti, daruita in anul 1587 de Petru Schiopul tanarului ostas Ilie Crimca, fiu al negustorului sucevean Ioan si a cneaghinei Cirstina – viitorul monah Anastasie – pentru o slujba facuta acestuia in timpul navalirilor cazacesti.

In anul 1602, Anastasie Crimca construieste la mosia sa Dragomiresti, cu ajutorul rudelor sale Lupu si Simion Stroici, o biserica mica numita “a schitului”, care in prezent se afla in cimitir. Zidita din piatra, imbracata pe alocuri cu caramida smaltuita, biserica are deasupra usii de intrare pisania in limba slavona, care arata ca “smeriti servi si inchinatori ai Sfintei Treimi, chiar Anastasie Crimca, fost episcop de Radauti, domnul Lupu Stroici, Mare Logofat si fratele lui, domnul Simion – Mare Vistiernic” au zidit biserica cu hramul Sfintilor Enoh, Ilie si Ioan Teologu “in anul 7110, iulie 27″ (27 Iulie 1602). Ea are dimensiuni reduse (10,5 metri lungime, 4,88 metri latime si 10,76 metri inaltime), fiind atat de mica incat se trece din pridvor direct in naos, iar usa diaconeasca dinspre miaza-zi lipseste. In jurul acestei biserici s-au asezat primii calugari, iar dupa terminarea bisericii mari s-a construit un corp de chilii cu paraclis, ale caror ruine se vad si astazi in incinta pe laturile de nod si de vest.
Inaltime de mai mult de 40 de metri pana la turla o face sa para foarte stramta “inalta si ingusta ca o frumoasa cutie de sfinte moaste” incat “vederea ei e o uimire de bucurie” (Nicolae Iorga) si totodata “cel mai maret altar de rugaciune si mangaiere ridicat vreodata de vreun ierarh pe pamant romanesc” (arhimandrit Ioanichie Balan). Biserica da impresia unei nave, vechiul simbol al Bisericii Crestine. Fatadele sunt construite din gresie galbena, dura. Stalpii si colturile sunt construite din piatra cioplita, formand siruri verticale, late si netede, mergand pana la acoperis. La jumatatea fatadelor, biserica este inconjurata de un brau rasucit, de influenta munteneasca.

Cel mai spectaculos element este turla bisericii. Este sculptata in intregime cu motive florale si geometrice de origine caucaziana. De asemenea, este asezata pe trei baze, una patrata si doua stelate, acoperite cu decoratiuni. In anul 1627, printul Miron Barnovschi, ruda cu familia Movila, care a construit Manastirea Sucevita, a inceput sa construiasca cea mai puternica fortareata monahica din Moldova. Pana atunci, Dragomirna era vulnerabila.

O parte din noile cladiri monahale au fost transformate intr-un muzeu, unde sunt afisate obiecte pretioase si manuscrise. O pasarela inconjoara zidurile bisericii, iar privelistea de pe pasarela din dreptul peretelui estic demonstreaza caracterul special al Dragomirnei. Inaltimea si eleganta sunt accentuate, iar intreaga biserica pare sa pluteasca in aer.

In afara turnului portii se afla blazonul moldovenesc, capul de bour, incadrat de un exagerat de intins brau impletit. Rozete gravate in piatra decoreaza bolta de la poarta pe ambele parti, iar in exterior, sub hainele de razboi, se afla o pictura murala, mare si moderna, cu Maica Domnului cu Sfintii Arhangheli.

In interior, se afla doua picturi mai mici. Mai departe, se afla Mandilionul, chipul lui Iisus, imprimat pe un obiect de vestimentatie. Scena aceasta e deseori pictata pe usa naosului, pentru a reaminti oamenilor care pleaca din biserica cel mai important chip pe care trebuie sa si-l aminteasca. Plasarea de aici, la iesirea din manastire, serveste aceluiasi scop. Dedesubt, sunt prezentate imagini cu Ospitalitatea lui Avraam si trei ingeri simbolizand Sfanta Treime.

Din zestrea daruita de Crimca si de cei apropiati lui nu se mai pastreaza astfel decat o mica parte deoarece la numai cativa ani dupa terminarea manastirii, in primavara anului 1653 este jefuita de cazacii lui Timius Hmelnitki.

Sub stapanirea austriaca, dupa 1775, de asemenea manastirea a pierdut atat din podoaba ei arhitecturala cat si din zestrea de mobilier de cult. Numeroasele odoare de pret, manuscrise, broderii, argintarie de cult si icoane, demne de a ilustra vizitatorului viata artistica desfasurata in interiorul manastirii, sunt puse in valoare in cadrul colectiei de obiecte cu insemnatate istorica si artistica organizata in Sala Gotica.

Din periaoda anterioara constructiei Dragomirnei sunt unele piese ce se disting prin valoarea lor: un acoperamant de sfinte vase daruit Manastirii Voronet de mitropolitul Grigorie Rosca in 1559, Evangheliarul ferecat in 1557 si crucea din lemn de abanos cu admirabile sculpturi in lemn ferecata in 1542. Zestrea cea mai de pret si bogatia muzeului o constituie cele cateva manuscrise iesite din scoala de caligrafi si miniaturisti de la Dragomirna.
Tezaurul artistic de la Dragomirna pune in lumina si alte ramuri de activitate artistica cultivate in cadrul manastirii cum ar fi broderia si arta prelucrarii materialelor pretioase. Cele cateva piese brodate daruite de Crimca manastirii, epitafurile din 1612 si 1626 se remarca prin maiestria executiei cu fir de aur si argint pe fondurile de calde tonalitati ale catifelelor de culoare visinie si verde. Epitaful din 1612 are ca tematica Punerea in mormant a Mantuitorului, iar cel din 1626 are ca tema Adormirea Maicii Domnului. Ferecaturile somptuoase semnate de argintarul Grigore Moisiu se impun atat prin noutatea compozitiei si a repertoriului ornamental cat si prin desavarsita stapanire a tainelor tehnicii prelucrarii metalelor. O frumoasa piesa de argintarie si de sculptura in lemn, ajunsa pana aproape de miniatura, este si crucea de lemn de tisa ferecata si daruita de Anastasie Crimca in 1624 ctitoriei sale. O alta piesa de valoare istorica si artistica o reprezinta un alt epitaf cu aceeasi tema (Punerea in mormant), broderie in fir de aur si argint pe fond de matase si daruit de mitropolitul Varlaam al Rostovului mitropolitului Anastasie Crimca. Acest epitaf a fost lucrat in 1588 in Rusia, broderia aceasta constituind un alt obiect de nepretuit atat prin vechime cat si prin finetea executiei.

Expozitia din Sala Gotica a muzeului mai adaposteste:
- un exemplar din Cazania lui Varlaam tiparita la 1643 la Iasi, fiind prima carte scrisa in Moldova in limba romana folosind alfabatul chirilic;
- doua epitafe din secolul al XVII-lea reprezentand unul Ingeri si Serafimi, iar altul avad brodat Sfinti Ierarhi;
- o lumanare din ceara albita la soare si pictata dupa traditia de catre ctitor, aprinsa la slujba de sfiintire a manastirii;
- un policandru de cristal daruit de Imparateasa Ecaterina a II-a a Rusiei;
- alte cruri de proportii mai mici ce au apartinut unor egumeni ai manastirii;
- obiecte de cult datate din secolul XVIII-lea: potire, stea, disc si litier.
Din vechea zestre de mobilier a Dragomirnei se pastreaza cele doua strane ale cantaretilor.

In prezent, in spatele zidurilor manastirii, intr-o hala dominata de doua role imense, zilnic 10 maici fabrica 400 de kilograme de lumanari din ceara si parafina.  Este singura fabrica de lumanari din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, unde se produc lumanarile care se aprind in toate bisericile, schiturile si manastirile din judet.  Pe langa fabrica de lumanari, la Dragomirna mai exista un atelier de pictat icoane pe lemn si sticla, un atelier de croitorie si unul de broderie. Aici se fac cu multa migala haine preotesti.

Zidita parca pentru a infrunta inaltimile, in cautare de mai multa lumina in apropierea codrilor, umbrita de o perdea de brazi si oglindita maiestuos in apa lacului din apropiere, acest lacas de inchinare, prin vechimea sa, prin originalitatea stilului, prin eleganta si soliditatea formei, prin pitoresc, trezeste admiratia fiecarui vizitator, astfel ca in fata ei evlaviosul inchinator este tot atat de impresionat ca si istoricul si omul de arta.

Dincolo de frumusetea peisajului, de neobisnuitul locului, ceea ce produce o impresie de neuitat, este eleganta ciudata a monumentului, cu rigori geometrice de mare rafinament, cu o silueta unica prin proportiile si unitatea volumului, dintre toate celelalte monumente moldovenesti medievale deci merita vazut.

 

Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei