ERR(8): Notice: Undefined variable: content
Manastirea Frumoasa – Iasi

default

Dimensiune font:

Mănăstirea Frumoasa – Iaşi

| 05-11-2012 09:49

Manastirea Frumoasa din Iasi este o manastire de calugarite amplasata pe locul unei foste biserici mai vechi, ctitorie din secolul al XVI-lea a hatmanului Meletie Balica. Asezata pe o terasa cu o altitudine relativa de 8-10 metri fata de sesul Bahluiului, Biserica Frumoasa domina peisajul prin silueta sa zvelta si alba si prin cele patru cupole ale sale, strajuita de un turn impozant si imprejmuita cu un zid de piatra macinat de vreme. Ansamblul Manastirii Frumoasa a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.

 

Descriere Manastirea Frumoasa

Spre sfarsitul secolului al XVI-lea, in preajma anilor 1583-1586, Leonte (cunoscut si sub numele de Meletie Balica), portar al Sucevei si hatman al Moldovei, originar din Tara Romaneasca si descendent din marea familie a boierilor Buzesti, a construit o manastire in apropierea locului unde se afla Biserica Frumoasa de astazi. Biserica ctitorita de hatmanul Balica si de sotia sa, Ana, avea hramul „Sfintii Arhangheli Mihai si Gavriil“ si a fost inchinata Manastirii „Schimbarea la Fata“ din Muntele Sinai. Un document din 9 august 1586 consemneaza faptul ca hatmanul Meletie Balica era atunci mort, iar manastirea fusese deja inchinata. Manastirea zidita de hatmanul Balica a fost infrumusetata de urmasul sau, Isac Balica, mare vistiernic si apoi hatman al Moldovei, decapitat de Stefan Tomsa dupa batalia de la Cornul lui Sas. Cu toate acestea, in veacul al XVII-lea, razboaiele si proasta administrare a averilor sale au dus biserica la starea de ruina. La 12 februarie 1618, domnitorul Gavril Movila a ridicat biserica la rangul de manastire, pastrandu-i inchinarea la Muntele Sinai.
Actuala cladire a bisericii dateaza din perioada 1836-1839, fiind ctitoria egumenului Ioasaf Voinescu, care a rezidit-o din temelie, dupa cum arata si pisania care aminteste pe langa Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, un al doilea hram in cinstea Adormirii Maicii Domnului (Uspenia). Biserica actuala este un monument din prima jumatate a secolului al XIX-lea, construita in stil ucrainean. Fatadele sunt ornate in stil clasic cu panouri si pilastri angajati. Fatada are intrarea decorata cu un inalt portic doric format din patru coloane, cele din mijloc fiind unite printr-o arcada in plin centru. Pe sub streasina biserica este incinsa cu o friza decorata cu palmete si de cornisa cu mutuali. Toate acestea contribuie la formarea aspectului monumental al constructiei. Domnitorul Mihail Sturdza a impodobit interiorul bisericii si a ridicat alaturi, in anul 1833, un mausoleu de marmura alba pentru a adaposti mormintele membrilor familiei sale. Monumentul aminteste de inceputurile sculpturii statuare din Moldova. Dupa o perioada destul de tulbure in istoria sa, aceasta ctitorie voievodala si boiereasca a redevenit manastire, in vara anului 2003, cu binecuvantarea IPS Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In prezent, la Manastirea Frumoasa vietuieste o obste de calugarite care au venit de la Manastirea Varatec din judetul Neamt. Actuala biserica este ctitoria egumenului Ioasaf Voinescu, care a rezidit-o din temelie in anul 1836. Cladirea cuprinde o singura nava, flancata de incaperea altarului spre rasarit. Intrarea in biserica este precedata de un frumos portic doric, compus din patru coloane inalte, cele din mijloc fiind legate intre ele printr-o arcada in plin cintru, pe care se sprijina un fronton triunghiular. Stilobatul solid pe care se ridica coloanele ca si friza bogat decorata cu motive ornamentale in forma de frunze de palmier si cornisa cu mutuli se continua de jur imprejurul cladirii sporindu-i aspectul monumental. Deasupra bisericii se inalta patru turnuri false construite dupa modelul turlelor bisericilor rusesti si dispuse in linie; doua mari care exprima in exterior cele doua cupole ale navei si doua mai mici asezate, respectiv, deasupra pridvorului si altarului. Monumentul se prezinta ca o imbinare dintre forme simple, sobre, de factura clasica si forme rasaritene, imprimand bisericii un caracter exotic.
Pictura bisericii este realizata in tempera, in culori vii, fiind bine conservata. La intrare sunt pictate portretele familiei lui Grigore al II-lea Ghica. Pe peretele din stanga este pictat domnitorul (imbracat intr-o tinuta somptuoasa) alaturi de Doamna Zoita si de cei doi copii: Matei Ghica (viitor domnitor al Munteniei: 1752-1753 si al Moldovei: 1753-1756) si Ruxandra. Pe peretele din dreapta, este pictat celalalt fiu al domnitorului, Scarlat Ghica, domnitor al Moldovei (1757-1758) si al Munteniei (1758-1761 si 1765-1766). In pronaos, pe peretele din dreapta, a fost pictat egumenul Ioasaf Voinescu. Acesta a fost zugravit in culori inchise, sobre, tinand in mana ctitoria sa, langa portretul sau aflandu-se urmatoarea inscriptie: „s-a inceput zidirea bisericii la anul 1836 si s-a sfarsit la anul 1841, octombrie 30“. Pe arcul-dublou dintre pronaos si naos, alaturi de cele sapte sinoade ecumenice, a fost zugravit si “Sinodul de la Iasi” (15 septembrie – 27 octombrie 1642), orasul vechi fiind zugravit pe fundal. In incinta Manastirii Frumoasa se afla casa numita „Palatul de pe ziduri“ sau „Palatul Sturdza“, cu parter si etaj. Palatul a fost construit intre anii 1818-1819, dupa planurile arhitectului Martin Kubelka, care a realizat si planurile turnului-clopotnita. „Palatul de pe ziduri“ prezinta o structura tripartita, iar ca o caracteristica aparte a constructiei mentionam faptul ca traditionalul foisor a devenit aici un peron de acces, iar la etaj, o terasa acoperita. Acest edificiu este o constructie cu o arhitectura neoclasica cu parter si etaj avand intrarea principala in curtea manastirii. Palatul a fost o constructie gandita ca un palat din timpul renasterii italiene. Initial fatada opusa intrarii in palat dadea spre gradina si lacul amenajat in jurul manastirii, pe unde se intra cu barca printr-o intrare cum erau cele pentru calesti, care astazi a fost zidita. Astazi aceasta fatada iese din planul zidului manastirii spre exterior. Un alt monument istoric din cadrul Manastirii Frumoase, sunt conform listei monumentelor istorice din judetul Iasi elaborata in anul 2004 de catre Institutul National al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, si asa-numitele Ruine ale Palatului „pentru femei“.
Palatul domnitelor avea doua mari incinte la parter, de unde se putea intra in camerele domnitelor. Sub palat, se aflau niste pivnite, cu mai multe incaperi. Palatul avea tavanul sustinut de pilastri legati intre ei prin niste arcuri de piatra. In prezent, palatul domnitelor aflat la mica distanta de turnul-clopotnita este in ruina. Din constructiile ridicate de catre Grigore al II-lea Ghica, se mai pastreaza astazi zidul de piatra cu metereze care inconjoara incinta, avand o inaltime de 4 metri. Pe latura de vest a incintei, la mijloc, se afla turnul clopotnita, construit in maniera neoclasica, purtand pe cele patru laturi coloane zvelte in stil ionic. Autorul planului turnului clopotnitei este arhitectul Martin Kubelka, care a realizat si planurile „palatului de pe ziduri“. Turnul clopotnita a fost construit intre anii 1819-1833 de catre arhimandritul Ioasaf Voinescu (in locul unui alt turn de piatra care se ruinase), el pastrandu-se si astazi in conditii foarte bune. Pe latura de est a zidurilor de incinta, se poate deschide si astazi o poarta din lemn cunoscuta drept Poarta Spanzuratilor Poarta este confectionata din lemn si are doua usi care se deschid pe interior si se inchid cu un zavor. Totusi, neexistand nici un drum de acces astazi spre aceasta poarta, ea ramane mai tot timpul inchisa. In curtea Manastirii Frumoasa, in partea stanga a bisericii, domnitorul Mihail Sturdza a ridicat un mausoleu de marmura alba pentru mormintele membrilor familiei sale. Mausoleul este realizat in anul 1842 de catre sculptorul italian Francisc Vernetta si are incrustat la baza sa stema Moldovei. Acest monument este unul dintre primele monumente din Moldova, marcand inceputul sculpturii statuilor si a monumentelor de for public. La baza monumentului se afla o placa de marmura alba care pe o parte are incrustata stema Principatului Moldovei asa cum arata ea in prima jumatate a secolului al XIX-lea, iar in partea opusa are inscriptionat un text cu caractere chirilice. In curtea bisericii se mai afla si o cruce ridicata in memoria soldatilor romani cazuti pe front in primul razboi mondial (1916-1918). Crucea este amplasata in fata Palatului de pe ziduri.

 

Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
10 destinații turistice bizare din jurul lumii
30/07/2020 09:22

 Te-ai plictisit de atractii turistice clasice, recomandate in majoritatea ghidurilor de călătorie? Vrei să vezi ceva iesit din comun si să vizitezi locuri de care putini au aflat? Iată zece locuri ...

Reguli ca să nu te îmbolnăvești de COVID-19 când stai la hotel
21/07/2020 17:44

În ciuda pandemiei de coronavirus, multe persoane continuă să călătorească si să plece in vacantă. Dacă te numeri printre ele si ai decis să-ti faci concediul departe de casă, trebuie să respe ...

Vacanta in vremea coronavirusului. Noile reguli pentru turistii care merg pe litoral sau la munte
11/07/2020 18:49

 Numarul cazurilor noi de imbolnaviri cu COVID-19 a crescut de la o zi la alta, iar autoritatile fac apel la oameni sa respecte regulile de igiena si distantarea sociala, inclusiv atunci cand merg in vacan ...

Accidente nautice  VIDEO
02/06/2020 21:12
Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...

VIDEO Turcia va scufunda un oraş vechi de 12.000 de ani
12/09/2019 19:39

 Hasankeyf este una dintre cele mai vechi aşezări locuite continuu de pe Pămant, datand de acum 12.000 de ani şi care deţine sute de peşteri, biserici şi morminte. Însă această bijuterie ist ...

%BANNER_M_49%

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

%BANNER_D_49%

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!