Manastirea Movila lui Burcel – Vaslui

default

Dimensiune font:

| 05-11-2012 09:45

Manastirea Sfintii Imparati Constantin si Elena de pe Movila lui Burcel este o manastire ortodoxa din Romania situata in varful legendarei movile a lui Burcel pe DN 24 Iasi – Vaslui, pe teritoriul comunei Miclesti. Ea a fost infiintata in anul 1996 prin stradania arhimandritului Stefan Gusa. Mergand pe Drumul National Iasi – Vaslui, dupa intrarea pe teritoriului judetului Vaslui, pe partea dreapta a drumului se afla Movila lui Burcel, o formatiune naturala pitoreasca, cunoscuta pentru legenda despre un taran inzestrat cu pamant de catre domnitorul Stefan cel Mare si Sfant (1457-1504).\

Descriere Manastirea Movila lui Burcel

Legenda spune ca prin anul 1498 domnitorul insotit de alaiul sau s-a intalnit cu un taran fara o mana (soimanul Burcel care luptase alaturi de domnitor la Razboieni) care ara de zor o movila de pamant, in zi de duminica. Taranul a fost intrebat de domnitor de ce munceste in zi de duminica, la care el a raspuns ca nu are pamant si ca, pentru a-si hrani familia, trebuie sa munceasca din greu la fratele sau care ii imprumuta un plug si un bou doar duminica pentru a-si ara micul sau ogor. Conform legendei, domnitorul Stefan cel Mare i-a dat lui Burcel sase pungi cu galbeni pentru ca sa-si cumpere boi si plug. In zona a existat o familie cu numele Burcel (sau Purcel), care a stapanit mosii si a dat tarii dregatori de seama, pierzandu-si insa proprietatile in secolul al XVII-lea. Zona mai este cunoscuta si ca rezervatie botanica, cu numeroase specii rare din flora Moldovei. In fiecare an, la data de 21 mai, pe Movila lui Burcel are loc un festival folcloric, cu formatii si interpreti din mai multe judete si, uneori, si din Republica Moldova. Dupa Revolutia din decembrie 1989 care a rasturnat de la putere regimul comunist ateist, s-a inceput constructia de noi lacasuri monahale si redeschiderea celor inchise de fostul regim. Episcopia Husilor, desfiintata in anul 1949 de catre comunisti prin contopire cu Episcopia Romanului, dispunea inainte de al doilea razboi mondial de peste 100 de manastiri si schituri, care dupa Decretul nr.410/1959 au fost in totalitate desfiintate sau transformate in depozite si CAP-uri.
In anul 1993, fusese sfintit in apropierea Movilei lui Burcel un paraclis al Manastirii “Stefan cel Mare si Sfant”. Staretului manastirii respective, arhimandrit dr. Stefan Gusa, i-a venit ideea sa ridice un nou asezamant monahal chiar sus, pe varful Movilei. Deoarece Movila lui Burcel este inscrisa in lista monumentelor istorice din Romania cu valoare memoriala si pe deasupra este si “rezervatie naturala botanica”, protejata de lege, el a luat legatura cu autoritatile in drept sa dea autorizatie de constructie. Ca urmare a aprobarilor primite, staretul a incheiat un contract de inchiriere pe teren cu Primaria Miclesti. Apoi s-a intocmit un proiect de executie si s-a obtinut Autorizatia de constructie din partea Consiliului Judetean Vaslui.
Ca urmare a acestor aprobari, la data de 21 mai 1996, P.S. Gherasim Putneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, a fost delegat de Episcopia Romanului si Husilor si a oficiat slujba de sfintire a locului unde urma sa fie ridicata noua manastire. In decurs de un an (1996-1997) au fost ridicate trei case si o bisericuta de lemn, care au fost sfintite la 21 mai 1997 de catre P.S. Ioachim Mares, episcop al reactivatei Episcopii a Husilor.
Lucrarile au continuat si in prezent exista trei corpuri de chilii, un aghiazmatar frumos sculptat in lemn de stejar, o bucatarie de vara, un adapost pentru vite, un grup statuar constand din trei cruci, o harta a Moldovei in hotarele ei firesti si o statuie reprezentand Dacia Traiana, precum si un bust al lui Stefan cel Mare. In toamna anului 2005, in urma unui scurtcircuit, biserica Manastirii “Movila lui Burcel” a ars. In locul bisericii mistuite de incendiu, au fost construite alte doua biserici, una de lemn pentru calugari si alta de piatra, pentru cetatenii care vin sa se roage la manastire. In prezent, se intentioneaza amenajarea fie a unui camin de copii, fie a unui azil de batrani, sau poate chiar a amandoua la un loc. La manastire nu exista apa potabila, desi s-a forat pana la 300 metri adancime. S-a reusit totusi captarea catorva izvoare de coasta la circa 1 km de manastire, dar din lipsa de fonduri nu s-a reusit sa se faca aductiunea apei pana sus, in prezent apa fiind adusa cu “sacaua” de la 2 km, de la cealalta manastire.
Toate constructiile ridicate pe Movila lui Burcel sunt din lemn. Biserica-paraclis este captusita in interior cu polistiren si lambriu, iar in exterior cu sita (dranita), acoperisul fiind de asemeni din sita. Sculptura interioara a bisericii (strani, iconostase, scaun arhieresc, tetrapoade si catapeteasma) a fost realizata in lemn de stejar de o echipa de artisti populari condusa de Ovidiu Tuca din Vanatori Neamt, iar pictura catapetesmei apartine profesorului C. Ciubotaru din Targu Neamt. Grupul statuar format din trei cruci de pe Movila reprezinta fie cele trei cruci de pe Golgota, fie Sfanta Treime, fie cele trei provincii romanesti, fie chiar cei trei luceferi ai Ortodoxiei: Sfantul Apostol Andrei – hramul paraclisului de la Manastirea “Stefan cel Mare si Sfant”, Constantin cel Mare – cel care oficializeaza crestinismul si Stefan cel Mare – cel care a aparat crestinismul, dupa caderea Constantinopolului sub turci (1453). Soclul monumentului urmeaza sa fie placat cu scene din viata voievodului Stefan cel Mare al Moldovei, iar de o parte si de alta a crucilor se intentioneaza sa se sculpteze in lemn, piatra sau sa se toarne in bronz sau fonta pe Stefan cel Mare si pe Burcel cu boul in brazda, asa cum l-a intalnit Stefan cel Mare in acea zi de Duminica a anului 1498.
Celalalt monument care cantareste cateva zeci de tone si a fost realizat in anul 1994 de sculptorul Gheorghe Alupoae, este al unei femei din bronz. Femeia, care simbolizeaza Dacia Traiana, este prezentata cu ambele maini ridicate deasupra capului rupand Pactul Ribbentrop-Molotov (1939) prin care s-a hotarat anexarea de catre URSS a Basarabiei, uitandu-se spre harta Moldovei cu cetatile lui Stefan cel Mare de pe malul Nistrului: Cetatea Hotin, Cetatea Soroca, Cetatea Orhei, Cetatea Tighina, Cetatea Alba si Cetatea Chilia. In centrul hartii, este reprezentat maresalul Ion Antonescu ordonand trecerea Prutului in 1941 si soldatii care au eliberat Basarabia si care au fost macelariti dincolo de Prut in localitatea Tiganca, fata in fata cu localitatea Murgeni, dincoace de Prut.

 

Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei