default

Dimensiune font:

Manastirea Sf. Vasile cel Mare – Bucovina

| 05-11-2012 12:11

Manastirea Sfantul Vasile cel Mare, din satul Moldova Sulita, este amplasata la poalele muntelui Stirbu (1477m) la aproximativ 1000 metri altitudine, pe drumul ce leaga satul de Herghelia Lucina, care drum, la circa 400 metri de centrul satului, se desparte la dreapta cu o bifurcatie care urca in catunul Stirbu, unde dupa 100 de metri dai de ospitaliera manastire.

Descriere Manastirea Sf. Vasile cel Mare

Terenul, pe care avea sa se ctitoreasca actualul lacas de cult, a fost donat de Ilarie Cozmeci. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1989. Alexa Bouhar, localnic si mester sculptor care, de altfel, este si cel mai vechi ctitor al sfantului lacas, a realizat sculpturile interioare – usile imparatesti, tetrapoadele si catapeteasma. Lucrarile au fost finalizate in 1994. Din spusele localnicilor, Manastirea Sfantului Vasile cel Mare are un trecut frumos, si asta prin ctitori vestiti care au donat din inimile lor cate putin pana la realizarea acestei mici bijuterii. Printre ctitori se numara: Preot Arsenie Boca, Preot Gherasim Putneanul, IPS Pimen Suceveanu, si alti iubitori de Hristos Mantuitorul. Pana a se ajunge la rangul de “manastire”, Sfantul Locas de Cult a fost mai intai casa praznicala, din 1989 se pune piatra de temelie a actualului altar, inaltandu-se la dimensiuni mici Schitul “Stirbu”; asa cum ii zic astazi localnicii, dar Schitul purta si poarta denumirea de “Sfantul Vasile cel Mare”.
De la inceperea lucrarilor Sfintei si Preacinstitei ctitorii, staretii manastirii, a carei hram al Bisericii este “Sfantul Vasile cel Mare” si al Paraclisului este “Nasterea Maicii Domnului”, au fost: Ieromonah Constantin, Protosinghel Gherasim, Monahia Maria si actuala Stareta a manastirii, Monahia Teodora, care gospodareste si coordoneaza intreaga activitate de aici. Schitul cuprindea pana in 2008: Biserica cu hramul “Sfantul Vasile cel Mare”, chiliile, trapeza, clopotnita, Paraclisul “Nasterea Maicii Domnului”, bucataria si alte anexe. Incepand cu anul 2008, intreg schitul este in renovare si extindere. In afara de biserica , toate constructiile, enumerate mai inainte, sunt finalizate. Cei drept se mai doreste cateva imbunatatiri la chilie pentru conditii de vetuire aspre in perioada iernii, cand temperaturile coboara cu mult sub 15 grade Celsius. In chilie pot vietui cel mult 16-19 persoane in camere de cate trei sau doua persoane, camerele avand soba proprie. Chilia mai este prevazuta cu un Paraclis al carui Hram este “Nasterea Maicii Domnului”, alaturi de acest paraclis mai exista o sala de mese unde pot pranzii toti crestinii veniti la slujbele religioase, dar si cina cei ce cauta un loc de rugaciune, liniste si spor in treburile manastirii. Cu truda Parintelui Zosima se doreste randuiala asa cum zice Cuviosul, ce ecou mic? Nu are putere sa strige pentru ca batranetile l-au ajuns dar are puterea sa planga in fiecare liturghie pentru pacatele lui si ale noastre, cerand permanent Bunului Dumnezeu “iertare de greseli si de pacate”. Chilia mai este prevazuta cu o bucatarioara, un beci, o baie (inca nefinisata), 6 camere a cate trei paturi.
La biserica manastirii s-au realizat: ridicarea zidurilor de lemn, acoperirea cu tabla, pridvor inchis, care asemenea zidurilor, sunt captusite cu solzi, geamuri si usa la intrare de termopan. In prezent se lucreaza la amenajarea interioarelor: la boltile stranilor, la tavane, la izolarea peretilor, urmand ca sa se faca o noua catapeteasma si strain. Din spusele Cuviosului Parinte Catapeteasma costa foarte mult cca 320 de milioane de lei vechi, si nedumerirea lui este cum va gasi aceasta suma pentru a infrumuseta frumoasa manastire cu “haine noi”. “Cum a randui Dumnezeu asa am sa fac, vrerea omului e mare dar puterile acestuia sunt mici”. Ma roaga de fiecare data sa intru la “oameni mari” cu putere financiara sa poata termina lucrarea lui, dar ma vad neputincios in fata acestor granzi financiari. Sper ca Bunul Dumnezeu sa randuiasca osteneala depusa, in a colabora (prin a promova) cu informatii neputintele Parintelui Zosima, slujitor in rugaciune la Manastirea “Sfantului Vasile cel Mare” de la Moldova Sulita, anuntand fratii in Hristos Domnul si crestinii ortodocsi cu dare de mana la cumpararea acestei catapetesmi, care se vrea a fi cumparata pana la finele anului 2009, in vederea sfintirii manastirei la ajun de an nou, odata cu Slujba “Sfantului Vasile cel Mare”. Pe aceasta cale Cuviosul Parinte face apel la ajutor financiar, si la un apel drag lui: “veniti la mine sa ne rugam impreuna, ca Dumnezeu Tata-l sa primeasca osteneala voastra atat ca pelerini, calatori, vizitatori, lucratori cat si ca pastratori de rugaciune, sau iubitori de manastire” la finalizarea celor ramase in vremuri de grele cumpani. Un lucru ne-a mai povestit Cuviosul Parinte: “catunele montane pastreaza in izolarile ei rugaciunea vie, simplitatea acesteia, continuitatea participarii la slujbe a oamenilor varstnici, tinerii refuzand sa vetuiasca asemeni conditii, preferand locuri de munca unde sa supravetuiasca”.
Pana la finalizarea lucrarilor la Sfanta Biserica, cu hramul “Sfantul Vasile cel Mare”, Sfintele Liturghii se tin in Paraclisul cu hramul “Nasterea Maicii Domnului”, iar atunci cand este vreme frumoasa si multa lume acestea se savarsesc in Biserica “Sfantului Vasile cel Mare”. Astazi Manastirea Sfantului Vasile cel Mare, afara de stareta ei, Monahia Teodora, mai cuprinde doua maicute si un Ieromonah, Zosima, care slujeste la Sfantul Altar si este Duhovnic. Fiti oaspeti de seama ai manastirii atunci cand popositi in Nordul Bucovinei, si rugaciunile voastre au ecoul linistii de odinioara, spre carari greu accesibile la Hristos Mantuitorul.

 Sursa: turismland.ro
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Booking.com anunță disponibilizări din cauza pandemiei / Până la un sfert din angajați ar putea fi concediați
04/08/2020 20:29

Platforma online de rezervări turistice Booking.com a anunţat, marţi, că ar putea reduce numărul angajaţilor cu 25%, in contextul efectelor crizei pandemiei, informează cotidianul francez Le Monde. Comp ...

10 destinații turistice bizare din jurul lumii
30/07/2020 09:22

 Te-ai plictisit de atractii turistice clasice, recomandate in majoritatea ghidurilor de călătorie? Vrei să vezi ceva iesit din comun si să vizitezi locuri de care putini au aflat? Iată zece locuri ...

Reguli ca să nu te îmbolnăvești de COVID-19 când stai la hotel
21/07/2020 17:44

În ciuda pandemiei de coronavirus, multe persoane continuă să călătorească si să plece in vacantă. Dacă te numeri printre ele si ai decis să-ti faci concediul departe de casă, trebuie să respe ...

Vacanta in vremea coronavirusului. Noile reguli pentru turistii care merg pe litoral sau la munte
11/07/2020 18:49

 Numarul cazurilor noi de imbolnaviri cu COVID-19 a crescut de la o zi la alta, iar autoritatile fac apel la oameni sa respecte regulile de igiena si distantarea sociala, inclusiv atunci cand merg in vacan ...

Accidente nautice  VIDEO
02/06/2020 21:12
Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!