default

Dimensiune font:

Muzeul de Etnografie – Radauti

| 05-11-2012 12:21

Muzeul Etnografic de la Radauti este un muzeu infiintat in anul 1920 in Radauti. El a fost fondat la initiativa unui grup de intelectuali, initial sub denumirea de “Muzeul de Antichitati si Etnografie”.

Descriere Muzeul de Etnografie – Radauti

 In anul 1920 s-a inceput colectarea primelor obiecte pentru dotarea noii unitati muzeale.

Prima expozitie a fost deschisa in anul 1926 de catre sotii Samuil si Eugenia Ionet si cuprindea o colectie bogata de obiecte aduse de cei doi invatatori din satele Bucovinei. Expozitia a avut loc in locuinta familiei, iar ulterior s-a mutat la scoala unde Samuil Ionet a fost director in anii 1928-1933 (actuala Scoala Generala Nr.4 din Radauti).

Deschiderea oficiala a muzeului s-a facut in aprilie 1934, iar sediul s-a stabilit in cladirea actualei primarii. Colectia initiala continea numeroase obiecte donate de familia Ionet si a crescut in timp, ajungand in 1944 la circa 10.000 de obiecte. Intreaga colectie s-a pierdut insa in perioada razboiului, fiind confiscata de armata sovietica. O parte din colectii sunt in prezent la Muyeul Etnografic din Chisinau.

In anul 1948, Muzeul Etnografic de la Radauti a fost redeschis de catre Samuil Ionet si Vasile Fundu (colaborator al muzeului din 1937).

In 1970 muzeul se muta in locatia actuala, in centrul orasului. Cladirea in care functioneaza acum a fost construita in 1860 si este declarata monument de arhitectura.

Actuala expozitie a fost deschisa in anul 1976 si este bazata pe tehnicile populare din Bucovina.

 Muzeul detine un patrimoniu de aproximativ 8000 de piese muzeografice, organizate in 13 colectii, din care 1000 sunt expuse in expozitii permanente, iar restul se afla conservate in patru depozite modernizate. Remarcabile sunt colectiile: de carte veche si manuscrise, pictura si icoane, ceramica, lemn, metal os si piele, obiecte si instrumente muzicale, oua incondeiate, podoabe populare, tesaturi si piese de port popular. Totodata muzeul detine un fond documentar si o biblioteca cu peste 4000 de volume.

COLECTIA DE CERAMICA

 Inceputurile modelarii lutului si transformarii lui in vase si obiecte rituale, utilitare sau decorative se regasesc din indepartate timpuri in istoria omenirii, la noi si pretutindeni.

Colectia muzeului nostru este constituita din ceramica populara cuprinzand piese reprezentative pentru acest mestesug intens practicat in zona Radautiului, mesteri olari existand chiar si in zilele acestea.

Piesele expuse prezinta particularitatile ceramicii locale de Radauti, ale ceramicii sgrafitate de Kuty si ale ceramicii negre de Marginea.

Vase vechi, descoperite in sapaturi arheologice, sau cele apartinand secolelor al XIX-lea si al XX-lea sunt prezentate alaturi de toate uneltele necesare mestesugului, de la lutul extras dintr-o “vana” a solului local, pana la cuptoare folosite pentru arderea vaselor de lut.

In contrast cu acest stil, ceramica neagra de Marginea surprinde prin simplitatea si eleganta date de forma, culoare si proportionare.

Obiecte din centre de olarit ca: Horezu, Baia Mare, Vrancea, Botosani, Dorohoi, Corund completeaza una din cele mai bogate colectii ale muzeului nostru.

 COLECTIA DE LEMN

 Bogatia padurilor din Bucovina a facut ca lemnul sa fie folosit ca materie prima in toate domeniile activitatii umane, fiind prelucrat si ornamentat cu multa maiestrie.

Colectia de lemn contine aproximativ 1000 de exemplare si este una din cele mai bogate colectii ale muzeului. Se compune in mare parte din unelte si ustensile casnice, piese de mobilier si instalatii tehnice.

Din industria textila obiectele cele mai importante sunt furcile de tors, lucrate din lemn de paltin si avand ornamente din motive geometrice, la care se adauga roti de tors, vartelnite, melite si razboaie de tesut.

Ca piesa de mobilier, patul constituie in casa taraneasca suportul pentru etalarea celor mai frumoase tesaturi, lada de zestre este nelipsita din interiorul locuintei taranesti si este ornamentata prin crestare sau pictata.

In seria obiectelor de uz casnic se evidentiaza prin aspectul lor artistic lingurile, cosercile, chipernitele, plostile, balercutele, covetile si altele, muzeul beneficiind si de o colectie deosebita de linguri de diferite  dimensiuni.

Una din salile muzeului este dedicata instalatiilor tehnice, mecanisme folosite pentru prelucrarea diferitelor materii prime: pive pentru decorticat grau, pentru zdrobit sare sau seminte oleaginoase, piua pentru desfacut porumb, cosuri, buduroaie pentru pastrat cereale, rasnite , vanturatori. O piesa importanta a colectiei o constituie piua de batut sumane din satul Badeuti, instalatie tehnica actionata de apa.  

COLECTIA DE METAL, OS SI PIELE

Obiectele din metal, os si piele, folosite pentru necesitatile curtilor domnesti, ale armatei, targovetilor sau satenilor, se gasesc in toate zonele Moldovei medievale si cu atat mai mult in Bucovina, unde materia prima necesara si conditiile politice si economice au favorizat dezvoltarea mestesugurilor.

Metalul se prelucreaza prin forjarea si stantarea fierului, turnarea cositorului sau gravarea aramei. Obiectele din fier forjat au primit amprenta mesterului prin diferite semne. Pe langa lacate masive, broaste sau clante, se decoreaza si uneltele necesare lucrului cum ar fi cutite, cantare sau opaite. Iscusiti in prelucrarea aramei sunt mesterii din randul populatiei hutule.

Alaturi de metalul rece, cornul bifurcat de cerb si piele groasa batuta cu tinte se imbina in minunate lucrari a caror minima importanta utilitara este aproape uitata in fata coplesitoarelor ornamente. Genti de vanatoare, cornuri pentru praf de pusca sau baltage din arama cu cozi subtiri de lemn, incrustate cu cercuri, lini frante, puncte si motive vegetale, amintesc de ambianta vanatorii cuprinzand in ele omul, vanatul si padurea.

OBICEIURI SI INSTRUMENTE MUZICALE

In cadrul expozitiilor temporare dedicate sarbatorilor de iarna, care se organizeaza in fiecare an in Sala Alba a muzeului sau la Galeriile de Arta, atmosfera specifica de odinioara se constituie cu ajutorul obiectelor din bogata colectie de masti populare si cele legate de obiceiuri stravechi.

Pentru „Plugusor” este specific clopotelul, biciul si ”buhaiul” (un butoias de lemn, cu capac din piele de vitel, prin care se trage un manunchi de par de cal si care scoate un sunet specific).

Pentru umblatul cu „Steaua”, se fac „stele”, impodobite cu oglinzi, beteala si panglici colorate, iar in mijloc se pune o iconita de hartie. Din ceata zgomotoasa de colindatori, numita „Malanca”, se remarca colectia bogata de „urati”: masti confectionate din piele sau carton, cu par si mustata din lana de oaie si dinti din pieptene sau boabe de porumb. „Caprele” de lemn, acoperite cu stuf sau scoarte nationale, mai sunt si azi jucate in satele din Bucovina.

Cetele de colindatori au fost intotdeauna insotite de grupuri de muzicanti. Instrumentele muzicale ce completau atmosfera de sarbatoare taraneasca erau vioara, cimpoiul, tambalul si fluierul. Colectia de fluiere a muzeului este impresionanta, continand fluiere de la cele mai mici, cu sase gauri, pana la fluierul de dimensiuni mari (80-90 cm lungime), discret ornamentate cu crestaturi.  

  OUA INCONDEIATE

Intre mestesugurile artistice populare, un loc aparte il ocupa decorarea oualor, atat prin fragilitatea materialului, cat si prin dificultatile pe care le ridica spatiul restrans de ornamentare. In Bucovina, acest mestesug a devenit o adevarata arta prin desen si cromatica, prin finete si bogatia ornamentelor. Colectia de oua a Muzeulu din Radauti surprinde prin bogatia si varietatea tehnicilor folosite, prin vechimea lor, prin paleta cromatica, prin multimea de motive si compozitii ornamentale.Ouale adunate din satele zonei si din cele invecinate arata larga arie de raspandire a acestei indeletniciri, ca si evolutia ei.

Colectia cuprinde oua incondeiate cu chisita noua de diferite dimensiuni,oua pictate cu tus si vopsite cu tempera, oua lucrate numai cu ceara in relief sau altele cu frunze si vopsite cu plante. Sunt oua vechi, unele de peste saizeci de ani, altele de data recenta;unele cu continut natural, altele suflat. Desenele sunt dupa gustul si priceperea fiecarei incondeietoare. De la simple flori si motive primare (linii, meandre, cruci, puncte) se ajunge la compozitii complicate. Ornamentele pe ouale din perioada actuala sunt aproape numai geometrice, iar cele vegetale (frunze, flori)sunt stilizate, ocupand un loc restrans in cadrul compozitiei. Doar spicul de grau este redat in forma sa naturala. Alte motive, pestele, caprioara, cerbul, ocupa si ele un loc modest.

Ornamentele si culorile oualor se regasesc pe tesaturi, camasi, braie, naframi, uneori purtand chiar numele de “braie”, “naframite”, ”motive nationale”. Un motiv singular este „calea ratacita”, scris pe intreaga suprafata a oului. Pe ouale din zilele noastre se constata o indepartare de la traditie in beneficiul artei, o preocupare pentru combinarea diferitelor motive ornamentale, pentru acuratetea desenului si armonia culorilor. 

COLECTIA DE PICTURA SI ICOANE               

Pe langa toate elementele etnografice pe care acest muzeu le expune, acesta poseda si o splendida pinacoteca formata din 300 de picturi in ulei pe panza realizate de Maria Seletki C.D. Stahl, Epaminonda Bucevschi, Albert Kollman; pictura expresionista si pictura moderna si contemporana apartinand artistilor: Marius Bunescu, Traian Sfintescu, Dan Hatmanu , Ion Grigore si Costin Neamtu.

O insemnatate aparte in structura acestei colectii o reprezinta piesele de grafica semnate de Verspasian Lungu , Hortensia Puia si Florin Niculescu si colectia de icoane vechi din sec. al XVIII-lea – al XIX-lea, pictate in peneluri iscusite. Din aceasta colectie de icoane, de o mare frumusete sunt icoanele pictate pe lemn din Bucovina si Moldova si icoanele pe sticla din Ardeal, remarcabila fiind insa o icoana din sec. al XIX-lea adusa de la Ierusalim de monahul Paisie Spiridon care a apartinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Aceasta colectie este completata de un numar de cruci votive si medalioane, toate pictate si incarcate cu frumusetea si naivitatea sufletului bucovinean.

PODOABE POPULARE

Podoabele populare sunt piese care au ocupat dintotdeauna un loc aparte printre obiectele vietii cotidiene, facand parte integranta din ansamblul vestimentar. Colectia de podoabe populare a muzeului cuprinde coliere de tot felul lucrate din margele, piese metalice sau din sticla, „ghiordane” nelipsite din costumul tinerelor, realizate din bentite ornamentale de diferite dimensiuni, formate din tesaturi de margele mici rotunde, viu colorate, „zgarzi de coral” purtate la nunta de femei pana la 35-40 de ani, margele de factura venetiana, salbe de bani de argint gauriti si montati pe o panglica, o ata sau pe sarma a caror valoare era in functie de valoarea intrinseca a monedelor, inele din bronz batute cu pietre albastre sau rosii.

Podoabele populare purtate in talie apar in forme variate in ceea ce priveste structura, materialul si decorul. Majoritatea cingatorilor sunt lucrate din fibre textile, latimea, motivele si cromatica fiind determinate de varsta si se numesc in functie de latime si lungime „cingatori” sau „braciri”. Dintre podoabele populare barbatesti intalnim in colectia muzeului chimire de diferite dimensiuni si forme: foarte late, specifice taietorilor de lemne, frumos ornamentate prin stantare sau prin aplicatii de tinte si de asemenea specific zonei Sucevei decorate cu margele colorate.

PORT POPULAR

Muzeul Etnografic Radauti pastreaza si piese ale portului popular de traditie veche, piese ce se remarca prin sobrietate si simplitate.

Dintre acestea, ies in evidenta, pentru costumul femeiesc, camasa batraneasca si cea incretita la gat, stergarul de cap si fota, iar la cel barbatesc camasa, sumanul, itarii, chimirul, cojocul si caciula, ca dovada a continuitatii locuirii in aceste tinuturi.

Muzeul Etnografic Radauti gazduieste o colectie de port cu peste o mie de piese cu specific propriu. Camasile femeiesti incretite la gat si maneci ocupa locul cel mai important in colectie, datate din perioada anterioara Primului Razboi Mondial sau chiar din a doua jumatate a secolului XIX. Acestea au fie motive brodate sau tesute cu lana rosie si fir metalic, fie o ornamentatie policroma ce seamana cu frescele manastirilor din apropiere. In schimb, camasile secolului al XX-lea au culori mai vii, mult mai multe motive si o ornamentatie mai bogata. Cojocul si pieptarul cu poale, ce iau locul bonditei in anotimpul rece, sunt ornamentate cu motive geometrice, asociate cu cele florale. Costumul barbatesc are broderii mult mai discrete; este intregit de sumanul ornamentat cu sarad, lasca de piele batuta cu tinte, palarie si chimir, elemente de traditie populara ce au ramas pana astazi in memoria batranilor si in colectiile muzeului.

TESATURI

O alta colectie importanta a muzeului este cea a tesaturilor. Piesele, de uz gospodaresc, sau decorative, folosite la organizarea interiorului sunt din in, bumbac, canepa sau lana. Din in sau bumbac erau tesute si ornamentate stergare, fete de masa si perna, prostiri, perdele. Tolurile, unele stergare, desagii si sacii erau numai din canepa.

Cu o variata gama de motive, tesaturile de lana (paretare, grinduse, scoarte, laicere) imbina aparte culorile si stilizeaza ornamentele, folosind atat tonurile calde, luminoase, cat si pe cele reci.

 Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
10 destinații turistice bizare din jurul lumii
30/07/2020 09:22

 Te-ai plictisit de atractii turistice clasice, recomandate in majoritatea ghidurilor de călătorie? Vrei să vezi ceva iesit din comun si să vizitezi locuri de care putini au aflat? Iată zece locuri ...

Reguli ca să nu te îmbolnăvești de COVID-19 când stai la hotel
21/07/2020 17:44

În ciuda pandemiei de coronavirus, multe persoane continuă să călătorească si să plece in vacantă. Dacă te numeri printre ele si ai decis să-ti faci concediul departe de casă, trebuie să respe ...

Vacanta in vremea coronavirusului. Noile reguli pentru turistii care merg pe litoral sau la munte
11/07/2020 18:49

 Numarul cazurilor noi de imbolnaviri cu COVID-19 a crescut de la o zi la alta, iar autoritatile fac apel la oameni sa respecte regulile de igiena si distantarea sociala, inclusiv atunci cand merg in vacan ...

Accidente nautice  VIDEO
02/06/2020 21:12
Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...

VIDEO Turcia va scufunda un oraş vechi de 12.000 de ani
12/09/2019 19:39

 Hasankeyf este una dintre cele mai vechi aşezări locuite continuu de pe Pămant, datand de acum 12.000 de ani şi care deţine sute de peşteri, biserici şi morminte. Însă această bijuterie ist ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!