Muzeul Obiceiurilor Populare – Gura Humorului

default

Dimensiune font:

| 05-11-2012 12:22

Muzeul Obiceiurilor Populare – Gura Humorului este unicul muzeu, din Romania, care a reusit sa transpuna cu mijloace muzeo-tehnice obisnuite acel segment de spiritualitate definitorie pentru orice etnie, popor, natiune: traditia populara. Vizitatorul intra in atmosfera speciala a satului bucovinean aflat la ceas de sarbatoare. Fiecare decor din muzeu este reprezentativ, insa nu obiectele in sine sunt interesante, ci povestile pe care le ascund.

Descriere Muzeul Obiceiurilor Populare

Tematica muzeului etnografic a fost gandita ca o calatorie virtuala in universul spiritual al satului bucovinean de la sfarsitul secolului al XIX-lea, sat virtual in care vizitatorul poate parcurge principalele momente ale timpului calendaristic, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina fiind o reprezentare a calendarului popular.

Trecerea din lumea artelor plastice, lume mai ales urbana, in lumea rurala, este marcata de un stalp de hotar, reconstituit dupa modelul celor ce au fost inlaturati de tractoarele colectivizarii fortate din anii 50 ai secolului XX. Urcand scarile, vizitatorul poate admira cateva elemente de arhitectura traditionala, acomodandu-se usor cu universul traditiilor bucovinene, ce-si vor destainui, treptat, secretele.

Ajuns la marginea satului, vizitatorul este invitat sa patrunda in prima locuinta, monocelulara, cu fantana cu roata in batatura, unde se petrec practicile magice de Sfantul Andrei. Sfantul Andrei, crestinatorul poporului roman, este considerat, in calendarul popular, ca fiind cap de iarna si patron al lupilor. Noaptea care premerge sarbatoarea Sfantului Andrei era considerata a fi noaptea strigoilor – de ale caror influente malefice te puteai apara mancand usturoi si facand semnul crucii cu usturoiul deasupra usii, a ferestrelor si pe frunte si, in egala masura, noaptea magica in care fetele puteau sa intrevada chipul ursitului. Unele dintre aceste practici sunt reprezentate in acest prim moment din desfasurarea cronologica a timpului calendaristic popular: pazitul usturoiului, pregatirea turtitei sarate, aruncarea caltilor pe vatra, uitatul in fantana si legarea parilor la miezul noptii etc, toate pe fundalul unui interior traditional cu mester-grinda, lada de zestre, laicere, lavita, cuptor, icoane pe sticla – reconstituit dupa un model din zona Dornelor (satul Glodu).

De aici, vizitatorul este invitat in a doua casa, de tip camera-tinda-camera, reconstiture a unei case din Straja, unde, in “casa cea mare” sau “casa cea frumoasa”, este aaternuta masa pentru “Cina cea de taina” ce marcheaza cel mai important moment al Craciunului traditional Ajunul marii sarbatori a Nasterii Mantuitorului. Pe masa se afla cele douasprezece feluri de mancare de post, in mijloc troneaza colacul rotund ca Soarele si Luna si sfesnicul de lemn cu lumanarea facuta din ceara curata de albine, la mester grinda atarna colaceii primiti ca rasplata de colind de catre cel mai tanar fecior din familie, pe marginea cuptorului se mai sfadesc, inca, galustele in oala cea mare drotuita cu sarma, pe fierul de plug scos din cuptor se rotunjeste “Creciunul” (colacul impletit in forma cifrei opt, ce se pastra pana la scoaterea plugului la arat, in luna martie), in gura cuptorului arde “Craciunul” (fragment de trunchi de brad-arborele cosmic in mitologia romaneasca), familia se pregateste sa savarseasca taina “Cinei” in timp ce, afara, “colinda cea tanara” a feciorilor de insurat asteapta sa fie invitata de gazda pentru a da glas colindelor traditionale.

Mai apoi, vizitatorul iese in prispa casei pentru a deveni gazda ce urmeaza sa-i primeasca pe uratorii si mascatii de la Anul Nou. Din prispa reconstituita dupa un model din Manastirea Humorului, se deschidea perspectiva ograzii in care se afla, deja, ursii, tiganul, capra, mosul si baba, caiutii, jandarmul si turcul membrii ai cetei din Udesti, palarierul din ceata de Plavalari si caiutii din Giuletti Boroaia.

De aici, vizitatorul “iese din casa” si intra pe “ulita satului”, traseu imaginar pe care il va parcurge pentru a putea urmari celelalte momente ale calendarului popular.

Va trece, astfel, pe langa o fierarie unde, in luna lui Faur (februarie) erau aduse pentru a fi reparate sau numai purificate prin trecerea prin foc toate uneltele agricole ca un preludiu al anului agrar ce urma sa inceapa in luna martie.

Va vedea, apoi, o stupina arhaica in care buduroaiele scobite in trunchi de copac (stupi primitivi) sunt, tocmai, purificate cu agheasma si tamaie si fertilizate cu crengute de matisori sfintiti cu un an inainte, in ziua de Florii. Este inceputul traditional de an apicol, serbat, alta data, de Alexii (17 martie), zi in care, conform traditiei, toate insectele care au iernat sub pamant revin la viata.

Mai tarziu, va putea sa invete cum se sarbatorea “lunea vaselor”, cum se faceau inacrirea borsului si spolocania obiceiuri de la inceputul Postului Mare si sa admire o casa aflata in curatenia generala din Saptamana cea Mare a sarbatorii pascale. Va ajunge, in cele din urma, in centru satului, in curtea bisericii, pentru a se putea bucura de sarbatoarea cea mare a ortodoxiei romanesti Invierea Domnului. Asezati concentric in curtea bisericii, femei si barbati, tineri si batrani, imbracati in costume autentice de secol nouasprezece, avand in fata lor siruri de pascarite gatite cu cele mai frumoase stergare si incarcate cu pasca, babe, mosnegi, miei de aluat, oua inchistrite, husti de sare participa la sfanta slujba de sfintire a bucatelor rituale din dimineata duminicii pascale.

Din centrul satului, vizitatorul se intoarce pe ulita satului si trece pe langa un plug ce tocmai este scos la arat (ritual savarsit, cel mai adesea, in ziua de 9 martie, ziua echinoctiului de primavara in calendarul iulian, ce marca inceputul de an agrar) si pe langa o ograda in care gospodarul purifica cu apa si coronite de salcie si flori de primavara toate vasele folosite la obtinerea si prelucrarea laptelui. Este sarbatoarea capului mare de primavara Sfantul Gheorghe, purtatorul de biruinta ce marcheaza inceputul anului pastoral. Spiritele rele ale strigoilor ce populau, conform credintelor populare, noaptea ce precede sarbatoarea lui Sangeorz, sunt alungate de creanga verde de salcie infipta in brazda inverzita, asezata pe stalpul portilor, iar feciorii si fetele ce poarta numele sfantului sunt cinstiti de tarsul infipt noaptea la poarta, la ceas de mare taina.

Sfantul Gheorghe deschide anul pastoral ce continua cu practicile de la Sfantul Ilie crucea verii pastorale. Vizitatorul este invitat sa-si imagineze ca urca pe varf de munte, acolo unde, alta data, erau savarsite practici de adorare a soarelui devenite, in timp, targuri in care pastorii si agricultorii aveau prilejul sa-si schimbe produsele iar, mai tarziu, sa-si gaseasca viitoarele consoarte.

Si pentru a nu parasi muntele, vizitatorul poate sa intre intr-o stana traditionala si sa ia aminte la traditiile pastoresti ce incheie anul pastoral la sarbatoarea Vineri Mari ( Sfanta Parascheva) sau a lui Samedru (Sfantul Dumitru).

Va fi parcurs, in felul acesta, cercul calendarului popular bucovinean, deschis de sarbatoarea Sfantului Andrei si inchis de sarbatoarea Sfantului Dumitru, si va putea sa revina, dupa o calatorie atemporala, in lumea urbana pe care a parasit-o cu putin timp in urma, trecand, din nou, pe langa stalpul de hotar, martor tacut al unei lumi nu intru totul disparuta.

 
 
Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei