Muzeul Satului Bucovinean

default

Dimensiune font:

| 05-11-2012 12:27

Muzeul este conceput in aer liber ca un sat traditional bucovinean care are 80 monumente de arhitectura populara: biserica, scoala, gospodarii taranesti, ateliere mestesugaresti, instalatii tehnice, crasma, un interior de mina si un traseu de mocanita.

Descriere Muzeul Satului Bucovinean

Organizat in apropierea Cetatii de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean pune in valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factura populara.

Casa Cacica

Casa de locuit din satul Cacica reprezentativa pentru zona etnografica Humor. Structura casei este de tip camera-tinda-camera si camara sub plecatoare. Obiectivul dateaza din anul 1900, fiind transferat in muzeu in 2002. Ultimul proprietar al casei a fost Maria Lazarovici. Locuinta este construita din cununi de brad rotunde sau fasonate la doua fete imbinate la colturi nemteste (tehnica de constructie), lutuite si varuite in jurul ancadramentelor. Are ca element decorativ motivul antropomorf (capul de om) la stalpii de la portita gangului si motivul zoomorf (capul de cal) la capetele capriorilor.

Casa Volovat

Casa de locuit din localitatea Volovat, zona etnografica Radauti, de tip camera-tinda-camera cu plecatoare pe latura din spate si cu prispa de lut pe doua laturi. Obiectivul dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, aproximativ 1860 si a fost reconstruit in muzeu in anul 2001. Locuinta este construita din cununi de barne imbinate la colturi in coada de randunica (tehnica de constructie), lutuite pe sipci si varuita. Acoperisul casei este in patru ape cu dranita, specific zonei etnografice a Bucovinei. Ultimul proprietar al casei a fost Buliga Gheorghe.

Gospodaria Straja

Gospodarie traditionala din localitatea Straja, zona etnografica Radauti, formata din casa de locuit de tip camera-tinda-camera, grajd pentru animale compartimentat cu spatii pentru vite, oi, cai si pasari si o anexa gospodareasca specifica zonei hajul. Hajul este des intalnit in gospodariile din regiune si este folosit in timpul verii pentru fierberea si albirea rufelor, iar in timpul iernii ca afumatoare si loc de pregatire a grasimii animale. Casa dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, ultimul proprietar fiind Hasna Ion si a fost reconstruita in muzeu in 1976. Obiectivul este construit din cununi de barne despicate, imbinate in sistem cheutoare (tehnica de constructie) cu acoperis din dranita, in patru ape. Casa si anexele sunt amenajate in interior cu mobilier, obiecte de uz casnic si gospodaresc specifice zonei de provenienta. Gospodaria este imprejmuita cu gard din barne de lemn cu acoperis de dranita si razlogi. Casa si anexele sunt amenajate in interior cu mobilier, obiecte de uz casnic si gospodaresc specifice zonei de provenienta.

Casa Vicov

Casa de locuit din localitatea Vicovu de Jos, zona etnografica Radauti, cu doua camere si plecatoare pe o latura. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, dupa o moneda gasita la temelia casei – 1924 si a fost reconstruit in muzeu in anul 2001. Constructia este realizata din cununi de barne de brad imbinate in tehnica amnari (tehnica de constructie), peretii fiind lutuiti si varuiti. Motivul zoomorf capul de cal este reprezentat la capetele capriorilor ce sustin acoperisul din dranita. In plecatoarea casei este reconstituit un atelier de lingurar, mestesug practicat in zona, cu uneltele traditionale de lucru. Ultimul proprietar al casei a fost Ion Chifan.

Celar Moldovita

Anexa gospodareasca folosita pentru depozitarea alimentelor si a uneltelor de lucru, din localitatea Moldovita, zona etnografica Campulung Moldovenesc, cu denumirea locala klichi. Este o constructie din secolul al XVIII-lea care ilustreaza arhitectura specifica populatiei hutule din zona de munte a Bucovinei. Ultimul proprietari a fost Hauca Ion.

Casa Ostra

Casa de locuit din localitatea Ostra, zona etnografica Humor, de tip camera-tinda-camera, cu tinda descoperita, monumentala prin proportii si dimensiuni. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea si a fost reconstruit in muzeu in 1976, ultimul proprietar fiind Nastiuc Gherasim. Locuinta este construita din cununi de barne despicate, imbinate la colturi in cheutori rotunde (tehnica de constructie), fiind specifica zonei de munte.

Casa Campulung Moldovenesc

Casa de locuit de tip camera-tinda din localitatea Campulung Moldovenesc. Obiectivul, ce dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea a fost reconstruit in muzeu in 1976. Locuinta este construita din barne imbinate in sistem cheutoare (tehnica de constructie). Interiorul este amenajat cu cuptor cu vatra specific zonei. Casa a apartinut lui Roata Gavril si reprezinta unul din primele tipuri de casa de locuit din Bucovina.

Casa Rosu

Casa de locuit din localitatea Rosu, zona etnografica Dorna, de tip camera-tinda-camera, specific zonei montane a Bucovinei. Obiectivul, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost reconstruit in muzeu in anul 1992. Ultimul proprietar al casei a fost Negrea Varvara. Locuinta este construita din barne de brad cioplite in profil dreptunghiular, incheiate la colturi nemteste (tehnica de constructie). Obiectivul de dimensiuni impunatoare a apartinut unor gospodari instariti, dovada stand cele doua cuptoare cu elemente de inspiratie oraseneasca si foisorul larg de la intrare. Interioarele sunt amenajate cu obiecte decorative si utilitare specifice zonei Dornelor.

Crasma Saru Dornei

Crasma din localitatea Saru Dornei, zona etnografica Dorna. Datorita destinatiei speciale, aceasta constructie iese din tiparul obisnuit al caselor taranesti, fiind compartimentata in cinci camere si tinda. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XX-lea si a fost reconstruit in muzeu in 1998. Constructia este realizata din barne de brad, cioplite la patru fete, imbinate la colturi nemteste (tehnica de constructie). Interiorul reconstituie o crasma de inceput de secol XX si este amenajat cu mobilier si obiecte specifice zonei Dornelor si destinatiei sale. Ultimul proprietar al crasmei a fost mos Iordache Pimen.

Atelier Marginea

Atelier de olar cu doua camere si plecatoare pe doua laturi, din localitatea Marginea, zona etnografica Radauti. Obiectivul, care dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, a fost reconstruit in muzeu in anul 2001. Constructia este realizata din barne de brad imbinate in amnari (tehnica de constructie), lutuite si varuite si este amenajata in interior cu inventarul de lucru al olarului. Sub plecatoare este construit cuptorul de ars ceramica. Ultimul proprietar al atelierului a fost Moldovan Gavril.

Moara Manastirea Humorului

Moara de apa pentru macinat grau si porumb din localitatea Manastirea Humorului, zona etnografica Humor. Obiectivul, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost reconstruit in muzeu in 1998. Cladirea morii, construita din piatra de cariera, adaposteste camera morarului si spatiul destinat instalatiei de macinat. La exterior, de grindei este fixata o roata cu cupe, care este actionata de apa. Ultimul proprietar al morii a fost Ioan Boca.

Casa Dorna Candreni

Casa de locuit, din localitatea Dorna Candreni, zona etnografica Dorna. Obiectivul este construit din barne rotunde de brad asezate in cununi orizontale si incheiate in coada de randunica (tehnica de constructie). Constructia de tip tinda-camera, cu o camara mica, prezinta un element nou arhitectonic – foisorul de la intrare. Casa, care dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, a fost reconstruita in muzeu in anul 1999. In interior este amenajata cu obiecte specifice zonei Dornelor si cu inventarul de unelte folosite de barbati pentru lucrul la padure. Ultimul proprietar al casei a fost Candrea Gavril.

Gospodaria Radaseni

Gospodarie din localitatea Radaseni, zona etnografica Falticeni, formata din casa de locuit, cu doua camere si bucatarie de vara. Constructiile sunt realizate din barne de brad imbinate la colturi in cheutori (tehnica de constructie), lutuite pe pureci si varuite. Obiectivele, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, au fost reconstruite in muzeu in anul 2004. Gospodaria din zona Falticeni ilustreaza una din ocupatiile de baza – pomicultura. Constructiile au apartinut lui Grigore Ion Amariei si Mariei Maria.

Fieraria

Constructie monocelulara din barne de brad, avand ca anexa stativele pentru potcovit caii si boii de jug. Atelierul de fierarie adaposteste forja cu vatra si foiul, butucul cu nicovala, scule si unelte specifice, precum si produsele unui atelier caracteristic inceputului de secol XX: potcoave, obiecte de uz casnic si gospodaresc, lucrate manual.

Biserica Vama

Biserica Vama, monument de arhitectura populara, este o donatie a Parohiei Inaltarea Domnului din Vama de Jos. Monumentul, care dateaza din anul 1783, a fost reconstruit in muzeu in 2001. Constructia are un plan treflat clasic compus din pronaos, naos si altar, este realizata din barne de brad, cioplite la patru fete, imbinate la colturi in coada de randunica (tehnica de constructie) si este bogat ornamentata cu motive geometrice si zoomorfe.

Clopotnita Vama

Clopotnita din comuna Vama, zona etnografica Campulung Moldovenesc, donatiei a Parohiei Vama de Jos. Clopotnita a fost reconstruita in muzeu in anul 2005. Obiectivul, care are un plan octogonal, este construit din barne de rasinoase cioplite la patru fete imbinate la colturi in coada de randunica (tehnica de constructie). Constructia are doua caturi, cu etajul semideschis, si este ornamentata cu motive zoomorfe.

Casa Campulung Moldovenesc

Casa de locuit, din localitatea Campulung Moldovenesc, de tip camera-tinda-camera, cu doua camari pe latura din spate, foisor la intrare, gang pe doua laturi si prispa pe celelalte doua, fiind un tip de casa specific zonei, evoluat din punct de vedere planimetric. Obiectivul dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si a fost reconstruit in muzeu in anul 2004. Constructia este realizata din barne de brad, imbinate la colturi in cheutori (tehnica de constructie), lutuita pe pureci si varuita.

 

Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei