default

Dimensiune font:

Muzeul Satului Bucovinean

| 05-11-2012 12:27

Muzeul este conceput in aer liber ca un sat traditional bucovinean care are 80 monumente de arhitectura populara: biserica, scoala, gospodarii taranesti, ateliere mestesugaresti, instalatii tehnice, crasma, un interior de mina si un traseu de mocanita.

Descriere Muzeul Satului Bucovinean

Organizat in apropierea Cetatii de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean pune in valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factura populara.

Casa Cacica

Casa de locuit din satul Cacica reprezentativa pentru zona etnografica Humor. Structura casei este de tip camera-tinda-camera si camara sub plecatoare. Obiectivul dateaza din anul 1900, fiind transferat in muzeu in 2002. Ultimul proprietar al casei a fost Maria Lazarovici. Locuinta este construita din cununi de brad rotunde sau fasonate la doua fete imbinate la colturi nemteste (tehnica de constructie), lutuite si varuite in jurul ancadramentelor. Are ca element decorativ motivul antropomorf (capul de om) la stalpii de la portita gangului si motivul zoomorf (capul de cal) la capetele capriorilor.

Casa Volovat

Casa de locuit din localitatea Volovat, zona etnografica Radauti, de tip camera-tinda-camera cu plecatoare pe latura din spate si cu prispa de lut pe doua laturi. Obiectivul dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, aproximativ 1860 si a fost reconstruit in muzeu in anul 2001. Locuinta este construita din cununi de barne imbinate la colturi in coada de randunica (tehnica de constructie), lutuite pe sipci si varuita. Acoperisul casei este in patru ape cu dranita, specific zonei etnografice a Bucovinei. Ultimul proprietar al casei a fost Buliga Gheorghe.

Gospodaria Straja

Gospodarie traditionala din localitatea Straja, zona etnografica Radauti, formata din casa de locuit de tip camera-tinda-camera, grajd pentru animale compartimentat cu spatii pentru vite, oi, cai si pasari si o anexa gospodareasca specifica zonei hajul. Hajul este des intalnit in gospodariile din regiune si este folosit in timpul verii pentru fierberea si albirea rufelor, iar in timpul iernii ca afumatoare si loc de pregatire a grasimii animale. Casa dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, ultimul proprietar fiind Hasna Ion si a fost reconstruita in muzeu in 1976. Obiectivul este construit din cununi de barne despicate, imbinate in sistem cheutoare (tehnica de constructie) cu acoperis din dranita, in patru ape. Casa si anexele sunt amenajate in interior cu mobilier, obiecte de uz casnic si gospodaresc specifice zonei de provenienta. Gospodaria este imprejmuita cu gard din barne de lemn cu acoperis de dranita si razlogi. Casa si anexele sunt amenajate in interior cu mobilier, obiecte de uz casnic si gospodaresc specifice zonei de provenienta.

Casa Vicov

Casa de locuit din localitatea Vicovu de Jos, zona etnografica Radauti, cu doua camere si plecatoare pe o latura. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, dupa o moneda gasita la temelia casei – 1924 si a fost reconstruit in muzeu in anul 2001. Constructia este realizata din cununi de barne de brad imbinate in tehnica amnari (tehnica de constructie), peretii fiind lutuiti si varuiti. Motivul zoomorf capul de cal este reprezentat la capetele capriorilor ce sustin acoperisul din dranita. In plecatoarea casei este reconstituit un atelier de lingurar, mestesug practicat in zona, cu uneltele traditionale de lucru. Ultimul proprietar al casei a fost Ion Chifan.

Celar Moldovita

Anexa gospodareasca folosita pentru depozitarea alimentelor si a uneltelor de lucru, din localitatea Moldovita, zona etnografica Campulung Moldovenesc, cu denumirea locala klichi. Este o constructie din secolul al XVIII-lea care ilustreaza arhitectura specifica populatiei hutule din zona de munte a Bucovinei. Ultimul proprietari a fost Hauca Ion.

Casa Ostra

Casa de locuit din localitatea Ostra, zona etnografica Humor, de tip camera-tinda-camera, cu tinda descoperita, monumentala prin proportii si dimensiuni. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea si a fost reconstruit in muzeu in 1976, ultimul proprietar fiind Nastiuc Gherasim. Locuinta este construita din cununi de barne despicate, imbinate la colturi in cheutori rotunde (tehnica de constructie), fiind specifica zonei de munte.

Casa Campulung Moldovenesc

Casa de locuit de tip camera-tinda din localitatea Campulung Moldovenesc. Obiectivul, ce dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea a fost reconstruit in muzeu in 1976. Locuinta este construita din barne imbinate in sistem cheutoare (tehnica de constructie). Interiorul este amenajat cu cuptor cu vatra specific zonei. Casa a apartinut lui Roata Gavril si reprezinta unul din primele tipuri de casa de locuit din Bucovina.

Casa Rosu

Casa de locuit din localitatea Rosu, zona etnografica Dorna, de tip camera-tinda-camera, specific zonei montane a Bucovinei. Obiectivul, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost reconstruit in muzeu in anul 1992. Ultimul proprietar al casei a fost Negrea Varvara. Locuinta este construita din barne de brad cioplite in profil dreptunghiular, incheiate la colturi nemteste (tehnica de constructie). Obiectivul de dimensiuni impunatoare a apartinut unor gospodari instariti, dovada stand cele doua cuptoare cu elemente de inspiratie oraseneasca si foisorul larg de la intrare. Interioarele sunt amenajate cu obiecte decorative si utilitare specifice zonei Dornelor.

Crasma Saru Dornei

Crasma din localitatea Saru Dornei, zona etnografica Dorna. Datorita destinatiei speciale, aceasta constructie iese din tiparul obisnuit al caselor taranesti, fiind compartimentata in cinci camere si tinda. Obiectivul dateaza de la inceputul secolului al XX-lea si a fost reconstruit in muzeu in 1998. Constructia este realizata din barne de brad, cioplite la patru fete, imbinate la colturi nemteste (tehnica de constructie). Interiorul reconstituie o crasma de inceput de secol XX si este amenajat cu mobilier si obiecte specifice zonei Dornelor si destinatiei sale. Ultimul proprietar al crasmei a fost mos Iordache Pimen.

Atelier Marginea

Atelier de olar cu doua camere si plecatoare pe doua laturi, din localitatea Marginea, zona etnografica Radauti. Obiectivul, care dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, a fost reconstruit in muzeu in anul 2001. Constructia este realizata din barne de brad imbinate in amnari (tehnica de constructie), lutuite si varuite si este amenajata in interior cu inventarul de lucru al olarului. Sub plecatoare este construit cuptorul de ars ceramica. Ultimul proprietar al atelierului a fost Moldovan Gavril.

Moara Manastirea Humorului

Moara de apa pentru macinat grau si porumb din localitatea Manastirea Humorului, zona etnografica Humor. Obiectivul, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost reconstruit in muzeu in 1998. Cladirea morii, construita din piatra de cariera, adaposteste camera morarului si spatiul destinat instalatiei de macinat. La exterior, de grindei este fixata o roata cu cupe, care este actionata de apa. Ultimul proprietar al morii a fost Ioan Boca.

Casa Dorna Candreni

Casa de locuit, din localitatea Dorna Candreni, zona etnografica Dorna. Obiectivul este construit din barne rotunde de brad asezate in cununi orizontale si incheiate in coada de randunica (tehnica de constructie). Constructia de tip tinda-camera, cu o camara mica, prezinta un element nou arhitectonic – foisorul de la intrare. Casa, care dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, a fost reconstruita in muzeu in anul 1999. In interior este amenajata cu obiecte specifice zonei Dornelor si cu inventarul de unelte folosite de barbati pentru lucrul la padure. Ultimul proprietar al casei a fost Candrea Gavril.

Gospodaria Radaseni

Gospodarie din localitatea Radaseni, zona etnografica Falticeni, formata din casa de locuit, cu doua camere si bucatarie de vara. Constructiile sunt realizate din barne de brad imbinate la colturi in cheutori (tehnica de constructie), lutuite pe pureci si varuite. Obiectivele, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, au fost reconstruite in muzeu in anul 2004. Gospodaria din zona Falticeni ilustreaza una din ocupatiile de baza – pomicultura. Constructiile au apartinut lui Grigore Ion Amariei si Mariei Maria.

Fieraria

Constructie monocelulara din barne de brad, avand ca anexa stativele pentru potcovit caii si boii de jug. Atelierul de fierarie adaposteste forja cu vatra si foiul, butucul cu nicovala, scule si unelte specifice, precum si produsele unui atelier caracteristic inceputului de secol XX: potcoave, obiecte de uz casnic si gospodaresc, lucrate manual.

Biserica Vama

Biserica Vama, monument de arhitectura populara, este o donatie a Parohiei Inaltarea Domnului din Vama de Jos. Monumentul, care dateaza din anul 1783, a fost reconstruit in muzeu in 2001. Constructia are un plan treflat clasic compus din pronaos, naos si altar, este realizata din barne de brad, cioplite la patru fete, imbinate la colturi in coada de randunica (tehnica de constructie) si este bogat ornamentata cu motive geometrice si zoomorfe.

Clopotnita Vama

Clopotnita din comuna Vama, zona etnografica Campulung Moldovenesc, donatiei a Parohiei Vama de Jos. Clopotnita a fost reconstruita in muzeu in anul 2005. Obiectivul, care are un plan octogonal, este construit din barne de rasinoase cioplite la patru fete imbinate la colturi in coada de randunica (tehnica de constructie). Constructia are doua caturi, cu etajul semideschis, si este ornamentata cu motive zoomorfe.

Casa Campulung Moldovenesc

Casa de locuit, din localitatea Campulung Moldovenesc, de tip camera-tinda-camera, cu doua camari pe latura din spate, foisor la intrare, gang pe doua laturi si prispa pe celelalte doua, fiind un tip de casa specific zonei, evoluat din punct de vedere planimetric. Obiectivul dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si a fost reconstruit in muzeu in anul 2004. Constructia este realizata din barne de brad, imbinate la colturi in cheutori (tehnica de constructie), lutuita pe pureci si varuita.

 

Sursa: turismland.ro

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Marturii ale romanilor despre experienta vacantei in Grecia: drumul, costurile, starea statiunilor
05/07/2020 11:23

 Forumurile romanilor care au plecat in vacanta in Grecia sunt pline de marturii ale turistilor despre drumul parcurs din Romania, taxele platite, timpul petrecut la punctele de frontiera, dar si despre cu ...

Vacanta in Grecia, raspunsuri la intrebarile esentiale. Guvernul elen a publicat protocoalele pentru fiecare modalitate de intrare in tara
04/07/2020 12:58

 Guvernul elen a stabillit protocoalele pentru fiecare modalitate (aeriana, maritima, sau rutiera) de patrundere in Grecia a turistilor straini. Turistii vor putea intra in Grecia doar dupa completarea ...

OFICIAL: Noi masuri pentru persoanele care vin in Romania. Cine trebuie sa intre in izolarie sau carantina
03/07/2020 18:10

 Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a stabilit noi masuri pentru exceptia de la izolare sau carantina la sosirea in Romania. Calatorii care se intorc din tarile europene si ale Spatiului ...

Cele mai ieftine oferte de pe litoralul romanesc
03/07/2020 14:52

 Turoperatorul IRI Travel a realizat studiul "Turism la tine acasa" in care puteti descoperi cele mai bune oferte de pe litoralul romanesc, in luna iulie. Pentru a acoperi o gama cat mai larga ...

Accidente nautice  VIDEO
02/06/2020 21:12
Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!