Orasul Iasi

default

Dimensiune font:

| 05-11-2012 10:21

Orasul Iasi este unul dintre cele mai importante asezari urbane din Romania, fiind localizat in partea nord-estica a tarii, intins pe sapte coline mici: Cetatuia, Galata, Copou, Bucium – Paun, Sorogari, Repedea si Breazu, pe malul raului Bahlui. Al doilea oras din tara ca si suprafata, cu o populatie de peste 450.000 de locuitori, Iasiul este cel mai important centru cultural, economic si academic al Moldovei.

Descriere Orasul Iasi

Accesul catre Iasi se realizeaza foarte usor, pe drumul national DN28 ce leaga orasul de Roman sau pe drumul national DN24 dinspre Vaslui.

Prima atestare documentara a orasului dateaza din anul 1408, cand a fost mentionat intr-un document emis de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun, insa in urma cercetarilor arheologice s-a constatat ca existau aici cladiri mult mai vechi, prin urmare orasul existand in acest spatiu cu cel putin cateva decenii inainte de aceasta data. Iasiul a devenit capitala Moldovei inca din anul 1564, fiind mutata aici de la Suceava de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu. Orasul a avut o istorie zbuciumata, fiind deseori atacat si incendiat de-a lungul timpului de catre tatari, turci sau rusi. A fost capitala Moldovei pana in anul 1862, cand dupa unirea celor doua provincii romanesti, Moldova si Valahia, sub numele de Romania, a fost stabilita o singura capitala a tarii, la Bucuresti. Iasiul a mai jucat rolul de capitala in timpul Primului Razboi Mondial, intre anii 1916-1918, perioada in care Bucurestiul fusese asediat de catre tarile ce faceau parte din alianta Puterilor Centrale. Cel de-al Doilea Razboi Mondial a reprezentat in istoria orasului o perioada extrem de nefasta, intre 27-29 iunie 1941 desfasurandu-se aici un adevarat masacru si fiind omorati peste 13.000 de evrei carora le-a fost ridicat un mormant comun la Cimitirul Evreiesc din oras. In plus, in anul 1944, Iasiul a jucat rolul unei scene de lupta intre armatele romano-germane si cele rusesti, o mare parte din cladirile istorice importante ale orasului fiind distruse, iar acesta fiind ocupat de fortele sovietice. Dupa razboi, orasul a continuat sa infloreasca si sa se dezvolte, fiind ridicate noi cladiri, strazi si cartiere.

In prezent, Iasiul este apreciat drept una dintre cele mai importante asezari urbane, fiind un principal centru in domeniile educatiei si economiei. In acest oras, pe Dealul Copoului se gaseste prima universitate de pe teritoriul Romaniei, Universitatea din Iasi, intemeiata de catre Alexandru Ioan Cuza in anul 1860, datorita reformelor de modernizare adoptate de acesta. Cladirea pricipala, ce reprezinta astazi un adevarat monument de arhitectura a fost ridicata in anul 1896, bucurandu-se in prezent de prezenta a peste 40.000 de studenti veniti din toate colturile tarii. Tot aici se afla si prima scoala superioara de muzica: Universitatea George Enescu, Universitatea de Medicina si Farmacie sau Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”. Iasiul este perceput ca fiind orasul ideilor marete, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru in limba romana, al primului Muzeu de Istorie Naturala si al primului muzeu literar memorial: Bojdeuca din Ticau, toate aceste elemente motivandu-i pe turisti sa aprecieze importanta acestui oras. Din punct de vedere economic, Iasiul este de asemenea un important centru in domeniul metalurgiei, al medicamentelor, al textilelor si al industriei alimentare.

In Iasi se gasesc o multitudine de puncte de interes pentru toti cei care doresc sa il viziteze. Se regasesc aici biserici, manastiri, catedrale, case memoriale, cladiri cu mare valoare istorica si monumente importante ce confera orasului un amestec interesant de elemente vechi si noi si dau asezarii un farmec aparte. Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este cea mai veche cladire sfanta din oras, ctitorita de Stefan cel Mare in perioada 1491-1492 si restaurata la sfarsitul secolului al XIX-lea. Un alt mare domnitor, Vasile Lupu, a ridicat alte doua lacasuri sfinte importante din oras: Biserica Trei Ierarhi si Manastirea Golia, cladiri impunatoare, ce impresioneaza prin arhitectura orientata spre specificul bizantin ce combina structuri si forme traditionale cu decoratii pretioase realizate minutios. Catedrala Mitropolitana, inclusa pe lista monumentelor istorice, este o alta constructie din Iasi apreciata de localnici si vizitatori pentru detaliile arhitecturale realizate dupa un elegant stil baroc. Sfintita la 23 aprilie 1887 in prezenta Regelui Carol I, catedrala are o pictura interioara impresionanta realizata de marele pictor Gheorghe Tattarescu, in lucrarea caruia se observa elemente neoclasice de factura italiana. Alte lacasuri sfinte considerate monumente importante din perioada medievala sunt reprezentate de Manastirea Galata, Biserica Sfantul Sava, Biserica Sfintii Atanasie si Chiril, Manastirea Cetatuia, ctitorita de catre Gheorghe Duca sau Manastirea Frumoasa, ridicata in secolul al XVIII-lea. Tot in Iasi se gaseste si Catedrala Romano – Catolica, construita intre anii 1782 – 1789 dupa un stil arhitectural baroc si pictata in interior de calugarul franciscan Giuseppe Carta. Exista aici si un lacas de cult evreiesc: Sinagoga Mare din Iasi, inclusa pe lista monumentelor istorice si considerata cel mai vechi lacas de cult evreiesc pastrat pe teritoriul Romaniei.

Palatul Culturii este o cladire emblematica a orasului, construita intre anii 1906 – 1925, pe locul vechii Curti Domnesti Medievale Moldovenesti. Constructia are 298 incaperi si se intinde pe o suprafata de aproximativ 36.000 metri patrati, fiind un impresionant palat ridicat dupa stilul neoclasic.

Iasiul este un oras in care multe pesonalitati culturale isi gasesc radacinile, iar ca urmare se gasesc aici foarte multe case memoriale, locuite in trecut de acestia si considerate in prezent parte a patrimoniului cultural al tarii. Bojdeuca lui Creanga, situata in cartierul Ticau din Iasi este prima casa memoriala din Romania, fiind locuita de scriitor intre anii 1872 – 1889, devenind muzeu memorial in anul 1918. Casa Memoriala Mihail Sadoveanu, situata pe Dealul Copou a fost locuita de marele scriitor pana ca acesta sa se mute in Bucuresti si gazduieste obiecte personale, lucrari si documente de arta importante din viata artistica a scriitorului. Memoriala Vasile Pogor, Casa Memoriala George Toparceanu, Casa Memoriala Mihai Codreanu, Casa Memoriala Otilia Cazimir si Muzeul Unirii sunt alte elemente importante ale turismului cultural din Iasi. Biblioteca Universitara Mihai Eminescu este o alta institutie importanta din punct de vedere cultural, fiind cea mai veche biblioteca universitara si una dintre cele mai importante din tara. Aceasta gazduieste manuscrise si carti foarte vechi si rare semnate de mari personalitati romanesti.

Primaria Iasiului este de asemenea un punct de interes pentru turisti, avand sediul intr-un fost palat: Palatul Roznovanu. Situata in centrul orasului, cladirea impresioneaza prin arhitectura realizata de acelasi arhitect care a proiectat si Cladirea Mitropolitana, Johan Freywald.

Un alt obiectiv turistic reprezentativ pentru orasul Iasi este Gradina Copou, sau Parcul Copou, cel mai vechi parc din oras, ce se afla pe Dealul Copoului, oaza de liniste si relaxare, recunoscut pentru faimosul Tei al lui Eminescu si pentru Muzeul Mihai Eminescu. Tot in parc se afla o serie de statui care infatiseaza busturi ale unor mari personalitati din cultura romana. Numit de-a lungul timpului si “Podu Verde”, parcul este invelit de o intinsa padure de copaci ce confera un peisaj de poveste, asemanator celor descrise de Eminescu in versurile sale. In Iasi, pe Aleea Bucium, se gasesc si faimosii “Plopi fara sot” care l-au inspirat pe poet. Grupul format initial din 29 de plopi a fost declarat monument al naturii in anul 1973, in prezent numarul acestora fiind redus la 15.

In Iasi se afla si cea mai veche gradina botanica: Gradina Botanica Atanasie Fatu, intinsa pe o suprafata de 5 hectare si infiintata in anul 1856 de un medic al carui nume il poarta.

La o distanta de aproximativ 6 km de Iasi este localizat si Dealul Bucium, o alta importanta atractie turistica a zonei. Acest platou a fost declarat rezervatie naturala si impreuna cu faimoasele podgorii pe care le cuprinde inconjoara orasul, conferindu-i un aspect pitoresc. Intr-o zona retrasa de pe acest deal de gaseste Manastirea Bucium, unde isi traiesc viata un grup de calugari crestini ortodocsi, incepand cu anul 1863.

Un alt simbol al Iasiului este si Piata Unirii, aflata in centrul orasului, de unde pleaca toate traseele turistice iesene, ce atrag anual un numar impresionant de turisti veniti din toate colturile tarii.

 

Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei