default

Dimensiune font:

Orasul Iasi

| 05-11-2012 10:21

Orasul Iasi este unul dintre cele mai importante asezari urbane din Romania, fiind localizat in partea nord-estica a tarii, intins pe sapte coline mici: Cetatuia, Galata, Copou, Bucium – Paun, Sorogari, Repedea si Breazu, pe malul raului Bahlui. Al doilea oras din tara ca si suprafata, cu o populatie de peste 450.000 de locuitori, Iasiul este cel mai important centru cultural, economic si academic al Moldovei.

Descriere Orasul Iasi

Accesul catre Iasi se realizeaza foarte usor, pe drumul national DN28 ce leaga orasul de Roman sau pe drumul national DN24 dinspre Vaslui.

Prima atestare documentara a orasului dateaza din anul 1408, cand a fost mentionat intr-un document emis de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun, insa in urma cercetarilor arheologice s-a constatat ca existau aici cladiri mult mai vechi, prin urmare orasul existand in acest spatiu cu cel putin cateva decenii inainte de aceasta data. Iasiul a devenit capitala Moldovei inca din anul 1564, fiind mutata aici de la Suceava de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu. Orasul a avut o istorie zbuciumata, fiind deseori atacat si incendiat de-a lungul timpului de catre tatari, turci sau rusi. A fost capitala Moldovei pana in anul 1862, cand dupa unirea celor doua provincii romanesti, Moldova si Valahia, sub numele de Romania, a fost stabilita o singura capitala a tarii, la Bucuresti. Iasiul a mai jucat rolul de capitala in timpul Primului Razboi Mondial, intre anii 1916-1918, perioada in care Bucurestiul fusese asediat de catre tarile ce faceau parte din alianta Puterilor Centrale. Cel de-al Doilea Razboi Mondial a reprezentat in istoria orasului o perioada extrem de nefasta, intre 27-29 iunie 1941 desfasurandu-se aici un adevarat masacru si fiind omorati peste 13.000 de evrei carora le-a fost ridicat un mormant comun la Cimitirul Evreiesc din oras. In plus, in anul 1944, Iasiul a jucat rolul unei scene de lupta intre armatele romano-germane si cele rusesti, o mare parte din cladirile istorice importante ale orasului fiind distruse, iar acesta fiind ocupat de fortele sovietice. Dupa razboi, orasul a continuat sa infloreasca si sa se dezvolte, fiind ridicate noi cladiri, strazi si cartiere.

In prezent, Iasiul este apreciat drept una dintre cele mai importante asezari urbane, fiind un principal centru in domeniile educatiei si economiei. In acest oras, pe Dealul Copoului se gaseste prima universitate de pe teritoriul Romaniei, Universitatea din Iasi, intemeiata de catre Alexandru Ioan Cuza in anul 1860, datorita reformelor de modernizare adoptate de acesta. Cladirea pricipala, ce reprezinta astazi un adevarat monument de arhitectura a fost ridicata in anul 1896, bucurandu-se in prezent de prezenta a peste 40.000 de studenti veniti din toate colturile tarii. Tot aici se afla si prima scoala superioara de muzica: Universitatea George Enescu, Universitatea de Medicina si Farmacie sau Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”. Iasiul este perceput ca fiind orasul ideilor marete, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru in limba romana, al primului Muzeu de Istorie Naturala si al primului muzeu literar memorial: Bojdeuca din Ticau, toate aceste elemente motivandu-i pe turisti sa aprecieze importanta acestui oras. Din punct de vedere economic, Iasiul este de asemenea un important centru in domeniul metalurgiei, al medicamentelor, al textilelor si al industriei alimentare.

In Iasi se gasesc o multitudine de puncte de interes pentru toti cei care doresc sa il viziteze. Se regasesc aici biserici, manastiri, catedrale, case memoriale, cladiri cu mare valoare istorica si monumente importante ce confera orasului un amestec interesant de elemente vechi si noi si dau asezarii un farmec aparte. Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este cea mai veche cladire sfanta din oras, ctitorita de Stefan cel Mare in perioada 1491-1492 si restaurata la sfarsitul secolului al XIX-lea. Un alt mare domnitor, Vasile Lupu, a ridicat alte doua lacasuri sfinte importante din oras: Biserica Trei Ierarhi si Manastirea Golia, cladiri impunatoare, ce impresioneaza prin arhitectura orientata spre specificul bizantin ce combina structuri si forme traditionale cu decoratii pretioase realizate minutios. Catedrala Mitropolitana, inclusa pe lista monumentelor istorice, este o alta constructie din Iasi apreciata de localnici si vizitatori pentru detaliile arhitecturale realizate dupa un elegant stil baroc. Sfintita la 23 aprilie 1887 in prezenta Regelui Carol I, catedrala are o pictura interioara impresionanta realizata de marele pictor Gheorghe Tattarescu, in lucrarea caruia se observa elemente neoclasice de factura italiana. Alte lacasuri sfinte considerate monumente importante din perioada medievala sunt reprezentate de Manastirea Galata, Biserica Sfantul Sava, Biserica Sfintii Atanasie si Chiril, Manastirea Cetatuia, ctitorita de catre Gheorghe Duca sau Manastirea Frumoasa, ridicata in secolul al XVIII-lea. Tot in Iasi se gaseste si Catedrala Romano – Catolica, construita intre anii 1782 – 1789 dupa un stil arhitectural baroc si pictata in interior de calugarul franciscan Giuseppe Carta. Exista aici si un lacas de cult evreiesc: Sinagoga Mare din Iasi, inclusa pe lista monumentelor istorice si considerata cel mai vechi lacas de cult evreiesc pastrat pe teritoriul Romaniei.

Palatul Culturii este o cladire emblematica a orasului, construita intre anii 1906 – 1925, pe locul vechii Curti Domnesti Medievale Moldovenesti. Constructia are 298 incaperi si se intinde pe o suprafata de aproximativ 36.000 metri patrati, fiind un impresionant palat ridicat dupa stilul neoclasic.

Iasiul este un oras in care multe pesonalitati culturale isi gasesc radacinile, iar ca urmare se gasesc aici foarte multe case memoriale, locuite in trecut de acestia si considerate in prezent parte a patrimoniului cultural al tarii. Bojdeuca lui Creanga, situata in cartierul Ticau din Iasi este prima casa memoriala din Romania, fiind locuita de scriitor intre anii 1872 – 1889, devenind muzeu memorial in anul 1918. Casa Memoriala Mihail Sadoveanu, situata pe Dealul Copou a fost locuita de marele scriitor pana ca acesta sa se mute in Bucuresti si gazduieste obiecte personale, lucrari si documente de arta importante din viata artistica a scriitorului. Memoriala Vasile Pogor, Casa Memoriala George Toparceanu, Casa Memoriala Mihai Codreanu, Casa Memoriala Otilia Cazimir si Muzeul Unirii sunt alte elemente importante ale turismului cultural din Iasi. Biblioteca Universitara Mihai Eminescu este o alta institutie importanta din punct de vedere cultural, fiind cea mai veche biblioteca universitara si una dintre cele mai importante din tara. Aceasta gazduieste manuscrise si carti foarte vechi si rare semnate de mari personalitati romanesti.

Primaria Iasiului este de asemenea un punct de interes pentru turisti, avand sediul intr-un fost palat: Palatul Roznovanu. Situata in centrul orasului, cladirea impresioneaza prin arhitectura realizata de acelasi arhitect care a proiectat si Cladirea Mitropolitana, Johan Freywald.

Un alt obiectiv turistic reprezentativ pentru orasul Iasi este Gradina Copou, sau Parcul Copou, cel mai vechi parc din oras, ce se afla pe Dealul Copoului, oaza de liniste si relaxare, recunoscut pentru faimosul Tei al lui Eminescu si pentru Muzeul Mihai Eminescu. Tot in parc se afla o serie de statui care infatiseaza busturi ale unor mari personalitati din cultura romana. Numit de-a lungul timpului si “Podu Verde”, parcul este invelit de o intinsa padure de copaci ce confera un peisaj de poveste, asemanator celor descrise de Eminescu in versurile sale. In Iasi, pe Aleea Bucium, se gasesc si faimosii “Plopi fara sot” care l-au inspirat pe poet. Grupul format initial din 29 de plopi a fost declarat monument al naturii in anul 1973, in prezent numarul acestora fiind redus la 15.

In Iasi se afla si cea mai veche gradina botanica: Gradina Botanica Atanasie Fatu, intinsa pe o suprafata de 5 hectare si infiintata in anul 1856 de un medic al carui nume il poarta.

La o distanta de aproximativ 6 km de Iasi este localizat si Dealul Bucium, o alta importanta atractie turistica a zonei. Acest platou a fost declarat rezervatie naturala si impreuna cu faimoasele podgorii pe care le cuprinde inconjoara orasul, conferindu-i un aspect pitoresc. Intr-o zona retrasa de pe acest deal de gaseste Manastirea Bucium, unde isi traiesc viata un grup de calugari crestini ortodocsi, incepand cu anul 1863.

Un alt simbol al Iasiului este si Piata Unirii, aflata in centrul orasului, de unde pleaca toate traseele turistice iesene, ce atrag anual un numar impresionant de turisti veniti din toate colturile tarii.

 

Sursa: turismland.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Booking.com anunță disponibilizări din cauza pandemiei / Până la un sfert din angajați ar putea fi concediați
04/08/2020 20:29

Platforma online de rezervări turistice Booking.com a anunţat, marţi, că ar putea reduce numărul angajaţilor cu 25%, in contextul efectelor crizei pandemiei, informează cotidianul francez Le Monde. Comp ...

10 destinații turistice bizare din jurul lumii
30/07/2020 09:22

 Te-ai plictisit de atractii turistice clasice, recomandate in majoritatea ghidurilor de călătorie? Vrei să vezi ceva iesit din comun si să vizitezi locuri de care putini au aflat? Iată zece locuri ...

Reguli ca să nu te îmbolnăvești de COVID-19 când stai la hotel
21/07/2020 17:44

În ciuda pandemiei de coronavirus, multe persoane continuă să călătorească si să plece in vacantă. Dacă te numeri printre ele si ai decis să-ti faci concediul departe de casă, trebuie să respe ...

Vacanta in vremea coronavirusului. Noile reguli pentru turistii care merg pe litoral sau la munte
11/07/2020 18:49

 Numarul cazurilor noi de imbolnaviri cu COVID-19 a crescut de la o zi la alta, iar autoritatile fac apel la oameni sa respecte regulile de igiena si distantarea sociala, inclusiv atunci cand merg in vacan ...

Accidente nautice  VIDEO
02/06/2020 21:12
Insula Miliardarilor – cea mai scumpă adresă de pe Pământ
27/04/2020 10:33

   Insula Fisher sau Insula Pescarilor, situată in apropiere de Miami Beach, SUA, este renumită pentru locuitorii săi instăriti, accesul privilegiat si privelistile pitoresti. Istoria insulei ...

Cele mai sigure destinaţii de călătorie în 2020
25/11/2019 13:48

    Danemarca, Finlanda, Groenlanda, Islanda, Norvegia, Luxemburg, Elveţia şi Slovenia sunt cele mai sigure locuri pentru călătorii in 2020, potrivit unei hărţi a riscurilor, aflată la a 11-a ...

VIDEO   Lucruri mai puțin știute despre Cișmigiu
24/11/2019 09:27

 Cel mai vechi parc din Bucuresti are o poveste care a inceput acum 200 de ani. Grădina a apărut după decizia marelui cismigiu de a construi o ”cismea pentru norod”, pentru că, la acea vrem ...

Încă o capitală europeană s-a săturat de turiști. Rezidenții părăsesc orașul, prețul locuințelor a explodat
15/11/2019 22:44

  Praga Într-un moment in care cehii se pregătesc să aniverseze 30 de ani de la Revoluţia de Catifea, care a pus capăt comunismului şi a declanşat o explozie a turismului şi a veniturilo ...

Caz halucinant: Un bărbat i-a turnat soției acid sulfuric în ochi, iar apoi a obligat-o să intrețină relații sexuale cu fiul ei
08/11/2019 06:08

Un bărbat de 72 de ani din Arizona riscă să-si petreacă toată viata in inchisoare, după ce i-a turnat acid de baterie in ochi sotiei sale, inainte de a o obliga să intretină relatii sexuale cu fiul ei d ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!