Panama: destinatie exotica si surprinzator de bogata

default

Dimensiune font:

| 28-11-2012 00:00

 

 

Pentru turisti, cea mai mare atractie din acesta zona, o constituie abundenta locurilor in care poti trai experiente cu adevarat unice. Bogatia financiara care si-a facut loc in Panama in ultimele doua decenii, a facut ca aici sa se dezvolte economia cu cea mai rapida ascensiune din Emisfera de Vest. Parerile au fost impartite, in ce priveste viziunea actualului presedinte, Ricardo Martinelli, de a crea “Dubaiul Americii Latine”, dar fara doar si poate, in capitala tarii se simte un aer proaspat, modern si cosmopolit totodata.



Panama City, o capitala moderna


De-o parte si de alta a Via Argentina vei gasi pub-uri, cafenele cu curti interioare in care au loc recitaluri de chitara clasica si magazine de tot felul – toate tipice pentru un oras, la care se adauga si faptul ca totul este plin de viata. Avand in spate costul lucrarilor de extindere a Canalului Panama, care se ridica la 5,25 miliarde de dolari, majoritatea economistilor sunt de accord ca aceasta investitie este suportata in limitele normalitatii.



Canalul Panama taie America Centrala, fiind o sursa de prosperitate pentru tara insasi


Abundenta imbraca forme diferite, dar ceea ce ii atrage aici pe turisti, este faptul ca au la indemana nenumarate locuri care le ofera experiente unice de calatorie. Dincolo de luminile cosmopolite din Bahia de Panama, exista microclimate si culturi distincte, care razbat dincolo de zonele izolate si nelocuite ale junglei, din Darien, pana la regiunile agricole de pe dealurile din imprejurimi. Infrastructura este si ea extrem de bine dezvoltata. Ti se va parea poate un capriciu sa pornesti la drum aici, fata de alte tari din regiune, dar trebuie neaparat sa faci asta.



Bahia de Panama


Chiriqui


Amesteca tot ce are mai bun America Centrala intr-o regiune mica si linistita, adauga Parque Internacional de La Amistad – iar rezultatul este unic. Locuitorii de aici, Chiricanos, reprezinta ei insisi un motiv pentru a ajunge in aceste locuri.  Pentru vizitatorii aflati in trecere, aici se pare ca exista intotdeauna un pat disponibil si o masa calda.


Boquete este atractia principala a acestei zone, care si-a castigat faima in ultima vreme. “Bajareque” este o ceata subtire care coboara in mod regulat din nori pana in varful Vulcanului Baru si a celorlalti munti care stau de straja vaii. Daca ai norocul sa ajungi in varful Olga, in anumite ‘punto de encuentro’, vei vedea singurul curcubeu alcatuit de fapt din cinci curcubee, din lume.



Peisaj din Boquete


In timp ce locul traditional de intalnire este Sendero de Los Quetzales, posibilitatile pe care le ai la indemana pentru a face ascensiuni, sunt infinite. Iar daca esti pasionat de surfing o harta, o barca si un curent din sud iti vor fi indeajuns.


Bio-diversitatea culturala


Pe langa pozitionarea sa geografica, Panama se bucura si de o diversitate ecologica si culturala extraordinara. Este un taram care aduna la un loc oameni, viata salbatica, flora si doua continente uriase si distincte, iar acest lucru il vei simti de cum vei pune piciorul pe uscat. La orice colt de strada vei gasi un amestec de triburi Embera cu pseudo europeni-venezueleni.


Pasari colorate stau in fata unei locatii private in care se afla peste 2600 de specii de orhidee. Un surfer taie valurile dincolo de coasta insulei Coiba. Ce aduc toate astea in plus fata de ceea ce este evident? O inclinatie evidenta catre confort. Exista putine locuri in lume unde vei intalni sau unde vei avea de a face cu atat de multe modalitati de a trai, iar ceea ce incanta este faptul ca toate se afla atat de aproape de tine.



Insula San Blas – paradisul pe pamant


Moneda nationala


Panama foloseste drept moneda nationala dolarul american, ceea ce poate fi convenabil din multe puncte de vedere, pentru multi. Pentru turistii americani, acest lucru se traduce printr-o calatorie fara griji si cumparaturi cat cuprinde – ceva ce trebuie apeciat cum se cuvine, daca e sa iei in considerare preturile mici din aceasta tara. Asta  daca te gandesti ca pentru o gustare sau o bere, platesti doar cativa centi.


Dar ceea ce este si mai intrigant decat valuta acceptata pe scara larga, este ceea ce se foloseste drept moneda de schimb in provincia autonoma din punct de vedere politic – Comarca de Kuna Yala – si anume, nuca de cocos, cu tot ce reprezinta ea. Prin tenacitatea lor impresionanta, cei din tribul Kuna au reusit sa pastreze independenta acestei fasiii inguste de pamant caraibian, in fata presiunilor pe care le pune societatea moderna. Rezultatul este un loc unic pe pamant, in care formele traditionale de viata reprezinta inca ceva suprem.


Culoarul Darien


Darien este cunoscut majoritatii oamenilor, drept culoarul care separa cele doua Americi. Inainte de anii 1990, nu exista nici macar un drum in intreaga provincie. Flora, fauna si oamenii traiau intr-o uniune care a ramas neschimbata de-a lungul secolelor. Dar reputatia impenetrabila a inceput sa paleasca: noile drumuri asfaltate si capitalismul cu toate relele sale au inceput sa faca pagube in partea de nord a regiunii, acolo unde padurile au inceput sa se imputineze.



Vegetatie luxurianta in culoarul Darien


Cu toate acestea, ai inca sansa de a exploata unele dintre cele mai salbatice tinuturi de pe planeta. Daca nu esti inca convins, citeste povestea lui Pat Farmer, un alergator pe distante mari, care a alergat de la Polul Nord pana la Polul Sud, traversand culoarul Darien in patru zile, asistat de 17 soldati inarmati.


Cinci locuri incluse in Patrimoniul Mondial al UNESCO


Panama adaposteste mai multe situri UNESCO decat orice alta tara din regiune. World Heritage Center le descrie pe toate. Ceea ce este cel mai interesant este faptul ca un itinerariu de calatorie ce are la baza fiecare din aceste locatii, va scoate in evidenta toate motivele pentru care merita sa vii in Panama. Ceea ce nu e prea rau pentru inceput.


Sase sfaturi daca ajungi in Panama


1. In Panama City, exploreaza zona din jurul canalului, cu caiacul sau pe bicicleta si cauta maimutele urlatoare si pe cele cu fata alba –toate astea se afla la numai 20 de minute de centrul orasului.


2. Fa un tur al Canalului Panama, pe la Miraflores Locks – suna poate plictisitor, dar istoria acestor locuri e fascinanta.


3. Fa cunostinta cu populatia indigena din zona – triburile Embera si-au construit asezari accesibile in padurile tropicale incantatooare, aflate la numai o ora distanta de  Panama City.


4. Pentru o experienta de lux, stai la Westin Playa Bonita in Panama City, singurul hotel cu plaja adevarata.



Hotelul Westin Playa Bonita


5. Deasupra vaii Boquete, intr-o zona cunoscuta sub numele de Alto Jaramillo, se afla o ferma unde se cultiva cea mai buna cafea din lume.


6. Fa o excursie pe insule. Exista trei lanturi principale de insule: San Blas, Bocas del Toro si Pearl Islands. In plus, Isla Coiba si insulele aflate dincolo de Golful de Chiriqui reprezinta destinatii demne de exploatat.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Manastirea Bucium – Iasi
25/06/2021 19:04

Manastirea Bucium din Iasi este o manastire de calugari crestin-ortodocsi, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor Atonului. Lacasul a fost construit in anul 1863, ca metoh al schitului romanesc Prodromul de la ...

Pentru cei carora le place iarna
21/12/2018 12:00

Stockholm, Suedia Pamantul Vikingilor, in anotimpul iernii are un aer magic. Poti face o plimbare romantica cu barca impreuna cu prietenul tau pentru a viz ...

Rezervaţia de zimbri „Neagra”
22/05/2018 14:39

 Satul Bucşani din comuna omonimă, judeţul Damboviţa, adăposteşte una dintre cele mai frumoase Rezervaţii de zimbri din ţară, dar şi din Europa. Prima atestare documentară a satului datează din ...

Muzeul de Artă Piatra-Neamţ
18/01/2016 16:00

Piatra Neamţ , reşedinţa de judeţ, este unul dintre principalele puncte de pornire intr-o excursie prin acest ţinut moldovan. Ajunşi aici, veţi vedea că oraşul are o aşezare pitorească in zona de ...

Complexul Green Village – Sfantu Gheorghe
05/01/2016 15:38

Localizat in Sfantu Gheorghe, locul unde Dunarea intalneste Marea Neagra, Complexul Green Village inseamna deopotriva o vacanta pe litoral si o evadare in inima Deltei. Descriere Complexul Green Village &nda ...

Vila Luminiş - Muzeul „George Enescu” Sinaia
26/11/2015 12:13

 Vila Luminiş a constituit loc de inspiraţie pentru George Enescu, dar şi loc de relaxare după concerte. Clădirea este realizată intr-un mod autentic romanesc, regăsind in faţada acesteia stilul cu ...

Salina de la Slănic - Prahova
26/11/2015 07:59

 Localitatea Slănic din judeţul Prahova este celebră datorită zăcămantului de sare care se află in această zonă. În 1685, Mihai Cantacuzino şi-a dat seama că aici există un mare zăcăman ...

Turismul in Delta are alternative: Birdwatching, foto safari, mormintele de pirati
17/11/2015 14:00

Marea problema a Deltei o constituie suprataxarea serviciilor turistice care se resimte apoi in pretul pe care il platesc turistii pentru un sejur in aceasta zona. Este nevoie de un plan de dezvoltare a D ...

Palatul Poştei, Galaţi
09/11/2015 05:00

În anul 1399, la Giurgiu, este atestată de către Mircea cel Bătran intr-un Hristov, existenţa serviciilor poştale pe teritoriul Romaniei. Prin acest document, localităţile din ţară erau obligate ...

Pasajul Scărilor
06/11/2015 13:49

Atestat documentar pentru prima dată in 1191, Sibiul este un oraş modern, occidental, dar care mai păstrează urme ale infloritorului burg medieval de altădată ori clădiri cu elemente arhitecturale specif ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei